TÉMA

Nahrávka

Reportéři ČT: Nově objevené nahrávky odhalují, jak Bohumil Hrabal vzpomínal na dětství, komunisty i literární inspiraci

Dlouho ztracenou magnetofonovou kazetu s vyprávěním Bohumila Hrabala nalezl religionista Pavel Hošek. Jeden z nejznámějších českých autorů na nahrávce vzpomíná na své spisovatelské začátky a mluví i o tom, čím vším se inspiroval. Reportéři ČT se se záznamem seznámili a jako první je zveřejnili v médiích.
12. 3. 2024|

Berlín vyšetřuje únik armádních informací. Týkal se německých zbraní na Ukrajině

Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil spolkový kancléř Olaf Scholz. Německé ministerstvo obrany potvrdilo, že tento rozhovor byl odposloucháván. Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Záznam se mimo jiné týkal toho, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně, píše agentura DPA.
2. 3. 2024Aktualizováno2. 3. 2024, 16:55|

Hlas Karla Gotta díky umělé inteligenci čte z jeho biografie

Český rozhlas Dvojka vysílá četbu na pokračování z autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím. V režii Aleše Vrzáka ji načetl herec Igor Bareš. Vybrané pasáže čte umělá inteligence hlasem Karla Gotta. Je to vůbec poprvé v Česku, kdy je hlas vytvořený umělou inteligencí takto použit v literárně-dramatickém díle. Projekt by nevznikl bez katedry kybernetiky Západočeské univerzity (ZČU).
14. 7. 2023|

Ředitele Úřadu práce jsem odvolal podle zákona, prohlásil Jurečka

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčen o tom, že při odvolání generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona postupoval podle služebního zákona. Své výhrady bývalému šéfovi opakovaně sdělil. Pokud má Najmon pochybnosti, může se obrátit na ministerstvo vnitra či soud, řekl Jurečka. Výzvy k odstoupení považuje za absurdní. Ministr reagoval na informace ohledně nahrávky o konci Najmona v čele úřadu, kterou neslyšel. Aktuální informace o Najmonově odvolání prověří i policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 18:04|

Vídeňský soud zprostil Stracheho obžaloby v případu údajné politické korupce

Bývalého místopředsedu rakouské vlády Heinze-Christiana Stracheho (FPÖ) v úterý vídeňský soud zprostil obžaloby v případu údajné politické korupce. Uvedla to agentura APA, podle níž od soudu bez trestu odešel i spoluobžalovaný šéf vídeňské soukromé kliniky Walter Grubmüller, který měl Strachemu dát úplatek.
10. 1. 2023|

Rusko znovu penalizovalo Rádio Svobodná Evropa. Pokutám za hovory o Ukrajině čelí i ruské učitelky

Moskevský soud v úterý uložil další pokutu, tentokráte ve výši deseti milionů rublů (asi 3,6 milionu korun), Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda. Stanice podle soudu odmítla odstranit informace, jejichž šíření zakazují ruské zákony, a to včetně „lživých zpráv o speciální vojenské operaci na Ukrajině“, uvedla ruská agentura TASS. Ruský stát pokutoval také několik učitelek, které se svými žáky mluvily o dění na Ukrajině.
17. 5. 2022|

Brněnští vědci vyvinuli systém umělé inteligence na plašení špačků

Vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně vyvinuli inteligentní systém plašení špačků, který pomáhá vinařům zabránit škodám působeným nálety těchto ptáků. Vedoucí projektu Eliška Vlachová Hutová uvedla, že o systém má zájem komerční firma, která jej plánuje vyrábět a prodávat.
8. 2. 2022|

Policie obvinila autora výroků o nepřímém zabíjení pacientů s covidem z šíření poplašné zprávy

