TÉMA

Karel Hanzelka

Energie příští rok zdraží podle ministra průmyslu nejvýše o pár procent. Opozice čeká větší skok
Pokračující spory o ceny energií. Podle resortu průmyslu příští rok stoupnou maximálně o jednotky procent. Nic na tom podle ministra Jozefa Síkely (STAN) nezmění ani končící stropy u cen elektřiny a plynu. Opozice naopak očekává prudké zdražování a chce kvůli tomu svolat i mimořádnou schůzi sněmovny.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 20:37|
Návrh ERÚ vzbudil zájem o informace o cenách energií. Experti radí vyčkat do konce měsíce a porovnat víc nabídek
Zájem Čechů o informace ohledně cen energií je v posledních dvou letech enormní, nicméně po úterním oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o zdražování ještě stoupl. Klienti by dle expertů na energetiku měli vyčkat, až budou nově regulované ceny dané, tedy do konce listopadu, poté se podívat na ceníky napříč trhem.
2. 11. 2023|
Další dodavatelé energií zlevňují pod vládní strop. Lidé stále častěji chtějí ceny fixovat
Další dodavatelé zlevňují elektřinu a plyn. Po společnostech ČEZ nebo E.ON ve středu oznámila nové snížení cen i Pražská energetika, která obsluhuje tři čtvrtě milionu zákazníků. Firmy také nabízejí lidem před topnou sezonou fixaci, a to kvůli tomu, že se blíží konec vládních stropů na energie.
2. 8. 2023|
Statisíce odběratelů energií se vyhnou cenám nad stropem. Dodavatelé chystají změny
Zhruba 160 tisíc zákazníků energetické společnosti ČEZ, kteří mají od loňska ceny energií dlouhodobě zafixovány nad úrovní vládního cenového stropu, bude moci přejít na nižší tarif. Domácnosti, kterých se změna týká, mají v průměru ušetřit na elektřině kolem osmi tisíc korun ročně. ČEZ bude tyto klienty postupně opakovaně obvolávat. Řešení pro zákazníky s cenami nad stropem připravuje také například innogy, Pražská energetika loni fixace nenabízela. Společnost E.ON uvedla, že nad úrovní vládního cenového stropu mají fixované ceny jen jednotky tisíc jejích klientů.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 15:43|Matěj Lucovič
Agrotec dostal od státu odškodnění za nezákonné stíhání v kauze zakázek České pošty
Ministerstvo spravedlnosti vyhovělo společnosti Agrotec z holdingu Agrofert. Stát jí musí zaplatit 620 tisíc korun jako odškodnění za nezákonné stíhání v kauze manipulací se zakázkami České pošty. Česká televize to zjistila z rozhodnutí, které získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím od ministerstva spravedlnosti. Soud pravomocně osvobodil firmu i jejího manažera. V druhé části kauzy, ve které se manipulovaly stavební zakázky, soud udělil podmínky.
21. 6. 2023|Kateřina Dostálová
Po skončení vládního stropu hrozí některým domácnostem skokové zdražení energií
Desítkám až stovkám tisíc lidí hrozí od příštího roku skokové zdražení elektřiny a plynu. Jde o ty, kteří si loni zafixovali tehdy rekordní ceny energií na víc let. Letos je ještě chrání vládou stanovený strop, příští rok ale mohou platit i několikanásobně vyšší částky. Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) chce, aby dodavatelé byli k těmto klientům vstřícnější.
