TÉMA

Opatovice nad Labem

Ministerstvo souhlasí se stavbou spalovny komunálního odpadu u Opatovic

Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko k záměru stavby spalovny komunálního odpadu u Opatovic nad Labem. Uvedlo, že v řízení nebyl zjištěn natolik významný faktor, který by byl důvodem k vydání nesouhlasného stanoviska. Pro fáze přípravy, stavby a provozu ministerstvo ale stanovilo investorovi řadu podmínek. Proti spalovně za několik miliard korun se v minulosti postavili obyvatelé okolních obcí i ekologové.
18. 1. 2024|

Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku

Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|

Výluka skončila, vlaky jezdí po novém mostě z Pardubic do Hradce i Chrudimi

Skončila komplikovaná železniční výluka v Pardubicích. I když byl mimo provoz jen krátký úsek mezi dvěma nádražími ve městě, nemohly jezdit vlaky z hlavního nádraží směrem na Hradec Králové ani na Chrudim. Při výluce vznikl nový železniční most přes Labe. Ten je dvoukolejný, ale zatím vlaky mohou využívat jen jednu kolej, druhé chybí napojení do kolejiště hlavního nádraží. Samotná trať Pardubice – Hradec Králové je však nyní dvoukolejná téměř již v celé délce, zbývá poslední úsek mezi Hradcem a Opatovicemi nad Labem.
20. 12. 2023|

Stavba dálnice D35 se vleče už půl století. Zpoždění ji prodražují o miliardy, poukázal NKÚ

Zpoždění staveb jednotlivých úseků prodražuje dálnici D35 o miliardy. V závěru kontroly, která se soustředila na dokončení dálnice mezi Hradcem Králové a Olomoucí, na to poukázal Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři zároveň podotkli, že stavba D35 fakticky trvá – od začátku prvních příprav – již půl století a ještě potrvá téměř do konce dekády.
13. 11. 2023|

Referendum o průmyslové hale se může Opatovicím prodražit. Developer požaduje 158 milionů

Referendum, ve kterém obyvatelé Opatovic nad Labem odmítli stavbu nové průmyslové haly, může přijít obec velmi draho. Developerská společnost, která halu chtěla postavit, od svého záměru ustoupit nehodlá, navíc pro něj získala územní rozhodnutí. Zastupitelé Opatovic se nyní obávají toho, že budou muset developerovi zaplatit náhradu škody, jde až o 158 milionů korun. Referendum proběhlo souběžně s prezidentskými volbami.
28. 2. 2023|

Replika kolonády nebo stopka větrníkům. Souběžně s prezidentskými volbami proběhnou i místní referenda

Obnova kolonády, zastavení výstavby větrných elektráren nebo zabránění provozu hazardních her – o tom budou lidé rozhodovat v době prvního kola prezidentských voleb ve vybraných obcích. Hlasování je naplánované na 13. a 14. ledna, místních referend zatím ministerstvo vnitra eviduje osm. Proběhnou mimo jiné v Kladně nebo Karlových Varech.
9. 1. 2023|

Zastupitelstvo Opatovic nad Labem přišlo o jednoho člena, radu obce tak zvolit nesmí

V Česku jsou pořád města a obce, kde ani dva měsíce od komunálních voleb nemají dohodnuté radniční koalice. Je to případ i Opatovic nad Labem na Pardubicku, které zatím pořád řídí předchozí vedení se starostou Pavlem Kohoutem (nestr.). Důvodem toho, proč v Opatovicích nejsou schopní se dohodnout, jsou spory mezi místními obyvateli i mezi dvěma skupinami v zastupitelstvu.
21. 11. 2022|

Referendum o stavbě haly v Opatovicích bude. Lidé rozhodnou souběžně s volbou prezidenta

Krajský soud v Pardubicích rozhodl o vyhlášení místního referenda o chystané stavbě velké průmyslové haly v Opatovicích nad Labem. Uskuteční se s prvním kolem prezidentské volby, tedy 13. a 14. ledna příštího roku, informoval o tom server iDnes.cz. Lidé, kteří s vybudováním nové průmyslové haly nesouhlasí, mají obavu o plynulost dopravy či životní prostředí.
9. 11. 2022|

Po novém úseku dálnice D35 na Pardubicku jezdili řidiči deset měsíců. Teď ho ŘSD uzavřelo