Policie obvinila z šíření poplašné zprávy a pomluvy muže, který na videu obvinil lékaře plzeňské nemocnice, že nepřímo zabíjejí pacienty, když jim nechtějí podávat léky ivermektin a isoprinosin. České televizi to potvrdila mluvčí plzeňské policie Veronika Hokrová. Za šíření poplašné zprávy v době nouzového stavu by obviněnému v případě obžaloby hrozilo až osm let vězení. Nahrávka měla na internetu během dvou dnů téměř padesát tisíc zhlédnutí.
24. 8. 2021|

Advokátka využila stíhání lobbisty Horáčka. Vyváděla peníze z jeho firem, míní policie

Policie obvinila bývalou advokátku stíhaného lobbisty Tomáše Horáčka. Podle detektivů nakládala bez jeho vědomí s firmou, kterou ovládal. Horáček je ústřední postavou kauzy nemocničních zakázek a usiluje o status spolupracujícího obviněného.
6. 7. 2021|

Bývalý rakouský vicekancléř Strache stanul před soudem kvůli obžalobě z korupce, vinu popírá

Ve Vídni začal soud s někdejším místopředsedou rakouské vlády Heinzem-Christianem Strachem. Bývalý člen a expředseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) čelí obvinění z korupce v souvislosti s vyšetřováním, které následovalo po takzvané aféře Ibiza. Strache i další obžalovaný před soudem popřeli svou vinu. Verdikt by mohl padnout v pátek, Strachemu hrozí až pět let vězení.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 15:29|

Slovenská veřejnoprávní média podle kritiků přehlížela intimní rozhovory mezi Dankem a Zsuzsovou

V minulém týdnu to bylo jedno z hlavních témat většiny slovenských médií: zveřejněná osobní komunikace mezi předsedou slovenského parlamentu Andrejem Dankem a Alenou Zsuzsovou obžalovanou z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Mnohem úsporněji o tématu informovala veřejnoprávní televize a rozhlas (RTVS). Podle některých komentátorů navíc veřejnoprávní média informují o Dankovi dlouhodobě nevyváženě – a to převážně pozitivně. Z RTVS kvůli tomu ve čtvrtek odešli dva novináři.
8. 2. 2020|

Vyšetřování smrti Jana Masaryka. Komunistům v dané chvíli nemohl vadit, říká historik Kalous

Státní zástupce obnovil vyšetřování smrti poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka. Důvodem je nedávno objevená nahrávka výpovědi policisty, který byl u Masarykova těla. Původní vyšetřování dospělo k závěru, že politik spáchal sebevraždu. Úřady pak případ několikrát znovu otevřely a přidaly další možné verze, nešťastnou náhodu nebo vraždu.„V dané chvíli rozhodně nemohl vadit komunistům, pro ně bylo jednoznačně výhodné, že jim zůstal sedět ve vládě,“ uvažuje historik z Ústavu pro studium totalitních režimů Jan Kalous, který byl hostem pořadu Události, komentáře. Otázky kladla Světlana Witowská.
2. 11. 2019|

Opavská FAU vyhrála čtyři z pěti soudů se státem

Stát prohrál čtyři z pěti sporů s opavskou firmou FAU, upozornil na to jako první server Neovlivní.cz. Pátou žalobu soud zamítl jen proto, že se společnost má domáhat svého požadavku přímo na celní správě. Jde o spory ohledně rozhodnutí finanční správy a celníků, které ve svém důsledku vedly k likvidaci společnosti.  Společnost FAU obchodovala s minerálními oleji, v důsledku kroků státních úřadů ovšem skončila v konkurzu.
17. 6. 2019Aktualizováno17. 6. 2019, 16:11|
Vražda novináře Kuciaka

Podnikatel Kočner půl roku před vraždou po telefonu vyhrožoval Kuciakovi

Nahrávku telefonátu kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera s novinářem Jánem Kuciakem zveřejnil slovenský server Aktuality.sk. Rozhovor se odehrál půl roku před vraždou investigativního žurnalisty a jeho snoubenky. Právě Kočnera slovenská média se zločinem spojují.
11. 2. 2019|