TÉMA

Zkušební doba

Žalobce podmíněně zastavil stíhání muže obviněného z výhrůžek redaktorovi ČT Hynkovi

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže z Berounska, který podle policie vyhrožoval na sociálních sítích redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi, sdělil obvodní státní zástupce pro Prahu 4 Jan Vychyta. Muž, který dostal roční zkušební dobu, vyhrožoval Hynkovi kvůli jeho reportážím o bývalé člence Rady ČT Haně Lipovské. K činu se přiznal, podle Hynka se ale omluvil až po začátku stíhání.
26. 5. 2023|

Nečas se brání proti trestu za lživou výpověď ve prospěch manželky

Bývalý premiér Petr Nečas se brání proti podmínce a stotisícovému peněžitému trestu za lživou výpověď ve prospěch manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). O podaném odvolání Českou televizi informovala mluvčí Eva Švíglerová z Obvodního soudu pro Prahu 1, který na začátku února Nečasovi zatím nepravomocně trest uložil. Křivě měl Nečas vypovídat v kauze Vojenského zpravodajství.
17. 3. 2023|

Zeman udělil milost Nečasové v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Prezident Miloš Zeman udělil podle informací České televize milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Prominul zkušební dobu podmíněně odsouzené Janě Nečasové – bývalé šéfce kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželce. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné. Na trest zákazu činnosti se milost nevztahuje.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 16:27|

Vrchní soud zmírnil tresty v kauze obchodníků s naftou Setadiesel. Do vězení jde nakonec jen jeden

Vrchní soud v Praze potvrdil vinu patnácti obchodníků s naftou v letité kauze litvínovské firmy Setadiesel. Kvůli průtahům v případu ale většině obžalovaným zmírnil tresty. Do vězení tak místo pěti mužů nastoupí nakonec jen jeden. Vyplývá to z pravomocného rozsudku, který ČT získala. Soudy se případem zabývají od roku 2010, škodu krácením daně vyčíslily na 351 milionů korun.
25. 11. 2022|

David Berdych se podle soudu na svobodě osvědčil, je definitivně volný. Odpykal si přes 11 let

David Berdych, který si odpykal přes jedenáct let vězení za loupeže, únosy a vydírání za pomoci takzvaného Berdychova gangu, je definitivně volný. Soud rozhodl, že muž se v sedmileté zkušební době podmíněného propuštění z vězení choval řádně. Gang vstoupil do dějin české kriminalistiky propojením podsvětí s elitními policisty, kteří měli bojovat s organizovaným zločinem.
1. 8. 2022|

Soud podmíněně zastavil řízení s mužem, který rasisticky urážel zpěváka Bangu

Podmíněně na zkušební dobu dvou let zastavil Okresní soud v Ostravě trestní řízení s Pavlem Pencákem, který na Facebooku napsal nenávistný vzkaz na adresu zpěváka Radoslava Bangy ze skupiny Gipsy.cz. Banga při udílení cen Český slavík 2016 vyjádřil nesouhlas s oceněním zpěváka skupiny Ortel, která bývá spojována s extremistickou scénou. Lidé za to Bangovi na sociální síti vulgárně nadávali.
8. 2. 2019|