TÉMA

Osvětimany

Mynářova firma vrátila dotaci na přestavbu penzionu, píší Seznam Zprávy

Firma Clever Management bývalého šéfa kanceláře prezidenta Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech, napsal ve čtvrtek server Seznam Zprávy. Dotaci 5,99 milionu korun společnost získala před dvanácti lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Policie také v roce 2021 kvůli tomu Mynáře obvinila z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie.
27. 4. 2023|

Zemanovo okolí bylo v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem, míní Rakušan

Okolí bývalého prezidenta Miloše Zemana bylo strukturálním, v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem. Informace Deníku N, podle kterého Zeman na nedávné schůzce v Lánech požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která se týkala dotační kauzy jeho kancléře Vratislava Mynáře a dalšího případu spojeného s Hradem, jsou vyvrcholením Zemanova stylu prezidentování, který byl mocenský a ochranářský vůči svému vlastnímu okolí. V Otázkách Václava Moravce to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Se Zemanovou žádostí má problém i místopředseda ANO Karel Havlíček, podle něj není v pořádku, pokud hlava státu použije do té doby nevyužívaný nástroj k pomoci jednomu ze svých blízkých spolupracovníků.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 13:44|

Mynář si nechal hradním autem dovézt stromky do Osvětiman, za dopravu nezaplatil, píší Seznam Zprávy

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář si loni nechal hradním nákladním vozem dovézt stromky do Osvětiman na Uherskohradišťsku, kde dokončuje nový dům, a podle zjištění serveru Seznam Zprávy za dopravu v hodnotě desítek tisíc nezaplatil. Stromky dodala soukromá firma Školky-Montano z Přerova nad Labem, která zhruba dva měsíce po dodání výsadby Mynářovi obdržela také veřejnou zakázku na dodání 286 tisíc stromků za 3,1 milionu korun Lesní správě Lány. Tu spravuje prezidentská kancelář.
27. 2. 2023|

Policie odložila případ požáru Mynářova srubu v Osvětimanech. Pachatele nenašla

Policie nezjistila, kdo koncem letošního března zapálil hospodu Na Srubu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou vlastní firma šéfa hradní kanceláře Vratislava Mynáře. Případ proto odložila. V pondělí to uvedl server iRozhlas.cz, informaci potvrdil ČTK mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Podle dřívějšího sdělení vyšetřovatelů budovu někdo zapálil úmyslně.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 13:54|

Komunální volby: ANO zvítězilo ve většině krajských měst, Praha se blíží k sečtení

ANO vyhrálo komunální volby ve většině statutárních měst, ze 13 krajských měst mělo před nedělní jednou hodinou v noci jisté vítězství v osmi z nich. Ve zbylých pěti krajských městech uspěly vládní strany. V Praze vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, v Brně zvítězila koalice ODS a TOP 09. V Liberci figurovala na prvním místě koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s TOP 09 a KDU-ČSL, která nakonec první místo uhájila. V Českých Budějovicích zvítězila ODS. V Plzni SPOLU těsně předstihlo ANO.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 00:51|

Vyšetřovatelé mají podezření, že Mynářovu hospodu někdo zapálil úmyslně

Vyšetřovatelé mají podezření, že hospodu Na Srubu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou vlastní firma vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, někdo zapálil úmyslně. Ve věci dosud nebyl nikdo obviněn, uvedl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Po požáru pracovala policie se třemi možnými verzemi jeho možného vzniku, a to nedbalostí, technickou závadou a úmyslným založením.
5. 5. 2022|

Ministerstvo snížilo pokutu pro Mynářovu firmu za nelegální odběr vody, informuje iRozhlas

Ministerstvo životního prostředí snížilo pokutu, kterou má za nelegální odběr vody pro zasněžování sjezdovky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku zaplatit společnost šéfa hradní kanceláře Vratislava Mynáře. Firma O.L.G.A. nyní musí zaplatit 38 400 korun místo původních 57 600 korun. Informuje o tom server iRozhlas.cz.
17. 4. 2022|

Balák se v případu Lánské obory neobohatil, zdůvodnil Zeman milost

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák odsouzený za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře se v případu neobohatil ani nevznikla žádná „národohospodářská škoda“, řekl v rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu DNES prezident Miloš Zeman, který mu udělil milost. Balák byl navíc odsouzený za zvýhodnění jedné stavební firmy tím, že jí podle hlavy státu umožnil prohlídku Lánské obory.
7. 4. 2022|

