TÉMA

Jan Lata

Ostravská univerzita otevřela kampus pro sport a umění. Stál přes miliardu korun

Ostravská univerzita (OU) v pondělí na výstavišti Černá louka otevřela City Campus s novými univerzitními budovami pro sport a umění. Od února se v Univerzitním zázemí sportu a behaviorálního zdraví a v Klastru umění a designu budou vzdělávat noví trenéři, učitelé, hudebníci, produkční a grafici. Náklady na vybudování univerzitních objektů přesáhly miliardu korun. Škola očekává, že jí nový kampus pomůže zvýšit konkurenceschopnost a přilákat další studenty, sdělil rektor Jan Lata.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 20:03|

Prezident Zeman jmenoval čtyři nové rektory

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval čtyři rektory vysokých škol. Do roku 2027 povedou Ostravskou univerzitu (OU) Petr Kopecký, Slezskou univerzitu v Opavě (SU) Tomáš Gongol a Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) Jaroslav Koutský. Ve funkci rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) bude pokračovat Jindřich Vybíral.
4. 1. 2023|

Ostravská univerzita dál čeká na nový kampus. Termín dokončení se znovu posunul, tentokrát na únor

V novém kampusu Ostravské univerzity v centru města už se měli učit studenti sportovních i uměleckých oborů. Nové budovy měly být původně hotové loni na jaře. Stavbaři ale nestihli ani termín letos na podzim. Momentálně počítá univerzita s tím, že v novém zahájí letní semestr v únoru příštího roku.
29. 11. 2022|

Rektorem Ostravské univerzity akademický senát zvolil Petra Kopeckého

Novým rektorem Ostravské univerzity (OU) by se měl stát Petr Kopecký z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty. V prvním kole volby o tom v pondělí rozhodl Akademický senát OU. Kopecký získal 23 hlasů z celkového počtu 38 senátorů, ke zvolení bylo potřeba hlasů minimálně dvacet.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 14:36|

Lidé na Václavském náměstí demonstrovali za nezávislost justice, vyzývali k odstoupení Benešové

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v minulém týdnu vzdal funkce. Jako důvod k odchodu uvedl tlak ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). „Šéf resortu jistý nátlak vytvářet může, nesmí se ale jednat o ‚zlý tlak‘,“ řekl ve čtvrtečním Interview ČT24 ústavní právník Jan Kysela. Benešová chce nyní jmenovat Zemanova nástupce, což kritizuje část opozice. Kvůli aktuálnímu dění ve čtvrtek protestovali lidé na pražském Václavském náměstí. Akci uspořádal spolek Milion chvilek.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 22:30|

Odchod Pavla Zemana je nešťastný. Benešová docílila svého, prohlásil prezident Unie státních zástupců

Funkci nejvyššího státního zástupce opouští po deseti letech Pavel Zeman. Sám prohlásil, že je to kvůli politickým tlakům. Prezident Unie státních zástupců Jan Lata jeho rozhodnutí považuje vzhledem k nestabilní situaci za neštastné. Ministryně spravedlnosti docílila svého, řekl Lata v Interview ČT24. Zároveň ale ocenil Zemanovo působení v čele státního zastupitelství.
15. 5. 2021|

Zemanova nástupce v čele žalobců by měla vybrat až nová vláda, zní z opozice

Odborná veřejnost oceňuje práci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který se rozhodl rezignovat na svou funkci k 30. červnu. Část politické opozice dává chystanou rezignaci, která byla zveřejněna v pátek, do souvislosti s tlakem od ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Tento hlavní motiv pro své rozhodnutí ostatně zmínil i sám Zeman. Komunisté pak rezignaci uvítali, protože s prací nejvyššího státního zástupce nebyli spokojeni.
14. 5. 2021|

Děkan ostravské lékařské fakulty Martínek rezignuje. I přes to, že uspěl u soudu

Děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošt Martínek nejpozději v září rezignuje. Reagoval na nezískání akreditace pro obor Všeobecné lékařství, fakulta na něj minimálně letos nemůže přijímat nové studenty. Svůj záměr děkan oznámil na mimořádném jednání fakultního akademického senátu.
22. 7. 2020|

Odvolání děkana ostravské lékařské fakulty neplatí, rozhodl soud

Krajský soud v Ostravě rozhodl, že odvolání děkana Lekařské fakulty Ostravské univerzity Arnošta Martínka není platné. Děkan se na soud obrátil po odvolání akademickým senátem univerzity. Odvolání souviselo s minulými pochybeními při přijímání studentů, které na univerzitě prověřoval i Národní akreditační úřad (NAÚ).
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 16:45|

