TÉMA

Android

Pozor na neuvážené potvrzování kódů v mobilech, varují policisté

Kybernetická kriminalita je na vzestupu. Policisté letos řadí do této kategorie každý desátý trestný čin. Momentálně například nový škodlivý kód napadá mobilní telefony s operačním systémem Android a jejich majitele okrádá.
29. 5. 2023|

Soud potvrdil pokutu Evropské komise pro Google za potlačení konkurence. Částku ale snížil

Tribunál Soudního dvora Evropské unie ve středu z velké části potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že společnost Google zneužívala svůj operační systém Android k potlačení konkurence. Aby zohlednil závažnost a délku jednání v této věci, rozhodl se snížit pokutu na 4,125 miliardy eur (101,4 miliardy korun) z původních rekordních 4,34 miliardy eur. Vyplývá to ze středečního prohlášení soudu.
14. 9. 2022|

Aplikace Tečka má novou verzi. Nabízí další funkce, zatím ale funguje jen v systému Android

Mobilní aplikace Tečka v pátek začala fungovat v nové verzi pro telefony s operačním systémem Android. Na schválení pro operační systém iOS, který využívají telefony iPhone, se zatím čeká. Nová verze umí například zkontrolovat, zda očkování proti covidu-19 platí uživateli v zahraničí. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa. Počátkem listopadu využívalo aplikaci denně asi 600 tisíc lidí.
26. 11. 2021|

Lídři odpovídali v superdebatě i na otázky připravené umělou inteligencí

ČT24 požádala vědce, kteří spolupracují s Univerzitou Karlovou, aby oficiální životopisy lídrů i části jejich programů, které se týkají budoucnosti, zadali ke zpracování umělé inteligenci jménem Matylda. Ta připravila pro každého účastníka předvolební superdebaty otázku. Odpovídali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
7. 10. 2021|

Google dostal v Jižní Koreji čtyřmiliardovou pokutu. Zneužil dominantní postavení na trhu

Americká společnost Google dostala od jihokorejského antimonopolního úřadu (KFTC) pokutu 207 miliard wonů (téměř čtyři miliardy korun) za zneužití dominantního postavení na trhu. Google, který je součástí skupiny Alphabet, se odvolá, uvedla agentura Reuters.
14. 9. 2021|

Jižní Korea rázně zakročila proti Googlu a Applu. Už nebudou mít jisté provize od vývojářů aplikací

Jižní Korea v přelomovém rozhodnutí omezila nadvládu amerických internetových firem Apple a Google v platbách za aplikace v jejich virtuálních obchodech. Stala se první zemí, která takto rázně zasáhla, informuje server CNBC. V praxi to znamená, že Apple a Google už nebudou moci vývojáře aplikací nutit, aby používali jejich platformy.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 14:38|

Brusel chystá vyšetřování Googlu kvůli digitální reklamě, píše Reuters

Evropská komise má v plánu zahájit oficiální vyšetřování praktik americké internetové společnosti Google u digitální reklamy, a to pravděpodobně ještě v letošním roce. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací.
18. 6. 2021|

Seznam zvýšil požadavek na náhradu škody. Od Googlu chce deset miliard

Tuzemská internetová firma Seznam zvýšila svůj požadavek na náhradu škody vůči americkému konkurentovi Google o jednu miliardu na deset miliard korun. Google podle Seznamu zneužívá své dominantní postavení na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro platformu Android.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 13:47|

Google ve Francii dostal pokutu v řádu miliard korun. Za upřednostňování vlastní reklamy

Americká internetová společnost Google ve Francii zaplatí pokutu 220 milionů eur (5,6 miliardy korun) za to, že při prodeji reklamy upřednostňovala své vlastní produkty před klientskými, a zneužívala tak svého postavení na trhu on-line reklamy. Oznámil to francouzský úřad pro ochranu hospodářské soutěže s tím, že konečná pokuta je nižší, protože se úřad s americkou firmou dohodl.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 18:43|

