TÉMA

Eva Gottvaldová

Hlavní hygienička představí nový protiepidemický systém nejdříve po Velikonocích

Dodržování karantény a izolace budou policisté kontrolovat společně s hygieniky. Podle nové hlavní hygieničky Pavly Svrčinové k tomu mají krajské stanice potřebné instrukce a někde už začaly. V rozhovoru pro ČT mluvila také o přípravě nového protiepidemického systému. Hotový podle ní bude nejdříve po Velikonocích. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chtěl, aby ho představila tento týden.
24. 3. 2021|

Vláda schválila odměny pro zdravotníky a dva nové kompenzační programy

Vláda na pondělním zasedání schválila mimořádnou odměnu pro zdravotníky ve výši 75 tisíc hrubého, nezdravotničtí pracovníci v první linii by měli dostat 30 tisíc. Odměnu získají též pracovníci v sociálních službách: 15 tisíc až 50 tisíc podle profese a činnosti. Vláda také odsouhlasila dva nové kompenzační programy a prodloužení nulových sazeb DPH na respirátory. Kabinet rovněž souhlasil s návrhem odvolat ke 14. březnu z funkce hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Od příštího týdne ji nahradí šéfka moravskoslezské krajské hygieny Pavla Svrčinová.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 19:54|

Hygienici by měli mít limit vytrasovaných kontaktů, myslí si jejich budoucí šéfka Svrčinová

Stanovit maximální limity, kolik kontaktů lidí nakažených koronavirem mají vytrasovat hygienici, by chtěla budoucí hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Více pomoci s trasováním mají podle ní callcentra. Dosavadní ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice má v půlce března vystřídat ve funkci nynější hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Svrčinová si v kraji v červenci vysloužila kritiku kvůli komunikaci i kvůli reakci na počínající pandemii na Karvinsku.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 23:08|

Hygienici mají v době pandemie mnoho pravomocí. Celou dobu ale čelí kritice

Vedoucí moravskoslezské krajské hygienické stanice vyhlásila v pátek nečekaně rozšíření restrikcí, které mimo jiné znamenaly, že se nemohly uskutečnit plánované kulturní akce. Místo tisíce lidí se na nich totiž směla sejít maximálně stovka. Hygienička proto čelila ostré kritice, opoziční politici ji vyzývali i k odstoupení. Kritika později zazněla také z úst ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Nebyla však tak ostrá. Jeho úřad ostatně měl v náhlém vyhlášení nových opatření také důležité slovo.
21. 7. 2020|

Vláda po úspěšné koronavirové misi jmenovala Rážovou hlavní hygieničkou

Jarmila Rážová se stala hlavní hygieničkou. Do funkce, kterou byla dosud pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, ji oficiálně jmenovala vláda na návrh ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).
22. 6. 2020Aktualizováno22. 6. 2020, 19:16|

Rážová vyhrála řízení na post hlavní hygieničky. Vláda ji zřejmě jmenuje v pondělí

Vláda v pondělí nejspíš jmenuje Jarmilu Rážovou hlavní hygieničkou Česka. Zvítězila ve výběrovém řízení, kterého se účastnili tři uchazeči, z nichž jeden nesplnil podmínky. Vyplývá to z materiálu, který kabinet v pondělí projedná. Funkcí hlavního hygienika, který je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví, byla Rážová pověřena po odvolání Evy Gottvaldové. Předtím působila jako ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.
19. 6. 2020|

Hranice by se mohly podle Petříčka otevřít od července. Nejprve do sousedních zemí

Hranice by se podle ministra zahraničí mohly otevřít v červenci. Nejprve do sousedních zemí a do těch, které koronavirovou situaci zvládají. V Česku v pátek přibylo 55 nových případů nákazy koronavirem. Za sobotu zatím ministerstvo zdravotnictví registruje případů 13. V ČR bylo ale v pátek provedeno jen 4192 testů, výrazně méně než v předchozích dnech.
2. 5. 2020Aktualizováno2. 5. 2020, 20:34|

V Česku skončila plošná chřipková epidemie. Může to usnadnit testování na koronavirus

V Česku už není plošná epidemie chřipky. Oznámila to hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Oproti minulému týdnu ubylo nemocných s akutními respiračními infekcemi včetně chřipky o 7,3 procenta na 1226 na každých 100 tisíc obyvatel. Nemocných ubývá už čtvrtý týden v řadě.
6. 3. 2020|

Nejezděte do Passo Tonale, i tam se koronavirus šíří, vyzval ministr zdravotnictví

