TÉMA

Michle

Jihovýchod Prahy byl od rána bez tepla, dodávky se podařilo obnovit do večera

Před sedmou hodinou večer se podařilo obnovit dodávky tepla a teplé vody do většiny domácností, které se musely ve čtvrtek obejít bez nich. Výpadek postihl jedenáct tisíc domácností na jihovýchodě Prahy, podle Pražské teplárenské to bylo kvůli poruše teplovodu v Michli. Původní odhad firmy hovořil o tom, že opravy potrvají až do deseti hodin večer.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:20|

Praha nechá udělat projekt tramvajové trati z Dvorců přes Budějovickou do Michle

Hlavní město si nechá od dopravního podniku (DPP) vypracovat projekt na výstavbu tramvajové trati z Dvorců přes Budějovickou do ulice U Plynárny v Michli, kde by se napojila na současnou trať. Projekt vyjde na 50 milionů korun a náklady na výstavbu trati jsou předběžně odhadovány na 1,7 miliardy korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Kdy se přesně začne stavět, není jasné, stejně tak konečná cena bude záviset na podobě projektu a na výběru dodavatele.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 13:32|

Vrchní soud zvýšil mladíkovi trest za vraždu učitele mačetou na čtrnáct let

Za vraždu čtyřiasedmdesátiletého učitele středního odborného učiliště v pražské Michli z loňského března ve středu Vrchní soud v Praze zvýšil Jaroslavu Řehákovi trest o dva roky na 14 let vězení. Potvrdil mu také ambulantní léčení. Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné. Mladík se k činu přiznal, tvrdí, že ho pedagog, na nějž zaútočil mačetou, šikanoval. Řehákův obhájce Martin Pavlík novinářům po vynesení rozsudku řekl, že zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 16:05|

Mladík, který mačetou zabil učitele, dostal 12 let vězení. Musí podstoupit i léčení

Jaroslav Řehák, který loni v březnu ve škole v pražské Michli zabil mačetou učitele, má jít do vězení na dvanáct let. Rozhodl o tom pražský městský soud. Mladík by měl podstoupit i ambulantní léčení. Rozsudek zatím není pravomocný. Řehák se k činu přiznal, už v prosinci u soudu vypověděl, že ho pedagog ponížil při zkoušení a šikanoval ho.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 15:17|

Pro mladíka, který zabil učitele mačetou, doporučili znalci ambulantní léčbu

Pražský městský soud se v pátek vrátil k případu Jaroslava Řeháka, který podle obžaloby loni na jaře zabil učitele středního odborného učiliště v pražské Michli. Vyslechl znalce, kteří pro mladíka doporučili ambulantní léčení. Řehákovi hrozí až dvacetileté vězení. Mladík se k činu přiznal, v prosinci soudu řekl, že ho učitel „vyprovokoval“. Hlavní líčení bude pokračovat v únoru.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:31|

Učitel mě k činu vyprovokoval, řekl u soudu mladík, který vraždil mačetou

Jaroslav Řehák, který letos v březnu podle obžaloby mačetou zabil učitele středního odborného učiliště v pražské Michli, před soudem řekl, že ho pedagog k činu vyprovokoval. Dále se zatím nevyjádřil, jeho výslech bude pokračovat po přestávce. Řehákovi hrozí až dvacetileté vězení. Soud má v pondělí v plánu po výslechu obžalovaného přečíst ještě listinné důkazy a některé svědecké výpovědi. Hlavní líčení bude pokračovat 19. prosince výslechem znalců a svědků.
5. 12. 2022|

Vraždu učitele mačetou žák plánoval, uvedla obžaloba. Hrozí mu dvacet let vězení

Mladík, který je stíhán kvůli zabití učitele středního odborného učiliště v pražské Michli, vraždu podle vyšetřovatelů plánoval. Nejprve chtěl svou oběť upálit, pak se ale rozhodl, že ho usmrtí mačetou. Uvádí to obžaloba. Mladému muži, kterému bylo v době činu devatenáct let, hrozí až dvacetileté vězení.
24. 10. 2022|

Státní zástupkyně obžalovala žáka stíhaného za vraždu učitele mačetou

Státní zástupkyně podala obžalobu v případu vraždy učitele středního odborného učiliště v pražské Michli. Obviněný mladík, kterému bylo v době útoku devatenáct let, zůstává ve vazbě. Oznámil to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Pedagog zemřel letos 31. března ve svém kabinetu v budově školy v Ohradní ulici po útoku mačetou.
26. 9. 2022|

