TÉMA

Zneužití pravomoci

Omilostnění polští politici opustili věznici. „Zločinci na svobodě,“ reaguje Tuskova strana

Dva politici polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), kterým v úterý udělil milost prezident Andrzej Duda, opustili věznice, kde byli drženi kvůli zneužití pravomocí. Nedávné uvěznění Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika bylo předmětem jednoho ze sporů, které vede proevropská vláda Donalda Tuska s konzervativním prezidentem Dudou. Spor provázelo i dramatické zatýkání v prezidentském paláci.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 22:13|

Odsouzený polský exministr vyhlásil hladovku. Pokládá se za politického vězně

Bývalý polský ministr vnitra Mariusz Kamiński odsouzený za zneužití pravomocí, kterého v úterý zadržela policie, oznámil zahájení hladovky. Informovala o tom ve středu agentura Reuters a polská média s odvoláním na prohlášení politika. Policie zatkla Kamińského společně s dalším poslancem opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Maciejem Wąsikem v prezidentském paláci a podle polských médií jsou nyní ve vazební věznici.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 22:18|

Policie navrhla obžalovat tajemníka ústeckého magistrátu ze zneužití pravomoci

Policisté navrhli obžalovat tajemníka ústeckého magistrátu Miloše Studenovského ze zneužití pravomoci úřední osoby. Uvedla to mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. Studenovský podle kriminalistů způsobil městu škodu tím, že nezákonně zamítal žádosti o informace. Ty podával ústecký zastupitel Lukáš Blažej (Piráti), který chtěl znát výši odměn vedoucích odborů magistrátu. Tajemník považuje stíhání za nesmysl.
12. 12. 2023|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|

Dozorci ze Světlé nad Sázavou dostali za spoutání odsouzené podmínky, odvolali se

Šest dozorců z věznice ve Světlé nad Sázavou obžalovaných původně z mučení odsouzené dostalo podmíněné tresty za zneužití pravomoci. Uvedly to televize CNN Prima News a server iDnes.cz. Havlíčkobrodský soud uložil mužům trest tří let odnětí svobody podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Zároveň mají zákaz vykonávat povolání dozorce po dobu dvou let. Muži se ale na místě odvolali. Okresní soud dříve dozorce obžaloby zprostil.
8. 9. 2023|

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

Diplomat Karlík nezíská dalších 271 tisíc za stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Diplomat Radomír Karlík nedostane dalších 271 tisíc korun za ušlý zisk kvůli nezákonnému stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. ČT to řekla Marcela Pröllerová z Obvodního soudu pro Prahu 2, který se případem zabýval v první instanci. Soudy přiznaly Karlíkovi tři sta tisíc korun za nemajetkovou újmu, dalších přibližně tři sta tisíc mu dříve dobrovolně vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. Kariérní diplomat se po státu domáhal celkového odškodného 6,4 milionu korun.
24. 3. 2023|

Krkonošská kauza míří k Nejvyššímu soudu. Státní zástupce podal dovolání

Nejvyšší státní zástupce se dovolal proti zprošťujícímu rozhodnutí soudů v části takzvané krkonošské kauzy, která se týká ukládání zeminy u Pece pod Sněžkou a dotací pro Herní krajinu Pecka. Informoval o tom mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Případ tedy projedná Nejvyšší soud.
25. 7. 2022|

Státní zástupkyně obžalovala z podvodu dva lidi a bývalého soudce. Měl zneužít své pravomoci

Státní zástupkyně z Obvodního státního zastupitelství v Pardubicích obžalovala tři lidi z podvodu se škodou téměř 1,5 milionu korun. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí zastupitelství Aleš Veselý. Jedním z nich je i bývalý soudce Okresního soudu v Kutné Hoře Milan Závurka. Ten měl podle dřívějšího vyjádření policie hlavnímu pachateli podvodu pomáhat tím, že pod hlavičkou soudu vydával nepravdivá potvrzení o pachatelově majetku. Někdejší soudce čelí obžalobě ze zneužití pravomoci. Případ nyní projedná pardubický okresní soud.
4. 7. 2022|