Itálie dala Googlu pokutu přes 100 milionů eur, znevýhodňoval cizí aplikace

Americká internetová společnost Google dostala v Itálii pokutu 102 milionů eur (2,6 miliardy korun) za zneužívání svého dominantního postavení na trhu. Antimonopolní úřad ve čtvrtek oznámil, že firma k tomu využívá svůj operační systém Android a on-line obchod s aplikacemi Google Play.
13. 5. 2021|

Apple vede soudní spor s tvůrci Fortnite. Viní ho z monopolu na prodej aplikací

Ve Spojených státech začal soudní proces ohledně sporu mezi technologickým gigantem Apple a tvůrcem videoher Epic Games. Ten si už dlouho stěžuje na poplatky, které nadnárodní firma od prodejců her vybírá prostřednictvím své platformy App Store, přes kterou si zájemci videohry stahují. Jde o jeden z nejdůležitějších soudních sporů v historii Applu, podle expertů je v sázce i budoucnost App Store.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 21:29|
Doporučujeme

Zvonek tramvají přímo do sluchátek. Praha i Brno testují novou aplikaci Pozor tramvaj!

Praha a Brno testují novou aplikaci pro mobilní telefony Pozor tramvaj!, která má zabránit srážkám tramvají s nepozornými chodci. Například v Brně skončí každý rok pod koly tramvají desítky lidí, v Praze i stovka. Nejčastěji je to kvůli tomu, že posouchají hudbu nebo si v telefonu něco prohlížejí a nedávají pozor. Aplikace Pozor tramvaj! má na přijíždějící vůz upozornit přímo na displeji nebo v podobě zvonku tramvají přímo do uší v případě, že má člověk sluchátka.
6. 4. 2021|

Google vyhrál spor nad Oraclem o software pro operační systém Android

Americký nejvyšší soud v pondělí rozhodl ve prospěch společnosti Alphabet, kterou zažalovala firma Oracle kvůli části svého zdrojového kódu použité v operačním systému Android. Ten se používá ve většině smartphonů a jeho tvůrcem je Google, který spadá pod Alphabet. Oracle podle agentury Bloomberg požadoval odškodné devět miliard dolarů (přes 198 miliard korun), nedostane ale nic. Google podle soudu autorské právo neporušil. Rozhodnutí v kauze, která se táhla deset let, se podle agentur odrazí na pravidlech odvětví vývoje softwaru.
5. 4. 2021|

Uživatele Androidu v Česku nejvíce ohrožují sledovací programy

České uživatele chytrých telefonů s Androidem v listopadu nejčastěji ohrožoval opět sledovací program Cerberus s podílem čtyři procenta ze všech hrozeb. Jde o takzvaný stalkerware, tedy aplikace, jejichž funkce umožní sledování zařízení či aktivity uživatele bez jeho vědomí. V řadě případů je možné takovou aplikaci v telefonu zcela skrýt. Proti jarním měsícům ale jeho výskyt klesl o 25 procent. Uvedla to antivirová firma Eset.
18. 12. 2020|

Komise schválila plán Googlu koupit výrobce chytrých hodinek Fitbit

Evropská komise (EK) schválila plán americké internetové společnosti Google převzít za 2,1 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard korun) výrobce chytrých náramků a hodinek Fitbit. Souhlas komise je ale podmíněn tím, že Google dodrží opatření, která mají zabránit negativním dopadům transakce na hospodářskou soutěž a spotřebitele. Jedním ze závazků je, že Google data Fitbitu ohledně zdravotního stavu uživatelů nepropojí se svými údaji, které využívá pro reklamu.
17. 12. 2020|

Seznam chce od Google devět miliard. Má jít o odškodné za zneužití dominance

Česká internetová jednička Seznam.cz vyzvala v předžalobní výzvě firmu Google k vyplacení náhrady škody 9,072 miliardy korun za omezení hospodářské soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Škoda vznikla podle společnosti zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. Seznam.cz to ve čtvrtek oznámil na svém blogu. Podle mluvčí Googlu ČR Alžběty Houzarové poskytuje Android uživatelům nebývalou možnost volby, jaké aplikace si do svých zařízení nainstalují. Na samotnou výzvu k odškodnění nereagovala.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 13:19|