Pomáhali Gabčíkovi a Kubišovi. Hrdinství rodiny Pechmanových připomíná v Praze nová ulice

V říjnu to bude osmdesát let od smrti odbojáře Jaroslava Pechmana, který aktivně podporoval parašutisty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Při zatýkání gestapem spáchal sebevraždu, zavražděna ale byla jeho manželka i syn. Jako jediná z rodiny přežila dcera. Nyní byla po celé rodině pojmenována nová ulice v Praze 9.
19. 9. 2022|

Janoušek zůstane ve vězení. Soud zamítl žádost o podmíněné propuštění

Podnikatel Roman Janoušek zůstane ve vězení. Soud odmítl jeho žádost o podmíněné propuštění z výkonu trestu, který si lobbista odpykává za dopravní nehodu spáchanou pod vlivem alkoholu. Muž, který byl v minulosti označovaný za šedou eminenci pražské politiky, proti rozhodnutí může podat stížnost. O podmíněné propuštění Janoušek požádal 7. července 2022.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 20:10|

Janoušek požádal o podmínečné propuštění

Odsouzený lobbista Roman Janoušek požádal o podmínečné propuštění z vězení, kde si odpykává 4,5 roku za to, že v roce 2012 opilý srazil autem ženu v pražské Michli. Janoušek trest nastoupil v listopadu 2014. Od března 2016 byl ale ze zdravotních důvodů na svobodě. Ve vězení znovu byl od loňského července. Tento měsíc mu uplyne polovina trestu. O případném propuštění bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 6.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 10:32|

Učitelé by mohli být chráněné osoby. Gazdík o tom chce diskutovat

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) nevylučuje, že by učitelé mohli získat statut chráněné osoby. Chce o tom diskutovat s koaličními partnery a poslanci ve školském výboru, až se dopodrobna vyhodnotí tragický incident na Středním odborném učilišti Ohradní v pražské Michli. Policie zahájila trestní řízení, podezřelý je devatenáctiletý student učiliště.
1. 4. 2022|

Policie v Praze pronásledovala auto. Jeho řidič havaroval, 6 lidí je zraněných

Při dopravní nehodě tří aut a autobusu v Praze 4 – Michli se zranilo šest lidí. Dva z nich mají těžká zranění. Mezi lehce zraněnými byly i tři děti, uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Nehoda se stala chvíli po 19:00 na sjezdu z ulice 5. května do Vyskočilovy ve směru z centra. Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského narazilo auto, které policisté pronásledovali, do dvou osobních aut a autobusu. Mezi zraněnými je podle něj řidič a spolujezdkyně z pronásledovaného vozidla.
22. 6. 2021|

Soud prodloužil o rok lobbistovi Janouškovi přerušení trestu ze zdravotních důvodů

Krajský soud v Brně o rok prodloužil lobbistovi Romanu Janouškovi přerušení výkonu trestu. Má si odpykávat 4,5 roku za to, že srazil svým vozem ženu a od nehody ujel.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 10:06|

Pražská developerská společnost pomůže řešit bytovou krizi. Magistrát do ní nalil třináct milionů

Praha zřídí novou městskou příspěvkovou organizaci Pražská developerská společnost a vloží do ní neinvestiční příspěvek třináct milionů korun. Organizace vznikne k letošnímu 1. červnu a bude se zabývat zejména využitím pozemků v hlavním městě, jejich rozvojem a výstavbou bytových domů.
27. 4. 2020|

Porucha na odstavném nádraží, nehody u Pardubic i Olomouce. Vlaky nabíraly zpoždění

Železniční dopravu ve čtvrtek zkomplikovaly následky ranní poruchy v Praze i dvou nehod, které se staly na koridoru mezi Prahou a Olomoucí. Kvůli poruše odřekly České dráhy několik osobních vlaků v okolí Prahy, zatímco dálkové vlaky nabraly zpoždění i přes hodinu. Další zpoždění způsobilo zastavení provozu u Štěpánova a Pardubic po střetech s chodci.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 19:56|

Požár haly v Praze způsobil škody až za sto milionů korun

Škodu až sto milionů korun způsobil v noci na pondělí požár skladovací haly v pražské Michli. Na místě zasahovala více než stovka hasičů a byl vyhlášen třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn, příčinu vzniku požáru budou vyšetřovat hasiči spolu s policisty.
25. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 13:01|