TÉMA

Obchodní dům

Kotva po téměř půl století zavřela. Obchodní dům čeká proměna

Po 49 letech zavřela pražská Kotva. Ikonický obchodní dům manželů Machoninových čeká velká rekonstrukce. V nižších patrech se po ní usídlí obchody známých značek, nad nimi pak kanceláře a restaurace. Výrazně se promění i veřejný prostor kolem. Přestavba by měla být hotová do tří let.
1. 2. 2024|

Policie odložila případ požáru obchodního domu v Mariánských Lázních. Viníka nenašla

Kriminalisté po měsících prověřování odložili případ požáru obchodního domu Tesco v Mariánských Lázních. Podle mluvčího karlovarské krajské policie Jakuba Kopřivy vyšetřovatelé nevypátrali konkrétního viníka. Policie pátrala po pachateli, který měl loni na konci prosince zapálit plastový kontejner, od kterého vzplála část obchodního komplexu. Požár poničil prodejnu a zboží, celková škoda dosáhla dvacet milionů korun.
8. 11. 2023|

Místo požáru v Otrokovicích si prohlédli vyšetřovatelé, do zničených budov zatím nemohou

Hasiči po půlnoci zlikvidovali požár objektu s dílnami i obchody v Otrokovicích na Zlínsku. Hořet začalo ve středu před půl šestou ranní. V jednu chvíli tam zasahovalo až 38 jednotek, 200 hasičů a 67 kusů hasičské techniky. Platil i zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun. Ve čtvrtek nastoupil tým vyšetřovatelů, do budovy však podle statika nebude možné v nejbližsších dnech vstoupit.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 17:29|

Začala rekonstrukce zchátralé opavské Bredy. Jako první se mění všechna okna

Bývalý obchodní dům Breda v Opavě převzali stavebníci. Po letech chátrání vzácné a památkově chráněné budovy začala její rekonstrukce. Po ní bude mít obnovenou fasádu, okna i některé interiérové prvky. Město za opravu historického skvostu zaplatí 300 milionů korun – násobně více, než za kolik ho koupilo.
31. 5. 2023|

Škody po požáru obchodního domu v Benešově jsou větší, než se čekalo. Rekonstrukce se protáhne

V obchodním domě v Benešově, který loni v listopadu poničil rozsáhlý požár, začala rekonstrukce. Podle původních odhadů měla být hotová do konce letošního roku, škody jsou ale větší, než majitelé předpokládali. Stavební práce se tak protáhnou. Nákupní centrum by se mohlo znovu otevřít v březnu příštího roku. Příčinou požáru se policie stále zabývá.
26. 4. 2023|

Při útoku v obchodním domě v El Pasu zemřel jeden člověk. Tři jsou zraněni

Při středečním útoku v obchodním domě ve městě El Paso v americkém Texasu zemřel jeden člověk, další tři utrpěli zranění. S odvoláním na tamní policii o tom informovala agentura Reuters. Jeden podezřelý byl zadržen, po dalším možném podezřelém policisté pátrají, uvedl jejich mluvčí Robert Gomez. Motiv činu je zatím neznámý. K útoku podle všeho došlo v části obchodního domu Cielo Vista Mall, kde se nacházejí restaurace.
16. 2. 2023|

Škoda po požáru obchodního domu v Mariánských Lázních je dle vyšetřovatelů 20 milionů

Škodu po požáru, který v pondělí v noci zasáhl část obchodního domu Tesco v Mariánských Lázních, vyšetřovatelé vyčíslili na dvacet milionů korun. Informoval o tom krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva. Policisté vyšetřují požár pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Podle policie začalo hořet pravděpodobně v jednom z kontejnerů, který stál před prodejnou. Nikdo se nezranil.
27. 12. 2022|

Vyšetřovatelé požáru obchodního domu v Benešově hledají dva důležité svědky

Kriminalisté vyšetřující požár obchodního domu v Benešově hledají dvě děti, které na místě zachytily kamery a které mohly začínající požár v jednom z obchodů zaznamenat. Jde pravděpodobně o chlapce a dívku v růžové sukni. Policisté by s oběma potřebovali mluvit a vyslechnout je. Mohou být velmi důležitými svědky a mohli by pomoci s objasněním události, informovala o tom na webu policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.
18. 11. 2022|