Pouhých deset měsíců byla v provozu dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Časy na Pardubicku. Nový úsek muselo teď Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřít kvůli špatně udělaným dilatačním spárám, které mají na kilometrové estakádě u elektrárny v Opatovicích vyrovnávat teplotní roztažnost mostu. Nefungují tak, jak by měly, a firmy je teď budou muset předělat.
10. 10. 2022|

Kvůli spalovně u opatovické elektrárny bude zřejmě další referendum

Plánovaná spalovna směsného komunálního odpadu, kterou chce na Pardubicku vybudovat elektrárna Opatovice, by měla vzniknout přímo za vjezdem do jejího areálu. Podle zveřejněné dokumentace vlivu zařízení na životní prostředí (EIA) je záměr v souladu s územním plánem obce Čeperka, na jejímž katastrálním území se tato část nachází. Obec chce vyhlásit místní referendum.
12. 4. 2022|

Opatovičtí chtějí referendum o nové průmyslové hale. Investor tvrdí, že bude žádat náhradu škody

Obyvatelé Opatovic nad Labem usilují o referendum kvůli plánovaé výstavbě průmyslové haly u dálnice. Vedení Opatovic s výstavbou souhlasí, proti jsou však někteří místní. Developer, který chce stavět, ale pohrozil, že pokud referendum plánovanou investici zmaří, bude požadovat úhradu škody. Hala o velikosti čtyř fotbalových hřišť má vzniknout v sousedství opatovické elektrárny.
18. 2. 2022|

Dálnice D35 má dvanáct nových kilometrů v Pardubickém kraji, nově končí poblíž Holic

Pardubický kraj má dálnici, Hradec Králové částečný obchvat. Ředitelství silnic a dálnic otevřelo 12,6 kilometru dálnice D35 od Opatovic k obci Časy, kde musí řidiči prozatím sjet na silnici I/36 západně od Holic. V příštím roce by měl být zprovozněn i navazující úsek, který již auta přiblíží k Vysokému Mýtu.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 20:11|

Obyvatelé Opatovic nad Labem a Čeperky se domáhají referenda. Vadí jim stavba průmyslové haly

Obyvatelé Opatovic nad Labem a sousední obce Čeperka na Pardubicku se chystají kvůli výstavbě průmyslové haly v jejich blízkosti sbírat podpisy na vypsání referenda. Obávají se nadměrného parkování kamionů čekajících na odbavení nebo velkého množství hluku a zápachu. Zatím není jasné, k čemu přesně má hala sloužit. Zastupitelstvo Opatovic to jako problém nevnímá a odmítlo i společné jednání zastupitelstev obou obcí. Petici proti výstavbě zatím podepsalo asi 950 obyvatel obou obcí. Developer plánuje v průmyslové hale zaměstnávat 500 lidí na třísměnný provoz.
28. 4. 2021|

V dozorčí radě opatovické elektrárny sedí politici z měst, kam dodává teplo. Problém v tom nevidí

Alexandr Hrabálek (za ODS), Martin Charvát (ANO) a František Pilný (ANO) jsou tři ze šesti členů dozorčí rady společnosti Elektrárny Opatovice. Zároveň jsou to jména primátorů Hradce Králové a Pardubic a starosty Chrudimi, kam jde z elektrárny teplo. Pilný připouští, že se může jednat o dílčí střet zájmů, je ale přesvědčen, že situaci dokáže vybalancovat. Charvát a Hrabálek naopak věří, že jako členové dozorčí rady svému městu prospívají.
12. 7. 2019|

ŘSD začalo stavět další úsek dálnice D35. Hotový má být za tři roky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek zahájilo výstavbu dalšího úseku dálnice D35 Opatovice nad Labem – Časy. Za 12,6 kilometru zaplatí 3,389 miliardy korun bez DPH. Už v prosinci začala výstavba navazujícího úseku Časy–Ostrov. Dokončení obou prvních částí D35 se plánuje počátkem roku 2022, celkem budou měřit 27 kilometrů.
14. 3. 2019|

V půlce března odstartuje stavba dalšího úseku dálnice D35, potrvá tři roky

Další úsek dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Časy se začne stavět 14. března. Jak informovalo Ředitelství silnic a dálnic, téměř třináct kilometrů dlouhý úsek postaví sdružení firem Strabag, M-Silnice a SMP CZ. Bude stát více než 3,3 miliardy korun bez DPH a sloužit by měl řidičům od roku 2022.
25. 2. 2019|