TÉMA

Dabing

Martin Hofmann dabuje sám sebe v polské rodinné fantasy

Herec Martin Hofmann dabuje sám sebe. V Polsku natočil rodinné fantasy s názvem Čaroděj Kajtek. Roli mága hrál v polštině. Pro tuzemské dětské diváky ji v pražském studiu přemluvil do češtiny.
19. 4. 2024|

Zemřel herec Karel Hábl. Hrál ve filmech Amadeus nebo Pan Tau

Ve věku 87 let zemřel v pátek večer herec Karel Hábl, hrál například ve filmech Amadeus, Fešák Hubert, Princ Bajaja, Blázni, vodníci a podvodníci či Pan Tau. Ztvárnil také bezpočet divadelních rolí, herecky byl stále aktivní. V Divadle Radka Brzobohatého, které o jeho úmrtí informovalo na svém facebookovém účtu, hrál aktuálně v představení Přelet nad kukaččím hnízdem.
4. 2. 2024|

Ve věku 80 let zemřel herec a dabér Ladislav Županič

Zemřel divadelní a filmový herec a dabér Ladislav Županič, bylo mu 80 let. Oznámila to Herecká asociace. Županič byl držitelem ceny Thálie 2015 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství. Je spjat především s pražským Hudebním divadlem v Karlíně, kde vytvořil desítky úspěšných rolí a které také vedl. Hrál ve filmu, televizi a rozhlasu a daboval, jeho hlasem v Česku mluví například americký herec Clint Eastwood.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 18:03|

V Brně zemřel herec a dabér Jiří Dušek, bylo mu 99 let

V 99 letech zemřel v Brně herec Jiří Dušek. Svou kariéru spojil s Divadlem bratří Mrštíků, dnešním Městským divadlem Brno. Věnoval se také televizi, filmu, dabingu, pedagogické práci a komponování hudby. O jeho úmrtí informoval vnuk Jiří Duchoň.
20. 11. 2023|

Jak naučit ukrajinské děti bezbolestně česky? ČT:D vsází i na pohádky

S tím, jak do Česka kvůli válce na Ukrajině uprchlo s rodiči i mnoho dětí, vzrostla rychle potřeba naučit příchozí česky a seznámit je s místními zvyklostmi a poměry. S tím pomáhá i web Déčka, kde už nyní ukrajinské děti najdou řadu her či videí. Kreativní producentka ČT:D Štěpánka Sunková ve středečním Studiu 6 přiblížila další plány – v nejbližší době se například malí uprchlíci budou moci učit česky zábavnou formou – při sledování pohádek.
20. 4. 2022|

Pán prstenů a Harry Potter před dvaceti lety změnili způsob, jak Češi chodili do kina

První díly Harryho Pottera a Pána prstenů přišly do českých kin přesně před dvaceti lety a jen pár týdnů po sobě. Současně zcela změnily způsob, jak Češi chodili do kina. S uvedením hitových adaptací populárních knih je u nás spojen zlatý věk multikin, která po hlavním městě začala ve velkém expandovat do jiných krajů. ČT24 oslovila tehdejší distributory, kinaře i tvůrce dabingu, aby zavzpomínali na to, v jaké atmosféře pomáhali dvěma ikonickým titulům za diváky.
6. 2. 2022|

Takové Přátele by chtěl mít každý. Čeští Chandler, Ross, Joey, Monica, Phoebe a Rachel vzpomínají

Na obrazovce se po sedmnácti letech 27. května opět sejdou Přátelé. Šestičlenná parta probere seriál, z něhož se stal v devadesátých letech fenomén nejen v domovské Americe, ale i v Česku. Při té příležitosti se potkali také čeští herci a herečky, kteří Chandlerovi, Rossovi, Jeyovi, Monice, Phoebe a Rachel propůjčili svůj hlas. Ve Studiu 6 zavzpomínali na deset společných let v dabingovém studiu a shodují se, že přátelstvím tento sitcom oslovuje i po letech – i když by dnes vypadal jinak.
27. 5. 2021|

Zemřel herec a dabér Ladislav Mrkvička

Ve věku 81 let zemřel herec Ladislav Mrkvička. Držitel Českého lva i Thálie ztvárnil desítky rolí ve filmu i v divadle. Věnoval se také dabingu. Srdce diváků si získal skromným a nenápadným herectvím.
28. 12. 2020Aktualizováno28. 12. 2020, 20:41|

Zemřela herečka Jana Andresíková, proslavila se jako čarodějnice z Arabely

Ve věku 79 let zemřela v pondělí filmová, televizní a divadelní herečka Jana Andresíková. Do paměti diváků se zapsala především rolí čarodějnice v pohádkovém seriálu Arabela. Byla ale také léta divadelní pedagožkou a její hlas byl slyšet v dabingu.
20. 10. 2020|

Ceny za dabing si vysloužili Šťastný a Hybnerová a také půl století starý Dinosaurus

V sobotu se v Přelouči pošestadvacáté udělovaly Ceny Františka Filipovského za dabing. Hlavní ocenění v kategoriích nejlepší ženský a mužský herecký výkon si odnáší Vanda Hybnerová a Jan Šťastný.
20. 9. 2020|

Rozsekne Roden případ uťatých paží? V seriálu Princip slasti mu pomůžou policisté z Polska a Ukrajiny

Tři vraždy, tři města a tři policisty spojí jedno vyšetřování v novém koprodukčním seriálu Princip slasti. Propletený případ lze připodobnit atmosférou temným americkým i severským krimipříběhům. Úvodní díl odvysílá Česká televize 14. října, první diváky ale už do případu zasvětila poslední zářijový den slavnostní premiéra. Za Česko se do vyšetřování vražd pustil Karel Roden.
1. 10. 2019|

Ceny Františka Filipovského vybraly mistry dabingu, in memoriam ocenily Václava Postráneckého

Ceny Františka Filipovského za dabing se v sobotu večer předávaly v Přelouči, odkud Filipovský pocházel. Ocenění během jubilejního 25. ročníku obdrželi za nejlepší herecký výkon Tereza Bebarová nebo David Novotný. Cenu za dlouhodobé herecké mistrovství získal mimo jiné in memoriam Václav Postránecký, který zesnul letos v květnu.
21. 9. 2019Aktualizováno21. 9. 2019, 18:57|

Zemřel herec a dabér Petr Oliva. Propůjčil hlas Pierru Richardovi i Robertu Redfordovi

Ve věku pětasedmdesáti let zemřel herec Petr Oliva. Působil také v dabingu, jeho hlasem mluvili z televizních obrazovek třeba francouzský herec Pierre Richard nebo postava agenta Bodieho v seriálu Profesionálové.
9. 2. 2019Aktualizováno9. 2. 2019, 13:00|