Škoda po požáru Mynářovy hospody je zhruba dvacet milionů, upřesnili hasiči

Celková škoda po úterním požáru hospody Na Srubu, kterou vlastní firma vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, je po upřesnění hasičů zhruba dvacet milionů korun. Uvedla to jejich mluvčí Lucie Javoříková. V úterý hasiči ještě odhadovali, že škoda na budově v Osvětimanech na Uherskohradišťsku je předběžně vyčíslena na patnáct milionů korun. Příčina vzniku požáru dosud není známá.
30. 3. 2022|

V Osvětimanech hořela hospoda vlastněná firmou Vratislava Mynáře, škoda je předběžně 15 milionů

V Osvětimanech na Uherskohradišťsku hořela v noci na úterý hospoda Na Srubu vlastněná firmou Vratislava Mynáře, vedoucího Kanceláře prezidenta republiky. Předběžná výše škody je 15 milionů korun. Požár likvidovalo sedm profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů ze Zlínského a Jihomoravského kraje. Nikdo při něm neutrpěl zranění, řekl mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička. Je pravděpodobné, že příčina vzniku požáru nebude ještě v úterý známa.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 13:12|

Mynářova firma dostala další pokutu za odebranou vodu pro sjezdovku v Osvětimanech

Firma O.L.G.A., ve které je společníkem hradní kancléř Vratislav Mynář, dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) další pokutu za neoprávněné čerpání vody. Tu společnost využívala k zasněžování sjezdovky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. K předchozí pokutě 300 tisíc korun tak firma musí zaplatit ještě dalších víc než 38 tisíc korun. Firma si sice povolení zpětně vyřídila, začala ale zasněžovat dříve, než se povolení stalo pravomocným. Inspekce tak pokutu firmě doměřila. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí inspekce Jiří Ovečka.
26. 1. 2022|

Stříž se obrátil na soud kvůli dotaci pro Mynářovu firmu. Rozhodnutí, že ji nemusí vracet, považuje za nezákonné

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž napadl u soudu verdikt ministerstva financí, že firma vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře nemusí vracet téměř šestimilionovou dotaci na penzion v Osvětimanech. Rozhodnutí ministerstva je podle něj nezákonné. Mynáře kvůli dotaci stíhá policie. Vedoucí kanceláře tvrdí, že je kauza uměle vytvořená a politicky motivovaná.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 14:53|

Kauza kancléře Mynáře a dotace na penzion putuje k nejvyššímu žalobci, píše iROZHLAS

Úřad Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava předal nejvyššímu státnímu zastupitelství návrh, aby podal správní žalobu kvůli vrácení šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdila vedoucí odboru veřejné kontroly dotačního úřadu Dana Koplíková. Dotaci inkasovala firma hradního kancléře Vratislava Mynáře, ministerstvo financí před časem rozhodlo, že Mynářova firma dotaci vracet nemusí. Mynář sdělil České televizi, že rozhodnutí ministerstva bylo řádně odůvodněné, takže by bylo podání správní žaloby neopodstatněné.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 20:38|

Mynářova firma nemusí vracet šestimilionovou dotaci na penzion v Osvětimanech

Firma hradního kancléře Vratislava Mynáře nemusí vracet šestimilionovou dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Rozhodlo o tom ministerstvo financí. Informaci zveřejnil ROP Střední Morava, zjistila ČT. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) rozhodnutí nechtěla komentovat s tím, že neví žádné podrobnosti. V souvislosti s přidělením podpory, kterou Mynářova firma dostala v roce 2011, obvinila policie kancléře letos v únoru z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Mynář dlouhodobě odmítá, že by spáchal trestný čin.
14. 6. 2021|

O dotaci pro Mynářovu firmu se zajímá i evropský úřad OLAF, píší Seznam Zprávy

Případem šestimilionové dotace pro firmu hradního kancléře Vratislava Mynáře se zabývá Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Serveru Seznam Zprávy to řekl tiskový atašé zastoupení Evropské komise v Česku Martin Svášek. Informaci podal jako vysvětlení, proč se jeho úřad nemůže ke kauze vyjadřovat.
8. 6. 2021|

