TÉMA

Český slavík

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková

V pátek zemřela zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, oznámila na Facebooku její dcera Jana Fabiánová. Pětinásobné Zlaté slavici bylo 83 let. Legenda Semaforu a zpěvačka pověstná velkými brýlemi a v začátcích i minisukněmi vystupovala i s Country Beatem Jiřího Brabce a hrála v filmech Ostře sledované vlaky či Skřivánci na niti.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 14:04|

Osmdesátiny slaví Marta Kubišová. Zpěvačka, kterou dosadili na barikády, i když o to nestála

Hvězda populární hudby šedesátých let, referentka Výstavby sídlišť, mluvčí Charty 77, bojovnice za práva zvířat a symbol svobody. Martu Kubišovou snad každý pozná podle nezaměnitelně nakřáplého hlasu. Zvlášť když zpívá jednu konkrétní píseň. Ona sama ale prý nikdy nestála ani o popularitu, ani o to, aby si ji lidé stavěli na barikády. Nadhled nad svou slávou i nelehkými chvílemi si udržuje i nyní, v den svých osmdesátin.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 12:25|

Ukáže zlomové okamžiky i tenisky. Výstava mapuje život a kariéru Mekyho Žbirky

V Národním muzeu zahajují výstavu o legendě české a slovenské pop music s názvem Miro Žbirka: Roky a dni. Představí zpěvákův život a tvorbu ne v suchých datech, ale v příbězích a pomocí oslavy hudebního nadšení, talentu a empatie.
19. 10. 2022|

Zeman udělí vyznamenání zpěvačce Haně Zagorové in memoriam

Prezident Miloš Zeman letos udělí vyznamenání in memoriam zpěvačce Haně Zagorové. Řekl to v rozhovoru v rádiu Frekvence 1. Devítinásobná držitelka ocenění Zlatý slavík zemřela v srpnu ve věku 75 let.
11. 9. 2022|

Prásknul jsem na sebe trošku víc, zjistil Xindl X na Terapii

Písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X vydal na konci října nové album Terapie. Desku označuje za svou nejmelodičtější a také nejosobnější. V rozhovoru pro ČT24 mluvil rovněž o jiném pohledu na svět, anketě Český slavík, StarDance i chystaném muzikálu.
1. 12. 2021|

Nadační fond Neuron končí spolupráci s Janečkem kvůli proslovu na Slavících

Nadační fond Neuron ukončil spolupráci s matematikem a podnikatelem Karlem Janečkem kvůli jeho proslovu při pátečním vyhlášení hudební ankety Český slavík. Janeček mimo jiné kritizoval protiepidemická opatření vlády a případné očkování dětí. Fond se od jeho vyjádření distancoval.
22. 11. 2021|

Zemřel Ladislav Štaidl. Autor Gottových hitů podlehl komplikacím s nemocí covid-19

Ve věku 75 let zemřel skladatel a hudebník Ladislav Štaidl. Podle webu Blesk.cz a stanice Frekvence 1 podlehl komplikacím s onemocněním covid-19. Štaidl zažil největší úspěchy v 70. a 80. letech, kdy stál v čele Orchestru Ladislava Štaidla a úzce spolupracoval s Karlem Gottem. Jako skladatel je autorem několika velkých Gottových hitů včetně písní Trezor či Kávu si osladím. Gotta doprovázel i při jeho pobytu v Las Vegas v roce 1967. Počátkem 90. let odešel ze showbyznysu a začal podnikat.
31. 1. 2021Aktualizováno31. 1. 2021, 20:17|

Ústavní soud se zastal zpěváka Bangy v případu rasistického příspěvku na Facebooku

Okresní soud v Kladně podle ústavních soudců chyboval, když v trestním řízení kvůli rasistickému komentáři na síti nepřiznal zpěváku Radoslavu Bangovi postavení poškozeného. Šlo přitom o příspěvek umístěný na Bangův facebookový profil. Za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dostal autor komentáře trest 100 hodin veřejně prospěšných prací.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 10:41|

Soud podmíněně zastavil řízení s mužem, který rasisticky urážel zpěváka Bangu

Podmíněně na zkušební dobu dvou let zastavil Okresní soud v Ostravě trestní řízení s Pavlem Pencákem, který na Facebooku napsal nenávistný vzkaz na adresu zpěváka Radoslava Bangy ze skupiny Gipsy.cz. Banga při udílení cen Český slavík 2016 vyjádřil nesouhlas s oceněním zpěváka skupiny Ortel, která bývá spojována s extremistickou scénou. Lidé za to Bangovi na sociální síti vulgárně nadávali.
8. 2. 2019|