Policie stíhá komunistického exministra Kincla kvůli střelbě pohraničníků

Policie zahájila trestní stíhání bývalého komunistického ministra vnitra Františka Kincla v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích. Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) viní jedenaosmdesátiletého bývalého politika ze zneužití pravomoci. Uvedly to Ekonomický deník a Seznam Zprávy.
23. 5. 2022|

Bývalá šéfka energetického úřadu Vitásková chtěla za stíhání odškodné 48,5 milionu, soud jí přiznal zlomek

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková neuspěla s požadavkem na odškodné 48,5 milionu korun za své trestní stíhání v kauze solárních elektráren. Ministerstvo spravedlnosti jí za způsobenou nemajetkovou újmu vyplatí celkem 600 tisíc korun. Ve čtvrtek to potvrdil pražský městský soud, který zamítl odvolání jak Vitáskové, tak i státu.
7. 4. 2022|

Bývalý náměstek z MPSV přijal podmínku a peněžitý trest za pletichy při tendru, dohodu schválil i soud

Bývalý náměstek ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Jan Baláč přijal v kauze IT zakázky na výplatu dávek dvouletou podmínku, peněžitý trest 500 tisíc korun a pětiletý zákaz výkonu funkcí ve státní správě. Jeho dohodu se státním zástupcem v pondělí pravomocně schválil soud. Manažera uznal vinným z pletich při zadání veřejné zakázky a z přípravy ke zneužití pravomoci.
7. 3. 2022|

Dozorci z valdické věznice údajně napadali vězně. Případ šetří generální inspekce

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhá osm dozorců z věznice Valdice na Jičínsku kvůli zneužití pravomoci úřední osoby. Jsou obviněni z toho, že ve dvou případech fyzicky napadli v celách vězně, nebo tomuto napadání přihlíželi. GIBS zahájil trestní stíhání proti příslušníkům Vězeňské služby po vyhodnocení důkazů i znaleckých posudků loni v říjnu, informovala v sobotu v tiskové zprávě mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.
22. 1. 2022|

Policista, který při zásahu u Smržova zastřelil muže, je obžalován ze zabití, píše Právo

Policista, který v srpnu 2020 při zásahu v chatové oblasti u jihočeského Smržova zastřelil muže, je obžalovaný ze zabití a zneužití pravomoci. Hrozí mu deset let vězení, případ řeší českobudějovický krajský soud, píše Právo. Podle deníku je to zřejmě poprvé v novodobé historii, kdy policista půjde před soud kvůli zabití při výkonu služby.
21. 1. 2022|

Advokátní komora chce, aby odposlechy v brněnské věznici prošetřil ministr a sněmovní komise

Česká advokátní komora (ČAK) vyzve ministra spravedlnosti i sněmovní komisi pro kontrolu odposlechů, aby prošetřili odposlouchávání výslechových místností v brněnské vazební věznici. Komora už dříve zdůraznila, že pokud obviněný nemůže mluvit se svým obhájcem důvěrně, jde o porušení jeho ústavního práva na obhajobu i na spravedlivý proces.
16. 12. 2021|

Ve výslechových celách v Brně se údajně pořizovaly i nepovolené záznamy

Možné odposlouchávání deseti výslechových cel ve vazební věznici v Brně-Bohunicích bylo podle České advokátní komory (ČAK) porušením práv. V celách se údajně pořizovaly záznamy přesto, že v nich advokáti s klienty rozmlouvali a měli porady. Vedení komory bude zjišťovat, kolik jednání mezi advokáty a klienty se za danou dobu uskutečnilo. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí ČAK Iva Chaloupková.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 17:52|