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je lyžařské středisko Passo Tonale rizikovou lokalitou. Lidé by proto měli zvážit, zda tam chtějí jet. Passo Tonale sice není v Lombardii či Benátsku, ale již dva Češi, u kterých se prokázala nákaza koronavirem, tam byli. Hygienici ovšem nově podle Vojtěchova náměstka Romana Prymuly budou testovat na koronavirus i lidi, kteří byli jinde než ve stanovených rizikových oblastech.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 18:11|
Události komentáře

Ohnisko nákazy koronavirem v Česku není, všichni si ho přivezli, ujišťuje hlavní hygienička

Ke středečnímu večeru bylo v Česku osm lidí, u kterých testy potvrdily nemoc COVID-19. U nikoho z nich se neprojevily žádné komplikace. Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové není v Česku žádné ohnisko nákazy, všichni si chorobu přivezli ze zahraničí. Počet potvrzených případů je navíc velmi malý. Z desítek tisíc lidí, kteří v poslední době byli v Itálii, se testovalo přes tři stovky a drtivá většina testů byla negativní. Eva Gottvaldová byla hostem Událostí, komentářů.
5. 3. 2020|

V Česku jsou stoprocentně potvrzeny tři nové případy nákazy koronavirem, oznámil ministr

Testy prokázaly další tři případy koronaviru v Česku, celkem je tedy u nás osm lidí s nemocí COVID-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) večer uvedl, že jsou všechny nové případy již stoprocentně potvrzené. Dva nemocní jsou rodinnými příslušníky ženy, která už koronavirus má. Ve třetím případě jde o ženu z Prahy 6, jež se nechala vyšetřit v soukromé laboratoři. Její nákazu poté potvrdila i Národní referenční laboratoř.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 21:10|

„Není důvod k omezování velkých akcí,“ řekl premiér Babiš

Stát nebude kvůli novému koronaviru omezovat hromadné akce, rozhodla Bezpečnostní rada státu. Novinářům to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). K omezování shromáždění podle něj není důvod, nákaza se nerozšiřuje. Všechny akce a shromáždění nad pět tisíc lidí budou ale pořadatelé podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) muset hlásit krajským hygienickým stanicím, aby posoudily riziko. Ve středu se také v Praze setkali premiéři zemí V4.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 14:49|

Pět lidí v Česku má koronavirus s lehkým průběhem nemoci. Hygienici zmapovali jejich kontakty

Česko má pět případů nákazy koronavirem. Celkem bylo testováno více než dvě stě lidí, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zatím poslední nakažená byla v kontaktu s Američankou, jež leží na Bulovce už od neděle. Podle Vojtěchova náměstka Romana Prymuly je Praha v kontaktu s americkou firmou, která vyvíjí lék remdesivir na koronavirus. Přislíbila v případě potřeby jeho dodávky.
3. 3. 2020Aktualizováno3. 3. 2020, 19:08|

Nouzový stav kvůli koronaviru vláda nevyhlásí

Vláda kvůli nemoci Covid-19 způsobené novým koronavirem nevyhlásí nouzový stav, jak navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) vyhlášení nouzového stavu zatím nepodporuje, podle šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) takové opatření není potřeba.
2. 3. 2020|

V Česku jsou tři lidé nakažení koronavirem. Předtím byli v Itálii

V Česku jsou tři lidé nakažení novým koronavirem. Dva byli zjištěni v pražské Nemocnici Na Bulovce, jeden případ se objevil v Ústí nad Labem. Na tiskovém brífinku informaci ČT24 potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Všichni tři předtím byli v Itálii. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce na pondělní Bezpečnostní radě státu kvůli šíření koronaviru navrhnout zákaz letů z Milána a Benátek.
1. 3. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 20:00|
Interview ČT24

Základem boje s nákazou je mýt si ruce, nabádá hlavní hygienička. Koronavirus se podle ní i tak Česku sotva vyhne

Proti šíření koronaviru může bojovat každý, a to velmi snadno – mytím rukou a kýcháním do kapesníku. Význam osobní hygieny zdůraznila hlavní hygienička Eva Gottvaldová, podle které je ale Česko na případný výskyt nemoci COVID-19 připraveno. Že by se koronavirus zemi zcela vyhnul, přitom nepovažuje za pravděpodobné. Eva Gottvaldová byla hostem Interview ČT24.
28. 2. 2020|

