TÉMA

Ševětín

Kvůli železničnímu tunelu se bude muset zřejmě zbourat část hotové D3 u Ševětína

Část hotové jihočeské dálnice D3 Ševětín–Borek čekají stavební úpravy. Provoz tam bude v budoucnu možná i několik let omezený, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Příčinou je plánovaná stavba Chotýčanského tunelu, jenž bude součástí IV. železničního koridoru. Na svém severním konci by měl tunel křižovat dálnici D3. Bude nutné část hotové dálnice zbourat, informoval server Zdopravy.cz. Informaci potvrdil také mluvčí Správy železnic (SŽ) Dušan Gavenda. Tunel povede pod dálnicí.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 17:36|

Případem solární elektrárny Ševětín se musí znovu zabývat pražský městský soud

Pražský vrchní soud zrušil osvobozující rozsudek pro pětici obžalovaných z údajného podvodu při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín na Českobudějovicku. Vyplývá to z informací v justiční databázi. Čtyři muže a jednu ženu žalobkyně viní z toho, že uměle zvýšili cenu výstavby solární elektrárny, a způsobili tím škodu 96 milionů korun. Případem se nyní bude znovu zabývat Městský soud v Praze.
29. 9. 2023|

Průjezd jihočeskou dálnicí D3 komplikují opravy

Na jihočeské dálnici D3 u Ševětína na Českobudějovicku začala oprava víc než padesát let starého mostu. Provoz na dálnici pod ním je proto zúžený do jednoho pruhu v každém směru. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by práce měly trvat dva týdny. Na dálnici je kvůli opravám omezený provoz i v dalším úseku.
29. 5. 2023|

Sníh komplikoval dopravu na silnicích, vlaky místy stále nejezdí. Zastavil i dodávky elektřiny

Kvůli závadám souvisejícím s počasím nejezdí vlaky na dvou tratích v jižních Čechách. Je to ale již jen ozvěna toho, co se dělo přes den. Kvůli množství mokrého sněhu, který lámal stromy a elektrické vedení, byly velké potíže na silnicích a železnici. Velmi složité bylo dostat se z Prahy do jižních Čech, nejezdily vlaky po koridoru ani auta po dálnici D3. Kromě jižních Čech byly velké potíže i na Vysočině. V Libereckém kraji byla kvůli sněžení pro nákladní vozy zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Přerušeny byly také dodávky elektřiny. Na jihu Čech a částečně na Vysočině zůstává večer bez elektřiny 4 600 odběrných míst.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 23:26|

Cesta do Českých Budějovic je složitější, část dálnice D3 je do neděle zavřená

Od sobotního poledne se musí řidiči směřující od Tábora k Českým Budějovicím (nebo opačným směrem) část cesty obejít bez dálnice. D3 je uzavřená kvůli demolici nadjezdu v souvislosti s výstavbou nové odpočívky u Ševětína. Otevře se zase až v neděli ráno. Objízdná trasa vede po silnici II/603 od dálniční křižovatky Ševětín po křižovatku Lhotice. Uzavřená je také dálnice D10 mezi třetím a desátým kilometrem kvůli bourání mostu.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 19:52|

Soud zprostil obžaloby pět lidí obviněných z podvodu při stavbě solární elektrárny Ševětín

Pražský městský soud zprostil obžaloby pět lidí, kteří čelili obvinění z údajného podvodu při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín. Státní zástupkyně čtyři muže a jednu ženu vinila z toho, že uměle zvýšili cenu výstavby solární elektrárny a způsobili tím škodu 96 milionů korun. Žalobkyně Petra Ullrichová se na místě proti rozsudku odvolala.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 12:58|

Provoz na D3 u Českých Budějovic o víkendu zkomplikují uzavírky. Silničáři staví most k odpočívadlu

Na části dálnice D3 u Českých Budějovic poblíž Chotýčan bude od 10. do 13. června omezený provoz. Řidiče čekají částečné i úplné uzavírky mezi 117. a 125. kilometrem. Příčinou je, že kvůli stavbě odpočívadla Chotýčany na D3 budou dělníci montovat nosné konstrukce nového mostu přes dálnici.
9. 6. 2022|

Spolu s volbami proběhne šestnáct místních referend. Rozhodnou o Zelené bráně i o chovu jelena

Současně s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny budou lidé rozhodovat i v šestnácti místních referendech. Vyplývá to z evidence ministerstva vnitra, kterému obce musejí uspořádání hlasování nahlásit. Nejvíc referend se bude konat v Jihomoravském a Jihočeském kraji, se třemi plebiscity pak počítají v Plzeňském kraji. V sedmi krajích obce místní referenda neplánují, stejně jako v Praze. Historicky se v Česku zatím konalo 317 místních referend, více než čtvrtina z nich ale kvůli nízké účasti neplatila.
18. 9. 2021|