Bývalý šéf slovenské policejní inspekce dostal podmíněný trest za korupci

Bývalý šéf slovenské policejní inspekce Adrián Szabó vyvázl s podmínkou a pokutou za korupci a zneužití pravomocí. Soud schválil dohodu o vině a trestu, kterou Szabó po doznání dříve uzavřel s prokurátorem. Za braní úplatků v celkové hodnotě nejméně dvacet tisíc eur (506 tisíc korun) dostal trest tři roky vězení, který mu byl odložen na zkušební dobu pěti let. Odsouzený podle médií také musí zaplatit pokutu 25 tisíc eur (632 tisíc korun) a sedm let nebude moci působit ve veřejných funkcích.
4. 10. 2021|

Kadlec, Kyselý i Rozbořil dostali v olomoucké kauze Vidkun podmínky, soud jim uložil i pokutu

Krajský soud v Olomouci v pátek uznal vinnými bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece, podnikatele Ivana Kyselého i exhejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) v kauze Vidkun. Uložil jim podmíněné tresty a pokuty. Kromě nich čelil obžalobě i bývalý šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj, toho soud zprostil obžaloby. Obžalováni byli z korupčního jednání, všichni svou vinu po celou dobu procesu odmítali.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 13:06|

Na Slovensku začal soud s exšéfem speciální prokuratury, je obžalován z korupce i zneužití pravomocí

Na Slovensku začal soud s bývalým šéfem elitní složky prokuratury Dušanem Kováčikem, který je obžalován z korupce, zneužití pravomocí a z dalších trestných činů. Kováčik před soudem vinu popřel, v případě odsouzení mu hrozí dlouholetý trest vězení.
7. 7. 2021|

Žalobce v kauze Vidkun navrhl podmínky a pět let pro Kadlece. Soud bude pokračovat ve čtvrtek

Žalobce Miroslav Stoklásek navrhl v olomoucké kauze Vidkun tři podmíněné tresty a pětiletý trest vězení. Nejvyšší trest žádá pro bývalého krajského policejního náměstka Karla Kadlece. V kauze kromě něj čelí obžalobě podnikatel Ivan Kyselý, kterému Kadlec podle obžaloby vynášel informace z trestních spisů, tehdejší šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). U všech se podle žalobce korupce prokázala. Všichni ale vinu popírají, závěrečné řeči pokračují obhajobou, případ má soud nařízen i ve čtvrtek.
26. 5. 2021|

Soud potrestal bývalou exekutorku osmi a půl lety vězení za zpronevěru. Peníze podle žaloby posílala na účet svého přítele

Olomoucká pobočka ostravského krajského soudu potrestala osmi a půl lety vězení bývalou přerovskou soudní exekutorku Jitku Studenou. Soud ji uznal vinnou ze zpronevěry a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Rozsudek zatím není pravomocný.
31. 3. 2021|

Ústavní soud potvrdil bývalému soudci Berkovi sedmiletý trest

Ústavní soud odmítl stížnost někdejšího ústeckého soudce Jiřího Berky, jenž si má odpykat sedmiletý trest vězení. Definitivně tak uzavřel trestní řízení v kauze zmanipulovaných konkurzů kolem Berky. Usnesení je dostupné v databázi Ústavního soudu.
11. 1. 2021|

Státní zástupce obžaloval dva jihočeské policisty z braní úplatků a zneužití pravomocí

Dva policisty z jižních Čech obžaloval státní zástupce, podle něj brali úplatky na dálnici D3. V případě prokázání viny jim hrozí až deset let vězení. Informaci ČT sdělila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Nguyenová. Letité tresty hrozí i řidičům, kteří údajně úplatky dávali.
27. 11. 2020|

Starosta Pece pod Sněžkou odmítl vinu v krkonošské kauze. Jde o dotační podvod a poškození přírody

Krajský soud v Hradci Králové začal projednávat takzvanou krkonošskou kauzu, v níž jde o poškození přírody v Peci pod Sněžkou, pokus o dotační podvod a další trestné činy. V případu figuruje osm lidí a jedna firma. Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (SNK SNĚŽKA) vinu důrazně odmítl. Hlavní líčení, které se koná za přísných hygienických pravidel, bude pokračovat v úterý výpověďmi dalších obžalovaných. Nařízeno je také na listopad.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 16:15|