Otevřené okénko nebo pes v autě. Aplikace Varuj mě pomáhá zapomnětlivým řidičům

V Česku začala fungovat nová aplikace Varuj mě, která má upozornit řidiče na to, že zapomněli ve svém autě cennosti, domácího mazlíčka anebo jenom nechali otevřené okénko či rozsvícená světla. Aplikace, kterou vymysleli dva nadšenci z Brna, zatím funguje jenom na telefonech s operačním systémem Android. Uživatel se v programu musí zaregistrovat, řidiči si pak pomáhají navzájem.
5. 8. 2020Aktualizováno5. 8. 2020, 16:12|

V Olomouckém kraji se chystá spuštění jízdenkové aplikace. Testeři se svezou za čtvrtinu ceny

Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) připravuje rozjezd nové mobilní aplikace MobilOK, která umožní elektronické odbavení cestujících v místním integrovaném dopravním systému. Fungovat by měla od dubna letošního roku, do té doby ji mohou cestující testovat. Ti, kteří se zúčastní zkušebního projektu, budou moci jezdit se slevou 75 procent.
15. 1. 2020|

Spoluzakladatelé Googlu Page a Brin odcházejí z vedení Alphabetu. Do čela nastoupí Pichai

Zakladatelé technologické společnosti Google Larry Page a Sergey Brin odstupují z vedení mateřské společnosti Alphabet, jejich místo v čele tohoto konglomerátu zaujme generální ředitel Googlu Sundar Pichai.
4. 12. 2019|
Obchodní války

Obchodní jednání mezi USA a Čínou se blíží. Očekávání jsou optimistická

Čínský vicepremiér Liou Che se v pátek odpoledne setká s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Večer se pak počítá i se setkáním Lioua s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten mezitím prohlásil, že dosavadní rozhovory probíhají „velice dobře“, navíc americkým tiskem proběhly informace, že některé společnosti budou smět opět obchodovat se společností Huawei.
11. 10. 2019|

U Mezinárodní vesmírné stanice zakotvila ruská loď s androidem na palubě

Ruská vesmírná loď Sojuz MS-14 s androidem Fjodorem na palubě v noci na druhý pokus úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Sobotní pokus o připojení k orbitálnímu komplexu se nezdařil kvůli závadě na naváděcím systému stanice.
27. 8. 2019|

Huawei spouští vlastní operační systém Harmony OS. Jako první bude v chytrých televizích

Čínská společnost Huawei oznámila spuštění vlastního operačního systému Harmony OS. Ten má být určen nejen pro mobily, ale pro všechna chytrá zařízení společnosti. Krok Huawei je tak reakcí i na květnové oznámení Googlu, že jí omezí používání svého systému Android. Podle zástupců společnosti je Harmony OS novou generací operačních systémů, protože umí spolupracovat i se zařízeními s umělou inteligencí. Jako první by se měl objevit v chytrých televizích – a to na konci letošní roku.
9. 8. 2019Aktualizováno9. 8. 2019, 17:07|

Facebook zakázal předinstalaci na telefonech Huawei, Google se bojí hybridní verze Androidu

Americká internetová společnost Facebook zakázala předinstalaci svých aplikací na chytrých mobilních telefonech čínské firmy Huawei, která nyní čelí restrikcím ze strany Spojených států. Společnost Google současně varovala, že penalizace čínského výrobce přinášejí rizika pro americkou národní bezpečnost.
7. 6. 2019|

Spolupráci s Huawei přerušil britský ARM. Čínské firmě hrozí, že bude bez čipů

Britský vývojář čipů ARM ve středu uvedl, že pozastaví veškerý svůj byznys s čínskou firmou Huawei. Podřizuje se tak nejnovější americké regulaci, která čínského výrobce mobilů dala na černou listinu, aby ho odřízla od technologie z USA. V pondělí již oznámila americká společnost Google, že se chystá firmě Huawei omezit používání svého operačního systému Android.
22. 5. 2019|