TÉMA

Harvey Weinstein

Od aféry Watergate po Neskutečnou Annu. Novináři a filmaři hledají cestu, jak si vzájemně prospět

Zjištění novinářů se dostanou k více lidem a filmaři se mohou inspirovat zajímavými a už hotovými příběhy. Takový závěr si slibuje první ročník summitu Floodlight od setkání investigativních žurnalistů a tvůrců spojených s filmovým a televizním průmyslem. Novináři, scenáristé či producenti se od 30. listopadu do 3. prosince sejdou v kolumbijské Cartageně. Pořádající organizace je inspirována mimo jiné Gabrielem Garcíou Margézem, jenž byl nejen spisovatelem, ale i novinářem. I bez summitu jsou ale skutečné kauzy pro hranou tvorbu zdrojem inspirace. Od aféry Watergate po Neskutečnou Annu.
29. 11. 2023|

Soud vyměřil Weinsteinovi za znásilnění šestnáct let vězení

Soudkyně v americkém Los Angeles uložila trest šestnáct let vězení bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, který byl odsouzen za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen. Před třemi lety v New Yorku dostal 23 let odnětí svobody. Druhý trest si začne odpykávat až po uplynutí toho původního. Podle webu Variety je prakticky jisté, že stráví zbytek života za mřížemi.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 22:09|

Weinstein je vinným ze znásilnění, shodla se soudní porota

Soud v Los Angeles shledal v pondělí bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina vinným ze znásilnění, uvedla agentura AP. Porota se na tom shodla po devíti dnech diskuzí. Sexuálních deliktů se podle poroty Weinstein dopustil v případě jedné ze čtyř žen, které u kalifornského soudu vypovídaly. V případě další ženy ho soud zprostil obvinění a u zbývajících dvou nedospěl k závěru. Weinstein si už odpykává 23letý trest odnětí svobody, který mu uložil v roce 2020 soud v New Yorku.
20. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 10:01|

Když promluvila, nemlčely ani ostatní oběti. Hraný film sleduje odhalení kauzy Weinstein

Do českých kin se dostalo drama o kauze Harveyho Weinsteina. Snímek Když promluvila mapuje události, které vedly k pádu vlivného muže Hollywoodu. Rekonstruuje investigativní práci novinářek, jejichž článek pomohl obvinit producenta ze sexuálních útoků.
2. 12. 2022|

Vysoké školy bojují proti sexuálnímu obtěžování. Zavedly ombudsmany, na které se mohou oběti obracet

Většina univerzit považuje prevenci sexuálního obtěžování nebo násilí na akademické půdě za zásadní. Zřizují proto pozici ombudsmana nebo důvěrníka, kterým mohou dotčení hlásit nevhodné chování. O sexuálním obtěžování na univerzitách i jinde se více hovoří například v souvislosti s kampaní MeToo, která začala před pěti lety. Na obtěžování a nevhodné chování ale v minulosti poukazovaly i studentské iniciativy.
13. 10. 2022|

Herec Kevin Spacey před soudem v Londýně odmítl vinu v pěti případech sexuálního obtěžování

Americký herec Kevin Spacey ve čtvrtek stanul před soudem v Londýně, kde čelí pěti obviněním ze sexuálních trestných činů. Hercův advokát v předběžném projednání obžaloby podle tisku uvedl, že jeho klient vinu odmítá. Spacey byl propuštěn na kauci do doby, než bude řízení 14. července pokračovat.
16. 6. 2022|

Weinstein dostal 23 let za znásilnění a sexuální nátlak

Na 23 let do vězení poslal americký soud bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina, který byl v únoru uznán vinným ze znásilnění a sexuálního nátlaku. Informovala o tom agentura AP. Hrozilo mu za mřížemi až 29 let, obhajoba žádala pětiletý trest vězení.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 18:35|

Porota uznala Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a znásilnění. Hrozí mu až 29 let vězení

Porota uznala bývalého amerického producenta Harveyho Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a z lehčí formy znásilnění. Osvobodila ho ale v těch bodech obžaloby, za něž mu hrozilo až doživotní vězení, napsala agentura Reuters. Weinsteinovi nyní hrozí až 29letý trest, o jeho konečné výši ještě rozhodne soud 11. března. Obhajoba uvedla, že se hodlá proti pondělnímu verdiktu odvolat.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 22:21|

Jako „rotvajler v soudní síni“. Weinsteina hájí elegantní zarytá feministka Rotunnová

Porota v New Yorku v těchto dnech rozhoduje o vině či nevině slavného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, a to hned ve třech případech údajného znásilnění. V dramatickém procesu se nečekaně stala jednou z hlavních postav elegantní, ovšem nesmlouvavá Donna Rotunnová. Úspěšná obhájkyně a zarytá feministka brání Weinsteina se svým proslulým buldočím nasazením – a nebojí se balancovat na hraně.
20. 2. 2020|

Konec ticha o sexuálním násilí. K soudu doputoval Weinsteinův případ, který spustil MeToo

Výběrem poroty začíná proces s filmovým producentem Harveym Weinsteinem čelícím obžalobě ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Skandál kolem filmaře, který býval považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy po celém světě začaly veřejně svěřovat se svými zkušenostmi se sexuálním obtěžováním, aby rozetnuly bludný kruh násilí a mlčení.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 14:40|

Weinstein zaplatí ženám jako odškodné miliony dolarů. Většina obvinění ze sexuálních útoků stáhne

Americký filmový producent Harvey Weinstein, který se zodpovídá z obvinění ze sexuálních útoků a znásilnění, dosáhl dohody o odškodnění většiny svých údajných obětí. Zavázal se vyplatit celkem 25 milionů dolarů (570 milionů korun), oznámili právníci. Velká část žalob by tak měla být stažena. Dohodu musí ještě potvrdit soud.
12. 12. 2019|

Žhavá novinka Hollywoodu. Na sexuální scény dohlížejí speciální koordinátoři

Skandály kolem sexuálního zneužívání a obtěžování mění showbyznys. Dva roky po zrodu hnutí MeToo a Time's Up dobyl svět filmu nový obor – koordinátor intimních scén. Jeho úkolem je být prostředníkem mezi herci a režiséry a hlídat všechny scény – od prvního polibku až po znásilnění. Má zaručit, že hercům natáčení nebude nepříjemné.
18. 10. 2019|

Dokument o Jacksonovi vyvolal skandál. Údajné oběti v něm popisují, jak je král popu zneužíval

Odkazem „krále popu“ v těchto dnech zmítá skandál. Dvoudílný dokument Leaving Neverland (Na odchodu z Neverlandu) odhalil podrobné svědectví dvou mužů. Ti popisují, jak je údajně Michael Jackson v dětství opakovaně sexuálně zneužíval. Snímek vyvolal vlnu emocí – BBC Radio 2 například přestalo hrát zpěvákovy písně. Zpěvákova rodina nařčení odmítá.
6. 3. 2019|