Plánovanou linku na zpracování kamene přesune firma dál za Ševětín. Místní se k záměru s lomem vyjádří v referendu

Firma Kámen a písek posune v kamenolomu Kolný u Ševětína na Českobudějovicku, kde chce začít těžit, technologickou linku do lesa, blíž k novému ložisku. Požadují to místní. Městys tak oddělí od drtičů a třídičů stromy, což minimalizuje hluk i prach. Záměr otevřít nový lom ale někteří místní kritizují, v říjnu se o něm proto bude hlasovat v referendu.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 19:58|

Údajný stomilionový podvod při stavbě solární elektrárny Ševětín se opět vrací k soudu

Údajným stomilionovým podvodem při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín na Českobudějovicku se bude opět zabývat Městský soud v Praze. Ten původně vrátil případ policii k došetření. Pražský vrchní soud ale nyní vyhověl stížnosti státního zástupce a nařídil mu případ znovu posoudit. Informaci ČT zjistila z justiční databáze.
25. 6. 2020|

Na D3 se otevřel desetikilometrový úsek. Celá dálnice má být hotová do roku 2028

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo část dálnice D3 Ševětín–Borek dlouhou 10,7 kilometru. Provoz je nyní už obousměrný, už od dopoledne mohli řidiči jezdit ve směru do Prahy. Stavba stála 1,6 miliardy korun, informoval mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Od 1. ledna 2020 bude celá jihočeská část D3 zpoplatněna, sdělil novinářům ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 16:07|

ŘSD nechá vyvlastnit pozemky a motocentrum poblíž D3 u Tábora, majitelé odmítli vyšší odškodnění

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) požádá o vyvlastnění pozemků a motocentra v blízkosti D3 u Tábora. Jejich majitelé totiž nepřijali od silničářů novou finanční kompenzaci. ŘSD kvůli dostavbě 400 metrů dlouhého úseku vlastníkům původně nabídlo dohromady asi dvacet milionů korun, nová částka měla být ještě o polovinu vyšší. Kvůli tomuto sporu musí řidiči v daném úseku už roky počítat s dopravním omezením.
6. 11. 2019|

Dálnice D3 se přiblížila o dalších 8 kilometrů k Českým Budějovicím. Řidiči po ní dojedou k Ševětínu

D3 již není „okresní dálnicí“. Její hlavní část opustila Táborsko, řidiči nově dojedou až k Ševětínu na Českobudějovicku. Čerstvě zprovozněný úsek Bošilec–Ševětín prodlužuje dálnici o dalších osm kilometrů. Cestu by měl zpříjemnit a mírně zrychlit například řidičům, kteří zamíří o prázdninách na dovolenou ze středních či severních Čech na Jadran nebo třeba do rakouských Alp.
24. 6. 2019Aktualizováno24. 6. 2019, 17:16|

Nová část dálnice D3 na jihu Čech se otevře řidičům ještě před prázdninami

Nový úsek dálnice D3 mezi Bošilcem a Ševětínem se řidičům otevře 24. června. Oficiální termín zprovoznění potvrdil mluvčí stavební firmy Metrostav Vojtěch Kostiha. I po otevření úseku se ale bude v místě dál pracovat. Stavební úpravy osmikilometrové části jihočeské dálnice začaly v únoru 2016, celkem vyjdou na víc než jednu a čtvrt miliardy korun bez DPH.
10. 6. 2019|

U Budějovic se může začít stavět dálnice D3. Soud zamítl žalobu na vyvlastnění

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se otevřela cesta pro dobudování padesátimetrového úseku dálnice D3 u Ševětína na Českobudějovicku. Krajský soud v Českých Budějovicích totiž odmítl žalobu, kterou kvůli vyvlastnění dotčeného pozemku podal jeho majitel.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 14:29|

Plzeň je blíž obchvatu, dědicové uvolnili pozemky. Na jednání s vlastníky vázne i D3 u Budějovic

Letos v říjnu má začít stavba druhé etapy obchvatu Plzně. K tomu ale bylo třeba vyřešit komplikace s pozemky soukromých vlastníků. Problém s odkupem posledních pozemků potřebných k zahájení druhé části západního silničního okruhu města řešili v pondělí plzeňští zastupitelé. Vlekoucí vyjednávání o prodejích pozemků stojí i za potížemi ve výstavbě dálnice D3 u Českých Budějovic.
13. 5. 2019|

Kvůli podvodům při stavbě solární elektrárny Ševětín chce policie obžalovat pět lidí

Policie navrhla obžalovat pět lidí, které podezírá ze stomilionového podvodu při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín na jihu Čech. Radiožurnálu to potvrdila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Kriminalisté z tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zahájili jejich trestní stíhání v roce 2016. Návrh policie nyní posoudí státní zástupce. „S ohledem na závažný charakter této trestné činnosti a její rozsah lze očekávat rozhodnutí státního zástupce řádově v měsících,“ dodala Bradáčová.
11. 2. 2019|