29. 5. 2023|
Energie na trhu zlevňují, dodavatelé nabízí tarify s cenami pod vládním stropem
Dodavatelé energií reagují na příznivý vývoj na energetickém trhu a začínají nabízet tarify s cenami, které jsou nižší, než je vládou stanovený strop. A to jak u plynu, tak i u elektřiny. Levnější plyn teď nabízí klientům největší český dodavatel Innogy a také společnost E.ON, další se plánují v nejbližší době přidat. Podle odborníků si mají ale lidé dát pozor na to, na jak dlouhou dobu smlouvy podepisují, dlouhé fixace jsou totiž v tomto případě spíš nevýhodné, cena plynu by se měla v dalších letech snižovat.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 21:42|
V části Prahy v neděli vypadl proud. Na vině byl pouťový balonek
Asi desetinu Prahy postihly v neděli večer na dvacet minut výpadky elektrické energie. Ochromeny byly lokality zásobované rozvodnou Chodov, tedy části Prahy 2, 4 a 10. Dodávky se obnovily krátce po 19. hodině. Uvedl to mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka, jenž dodal, že příčinou byl náraz pouťového balonu do vedení. O výpadku, který také omezil provoz některých tramvajových linek, informovali hasiči.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 20:27|
Začaly platit dražší sazby za elektřinu. Pomoct má úsporný tarif, který podepsal prezident
V pondělí začaly u některých dodavatelů elektřiny platit aktualizované sazby. Vyšší ceny pro nové fixace a zákazníky nastavil ČEZ a část nabídky zdražila i Pražská energetika. S dalším zdražováním má pomoci domácnostem takzvaný úsporný tarif. Novelu, která ho zavádí, podepsal v pondělí prezident Miloš Zeman. Bude mít podobu dotace ze státního rozpočtu určené dodavatelům energií, kteří pak o tuto dotaci sníží domácnostem platby.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 22:04|
Policie zadržela a odvezla asi dvacet aktivistů, kteří ráno zablokovali jatka v Mirovicích
Policie v úterý dopoledne odpoutala z řetězů protestující před jatky v Mirovicích na Písecku. Aktivisté podle policistů nevyslyšeli opakované výzvy k opuštění prostoru. Zhruba dvacítku účastníků akce odvezla policejní auta, zákrok se obešel bez zranění. Skupina hlásící se k hnutí za osvobození zvířat se ráno přivázala ke vchodu do jatek, chtěla tím bránit provozu areálu.
31. 8. 2021|
Výbuch v chemičce Preol zranil tři hasiče. Odhad škody je 200 milionů
Exploze v areálu lovosické chemičky Preol zranila v pondělí před půlnocí tři podnikové hasiče, kteří zasahovali u požáru. Jednoho z nich musel s těžkým zraněním transportovat do nemocnice vrtulník. Zásah hasiči stále neukončili, na místo ale dohlíží už pouze podniková jednotka. Provozovatel předběžně odhadl škodu na 200 milionů korun. Policie prověřuje, zda nedošlo k trestnému činu nebo porušení bezpečnostních předpisů.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:01|
Evropský parlament odsoudil Babišův střet zájmů. Rezoluci podpořilo 505 europoslanců
Evropský parlament ve čtvrtek jasnou většinou hlasů odsoudil střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Právně nezávaznou rezoluci, která vyzývá orgány EU i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro koncern Agrofert, podpořilo 505 zákonodárců. Proti bylo třicet europoslanců, hlasování se jich zdrželo 155. Podobné kritické usnesení před rokem podpořilo 510 poslanců a proti se jich vyslovilo 53. Sám Babiš dlouhodobě odmítá, že by ve střetu zájmů byl.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 18:11|
Babiš je koncový příjemce výhod z Agrofertu. Koncern ho zapíše do databáze majitelů
Premiér Andrej Babiš (ANO) bude u Agrofertu a jeho dceřiných firem zapsaný jako koncový příjemce výhod. Sdělil to mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Od 1. června začíná platit zákon, podle kterého se musí do evidence zapsat skuteční majitelé firem, mezi které tak bude premiér u Agrofertu patřit.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 20:43|
iRozhlas: Agrofert dostal na projekty kritizované auditem EU přes 150 milionů od státu
Z projektů kritizovaných auditem Evropské komise vyplatilo Česko firmám holdingu Agrofert ze státní pokladny zhruba 155 milionů korun. Zjistil to server iRozhlas.cz. Mluvčí Agrofertu serveru řekl, že holding nic vracet nemusí. Audit se týkal dotací EU pro Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO). V roce 2017 Babiš vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem do svěřenských fondů. Podle závěrečné zprávy auditu ale premiér fondy ovládá, a je tak ve střetu zájmů. Babiš označil audit za účelový a zmanipulovaný. Opozice trvá na tom, aby Agrofert peníze vrátil.
27. 4. 2021Aktualizováno27. 4. 2021, 21:29|
Česko s výsledkem auditu Evropské komise ohledně Babiše a Agrofertu nesouhlasí, uvedlo ministerstvo
Český premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek, konstatuje závěrečná zpráva z auditu, který souvisí s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert. Tu nyní zveřejnila Evropská komise. Zpráva tak i po vyjádření českých úřadů potvrzuje dříve publikovaná zjištění. Dotace, které dostaly firmy z holdingu od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Babiš střet zájmů znovu odmítl. A s výsledkem tohoto auditu nesouhlasí také ministerstvo pro místní rozvoj.