Lékařská fakulta Ostravské univerzity zůstává bez akreditace. Letos nebude přijímat nové studenty

Lékařská fakulta Ostravské univerzity nebude moci přijímat nové studenty do magisterského programu všeobecného lékařství. Důvodem je její nedostatečné personální obsazení. Rozhodla o tom nepravomocně na svém mimořádném zasedání rada Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství (NAÚ). Sama Ostravská univerzita úřad ještě před rozhodnutím požádala o přerušení projednávání žádosti o akreditaci.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 17:25|

Ostravské univerzitě hrozí, že bude bez akreditace pro všeobecné lékařství

Hodnotící komise Národního akreditačního úřadu nedoporučuje schválení akreditace studijního programu Všeobecné lékařství pro Lékařskou fakultu Ostravské univerzity. Vysoké škole tak hrozí, že program letos nebude moci vůbec otevřít.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 10:12|

Ostravské univerzitě hrozí odebrání akreditace. Komise podle MfD zjistila chyby na všech fakultách

Kontrolní komise Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství zjistila, že vysokoškolský zákon či jiné předpisy porušovaly všechny fakulty Ostravské univerzity (OU). Škole tak nyní hrozí, že by mohla přijít o institucionální akreditaci, píše Mladá fronta DNES (MfD). Podle rektora Jana Laty není k odnětí akreditace důvod a článek v MfD považuje za zavádějící. V minulosti už NAÚ prověřoval pochybení při přijímačkách na lékařské fakultě.
17. 4. 2020Aktualizováno17. 4. 2020, 13:56|

Je snazší trestat hajlování než vydávání antisemitských knih jako Jedovatá houba, říká žalobce

Policie stále prošetřuje prodej antisemitských knih v internetových obchodech. Trestní oznámení kvůli titulu Jedovatá houba podala minulý týden Federace židovských obcí. Nacistické dílo pro děti z roku 1938, které vykresluje Židy jako špatné a prolhané, bylo k dostání hned v několika e-shopech. Podle prezidenta Unie státních zástupců Jana Laty je však posuzování trestnosti v podobných případech často komplikované.
19. 2. 2020|

Děkanem ostravské lékařské fakulty se chtějí stát tři akademici. Hledá se náhrada za Martínka

Po odvolání Arnošta Martínka, které souviselo s pochybeními při přijímacím řízení, se o funkci děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity ucházejí tři zájemci. Jsou jimi pověřený děkan fakulty a proděkan pro vědu a výzkum Václav Procházka, prorektor pro strategii a rozvoj Roman Hájek a vedoucí Ústavu zobrazovacích metod Petr Krupa. Volba se uskuteční 3. března.
14. 2. 2020|

Úřad zastavil řízení k odebrání akreditace ostravské medicíně, škola podle něj napravila chyby

Národní akreditační úřad (NAÚ) zastavil správní řízení k omezení akreditace oboru všeobecného lékařství na Ostravské univerzitě, které vedl kvůli chybám u přijímacích řízení. Kvůli problémům už nedávno skončil i děkan Lékařské fakulty Arnošt Martínek. Škola údajně u zkoušek pro tento akademický rok chyby napravila. Akreditace platí do 31. května letošního roku, pro přijímání studentů po tomto datu musí univerzita získat novou akreditaci. Žádost o ni zatím ale NAÚ neobdržel.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 18:15|

V centru Ostravy vzniknou dvě moderní budovy. Univerzitě mají přilákat zahraniční studenty

Ostravská univerzita (OU) na jaře zahájí stavbu dvou nových moderních budov na výstavišti Černá louka v centru města. Nový campus škole umožní nejenom výuku nových předmětů, ale vedení univerzity doufá, že přiláká i další studenty ze zahraničí. Za jednu miliardu korun by do roku 2022 měla v areálu vzniknout nová Fakulta umění a zázemí pro sportovce. Další úpravy okolí pak plánuje i magistrát.
15. 1. 2020|

Lékařská fakulta v Ostravě s žádostí o akreditaci neuspěla. Absolventi by povolání údajně nezvládli