Mynářovo trestní stíhání pokračuje, státní zástupce stížnost zamítl

Trestní stíhání prezidentova kancléře Vratislava Mynáře pokračuje, policie kancléře viní z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Státní zástupce zamítl jeho stížnost. Krajské státní zastupitelství v Brně o tom informovalo na svém webu. Mynáře přímo nejmenuje, podle informací ČTK jde však o něj. Případ se týká šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Kancléř Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 18:11|

Ptačí chřipka je už v sedmi krajích. Další ohnisko se potvrdilo na Uherskohradišťsku

Dvanácté ohnisko ptačí chřipky bylo potvrzeno v dosud nezasaženém regionu, v chovu v Osvětimanech ve Zlínském kraji. O víkendu tam veterináři utratili čtyři sta kusů drůbeže. Ohniska v chovech jsou tak v sedmi krajích, tedy v každém druhém.
15. 3. 2021|

Státní zástupce zastavil stíhání Mynářovy firmy, kancléř je stále obviněný

Státní zástupce zrušil trestní stíhání firmy Clever Management kvůli dostavbě penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Sdělil to advokát prezidentova kancléře Vratislava Mynáře Lukáš Trojan. Příslušný zákon o trestní odpovědnosti právnických osob nebyl podle něj v době údajného trestného činu účinný. Stíhání Mynáře pokračuje. Ten i nadále odmítá obvinění, že spáchal trestný čin.
9. 3. 2021|

Kancléř Mynář čelí obvinění z dotačního podvodu. Policie stíhá i firmu, která peníze čerpala

Vedle obvinění z poškozování finančních zájmů Evropské unie čelí prezidentův kancléř Vratislav Mynář také obvinění z dotačního podvodu. Podle dozorujícího státního zástupce způsobil šestimilionovou škodu. Policie stíhá i firmu, která peníze čerpala.
12. 2. 2021|

Policie obvinila Mynáře z poškozování finančních zájmů EU. Zeman ho odvolat nehodlá

Policie obvinila prezidentova kancléře Vratislava Mynáře z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie. Na svém webu to ve čtvrtek zveřejnil Pražský hrad. Mynář podal stížnost na postup státního zastupitelství. Bránit se chce také žalobou proti Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Střední Morava. Případ se zřejmě týká dotace na penzion v Osvětimanech. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že prezident Miloš Zeman ctí presumpci neviny, a proto kancléře ponechá i přes policejní obvinění ve funkci.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 19:04|

Za zabijačku v nouzovém stavu kancléř Mynář potrestán nebude. Hygienici případ odložili

Hygienici odložili případ dubnové zabijačky u hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Při svém rozhodnutí se opírají o rozsudek pražského městského soudu, který zrušil některá mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví z období jarního nouzového stavu.
22. 12. 2020|

Kancléř Mynář tvrdil, že penzion v Osvětimanech nikdy nevlastnil. V katastru ale byla několik let zapsaná jako majitel jeho firma

Problémy s dotacemi na penzion Malovaný v jihomoravských Osvětimanech provozovaný Vratislavem Mynářem už potvrdily úřady a vyměřily milionové vratky. Nyní se ale ukázalo, že porušení dotačních pravidel je mnohem závažnější. Doposud kancléř tvrdil, že má penzion pouze pronajatý. Reportéři ČT ale zjistili, že po dobu minimálně tří let penzion vlastnila přímo Mynářova firma. To je přitom podle odborníků v rozporu s podmínkami dotace. Podle nich totiž penzion musela po dobu deseti let vlastnit nezisková společnost Chřibák a měla v budově provozovat ubytovnu pro sportovce. Případem se zabývaly Jana Neumannová a Adéla Paclíková v pořadu Reportéři ČT.
18. 5. 2020|

Mynářovu zabijačku v Osvětimanech vyhodnotila policie jako přestupek

Zabijačku, která se před týdnem uskutečnila v restauraci hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, označili policisté za přestupek. Došlo podle nich k porušení zákazu shromažďování povoleného počtu osob. Policejní mluvčí Petr Jaroš dodal, že o případné sankci rozhodne Krajská hygienická stanice ve Zlíně. Zabijačku prověřují i veterináři, porušení veterinárního zákona nezjistili.
24. 4. 2020|

Reportéři ČT: Dotace pro penzion provozovaný Mynářem neměla být poskytnuta, zjistila kontrola

Téměř šestimilionová dotace na penzion v Osvětimanech neměla být poskytnuta. Vyplývá to ze závěrů kontroly Úřadu regionální rady ROP Střední Morava. Reportéři ČT ji mají k dispozici.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 16:50|