TÉMA

Botanická zahrada

Umělá inteligence předpověděla, jak ohrožené jsou druhy rostlin. Vyhynutí hrozí skoro polovině

Tým vědců z britské Královské botanické zahrady v Kew předpověděl riziko vyhynutí všech 328 565 známých druhů kvetoucích rostlin. Obrovské množství dat dokázali zpracovat díky využití umělé inteligence.
9. 3. 2024|

Ohrožena je takřka polovina všech kvetoucích rostlin, varují botanici

Rostliny poskytují lidstvu téměř všechno, co potřebuje – potravu, oblečení, léky, čistý vzduch, stavební materiály či teplo. Nová zpráva britských Královských botanických zahrad v Kew Gardens teď ale upozorňuje, že téměř polovině známých kvetoucích rostlin hrozí vyhynutí. Vážně jsou ohroženy dokonce až tři čtvrtiny dosud nepopsaných druhů.
13. 10. 2023|

Kus Moravy na opačném konci planety. Mendelova réva v Japonsku slaví sto let

Tokijská univerzita si připomíná výročí sta let Mendelovy révy. Japonští botanici ji získali v Brně za to, že ocenili význam objevů zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Brněnská réva časem odumřela, ale díky pomoci od Japonců se vrátila. K výrobě vína však bobule vhodné nejsou.
7. 5. 2023|

Výstava v botanické zahradě ukáže všechna vývojová stadia motýlů

V pražské botanické zahradě ve skleníku Fata Morgana bude možné od pátku navštívit výstavu „Motýli, kouzlo proměny“. Zahrada představí přes pět tisíc jedinců motýlů, kromě všech vývojových fází tohoto impozantního hmyzu bude k vidění i jeho kuklení. Jako každý rok si botanická zahrada nechala přivézt kukly z motýlí farmy ze Stratfordu nad Avonou.
6. 4. 2023|

V pražské botanické zahradě kvete nejmenší leknín světa

Ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě Praha mohou návštěvníci spatřit kvetoucí nejmenší leknín na světě. Leknín trpasličí je zároveň jednou z nejvzácnějších rostlin vůbec. Do roku 2008 se vyskytoval pouze v jediném termálním prameni ve Rwandě.
21. 1. 2023|

V brněnské botanické zahradě poprvé vykvetl stoletý kaktus. Květy bude mít otevřené jediný den

V brněnské botanické zahradě letos poprvé vykvetl více než stoletý kaktus, velký exemplář druhu echinokaktus Grusonův. Pro kvetení si shodou okolností vybral rok, kdy Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity slaví sto let existence. Květy zůstanou  otevřené pouze jediný den.
6. 9. 2022|

Zoo v Liberci bude patřit kraji, domovy seniorů městu. Smlouva už je podepsaná

Představitelé Libereckého kraje a města Liberce podepsali dohodu o převodu majetku zhruba za tři čtvrtě miliardy korun. Kraj díky tomu převezme od Nového roku od města zoologickou a botanickou zahradu a Liberec na oplátku získá dva domovy seniorů ve Vratislavicích nad Nisou a Františkově. Pro Liberecký kraj to bude znamenat na nákladech v příštím roce 65 milionů navíc, město se zavázalo na investice v zoo přispívat 25 miliony.
28. 12. 2021|

Zastupitelé Liberce schválili převod zoo a botanické zahrady na kraj. Majetek má hodnotu 700 milionů

Zastupitelé Liberce schválili převod majetku zoo a botanické zahrady v účetní hodnotě přes 700 milionů korun na kraj. Naopak darem získá radnice dva domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích v hodnotě zhruba půl miliardy korun. Proti této směně byla opozice. Vadí ji zejména, že město přijde o zoo. Schválený převod majetku završil dohodu města s krajem, že si vymění zřizovatelská práva ke čtyřem organizacím. Změna začne platit 1. ledna 2022.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 18:31|

Dvě zahrady za dva domovy. Liberec a hejtmanství dohodly výměnu majetku za tři čtvrtě miliardy

Město Liberec a hejtmanství se domluvily na neobvyklé výměně několika institucí. Liberecký kraj od města převezme tamní zoologickou i botanickou zahradu, naopak hejtmanství na Liberec převede domovy seniorů Na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou. K výměně majetku za tři čtvrtě miliardy korun má dojít už s příchodem Nového roku. Změna má nejvíce pomoci zoologické zahradě.
29. 10. 2021|

Registrace k očkování se zpřístupnila lidem nad 35 let, otevírají hotely i divadla

K očkování proti covidu-19 se mohou začít přes web ministerstva zdravotnictví hlásit lidé ve věku 35 až 39 let. Nově také jako doklad o bezinfekčnosti stačí doba tří týdnů po první dávce vakcíny. V Česku se od pondělka výrazně rozvolňuje. Po více než pěti měsících se mohou turistům otevřít ubytovací zařízení. Rozvolnění se týká i divadel a kin. Ve školách se plně obnovuje prezenční výuka. Lidé mohou uvnitř sportovat ve vyšším počtu či navštívit vnitřní pavilony zoologických či botanických zahrad.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 20:23|

V pražské zoo uhynula gorilí samice Bikira, zřejmě následkem poranění

V pražské zoo v pátek uhynula samice gorily nížinné Bikira. Zoologická zahrada to uvedla na sociálních sítích a na svém webu. Pravděpodobně následkem poranění měla krvácející natrženou stěnu žaludku a ztratila víc než tři litry krve. „Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu,“ informovala zoo.
10. 4. 2021|

Lanýžová záhada v Brně. Objevili je v záhonech botanické zahrady

V Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity našli pracovníci vzácné lanýže zimní (Tuber brumale). Přestože záhony na podzim pravidelně ryjí, objevili je poprvé. Je pro ně záhadou, kde se spóry této houby v centru Brna vzaly.
19. 11. 2020|

Rozkvétající krása zraku odkrytá. Botanická zahrada v pražské Troji znovu otevřela své brány

V rámci první vlny rozvolňování opatření proti šíření koronaviru se v pondělí opět otevřely venkovní expozice Botanické zahrady hlavního města Prahy. Probíhající rekonstrukce okolí tropického skleníku Fata Morgana, budování vodovodu z Vltavy nebo nové expozice by bez výnosu ze vstupného nebylo možné ufinancovat. Jak vypadá rozkvétající zahrada bez návštěvníků, prezentuje fotogalerie snímků pořízených těsně před znovuotevřením zahrady.
21. 4. 2020|

Skleník Fata Morgana už 15 let láká na exotiku, oblíbené jsou orchideje i motýli

Půvaby exotické fauny a flóry, pestrobarevnou krásu a ladnost motýlů, jakož i jedinečných květů orchidejí mohou už patnáct let obdivovat návštěvníci tropického skleníku Fata Morgana v pražské Troji. Moderní stavba s neobvyklým esovitým půdorysem, otevřená 12. června 2004, vyrostla na prosluněném jižním svahu trojské stráně. Poskytuje domov zhruba pěti tisícům druhů rostlin a asi šesti desítkám druhů zvířat.
12. 6. 2019|

Pralesní miniatury i rostlina s listy jako plech. Pražská botanická zahrada otevírá výstavu orchidejí

Ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě v Troji začala výstava exotických orchidejí, která potrvá do konce března. Expozice vznikla pod vedením mistryně Česka a Slovenska ve floristice Kláry Franc Vavříkové. Návštěvníci spatří například pralesní miniatury či orchideje polopouště s listy tvrdými jako plech.
7. 3. 2019|