TÉMA

Vršovice

Jihovýchod Prahy byl od rána bez tepla, dodávky se podařilo obnovit do večera
Před sedmou hodinou večer se podařilo obnovit dodávky tepla a teplé vody do většiny domácností, které se musely ve čtvrtek obejít bez nich. Výpadek postihl jedenáct tisíc domácností na jihovýchodě Prahy, podle Pražské teplárenské to bylo kvůli poruše teplovodu v Michli. Původní odhad firmy hovořil o tom, že opravy potrvají až do deseti hodin večer.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:20|ČT24, ČTK
Praha získala územní rozhodnutí pro drážní promenádu. Povede mezi Vršovicemi a Zahradním Městem
Pražský magistrát má územní rozhodnutí pro vytvoření promenády s parkem, což plánuje vybudovat místo zrušené železniční trati mezi Vršovicemi a Zahradním Městem. Na Facebooku o tom informoval náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Původní trať přes Strašnice zanikla koncem roku 2020 po vybudování nového koridoru se zastávkami Eden a Zahradní Město.
4. 5. 2023|
Část silnice v pražských Vršovicích je uzavřená poté, co se utrhl svah s neobydlenou budovou
V ulici Na Královce v pražských Vršovicích se v noci na úterý utrhl svah s dvoupodlažní neobydlenou budovou určenou k demolici. Z ulice se sesunula také tři auta. V budově zřejmě nikdo nebyl, informovali pražští hasiči. Část komunikace je uzavřená, věcí se zabývá krizový štáb hlavního města Prahy, sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.
14. 2. 2023|
Dodávky tepla byly po noční havárii teplovodu obnoveny v celé Praze
Výpadek dodávek tepla, který v Praze postihl až dvacet tisíc domácností, byl odstraněn. Jako poslední byli po šesté hodině večer připojeni odběratelé ve Vršovicích. Příčinou bylo prasklé potrubí.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 18:50|
V domě v Praze 3 vybuchly páry po instalaci montážní pěny, dva muži mají popáleniny
V Soběslavské ulici v Praze 3 ve čtvrtek odpoledne v obytném domě vybuchly nahromaděné páry po instalaci montážní pěny. Dva muži jsou popálení na hrudníku a v obličeji. Z domu bylo evakuováno zhruba 20 lidí, zhruba po hodině už se ale mohli začít vracet domů. Řekli to mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a Kateřina Suchánská a mluvčí pražských zdravotnických záchranářů Jana Poštová. Hasiči tak upřesnili původní informace o výbuchu plynu.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 19:43|
Pražští povstalci měli proti nacistům málo techniky, pomáhali si obrněnými vlaky
Před 76 lety probíhalo v Praze už druhým dnem povstání. Na českou metropoli začaly z několika směrů útočit německé jednotky s těžkou technikou. Té bylo na straně povstalců zoufale málo. Nahrazovaly ji hlavně obrněné vlakové soupravy. Celkem operovalo v metropoli nebo jejím okolí 17 obrněných vlaků.
6. 5. 2021|
Vršovice a Hostivař v Praze spojuje nová železnice. První cestující ji vyzkouší o víkendu
O víkendu se svezou první cestující po železnici, která zatím nemá v Česku obdoby. Čtyřkolejná trať mezi pražskými Vršovicemi a Hostivaří má zvýšit kapacitu a také zrychlit cestování z metropole na jih. Stála pět miliard korun, 80 procent zaplatily evropské fondy.
11. 12. 2020|
Po vršovické promenádě se návštěvníci projdou v roce 2024, plánuje Praha
Pražský magistrát dokončil studii promenády s parkem plánované místo železniční trati mezi Vršovicemi a Zahradním Městem. Samotná stavba by mohla začít v roce 2022 a skončit o dva roky později. Architekt a hlavní koordinátor studie Tomáš Cach uvedl, že cestu budou tvořit dva pásy, jeden pro cyklisty a bruslaře a druhý pro pěší. Mezi nimi bude necelý metr zeleně, tartanu nebo původních kolejí. Zachovány budou i další železniční prvky. Podél promenády zůstane historický kamenný podchod z 19. století, nýtovaný most z roku 1918 nebo lávka nadchodu u zastávky Praha – Strašnice z třicátých let 20. století. Realizace stavby by měla stát 200 až 300 milionů korun.
