TÉMA

HBO

Hodného estébáka beru jako nadpřirozenou postavu, říká herec Noha

Do druhé půlky vstoupil osmidílný seriál České televize a německé ZDF To se vysvětlí, soudruzi. Jde v něm o vyšetřování nadpřirozených událostí v Československu osmdesátých let, které nakonec tak úplně nadpřirozené nejsou. To vše pod dohledem „zlé“ a „hodné“ Státní bezpečnosti. Tu hodnou představuje dnes hodně obsazovaný herec Leoš Noha. „No, byla to věru krušná práce, ale jsem se svým výsledkem spokojený,“ řekl Noha v pořadu Interview ČT24 o tom, jak dostat do role vtip.
2. 4. 2024|

Víc seniorů nachází cestu k chytrým telefonům, roste obliba streamovacích služeb

V Česku výrazně roste obliba placených streamovacích služeb. Letos přes ně filmy nebo seriály sleduje 35 procent lidí starších 16 let, což je o polovinu víc než před rokem. Chytrý telefon používá 82 procent lidí v Česku, internet 86 procent a na webu nakupuje 63 procent. Jejich podíl v těchto třech případech meziročně vzrostl jen mírně. Údaje shromážděné letos na jaře nyní na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
9. 11. 2023|

Meta spustila textovou síť Threads, chce s ní konkurovat Twitteru. Ten hrozí žalobou

Firma Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook či Instagram, v noci na čtvrtek spustila textovou síť Threads. Chce s ní konkurovat Twitteru. O zahájení provozu nové platformy informovala agentura AFP. Twitter kvůli tomu hrozí žalobou. Tvrdí, že Meta najala jeho bývalé zaměstnance, kteří ukradli obchodní tajemství. Aplikace je podle webu listu The Guardian dostupná zhruba ve stovce zemí světa, nikoliv ale ve státech EU, a to kvůli nejasnostem týkajícím se využití osobních údajů. Šéf firmy Meta Mark Zuckerberg oznámil, že za prvních sedm hodin se na nové síti zaregistrovalo deset milionů uživatelů.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 21:43|

Boj o moc zná své smutné vítěze. Ve finále seriálu se rozhodlo, kdo převezme rodinnou firmu

Otázka, kdo z dětí miliardáře Logana Roye převezme rodinný podnik, je po pěti letech a čtyřech sezonách seriálu Boje o moc zodpovězena. O víkendu se odvysílal poslední díl. Titul, za nímž stojí britský autor Jesse Armstrong, balancoval mezi ironickou černou komedií a temným rodinným dramatem. Diváci i kritika devětatřicet epizod oceňovali za konstantní úroveň kvality – seriál v minulých letech vyhrál dva Zlaté glóby i dvě ceny Emmy za nejlepší televizní drama.
31. 5. 2023|

Soud poslal bývalého šéfa Theranosu za podvod na třináct let do vězení

Kalifornský soud poslal na téměř třináct let do vězení bývalého prezidenta farmaceutické společnosti Theranos Rameshe „Sunnyho“ Balwaniho. Odsouzen byl za podvod vůči investorům, zákazníkům i pacientům. Informovala o tom agentura AP. V listopadu přitom za stejný čin poslal soud do vězení i zakladatelku Theranosu Elizabeth Holmesovou, té udělil trest v délce jedenáct let a tři měsíce. Firma Theranos slibovala revoluci v medicíně, konkrétně technologii výrazně zjednodušující krevní testy, která se později ukázala jako vadná.
8. 12. 2022|

Místo Havaje Sicílie. Nejoceňovanější minisérie současnosti Bílý lotos se stane sexuální fraškou

Luxusní hotelový resort, zazobaní hosté a personál, který musí plnit jejich přání. Tato kombinace zafungovala jako rozbuška vztahových dramat, mocenských pnutí i kulturních a generačních válek v satirické minisérii Bílý lotos, která v polovině září získala deset sošek Emmy. Na konci října dostane pokračování, které bude mít o epizodu navíc, havajský ostrov Maui vymění za Sicílii a na scénu se v něm vrátí Tanya v podání Jennifer Coolidgeové.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 15:34|

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée, natočil film Klub poslední naděje a seriál Sedmilhářky

Ve věku 58 let zemřel kanadský režisér a producent Jean-Marc Vallée. Získal cenu Emmy za režii populárního seriálu HBO Sedmilhářky, jeho drama Klub poslední naděje z roku 2013 získalo několik nominací na Oscara. Vallée o víkendu náhle zemřel na své chatě u kanadského Quebecu.
27. 12. 2021|

Streamovací služby nasadily cenám Emmy korunu. Poprvé ovládly všechny hlavní kategorie

Americké televizní ceny Emmy patří streamovacím službám. Ty si poprvé odnesly ocenění ve všech třech hlavních kategoriích. Dramatu vládla Koruna o britské královské rodině z produkce Netflixu. Pod stejnou značkou vznikl i Dámský gambit označený za nejlepší minisérii. Mezi komediálními seriály uspěla Ted Lasso z prostředí amerického fotbalu, vznikl pro platformu Apple TV+.
20. 9. 2021|

AT&T v mnohamiliardové transakci spojí mediální součást s firmou Discovery

Americká telekomunikační společnost AT&T spojí svou rozsáhlou mediální součást WarnerMedia s firmou Discovery. Vznikne tak samostatný mediální podnik, jenž bude schopen konkurovat i firmám Netflix a Walt Disney, oznámily firmy. Dohodu ještě musejí schválit akcionáři Discovery a regulační orgány.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 15:16|