Nejezděte do Lombardie a Benátska, zvažte cesty do ciziny, vyzval Babiš

Kvůli šíření koronaviru po Evropě v úterý večer zasedla Bezpečnostní rada státu. Do Strakovy akademie ji svolal premiér Andrej Babiš (ANO). Čechům doporučuje, aby necestovali do Lombardie a Benátska v Itálii, kde se nákaza šíří. „Je potřeba, aby naši občané zvážili vůbec, jestli chtějí za této situace cestovat do zahraničí,“ dodal premiér. Ministerstvo zdravotnictví i hygienici podle něj dostali jasné úkoly a jsou na výskyt nemoci připraveni.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 20:57|

Nemocných s chřipkou ubylo, plošná epidemie ale trvá. Ohroženi jsou hlavně senioři

Nemocných s chřipkou a akutními infekcemi dýchacích cest za týden ubylo o 15 procent. Lékaři ohlásili zhruba 1600 pacientů na 100 tisíc obyvatel. Vyplývá to z pátečních informací ministerstva zdravotnictví. Chřipková epidemie přichází každoročně v lednu nebo začátkem února, letos byla vyhlášena poslední lednový den.
14. 2. 2020Aktualizováno14. 2. 2020, 17:59|

Škol v přírodě se zřejmě budou moci účastnit i děti bez dokladu o očkování

Doklad o očkování asi nebude podmínkou pro pobyt dítěte na škole v přírodě. Pro účast na zotavovacích akcích, tedy táborech, ale zůstane tato povinnost zachována. Očkování proti meningokoku u dětí do jednoho roku věku bude zdarma. Schválila to sněmovna v rámci novely o ochraně veřejného zdraví. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 13:59|

Nákaza koronavirem z balíčku z Číny podle ministerstva zdravotnictví nehrozí

Nákaza novým typem koronaviru z balíčku zboží objednaného z Číny podle ministerstva zdravotnictví nehrozí. Na Twitteru uvedlo, že dostává desítky takových dotazů. Nemoc, která se od prosince šíří z čínského města Wu-Chan, se přenáší při úzkém a dlouhodobém kontaktu mezi lidmi. Nejčastěji kapénkami, tedy vzduchem například při kašli nebo kýchání.
2. 2. 2020|

Pětice Čechů z Wu-chanu přistane v noci v Praze, zamíří do karantény

Pětice Čechů a dva slovenští občané, kteří ve francouzském speciálu odletěli z Wu-chanu poté, co požádali o evakuaci, přistanou v noci v Praze. České občany pak vyzvedne pražská záchranná služba a odveze je speciálním vozem Atego do Nemocnice Na Bulovce. Stráví tu 14 dní v karanténě.
2. 2. 2020|

Čína za deset dní postavila nemocnici ve Wu-chanu. Letadlo s Čechy přistálo v Marseille

Filipíny oznámily první úmrtí v důsledku nového koronaviru mimo Čínu. Obětí je podle tamního ministerstva zdravotnictví 44letý muž pocházející z Wu-chanu, centra nákazy. Celkově si už tedy koronavirus vyžádal 305 obětí, nakažených je přes 14 tisíc. Číňané v neděli dokončili stavbu nové nemocnice ve Wu-chanu, trvala deset dní. Epidemie infekce se již rozšířila do nejméně 25 zemí, které podnikají vlastní opatření proti dalšímu šíření nákazy a evakuují své občany z Číny. Na cestě do tuzemska je i pětice Čechů.
2. 2. 2020Aktualizováno2. 2. 2020, 14:37|

Petříček navrhne uvolnit deset milionů korun na humanitární pomoc Číně

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) navrhne v pondělí vládě uvolnit až deset milionů korun na nákup zdravotnických pomůcek jako humanitární pomoc Číně kvůli šíření nového koronaviru.  Do akce chce zapojit i české firmy, uvedl. Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu řekl, že Česko nemá možnosti, jak vyhovět čínské žádosti o humanitární pomoc, protože zdravotnické pomůcky potřebuje pro sebe. Později dodal, že Česko poskytne finanční pomoc a vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek.
2. 2. 2020|

V Česku je plošná chřipková epidemie. Nemocnice omezí návštěvy

Plošnou chřipkovou epidemii vyhlásili hygienici v Česku. Počet nemocných překročil hranici epidemie v Středočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Plzeňském, Ústeckém a Zlínském kraji. Týden také trvá chřipková epidemie v Jihočeském kraji. Hygienici proto doporučili zákaz návštěv v nemocnicích, v následujících týdnech očekávají nárůst počtu pacientů. Zdravotnická zařízení v krajích už vyhlásila omezení.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 17:29|