TÉMA

Petr Rafaj

Ústavní soud zamítl stížnost advokáta Pokorného, od novináře Besta nedostane náklady řízení v plné výši
Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost advokáta Radka Pokorného, jenž vedl spor s novinářem Erikem Bestem a jeho vydavatelstvím. Dosáhl omluvy za tvrzení v článku o mýtném tendru, nikoliv peněžitého odškodnění. Městský soud v Praze mu přiznal jen část nákladů řízení. ÚS nyní rozhodnutí o nákladech potvrdil. Plná náhrada nemusí nastupovat automaticky, je-li to odůvodněno okolnostmi případu, upozornil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.
17. 10. 2023|
Soud zrušil pokutu pro mobilní operátory za údajný kartel. Případ znovu posoudí antimonopolní úřad
Spor o pokutu v celkové výši 11,8 milionu korun, kterou v roce 2015 potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mobilní operátory T-Mobile a Vodafone za kartelovou dohodu z let 2000 až 2003, se vrací na začátek. Nejvyšší správní soud (NSS) svým rozhodnutím dostupným na úřední desce potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně z roku 2021, jenž pokuty pro operátory zrušil, a případ se vrací zpět k ÚOHS.
2. 8. 2023|
Soud zrušil autorským svazům OSA a Integram pokutu, kterou jim vyměřil ÚOHS
Krajský soud v Brně v úterý zrušil dvě pokuty ve výši 10,7 milionu a dvacet milionů korun, které autorským svazům OSA a Intergram vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Potvrdil to mluvčí úřadu Martin Švanda.
27. 6. 2023|
Inflace bude brzy jednociferná, věří Matějů z ČNB. Další odborníci však mají obavy, co dál
Tendence poklesu je jasná a očekáváme, že v nejbližších měsících, možná už v červnu nebo červenci, by inflace měla dosáhnout jednociferných hodnot, uvedl v pořadu 90' ČT24 náměstek ředitele měnové sekce České národní banky Jakub Matějů v souvislosti s nejnovějším údajem o spotřebitelských cenách v Česku. Růst cen v květnu zpomalil na 11,1 procenta z dubnových 12,7 procenta. Hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek podotkl, že očekával rychlejší pokles, ale jde o dobrou zprávu. Optimismus nesdílí předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, podle něhož je také otázkou, jaký vliv budou mít vládní úsporná opatření.
13. 6. 2023|
Antimonopolní úřad uspěl s kasační stížností v případu nákupu autobusů pro Ústecký kraj
Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v roce 2019 zakázal Dopravní společnosti Ústeckého kraje (DSÚK) nákup devadesáti autobusů na základě rámcové smlouvy. Tento zákaz v roce 2020 zrušil svým rozsudkem Krajský soud v Brně, antimonopolní úřad proti němu ale podal kasační stížnost k NSS, který jí nyní vyhověl. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce soudu.
1. 4. 2022|
Soud zrušil pokutu, kterou uložil Libereckému kraji antimonopolní úřad kvůli dopravní zakázce
Krajský soud v Brně zrušil sedmimilionovou pokutu, kterou v roce 2020 vyměřil Libereckému kraji Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Důvodem pro uložení sankce bylo podepsání smlouvy o dočasném zajištění veřejné dopravy na Českolipsku v prosinci 2019 bez vyhlášení soutěže. Krajský soud nyní rozhodnutí zrušil a věc vrátil úřadu k novému posouzení.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 13:44|
Spor o autobusy za miliardu pro Ústecký kraj pokračuje. Řešit ho bude znovu Krajský soud v Brně
Spor mezi Dopravní společností Ústeckého kraje (DSÚK) a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o zakázku na 161 autobusů za více než miliardu korun míří zpět k brněnskému krajskému soudu. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti antimonopolního úřadu, který kraji nákup autobusů před dvěma roky zakázal. Vyplývá to z rozsudku dostupného na úřední desce soudu. Podle ÚOHS byly rámcové smlouvy na dodávky autobusů v rozporu se zákonem, krajský soud ale jeho rozhodnutí loni zrušil.