27. 11. 2020|
Nástupiště nového nádraží již stojí, ale stavba tratě z Vršovic do Hostivaře potrvá ještě rok
Byť již ve štěrku leží část kolejí a nad nimi se tyčí nástupiště budoucích nádraží, potrvá ještě déle než rok, než začnou jezdit vlaky po nové trati z pražských Vršovic do Hostivaře. Na čtyřkolejné trati, která povede po jiné trase než současná trať přes Strašnice, budou vlaky nově zastavovat na Edenu a Zahradním Městě, naopak nynější strašnická zastávka zanikne.
25. 8. 2020|
Parkovací zóny se rozšířily do dalších pražských částí. Platí ve Vršovicích a v části Vinohrad
Ve Vršovicích a části Vinohrad, která spadá pod Prahu 10, začnou v pondělí platit zóny placeného stání. Magistrát je zavedl na žádost radnice městské části, která plánuje placené parkování zavést na celém svém území. Ve Strašnicích mají začít platit 5. října a v Malešicích 2. listopadu.
24. 8. 2020|
Události komentáře
Problémy s parkováním přetrvávají. Modré zóny je nutné rozšiřovat, tvrdí Pospíšil i Vaňková
V řadě českých měst se rozšiřuje systém rezidentního parkování. Modré zóny byly naposledy zavedeny do ulic brněnského Králova Pole a na začátku letošního roku je radnice zavedla i v části Prahy 9. Rezidentní parkování bude také v pražských Vršovicích, Strašnicích a od listopadu i v Malešicích. Modré zóny jsou, i přes odpor některých obyvatel, podle pražského zastupitele Jiřího Pospíšila (TOP 09) a brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) stále důležitější. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
7. 8. 2020|dk
Praha rozšíří zóny placeného stání, od léta přibudou například v Praze 10
Zóny placeného stání se v létě začnou rozšiřovat i do Prahy 10. Nově mají být zavedeny také v Letňanech a zřejmě i u železniční zastávky v Klánovicích. Další  zóny jsou pak plánovány v městských částech Praha 5, 6 a 9. Návrhy na změny a rozšíření, které vyplývají z požadavků radnic, v pondělí schválili pražští radní. Naposledy začaly zóny platit od letošního ledna v části Prahy 9.
1. 6. 2020|
Praha z výšky, před dvěma staletími i dnes. Výstava v CAMPu umožňuje let v čase
Jak velkou změnu zažila naše metropole za posledních 200 let, představuje interaktivní výstava Dvě Prahy: Město z ptačí perspektivy. Pořádá ji Centrum architektury a městského plánování (CAMP) a prostřednictvím historických plánů a leteckých snímků návštěvníkům umožňuje prozkoumat půdorysy pražských čtvrtí a z nadhledu je navštívit od počátku 19. století do současnosti; nejstarší mapa v digitální expozici pochází z roku 1816. Výstava je pro veřejnost otevřená od 4. do 29. března, přiložená galerie nabízí porovnání vybraných městských částí.
5. 3. 2020|
Praha 10 v srpnu zavede modré zóny na prvních místech včetně Vinohrad
Praha 10 spustí první etapu modrých zón letos na konci srpna. Ta se bude týkat oblasti Vinohrad a Vršovic. České televizi to potvrdil mluvčí městské části Jan Hamrník. Později se na podzim do systému placeného parkování přidají Strašnice a Malešice. Původně mělo dojít k zavedení až na jaře 2021.
19. 2. 2020|Miroslav Růžička
152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů
Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|Petr Prouza
Klokani klokanům. Pražská fotbalová Bohemka podpoří Austrálii
Do finanční pomoci Austrálii se zapojí také pražský fotbalový klub Bohemians Praha 1905. Informaci potvrdil mluvčí týmu Jan Strýhal. Očekává, že se vybere částka v řádech desetitisíců. Fotbalový klub z Vršovic je historicky spjatý právě s Austrálií, ve znaku má proto zeleného klokana.