Lékařská fakulta Ostravské univerzity neuspěla s první žádostí o akreditaci pro klíčový obor Všeobecné lékařství. Neprošla přes ministerstvo zdravotnictví, které jako regulátor akreditační spis posuzovalo.  Podle něj by budoucí absolventi nebyli řádně připraveni na výkon povolání lékaře. Fakulta zatím nemůže přijímat budoucí mediky a to také kvůli dřívějším pochybením v přijímacím řízení, kvůli kterým už byl odvolán děkan Arnošt Martínek.
3. 1. 2020|

Kvůli odvolání děkana lékařské fakulty v Ostravě zvažují proděkani i někteří vyučující rezignaci

Proděkani i někteří vyučující na Lékařské fakultě Ostravské univerzity (OU) zvažují, že podají rezignaci. Důvodem je pondělní rozhodnutí akademického senátu o odvolání děkana Arnošta Martínka z funkce. Lékařská fakulta se přitom momentálně snaží získat akreditaci na klíčový obor Všeobecné lékařství. Vedení univerzity tvrdí, že udělá vše pro to, aby výuku mediků zachovalo.
19. 11. 2019|

Skončil děkan ostravské Lékařské fakulty Martínek kvůli pochybením při přijímacím řízení

Akademický senát Ostravské univerzity (OU) většinou jediného hlasu odvolal z funkce děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka. Vyhověl tak návrhu rektora Jana Laty, který odchod děkana z funkce požadoval v souvislosti s minulými pochybeními při přijímání studentů, které na univerzitě prověřoval i Národní akreditační úřad (NAÚ). Fakulta přijímala i uchazeče, kteří nesplnili podmínky přijímacího řízení. Martínek zvažuje žalobu.
18. 11. 2019Aktualizováno18. 11. 2019, 17:04|
Události komentáře

Vyčlenění státních zástupců z moci výkonné? Je mimo realitu, aby byla i moc prokurátorská, říká Hrnčíř

Spor o podobu a fungování státních zastupitelství pokračuje. Změny má přinést novela zákona připravovaná ministerstvem spravedlnosti. Objevila se ale i myšlenka, že by státní zástupci byli speciálně vyčlenění v ústavě. Představa, že by vedle moci zákonodárné, výkonné a soudní byla ještě nějaká prokurátorská, je však podle člena sněmovního ústavně-právního výboru Jana Hrnčíře (SPD) mimo realitu. I podle místopředsedkyně výboru Zuzany Ožanové (ANO) by to bylo proti všem principům. Oba byli hosty pořadu Události, komentáře.
11. 10. 2019|

Wagnerová považuje důvody zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo za neuvěřitelné

Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš, prezident Unie státních zástupců Jan Lata a bývalá soudkyně Ústavního soudu a senátorka Eliška Wagnerová se v Otázkách Václava Moravce zabývali okolnostmi zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Věnovali se také připravované novele zákona o státních zástupcích i obecnému stavu právního státu v Česku.
15. 9. 2019|

Část legislativní rady souhlasí s výhradami státních zástupců vůči novele, kterou připravila Benešová

Spory o podobu novely zákona o státním zastupitelství se přesunuly i na Legislativní radu vlády. Podle státních zástupců vyjádřila část členů rady nespokojenost s předlohou, kterou se chystá předložit ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Po jednání rady s ministryní spravedlnosti a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem to České televizi řekl další účastník jednání: prezident Unie státních zástupců Jan Lata.
12. 9. 2019|

Státní zastupitelství bylo pod tlakem. Proto komunikovalo nejasně, soudí prezident unie žalobců Lata

Městské státní zastupitelství v Praze jednalo pod tlakem úniku informací do Deníku N, který informoval o zastaveném stíhání premiéra Andreje Babiše kvůli Čapímu hnízdu. Únik měl být také důvodem nejasné komunikace prokuratury. Pro ČT to řekl prezident Unie státních zástupců Jan Lata. Podle jeho názoru ale nic nesvědčí o tom, že by státní zastupitelství postupovalo jakkoli nestandardně.
5. 9. 2019|

Ostravská lékařská fakulta nesmí přijímat do oboru všeobecného lékařství, rozhodla rada

Ostravská univerzita nebude moct přijímat studenty do oboru všeobecné lékařství na své lékařské fakultě. Rada Národního akreditačního úřadu rozhodla, že zahájí správní řízení k omezení akreditace tohoto magisterského studijního programu. Důvodem jsou pochybení v přijímacích zkouškách, která zjistila kontrola Národního akreditačního úřadu (NAÚ). Podle rektora Ostravské univerzity Jana Laty ale nelze považovat rozhodnutí rady za konečné.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 20:31|