TÉMA

Wisconsin

Soud s bývalým kardinálem McCarrickem kvůli sexuálnímu obtěžování nebude. Trpí demencí

Soud ve státě Massachusetts se nakonec nebude zabývat případem bývalého kardinála Theodora McCarricka, který čelil obžalobě ze sexuálního útoku proti nezletilému chlapci. Kdysi vlivnému hodnostáři katolické církve v USA je 93 let a trpí demencí, takže není možné ho soudit, napsala agentura AP. Kvůli četným obviněním ze sexuálního zneužívání propustil papež František McCarricka z duchovního stavu.
31. 8. 2023|

Středozápad a jih USA zasáhla tornáda a bouře, šest států hlásí mrtvé

Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 20:18|

Extrémní zima má v USA už 48 obětí, nejvíce ve státě New York

Počet známých obětí extrémního zimního počasí ve Spojených státech v pondělí narostl na 48, informovala agentura AP. Většina obětí je hlášena ze západu státu New York, kde ve městě Buffalo a jeho okolí zemřelo nejméně 27 lidí poté, co blizard uvěznil lidi v autech nebo domech bez elektřiny. Extrémní zima, která lidem napříč USA zasáhla do vánočních plánů, by měla tento týden ustupovat.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:53|
Doporučujeme

Tyrannosaurus mezi vločkami měřil 38 centimetrů

Vločky, které se snášejí z nebe, kdysi připomínaly lidem andělské peří. Dnes se ví, že jsou to zmrzlé krystalky vody. A ty jsou nesmírně zajímavé.
12. 12. 2022|

Červená vlna nedorazila, výsledky amerických voleb jsou těsné. Georgie bude znovu volit do Senátu

Američané rozhodli o novém složení Kongresu a řadě guvernérů, v některých státech se konala i místní referenda. Republikáni se blíží kontrole Sněmovny reprezentantů, bilance je ale výrazně těsnější, než řada straníků čekala. Výsledek rozhodne o síle prezidentství Joea Bidena. Projekce výsledků od televize Fox News o půlnoci na čtvrtek SEČ ukazovala průběžný poměr křesel v Senátu 49 : 48 ve prospěch republikánů a ve Sněmovně reprezentantů 207 : 183 také pro červené (tady televize CNN uváděla poměr 204 : 187). Úřady Georgie potvrdily, že senátní volby se zde rozhodnou až v prosincovém vyřazovacím kole.
9. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 00:02|

Úřady obvinily muže podezřelého z najetí do vánočního průvodu ve Wisconsinu z mnohonásobné vraždy

Nedělní incident ze státu Wisconsin, při němž vjel řidič autem do vánočního průvodu ve městě Waukesha, má šestou oběť. Podle amerických médií to před soudem oznámila prokuratura, podle níž se jedná o dítě. Raněných je podle prokurátorů přes šedesát namísto původně oznámených 48. Úřady obvinily podezřelého Darrella Brookse z mnohonásobné vraždy, podle předběžného vyšetřování kličkoval ze strany na stranu ve snaze zasáhnout co nejvíce lidí. Obyvatelé města den po tragédii uctili zemřelé na shromáždění se svíčkami.
23. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 00:10|

Na předměstí Milwaukee vjelo auto do vánočního průvodu. Zemřelo pět lidí, čtyři desítky jsou zraněny

U města Milwaukee v americkém státě Wisconsin vjelo v neděli auto do vánočního průvodu, zabilo pět lidí a dalších 48 poranilo, oznámil v pondělí šéf místní policie Dan Thompson. Nejednalo se podle něj o teroristický čin, podezřelý řidič v průvodu nikoho neznal a jen pár chvil před incidentem odjel z domova, kde se s někým pohádal. Řada raněných, mezi nimiž jsou i děti, je ve vážném či dokonce kritickém stavu, uvádí místní nemocnice.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 22:26|