V prostoru po Inwestu v Plzni má vzniknout nová čtvrť. Developer žádá o územní rozhodnutí

Developerská společnost Ameside z pražské skupiny Amádeus Real požádala o vydání územního rozhodnutí pro projekt nové městské čtvrti v centru Plzně. Zhruba za osm miliard korun ji chce postavit v letech 2024 až 2027 na ploše po zbouraném domě kultury Inwest, jenž byl zdemolován před deseti lety. Vydání rozhodnutí očekává developer letos, stavební povolení by chtěl získat příští rok, řekl spolumajitel skupiny Václav Klán mladší. Původně měl na místě, které nyní slouží jako parkoviště, vzniknout obchodní dům. Ten ale místní odmítli v referendu.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 15:13|

Opava koupí chátrající obchodní dům Breda. Mohla by tam být galerie i kanceláře

Opava odkoupí chátrající a nevyužívaný objekt bývalého obchodního domu Breda. Kulturní památku získá za 39,5 milionu korun. V pondělí o odkupu rozhodli zastupitelé. Vlastník, firma podnikatele Kamila Kolka, je v likvidaci. Co v budově bude, se zatím přesně neví. Hovoří se ale o expozici africké kultury či galerie s díly sochaře Kurta Gebauera. Část objektu by měla být využívána komerčně jako kanceláře či obchodní prostory. Oprava by mohla stát až 300 milionů.
6. 12. 2021|

Jaroměř osvěží Gočára. Wenkeův obchodní dům projde rekonstrukcí

V Jaroměři na Náchodsku začala rekonstrukce historického Wenkeova obchodního domu. V budově architekta Josefa Gočára nyní sídlí městské muzeum. Rozsáhlé opravy se budou týkat také navazujícího objektu, kde byly umístěny depozitáře. Rozpočet projektu, který počítá s vybudováním nové expozice, je stanoven na zhruba 27 milionů korun. Většinu nákladů pokryjí dotace z evropských fondů. Stavební práce by měly skončit v únoru 2022.
5. 1. 2021|

Některé podniky hlásí, že budou muset propouštět, jiné zatím vyčkávají

První dopady podzimního uzavírání obchodů a služeb se už začínají projevovat, některé podniky hlásí, že budou muset propouštět. Jiní to zatím zvažují. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je v ohrožení až dvě stě tisíc pracovních míst.
25. 10. 2020|

Generali koupila od PSN obchodní dům Kotva

Společnost Generali Real Estate koupila od PSN obchodní dům Kotva v centru Prahy. Cenu ani jedna strana neuvedla, podle informací ČTK se pohybuje kolem čtyř miliard korun. Sedmipodlažní budovu s celkovou plochou 28 tisíc metrů čtverečních čeká rekonstrukce.
1. 4. 2020|

Kotva přivítala před 45 lety první zákazníky. Nedávno se stala památkou a příští rok se plánuje rekonstrukce

Otevření legendárního obchodního domu Kotva na pražském náměstí Republiky 10. února 1975 asistovali vojáci z nedalekých kasáren. Ti museli zadržovat davy lidí zvědavých na nabídku zboží. Teď obchodní dům plánuje zahájit v příštím roce rekonstrukci.
11. 2. 2020|

Zchátralý obchodní dům Breda možná koupí město. S rekonstrukcí by pak pomohl i stát

Město Opava zváží koupi památkově chráněné budovy obchodního domu Breda, která je nyní součástí konkurzní podstaty likvidované firmy podnikatele Kamila Kolka. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) přislíbil, že stát by s nákladnou rekonstrukcí pomohl, pokud by budova patřila městu a našlo se pro ni smysluplné kulturní využití.
7. 2. 2020|

V Bystrci vyhořel chátrající obchodní dům Letná

Bývalý obchodní dům Letná v Brně-Bystrci v neděli večer vyhořel. V areálu sídlištního nákupního střediska, které je od počátku století pro veřejnost uzavřeno a podle hasičů stejně byla v plánu jeho demolice, byly odložené pneumatiky. Požár proto zahalil okolí hustým kouřem.
23. 9. 2019|

