TÉMA

Moldava

Někdo poškodil vlak, který jezdí na krušnohorské trati. Dopravce čelil útokům i v minulosti

Motorový vůz, který jezdívá po krušnohorské trati z Mostu do Moldavy, někdo poškodil. Nešlo o první takový incident. Zatímco však v minulosti motorák například narazil do nastraženého kamení, tentokrát se pachatel vloupal do depa a poničil motor i topení. Dopravce, kterému vůz patří, ho již zprovoznil, útokem se zabývá policie.
1. 3. 2024|

Za vylití oleje na koleje uložil teplický soud strojvedoucímu podmínku

Okresní soud v Teplicích potrestal strojvedoucího Českých drah Martina Schütze podmínkou za to, že pokapal olejem koleje na horské trati. Muž činu, který udělal kvůli změně dopravce, litoval, prohlásil vinu. Trest je pravomocný. Informovaly o tom servery iDNES a CNN Prima News.
15. 8. 2023|

Soud osvobodil muže, který za hlasy v komunálních volbách v Mikulášovicích údajně nabízel peníze

Muže, který podle policie v Mikulášovicích na Děčínsku před zářijovými komunálními volbami nabízel peníze za konkrétní volbu do zastupitelstva, okresní soud v Děčíně ve středu osvobodil. Už na podzim soud rozhodl o podmíněném trestu, některý z účastníků proti rozhodnutí podal odpor, řekla bez dalších podrobností mluvčí soudu Michaela Janoušová. Rozhodnutí soudu je pravomocné, strany se vzdaly práva na odvolání.
22. 3. 2023|

Ústavní soud odmítl stížnost, která poukazovala na možné kupčení s hlasy v Teplicích

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost poukazující na možné kupčení s hlasy v komunálních volbách v Teplicích, výsledky hlasování jsou tak definitivně potvrzené. Podnět člena okrskové volební komise už loni koncem října zamítl Krajský soud v Ústí nad Labem, podle kterého se nepodařilo jednoznačně prokázat porušení zákona a hrubé ovlivnění výsledku voleb. ÚS označil následnou stížnost za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu. Policie se věcí nadále zabývá.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 14:22|

Vyškrtnutí padesátky lidí ze seznamu voličů v Moldavě bylo v pořádku, uvedla policie

Policie odložila prověřování případu, kdy obec Moldava v Ústeckém kraji vyškrtla během podzimních komunálních voleb ze seznamu voličů téměř padesát lidí. Podle policie nešlo o protiprávní jednání. ČT informaci sdělila mluvčí Policie Ústeckého kraje Ilona Gazdošová. Podle starostky Moldavy Lenky Novákové (Otevřeně k všem) se měly do obce desítky lidí přistěhovat pouze kvůli volbě konkrétní strany. Volbami v Moldavě se policie zabývala i kvůli kupčení s hlasy nebo umělému navyšování občanů v obci. Ani v jednom případě se ale nejednalo o trestný čin.
21. 2. 2023|

Strojvedoucí obviněný z polití kolejí na Moldavě olejem nyní vlaky řídit nebude

Strojvedoucí, který podle policie polil železniční trať na Moldavě olejem, prozatím nebude řídit žádné vlaky. České dráhy, které jsou jeho zaměstnavatelem, se na tom s obviněným dohodly. Provoz spojů na unikátní dráze od této firmy převzal soukromý dopravce. Vylitý olej byl podle vyšetřovatelů pomstou.
9. 2. 2023|

Policie obvinila zaměstnance drah, měl namazat koleje olejovitou látkou

Policisté obvinili z obecného ohrožení v souvislosti s loňským potřísněním kolejnic olejovitou látkou na trati z Mostu na Moldavu muže z Lounska, zaměstnance drah. V pondělí o tom na webu informovala mluvčí teplické policie Ilona Gazdošová. Důvodem mužova činu byla podle kriminalistů nespokojenost s výměnou dopravce na této konkrétní trati.
6. 2. 2023|

Opakovanými volbami v Moldavě se bude zabývat soud, kandidátka SPD napadla jejich platnost