16. 1. 2020|
Porucha na odstavném nádraží, nehody u Pardubic i Olomouce. Vlaky nabíraly zpoždění
Železniční dopravu ve čtvrtek zkomplikovaly následky ranní poruchy v Praze i dvou nehod, které se staly na koridoru mezi Prahou a Olomoucí. Kvůli poruše odřekly České dráhy několik osobních vlaků v okolí Prahy, zatímco dálkové vlaky nabraly zpoždění i přes hodinu. Další zpoždění způsobilo zastavení provozu u Štěpánova a Pardubic po střetech s chodci.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 19:56|
Voda v Praze na Žižkově znovu teče. Havárie v noci postihla 52 tisíc lidí
Kvůli poruše vodovodního řadu netekla od středečního večera na území městských částí Praha 3 a Praha 10 v některých ulicích voda. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) začaly dodávky pitné vody obnovovat během noci. Havárie se dotkla 52 tisíc lidí, ve čtvrtek dopoledne už voda proudila do všech dotčených domácností. Havárie by měla být zcela opravena do odpoledních 15 hodin.
23. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 11:04|
Klimatičtí aktivisté se pokusili zablokovat křižovatku Eden, policie je vytlačila. Chystají další protesty
Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion se v pátek ráno pokusili zablokovat dopravu na křižovatce Eden v pražských Vršovicích. Pohotovostní jednotka policie je z frekventované křižovatky ulic Vršovická, Bělocerkevská a U Slavie brzy vytlačila. Hnutí avizovalo, že v Praze v sobotu provede další dopravní blokády, místa ale tají.
11. 10. 2019|
Hráli zde Rammstein, Kiss i Kabát. Bývalý Eden ale podle úřadu koncerty hostit nemůže
Sinobo Stadium (bývalý Eden) v pražských Vršovicích nemá podle radnice povolení k pořádání kulturních akcí. České televizi to řekl místostarosta Prahy 10 Filip Humplík (ODS) s tím, že se nejedná o multifunkční arénu. Podle mluvčího městské části už v minulosti majiteli kvůli koncertům udělil stavební odbor pokuty za víc než půl milionu. Nyní na podnět ČT plánuje zahájit další správní řízení kvůli dvojkoncertu skupiny Rammstein. Vlastníci dvacetitisícového stánku tvrdí, že pořádáním koncertů pravidla neporušují.
22. 7. 2019|Šimon Geist, Eva Kolovrátková
Praha 10 se chystá ve dvou etapách zavést parkovací zóny
Praha 10 chce zavést zóny placeného parkování na celém svém území. Rozhodlo o tom zastupitelstvo městské části. Odsouhlasit změnu ještě bude muset pražský magistrát. České televizi to řekl mluvčí Prahy 10 David Polák. Jako první by se zóny měly objevit v polovině příštího roku ve Vršovicích, Strašnicích a Malešicích.
24. 6. 2019|Michaela Buchtová
V pražských Vršovicích unikal plyn. Evakuovaní lidé se už vrátili domů
Kvůli úniku plynu z poškozeného potrubí v Charkovské ulici v Praze 10 musela být v úterý kolem 17. hodiny evakuována asi stovka lidí z devíti vchodů. Plynařům se podařilo plyn uzavřít téměř po třech hodinách, po odvětrání se lidé mohli vrátit domů. Vyplývá to z informací policie a hasičů. Mluvčí společnosti Pražská plynárenská Miroslav Vránek sdělil, že plynovod narušila jiná firma při pracích, které s rozvody plynu nijak nesouvisely.
14. 5. 2019Aktualizováno14. 5. 2019, 19:06|han
Ve vinohradské nemocnici postřelil pacient dva lidi, jeden později zemřel
Ve vinohradské nemocnici zemřel pětašedesátiletý muž, kterého v noci na sobotu postřelil jiný pacient. Poranil ještě dalšího člověka, ten je ve stabilizovaném stavu. Střelce odzbrojily zdravotní sestry, policie jej obvinila z pokusu o vraždu a navrhla jeho vzetí do vazby. V noci na sobotu se v Praze střílelo také v Rostovské ulici v Praze 10, kde opilý útočník zranil tři lidi. Jejich zranění jsou pouze lehká. Oba případy spolu vzájemně nesouvisí.
9. 3. 2019Aktualizováno9. 3. 2019, 20:01|