TÉMA

Zpěv

Sting vystoupí v Pardubicích, koncert bude jedinou zastávkou v Česku

Britský zpěvák, baskytarista a skladatel Sting vystoupí 19. července v Pardubicích se svou show nazvanou My Songs. Koncert začne ve 20:00 v multifunkční areně. Vyplývá to z údajů na Stingově webu a na stránkách prodejců vstupenek. Podle Stingova webu bude pardubický koncert jedinou akcí zpěváka v Česku, předcházet mu bude koncert ve Vídni.
5. 5. 2023|

Grammy ovládla Beyoncé, pokořila rekord v historii udílení cen

Beyoncé se stala rekordmankou v historii cen Grammy, na letošním slavnostním udílení obdržela svůj dvaatřicátý zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala bilanci britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který za celou svou kariéru získal 31 sošek.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 14:42|

30 let zpět: Levicové strany utvořily koalici

Před parlamentními volbami v červnu 1992 se zformovala nová koalice levicových stran – KSČM a Demokratické levice ČSFR. Dohromady pak tyto strany získaly 35 mandátů. V září téhož roku se k uskupení přidaly další levicové strany a hnutí. Dohodu o vzájemné spolupráci podepsali jejich zástupci na mítinku v Ostravě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 9. 2022|

30 let zpět: Česká mše vánoční na Václavském náměstí

Praha oslavila Boží hod Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby, kterou si na Václavské náměstí přišlo vyslechnout několik desítek tisíc obyvatel hlavního města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
25. 12. 2020|

30 let zpět: Vánoční koledy v podání Gabriely Beňačkové

V pražském klubu Supraphonu se konal křest nové nahrávky světoznámé sopranistky Gabriely Beňačkové. Zaposlouchejte se do ukázek tradičních českých koled v jejím nezaměnitelném podání, jak jsme je již po tři desetiletí zvyklí slýchat každoročně o Vánocích.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 12. 2020|

Antigenní testování by podle Babiše mohlo začít už ve středu

Rizikové skóre PES opět stouplo, k neděli o dva body na 71. Už týden zůstává ve čtvrtém stupni rizika, který je vymezen 61 až 75 body. Pět krajů má ale skóre na úrovni pátého stupně. V sobotu laboratoře v Česku odhalily 3655 nakažených koronavirem, což je o víkendovém dni nejvíce od 14. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že vláda v pondělí některá opatření zpřísní, kvůli zájmu veřejnosti by mohlo začít antigenní testování už ve středu. Na vládě chce premiér podpořit prodloužení vánočních prázdnin. Děti by tak podle něj měly jít do školy naposledy 18. prosince.
13. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 21:24|

Svatby mají dál výjimku z opatření proti pandemii. Platí i pro živou hudbu se zpěvem

Nejen na svatby, ale i na živou hudbu na nich, se dál vztahuje výjimka z opatření proti šíření nemoci covid-19. Kapely na svatbách do 19. října mohou hrát i zpívat. Opatření vyhlášená ve čtvrtek se dřívější výjimky pro pořádání svateb netýkají. České televizi to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Klára Doláková. S omezením svateb počítá ministerstvo zdravotnictví po 19. říjnu.
9. 10. 2020|
Události komentáře

O zpěv byla ve vládě pře, nakonec prošel zákaz, řekl Zaorálek. Slíbil odškodnění podnikatelům v kultuře

Podnikatelé i samostatně činné osoby působící v kultuře dostanou podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) další peníze od státu. Ministr kultury je přitom přesvědčen, že omezení avizovaná ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) skutečně bude možné po dvou týdnech zrušit. Opoziční poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) o tom ale pochybuje. Vláda podle něj svým postupem ztratila důvěru veřejnosti. Zaorálek, Kalousek a také předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) diskutovali o nouzovém stavu v Událostech, komentářích.
1. 10. 2020|

V Česku začne od pondělí opět platit nouzový stav, vláda zavedla nová opatření

V Česku začne v pondělí 5. října opět platit nouzový stav, má zabránit šíření pandemie  koronaviru. Návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) schválila vláda. Prymula důvody zavedení zvláštního režimu vysvětlil dopoledne ve sněmovně snahou zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Nouzový stav doprovodí opatření avizovaná zatím na dva týdny, například uzavření středních škol v rizikových oblastech. Omezeny budou také vnitřní i vnější hromadné akce, v divadlech budou zakázány přestávky na občerstvení.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 19:23|

Zpívající křečci umí konverzovat. Výzkum jejich schopnosti může pomoci s léčbou u lidí

Studium hlodavců, kteří žijí a zpívají v deštných pralesích Kostariky, ukazuje, v čem spočívá schopnost konverzace, a to i u lidí. Zkoumání zpěvu křečků tak může pomoci lékařům s účinnější léčbou lidí například po mozkové mrtvici.
4. 3. 2019|

Finále Eurovize bude bez Ukrajiny. Národní vítězka nechce být „politickou loutkou“, odmítli i další

Ukrajina se nezúčastní finále letošního ročníku mezinárodní soutěže Eurovize. Zpěvačce Maruv, která vyhrála národní kolo, vadily podmínky smlouvy s televizí. Ta po ní požadovala mimo jiné zrušení koncertů v Rusku, ale i další závazky, které hudebnice vnímá jako politické. Účast proto odmítla. Na květnové finále do Tel Avivu poté odmítli jet i interpreti, kteří se umístili v národním kole na dalších místech, a ukrajinská veřejnoprávní televize proto účast v soutěži úplně zrušila.
2. 3. 2019|