TÉMA

Světelné znečištění

„Přeměna noční oblohy, která nemá obdoby.“ Odborníci volají po omezení družicových konstelací typu Starlink

Svět by měl zvážit zákaz družicových megakonstelací na nízké oběžné dráze, jako je například Starlink podnikatele Elona Muska. Uvádí to vědci v sérii článků a komentářů publikovaných v odborném časopise Nature Astronomy. Jeden tým odborníků ostatní vědce vyzval, aby se postavili proti světelnému znečištění oblohy stejně, jako se postavili tabákovému nebo ropnému průmyslu.
21. 3. 2023|

Světelný smog škodí lidem i zvířatům. Česko chce na téma upozornit v Evropě

Ministerstvo životního prostředí chce zakročit proti světelnému znečištění, což si stanovilo za jednu z priorit pro české předsednictví v Radě EU. Za 25 let se zvýšilo světelné znečištění v Evropě o polovinu a zasahuje 99 procent obyvatel, upozornil náměstek ministerstva pro ochranu klimatu Jan Dusík. Podle ředitele Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu Ruskina Hartleyho se z energetického hlediska odhaduje, že se ročně kvůli světelnému znečištění zbytečně utratí energie za deset miliard eur (přibližně 250 miliard korun). Snižování spotřeby světla tak může vést i k úsporám v současné energetické krizi v důsledku ruské invaze na Ukrajině.
26. 10. 2022|

Nesvítí se někde zbytečně? Astronomové vyzývají, aby města během zákazu vycházení omezila noční osvětlení

Zhasněme alespoň ta světla, která nepotřebujeme, vyzývají čeští astronomové. Obzvlášť během momentálního nouzového stavu a zákazu vycházení je podle nich zbytečné plýtvat energií a rušit zbytečným svícením odpočívající přírodu. Typicky jde o sochy, kostely, zámky anebo i o reklamy a pouliční lampy. Větší tma by navíc pomohla astronomům k lepšímu pozorování oblohy.
13. 11. 2020|

Jizerská oblast tmavé oblohy funguje 10 let. Je v ní vidět stokrát víc hvězd než ve velkoměstech

Tmy a ticha nejen v Jizerské oblasti tmavé oblohy stále ubývá. Za deset let od vzniku prostoru v Jizerských horách se podle odhadu astronomů světelné podmínky zhoršily zhruba o deset procent. Přírodu ale neruší jen velké světelné zdroje, jako jsou rozrůstající se města či zimní střediska, stále větším problémem jsou v Jizerských horách například i běžkaři nebo houbaři se stále populárnějšími čelovkami.
4. 11. 2019|

Obří skleníky slibují levnou a čerstvou zeleninu, obce se bojí světelného smogu

V českých městech se postupně staví velkokapacitní skleníky. Investoři a pěstitelé slibují celoročně levnou českou zeleninu a přesvědčují o její kvalitě, zdravotní nezávadnosti i o maximální šetrnosti k životnímu prostředí. Obyvatelé řady míst ale proti výstavbě bojují, obávají se například světelného smogu. To neplatí v Kožichovicích na Třebíčsku, kde otevřeli největší skleník v kraji. Pěstovat se v něm budou rajčata pro tuzemský trh.
9. 8. 2019|

Česko chce spolu s Polskem potírat odpadové mafie. Řešit se budou i skleníky

Ministři životního prostředí Česka a Polska se dohodli na užší spolupráci inspekcí životního prostředí i policistů obou zemí při zásazích proti takzvaným odpadovým mafiím. Ministr Richard Brabec (ANO) to řekl po jednání s polským protějškem Henrykem Kowalczykem. Dohodli se také na tom, že polské ministerstvo životního prostředí bude jednat s firmou Citronex kvůli přílišnému světlu z desetihektarového skleníku u města Bogatynia.
28. 2. 2019|

Sírová záře nad Libereckem. Polské skleníky mohou za světelné znečištění v Česku

Lidé z Frýdlantska v Libereckém kraji si opět stěžují na záři z polských skleníků. Problém světelného znečištění je nyní tak závažný, že ho budou opět probírat ministři životního prostředí z obou zemí.
22. 2. 2019|