18. 10. 2021|Šimon Rogner
Soud zrušil pokuty pro Vodafone a T-Mobile. Antimonopolní úřad je podezíral z kartelu
Krajský soud v Brně už podruhé zrušil pokuty v celkové výši 11,8 milionu korun za kartel operátorů, kterou společnostem Vodafone a T-Mobile uložil v roce 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na elektronické infodesce soudu.
29. 4. 2021|
Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil pokutu pro Prahu za Trojský most
Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 11 milionů korun, kterou Praze uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2017. Pokutu hlavní město dostalo za chyby ve veřejné zakázce na výstavbu Trojského mostu, který je součástí tunelového komplexu Blanka. Rozhodnutí NSS, kterým zamítl kasační stížnost Prahy, je dostupné na úřední desce soudu. Pokutu už dříve potvrdil svým rozsudkem Krajský soud v Brně, právě jeho rozsudek kasační stížnost napadla.
27. 4. 2021Aktualizováno27. 4. 2021, 17:15|
Protikorupční organizace žádají přeobsazení místopředsedů Antimonopolního úřadu kvůli Stoce
Protikorupční organizace požadují, aby předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna, který je v úřadu od loňského prosince, vypsal transparentní výběrové řízení na všechny pozice místopředsedů. Problémem je podle nich fakt, že někteří místopředsedové byli vyšetřovaní spolu s minulým předsedou Petrem Rafajem. Informovaly o tom v tiskové zprávě.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 14:43|
Autorský svaz OSA se žalobou brání pokutě od antimonopolního úřadu za zneužití postavení
Ochranný svaz autorský (OSA) podal žalobu ke Krajskému soudu v Brně, kterou se brání pokutě 10,7 milionu korun. Pokutu OSA uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Úřad svaz potrestal za to, že v letech 2008 až 2014 požadoval po ubytovacích zařízeních platbu i za přijímač v pokoji, ve kterém nebyl nikdo ubytován. Pokutu už svaz musel zaplatit poté, co ji loni v listopadu pravomocně potvrdil tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj.
11. 2. 2021|
Radní Zlínského kraje zrušili zakázku na projektanta nové nemocnice
Radní Zlínského kraje zrušili veřejnou zakázku na projektanta krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Novou nemocnici prosazoval bývalý hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), současné vedení kraje ale už dříve projekt kritizovalo a uložilo krajskému úřadu, aby nachystal materiál ke zrušení výběrového řízení. O samotném investičním záměru chce vedení kraje dál jednat.
8. 2. 2021|
Ministerstvu obrany hrozí pokuta za zakázku na vrtulníky, antimonopolní úřad zahájil přestupkové řízení
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil přestupkové řízení s ministerstvem obrany kvůli zakázce na víceúčelové vrtulníky pro armádu. České televizi to potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda. Úřad sice už nákup dvanácti amerických vrtulníků za více než sedmnáct miliard korun povolil, připustil ale, že ministerstvo chybovalo. Smlouvu totiž uzavřelo dřív, než vyřídilo námitky italské firmy Leonardo, která měla o zakázku zájem.
21. 12. 2020|Nelson Villarroel
Další překážka stavby nové zlínské nemocnice. Tendr napadl neúspěšný uchazeč
Soutěž na projekt nové krajské nemocnice ve Zlíně přezkoumá správní soud. Společnost JIKA-CZ, která se o zakázku neúspěšně ucházela, podala žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který soutěž schválil. Stavbu prosazoval dřívější hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), krajské zastupitelstvo ji odsouhlasilo ještě před volbami, smlouvu s projektantem už ale Čunek nepodepsal. Zástupci nové krajské koalice hnutí ANO, Pirátů, ODS a ČSSD stavbu kritizují a chystají se projekt zrušit.
17. 12. 2020|Nelson Villarroel
Antimonopolní úřad prověří tendr na systém pro výplatu dávek
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude znovu zabývat výběrovým řízením na informační systém pro výplatu sociálních dávek, který vyhlásilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).