Volbami v Moldavě na Teplicku se bude znovu zabývat ústecký krajský soud. Na základě jeho rozhodnutí se opakovalo na začátku ledna hlasování v krušnohorské obci, kde starostka nechala vyškrtnout voliče ze seznamu. Předseda volební komise to ale při zářijových volbách nerespektoval. Před dvěma týdny vyškrtnutí voliči už vhodit lístek do urny nemohli, své rozhořčení neskrývali. Lídryně SPD Iveta Boudišová podala nyní návrh na neplatnost voleb a neplatnost hlasování.
19. 1. 2023|

Účast v dodatečných či opakovaných komunálních volbách přesáhla šedesát procent

Přes 61 procent voličů nakonec přišlo hlasovat v dodatečných či opakovaných komunálních volbách, které se v sobotu uskutečnily ve dvanácti obcích. Protože šlo především o velmi malé obce, kde se při řádném termínu loni v září vůbec nepodařilo sehnat nezbytný počet kandidátů, kandidovala hlavně sdružení nezávislých, případně samostatní nezávislí kandidáti. Ti také dostali drtivou většinu hlasů. Stranické kandidátky o ně usilovaly pouze v severočeské Moldavě, i tam ale po boku místních sdružení. Koalice SPOLU v obci získala tři mandáty, SPD jeden.
8. 1. 2023|

Dvanáct obcí volilo zastupitelstvo. V Moldavě tentokrát komise vyškrtnuté voliče poslala pryč

V sobotu v deset hodin večer skončily dodatečné nebo opakované komunální volby ve dvanácti obcích. Většinou se konaly proto, že se – na rozdíl od loňského září – podařilo sehnat dostatek kandidátů. V krušnohorské Moldavě nařídil opakování hlasování soud. Stejně jako v řádném termínu přišli do volební místnosti i lidé, kteří byli ze seznamu voličů vyškrtnuti. Tentokrát je volební komise nenechala hlasovat.
7. 1. 2023Aktualizováno7. 1. 2023, 22:03|

Obecní úřad Moldavy na Teplicku opět vyškrtl některé lidi ze seznamu voličů

Obecní úřad Moldavy na Teplicku, kde se bude v sobotu opakovat hlasování do zastupitelstva, znovu vyškrtl některé osoby ze seznamu voličů. Sdělení podepsané starostkou obce Lenkou Novákovou (Otevřeně ke všem) je zveřejněné na úřední desce obce. Ze seznamu úřad vyškrtl 38 lidí, kteří podle vedení Moldavy v obci nežijí a nemají k ní žádný vztah. Na sobotní hlasování bude dohlížet krajský úřad, řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. K volbám přijala opatření také policie, doplnil mluvčí jejího krajského ředitelství Kamil Marek.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 12:10|

Na moldavskou trať opět někdo položil kamení, policie vyšetřuje třetí takový incident za měsíc

Po čtyřech dnech opět někdo nastražil kameny na krušnohorskou trať z Mostu na Moldavu. Podle policie, která se událostí zabývá, před nimi zastavil přijíždějící osobní vlak, dopravce uvedl, že do kamení narazil. Událost se ale obešla bez zranění. Kamení na trati bylo od začátku platnosti jízdního řádu, kdy se na trati vyměnili dopravci, potřetí, jednou také kdosi namazal kolejnice kluzkou látkou, takže vlak se nemohl rozjet. Všechny incidenty se staly poblíž města Hrob.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 13:13|

Vlak stoupal na Moldavu, narazil do nastražených kamenů

Na krušnohorskou trať na Moldavu někdo nastražil hromadu kamení, do které ráno narazil osobní vlak. Ležela mezi Hrobem a Osekem, kde v první den platnosti nového jízdního řádu – kdy tudy začal jezdit nový dopravce – kdosi namazal kolejnice kluzkou olejovitou látkou. I tehdy bylo na trati také kamení. Stejně jako minule se ani při aktuální události nikomu nic nestalo.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 11:52|