23. 4. 2021Aktualizováno24. 4. 2021, 15:41|
Kyanid se do Bečvy dostal z kanálu v katastru Juřinky. Agrofert zvažuje žalobu kvůli údajné pomluvě
Kyanid, který způsobil úhyn desítek tun ryb v řece Bečvě ve Zlínském a Olomouckém kraji, se do vody dostal z vyústění kanálu v katastru Juřinky, která je místní částí Valašského Meziříčí. Na svém Twitteru o tom informovala policie. Už v sobotu policisté uvedli, že na kanál je napojeno mnoho společností, původce otravy kyanidem je však stále neznámý. Škody, které toxická látka způsobila, zatím nejsou vyčíslené. Společnost DEZA, která patří do koncernu Agrofert, zvažuje žalobu kvůli údajné pomluvě, že havárii způsobila ona.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 17:36|
V kauze poštovních zakázek uložil soud podmínky, firmy Agrotec i SP ale zprostil obžaloby
Bývalého zástupce generálního ředitele České pošty Richarda Soldána potrestal pražský městský soud v případu, který se týká údajného manipulování tendrů České pošty, dvouletým podmíněným trestem. O rok mírnější podmínku soud uložil jednateli společnosti Radekov Antonínu Hadačovi, jehož společnost podle obžaloby zakázky vyhrála. Soud naopak zprostil viny společnost Agrotec patřící do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), firmu SP i jejich jednatele Pavla Richtera a Josefa Šindeláře. Rozsudek není pravomocný.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 15:44|
Agrofertu loni vzrostl zisk na trojnásobek, tržby stouply o 4,5 miliardy
Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert loni meziročně vzrostl na téměř trojnásobek, na 4,48 miliardy korun proti předloňským 1,67 miliardy korun. Po předloňském poklesu se dostal na hodnoty roku 2017. Konsolidované tržby loni rostly o 4,54 miliardy na 162 miliard korun, sdělil mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Hospodaření holdingu se zlepšilo díky segmentu chemie. Do února 2017 vlastnil koncern tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO), který kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.
29. 5. 2020|
Zemědělský fond začne proplácet dotace Agrofertu. Prý neexistuje právní důvod pro jejich zadržení
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začne proplácet dotace schválené Agrofertu za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Tehdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů. Rozhodnutí se týká dvou projektů dohromady za 51,2 milionu korun. Ve čtvrtek to oznámili zástupci fondu.
28. 11. 2019|
Do Agrofertu dál tečou dotace od státu, upozornili Piráti
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) podle Pirátů nadále schvalují dotace pro koncern Agrofert.  Firma podle mluvčího postupuje podle zákona a má stejné podmínky jako ostatní.
7. 8. 2019Aktualizováno7. 8. 2019, 19:41|mkk
Agrofert potřetí za sebou vykázal snížení zisku. V loňském roce mu klesl o 63,5 procenta
Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert loni klesl o 63,5 procenta na 1,67 miliardy korun. Pokles zisku tak pokračoval třetím rokem za sebou, předloni to bylo snížení o 38 procent, o rok dříve o 9,6 procenta.
28. 6. 2019|
Mimořádné kontroly hovězího z Polska platí dál. Varšava musí nejprve Prahu přesvědčit o zlepšení
Česko neustoupí od mimořádných kontrol polského hovězího masa nejméně do jednání obou stran se zástupcem Evropské komise, které se uskuteční 18. března v Bruselu. Informoval o tom ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) po středečním jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Evropská komise přitom na Prahu už minulý týden naléhala, aby kontroly zrušila. Česká strana to odmítla.
6. 3. 2019|
Neovlivní: Policie vyšetřuje údajné daňové úniky kolem farmy Čapí hnízdo
Policie začala prověřovat, zda hospodaření farmy Čapí hnízdo nedoprovázely daňové úniky. Serveru Neovlivní.cz to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle serveru jde o nezákonný odpočet DPH, stamilionové částky vynaložené na reklamu a podezření na další daňové delikty. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky však firmu nikdo nekontaktoval.
6. 3. 2019|