3. 12. 2020|
Antimonopolní úřad má nového šéfa. Prezident do jeho čela jmenoval Petra Mlsnu
Petr Mlsna je předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na Pražském hradě jej do nové funkce jmenoval prezident Miloš Zeman, dosavadního náměstka ministra vnitra a někdejšího ministra Nečasovy vlády mu navrhla vláda. K prvnímu prosincovému dni předčasně skončil dosavadní předseda úřadu Petr Rafaj. Mlsna plánuje některé změny ve fungování instituce, nechce ji ale rozdělovat. Úřadu se ujme ve středu.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 19:14|
Rafaj potvrdil pokutu 10,67 milionu pro OSA za zneužití dominance
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 10,67 milionu korun pro Ochranný svaz autorský (OSA) za zneužití dominantního postavení. Pokuta je pravomocná, informoval úřad, který svaz potrestal za to, že v letech 2008 až 2014 požadoval po ubytovacích zařízeních platbu i za přijímač v pokoji, ve kterém nebyl nikdo ubytován.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 15:13|
Kandidátem Hradu nejsem, hájí se nový šéf antimonopolního úřadu Mlsna
Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna se připravuje na funkci předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vybrala ho vláda a navrhne jeho jmenování prezidentovi. V čele antimonopolního úřadu nahradí Petra Rafaje, který k prvnímu prosinci rezignoval. K formě výběru nástupce mají výhrady některé nevládní organizace.
25. 11. 2020|
Rafaj potvrdil pokutu sedm milionů pro Liberecký kraj. Ten podá správní žalobu
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu sedm milionů korun pro Liberecký kraj. Důvodem bylo podepsání smlouvy o dočasném zajištění veřejné dopravy na Českolipsku bez vyhlášení soutěže. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na webu úřadu. Kraj kvůli tomu podá správní žalobu, výši sankce považuje za nepřiměřenou. Jinou možnost než zakázku zadat přímo neměl, uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 15:19|
Policie obvinila z podplácení jednu osobu, měla ovlivnit zakázku na auditora mýtného systému
Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili kvůli ovlivnění zakázky na auditora mýtného systému jednoho člověka z podplácení. Podle kriminalistů nabídl úplatek ve výši 1,5 milionu korun. V případě odsouzení za tento trestný čin hrozí až šestiletý trest.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 14:54|
O post šéfa ÚOHS se uchází jedenáct lidí, včetně exministra dopravy Kremlíka
Ve stanovené lhůtě do pátečních 12:00 obdržel Úřad vlády jedenáct přihlášek do výběrového řízení na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), sdělil mluvčí kabinetu Vladimír Vořechovský. Jedním z uchazečů je bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík. Chce úřad posunout v transparentnosti, řízení, srozumitelnosti a komunikaci, uvedl na Twitteru. O tom, že se chce o pozici ucházet, informoval také server Aktuálně.cz. Nový předseda nahradí Petra Rafaje, který rezignoval k 1. prosinci.
6. 11. 2020Aktualizováno6. 11. 2020, 13:20|
O post šéfa antimonopolního úřadu usiluje jeho bývalý místopředseda Robert Neruda
Do výběrového řízení na funkci předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se přihlásil bývalý místopředseda úřadu, právník Robert Neruda. Informovaly o tom server Euro.cz a internetový deník Aktuálně.cz. Do soutěže se již dříve přihlásil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.
4. 11. 2020|
Babiš vyhlásil výběrové řízení na předsedu antimonopolního úřadu
Premiér Andrej Babiš (ANO) vyhlásil výběrové řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), oznámila vláda na svém webu. Přihlášky mohou zájemci podávat do pátku 6. listopadu do 12:00. Uchazeč nakonec nemusí mít už v době podání přihlášky bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné, jak vyplývalo z materiálů, které v pondělí vláda schvalovala. Právě tento požadavek kritizovaly protikorupční organizace, podle kterých zbytečně omezoval okruh zájemců na veřejný sektor.
22. 10. 2020Aktualizováno22. 10. 2020, 16:07|
Vláda schválila podmínky výběru Rafajova nástupce v antimonopolním úřadu
Vláda schválila podmínky výběrového řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Současný předseda Petr Rafaj rezignuje k 1. prosinci. Jeho nástupce bude muset mít čisté lustrační osvědčení a bezpečnostní prověrku. Vláda také odsouhlasila nový program Covid – cestovní ruch, ze kterého by mohli průvodci, cestovní kanceláře a agentury dostat celkem půl miliardy korun.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 19:12|