Část prvorepublikové Ostravice-Textilie má nového majitele. Bude z ní hotel

Polovina prvorepublikového obchodního domu Ostravica-Textilia v centru Ostravy, který je už řadu let v havarijním stavu, má nového majitele. Dva ze čtyř domů v areálu koupil liberecký podnikatel Michalis Dzikos a chce je přestavět na hotel. Druhá polovina komplexu zůstává v majetku Daniela Zemana. Jeho část Ostravice-Textilie by měla v budoucnu sloužit ke kulturnímu vyžití.
20. 9. 2019|

„Zachraňte Bredu!“ V Opavě se demonstrovalo za ikonický obchodní dům

Stovky lidí se v Opavě účastnily demonstrace za záchranu historické budovy bývalého obchodního domu Breda. Svého času neznámější a před druhou světovou válkou největší „obchoďák“ v tehdejším Československu je už sedm let zavřený a rychle chátrá. Organizátoři protestů i památkáři mají strach z jeho zániku.
20. 5. 2019|

Obchodní centra v Česku jsou nafukovací. Rozšíří se o tisíce metrů čtverečních

Zatímco loni se velká obchodní centra v Česku nerozšiřovala, letos by měla získat 29 tisíc metrů čtverečních nových ploch. Další stavby budou následovat v příštích letech. Například plocha jednoho z největších českých obchodních center na pražském Chodově se nedávno téměř zdvojnásobila. Rozšíření plánuje také třeba jedno z nejstarších obchodních center v Česku, které stojí v Brně.
19. 5. 2019|

Pražský obchodní dům Kotva je opět prohlášen kulturní památkou

Ministerstvo kultury znovu prohlásilo pražský obchodní dům Kotva kulturní památkou. Odbor památkové péče ministerstva dospěl ke stejnému závěru jako v předešlém rozhodnutí, že Kotva splňuje nutná kritéria.
11. 4. 2019|

Na veletrhu ve Francii se našel zájemce o Ostravici. Využití budovy by mělo být nekomerční

O prvorepublikový obchodní dům Ostravica-Textilia projevil na veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM v Cannes ve Francii zájem zahraniční investor. O budoucnost budovy, která chátrá už skoro dvacet let, se město zajímá dlouhodobě. Okamžitě kontaktovalo současného majitele Ostravice.
4. 4. 2019|

Prohlášení Kotvy kulturní památkou se zadrhlo. Změnil se vlastník a nedal vědět úřadu

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) zrušil loni v prosinci prohlášení pražského obchodního domu Kotva za kulturní památku. Podle úřadu tak učinil proto, že během řízení, které o přidělení památkové ochrany rozhoduje, se změnil vlastník domu. Jenže ministerstvo o změně neinformoval původní ani nový vlastník. Staněk vrátil věc ministerským památkářům, ti by měli brzy znovu rozhodnout o památkové ochraně. Podle vnoučat architektů je zrušení ochrany zvůli ministra .
2. 4. 2019Aktualizováno2. 4. 2019, 18:52|

Krnov vyčlenil peníze na odkoupení chátrajícího Prioru. Může sloužit jako byty nebo knihovna

Zastupitelé Krnova udělali další krok k plánované koupi chátrajícího obchodního domu Prior v centru města. Z rozpočtu vyčlenili 37 milionů korun, které potřebují k odkoupení zbylé části budovy, v tuto chvíli město vlastní jenom jednu čtvrtinu objektu. Zbývající část zatím stále patří firmě Prior, obchodní domy.
28. 3. 2019|

Bílá labuť slaví 80 let. Obchodní dům byl ve své době zářivým chrámem nákupů

Obchodní dům Bílá labuť, moderní chrám konzumu, se otevíral v Praze právě před 80 lety pro veřejnost. Zájem návštěvníků byl značný. Slavnostním pocitům však doba nepřála. Uplynuly totiž pouhé tři dny po obsazení zbytku českých zemí nacistickým Německem.
18. 3. 2019|