Policie vyšetřuje koleje namazané mastnou látkou na trati z Mostu na Moldavu

Tepličtí kriminalisté podle zjištění České televize vyšetřují neobvyklý incident na železniční trati z Mostu na Moldavu u města Hrob. Pod ranním vlakem tam začaly klouzat koleje. V úseku o délce několika desítek metrů je tam někdo potřísnil mastnou látkou, zřejmě olejem. Vše se stalo v prudkém stoupání, kde mohlo dojít i k nehodě. Podle mluvčí Správy železnic na trati není omezen provoz.
11. 12. 2022Aktualizováno11. 12. 2022, 19:02|

Muž dostal za maření voleb ve městě na Děčínsku nepravomocně podmínku. Za hlasy měl nabízet peníze

Muž, který měl v Mikulášovicích na Děčínsku nabízet peníze za konkrétní volbu do městského zastupitelstva, dostal roční podmínku. Za maření přípravy a průběhu voleb ho potrestal Okresní soud v Děčíně, ČT to řekla mluvčí soudu Martina Syrůčková. Muž podle policie slíbil nejméně dvěma lidem až 500 korun za konkrétní volbu v zářijových komunálních volbách. Rozhodnutí není pravomocné.
2. 11. 2022|

Komunální volby v Moldavě na Teplicku se budou opakovat. Předseda komise nerespektoval starostku

Volby v Moldavě na Teplicku se uskuteční znovu. Ústecký krajský soud v usnesení zveřejněném v pondělí na úřední desce uvedl, že hlasování v komunálních volbách je neplatné. Voliči vyškrtnutí ze seznamu neměli právo hlasovat, přesto jim to předseda volební komise umožnil.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 18:35|

Stát má nárok na miliony korun kvůli elektrárně v Moldavě, potvrdil Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost firmy Talwin, která provozuje fotovoltaickou elektrárnu v Moldavě na Teplicku. Neoprávněně si nárokovala vyšší výkupní cenu elektřiny. Státu tak vznikla škoda zhruba 97,6 milionu korun. Justice v trestním řízení zabrala firmě jako náhradní hodnotu přibližně 56 milionů. Ústavní soudci stížnost odmítli jako zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu.
30. 9. 2022|

Policie má podezření na maření voleb. Muž nabízel 500 korun za konkrétní hlasování

Policie podezřívá z maření voleb muže, který v Mikulášovicích na Děčínsku slíbil nejméně dvěma lidem až pět set korun za konkrétní volbu do místního zastupitelstva. Na severu Čech se v minulosti několikrát komunální volby kvůli kupčení s hlasy opakovaly. Na maření voleb má policie podezření i na Českolipsku. Jeden z voličů upozornil na nestandardně umístěný notebook za plentou.
24. 9. 2022Aktualizováno24. 9. 2022, 20:33|

Načerno postavená elektrárna stále nese miliony. Stopy vedou na známé adresy

U obce Moldava v Krušných horách stojí sluneční elektrárna, která za jedenáct let načerpala od českého státu zhruba půl miliardy korun jako podporu při prodeji elektřiny. Majitel elektrárny přitom nezákonně získal jak stavební povolení, tak licenci pro výrobu energie. Obojí pravomocně potvrdily soudy. Zatím rozhodly, že musí vrátit pětapadesát procent vyplacené podpory, přes dvě stě milionů si tedy může nechat. Podle rejstříku patří elektrárna investorovi z afrického Tuniska, stopy přitom vedou k bývalému chomutovskému starostovi a senátorovi ODS Alexandru Novákovi. Tématu se pro Reportéry ČT věnoval Michael Fiala.
8. 2. 2022|
Reportéři ČT

Solární elektrárna na Moldavě vydělává stovky milionů, podle žalobců přitom vůbec neměla vzniknout

V Krušných horách stojí solární elektrárna, která vydělává svým majitelům stovky milionů korun, ačkoli neměla podle práva vůbec vzniknout. Stavby si všimla sousedka, která ji pozorovala z okna své chalupy. V případu se objevuje jméno bývalého politika ODS Alexandra Nováka, odsouzeného již dříve za korupci. Na lavici obžalovaných sedí kvůli solární kauze dva jeho spolupracovníci. Natáčel Reportér ČT David Havlík.
5. 3. 2019|