Rozchod v karanténě i démoničtí hygienici. Hollywood uvedl první „koronavirové“ filmy

Hollywood právě uvádí první větší filmy, které vznikly za přísných bezpečnostních opatření během pandemie. Některé ji přímo tematizují, jiné v přísné karanténě pouze vznikaly, jako konverzační drama Malcolm a Marie. Romantická zlodějská komedie Lockdown a akční thriller Songbird však vyvolávají i otázky, zda na takové snímky není příliš brzy.
12. 2. 2021|

Zavřená kina nahrávají streamovacím službám. Divákovi by ale stačila jedna

Kinosály v Česku i ve světě kvůli pandemii covidu zejí prázdnotou. Někteří lidé tak vyměnili stříbrné plátno za televizní obrazovku, případně monitor počítače. Streamovacím službám,  jako je Netflix či Disney+, pravidelně rostou počty předplatitelů, na druhou stranu pro uživatele přestává být pohodlná přílišná roztříštěnost nabídky. Boj o diváky na streamu má už i svoje padlé, po půl roce končí platforma Quibi.
3. 11. 2020|

Televizním cenám Emmy kraloval seriál Watchmen. Moderátor večer překřtil na „Pandemmys“

Bez červeného koberce i bez účasti diváků se kvůli koronavirové pandemii odehrál 72. ročník amerických televizních cen Emmy. „Nikdo nepůjde poražen domů, protože všichni už doma jsou,“ zavtipkoval na začátek slavnostního večera jeho moderátor Jimmy Kimmel, který zároveň galavečer přektil na „Pandemmys“. Ceny ovládl seriál z produkce HBO Watchmen (Strážci). Počin vycházející z příběhů DC Comics si vysloužil jedenáct sošek, včetně ceny za nejlepší minisérii.
21. 9. 2020|

CME se zrodila ve vůni parfémů, později byla parťákem Batmana

Pokud krok nezamítnou akcionáři nebo Evropská komise, mediální a telekomunikační společnost CME, vlastník televize Nova, se přesune do skupiny PPF Petra Kellnera. Firma s bezmála třicetiletou historií pomáhala formovat středoevropskou televizní produkci a v minulosti ji vlastnili významní hráči telekomunikačního světa.
10. 11. 2019|

Žhavá novinka Hollywoodu. Na sexuální scény dohlížejí speciální koordinátoři

Skandály kolem sexuálního zneužívání a obtěžování mění showbyznys. Dva roky po zrodu hnutí MeToo a Time's Up dobyl svět filmu nový obor – koordinátor intimních scén. Jeho úkolem je být prostředníkem mezi herci a režiséry a hlídat všechny scény – od prvního polibku až po znásilnění. Má zaručit, že hercům natáčení nebude nepříjemné.
18. 10. 2019|

Nejvíce hlavních cen Emmy získal komediální seriál Potvora, bodoval i Černobyl

Hra o trůny, Černobyl a Potvora. Tři seriály, které dominovaly letošnímu udílení cen Emmy v americkém Los Angeles. Zajímavostí večera, kromě samotného udílení cen, bylo i to, že jej nikdo nemoderoval.
23. 9. 2019|

Seriál Černobyl oživil zájem o místo katastrofy. Rusové protestují a chystají svou verzi o agentovi CIA

Nový seriál Černobyl z produkce americké HBO se stal rychle fenoménem. I díky němu míří třicet tři let po nejhorší jaderné nehodě v historii na místo opět davy turistů. Seriál s nelibostí sleduje také Rusko, které plánuje vlastní počin. V hlavní roli se však objeví agent KGB, který se snaží rozkrýt operaci americké CIA.
8. 6. 2019|

Hra o trůny je dohrána. Ohlédněte se za fenoménem, který se stal králem seriálového světa

Kultovní fantasy série, která se stala triumfem seriálové tvorby, skončila. Televize HBO v noci z neděle na pondělí středoevropského času odvysílala poslední, šestou epizodu závěrečné osmé řady příběhu soupeřících šlechtických rodů na fiktivním kontinentě Západozemí. Text neobsahuje konkrétní spoilery ze závěrečné osmé řady seriálu.
20. 5. 2019|

Přežije Zimohrad příchod Nočního krále? Ze Hry o trůny je nejdražší seriál všech dob

Z výpravného fantasy seriálu Hra o trůny se stal fenomén, který poutá diváky politickým pletichařením, nečekanými krveprolitími, nahotou a samozřejmě draky. Nyní se příběh po osmi letech vysílání konečně završuje a fanoušci budou moci zhlédnout první díl závěrečné osmé série; americká stanice HBO ho odvysílá v noci z neděle na pondělí středoevropského času. Série bude mít dílů šest a poběží každou neděli až do velkého finále 19. května.
14. 4. 2019|

Dokument o Jacksonovi vyvolal skandál. Údajné oběti v něm popisují, jak je král popu zneužíval

Odkazem „krále popu“ v těchto dnech zmítá skandál. Dvoudílný dokument Leaving Neverland (Na odchodu z Neverlandu) odhalil podrobné svědectví dvou mužů. Ti popisují, jak je údajně Michael Jackson v dětství opakovaně sexuálně zneužíval. Snímek vyvolal vlnu emocí – BBC Radio 2 například přestalo hrát zpěvákovy písně. Zpěvákova rodina nařčení odmítá.
6. 3. 2019|