Porota v kauze Kenosha zprostila mladého střelce Rittenhouse všech obvinění

Mladík Kyle Rittenhouse, který čelil obviněním z vraždy a dalších zločinů kvůli loňské střelbě při demonstracích ve městě Kenosha v americkém státě Wisconsin, je nevinen ve všech bodech obžaloby. Takový verdikt v pátek oznámila soudní porota, která se o případu radila více než tři dny.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 20:20|

Chlapec přišel na svět ve 21. týdnu. Je nejpředčasněji narozeným dítětem, které přežilo

Curtis Means se narodil loni ve městě Birmingham ve státě Alabama a vážil pouhých 420 gramů. Lékaři mu dávali šanci na přežití kolem jednoho procenta, nyní Guinnessova kniha rekordů potvrdila, že jde o nejpředčasněji narozené dítě na světě, které přežilo. Curtisův zdravotní stav je podle lékařů dobrý, i když zatím potřebuje doplňkový kyslík a výživovou trubici.
11. 11. 2021|

Začal soud s Američanem, který loni v Kenoshi zastřelil během výtržností dva lidi

V procesu s mladým Američanem Kylem Rittenhousem, který při loňských násilných demonstracích proti policejní brutalitě zastřelil ve Wisconsinu dva lidi, byla v pondělí vybrána porota a v úterý začaly úvodní řeči. Očekává se, že proces potrvá dva týdny, uvedla agentura AP.
2. 11. 2021Aktualizováno2. 11. 2021, 21:35|

Porušování lidských práv bude mít pro Čínu následky, prohlásil Biden

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že Čína se bude zodpovídat z porušování lidských práv. Řekl to v diskusním pořadu televize CNN při své návštěvě Wisconsinu. Zároveň slíbil zrychlení očkování proti covidu-19 a vyzdvihl svůj plán vyčlenit stimulační balíček ve výši 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun) na podporu ekonomiky zasažené pandemií. Návštěva Wisconsinu, státu, kde těsně zvítězil ve volbách nad svým soupeřem Donaldem Trumpem, je prezidentovou první oficiální cestou od 20. ledna, kdy se ujal úřadu.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 11:11|

Policista, který zranil Afroameričana Jacoba Blakea ve městě Kenosha, souzen nebude

Místní prokurátor oznámil, že policista, jenž loni v srpnu v americkém městě Kenosha ve státě Wisconsin několikrát střelil do zad černocha Jacoba Blakea a vážně ho zranil, nebude souzen. Uvedla to agentura AP. Rozhodnutí může vyvolat další vlnu protestů, podobnou těm, které vypukly loni v létě.
5. 1. 2021|

Trump chce dodatečně získat deset volitelů. Snaží se o revizi hlasování ve Wisconsinu

Právníci amerického prezidenta Donalda Trumpa učinili další pokus o zvrácení výsledků prezidentských voleb ve státě Wisconsin, kde 3. listopadu těsně zvítězil demokrat Joe Biden. Žalobou k americkému nejvyššímu soudu chtějí docílit zrušení verdiktu wisconsinského soudu nejvyšší instance, který mimo jiné odmítl zneplatnit více než 220 tisíc korespondenčních hlasů.
30. 12. 2020|

Sbor volitelů vybral nového amerického prezidenta. Biden získal očekávaných 306 hlasů

Joe Biden při pondělním hlasování prezidentského sboru volitelů obdržel 270 hlasů potřebných na to, aby se v lednu ujal Bílého domu coby 46. prezident Spojených států. Přes klíčovou hranici jej přenesly hlasy 55 volitelů nejlidnatějšího amerického státu Kalifornie. Po ní jako poslední hlasovala Havaj. Biden podle očekávání získal celkových 306 hlasů, končící prezident Donald Trump jich obdržel 232.
14. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 12:07|

Biden se do Bílého domu dostal skrze koronavirus a rasové nepokoje. Po třech dekádách od prvního pokusu

Do politiky vstoupil během éry prezidenta Richarda Nixona, v Senátu poprvé usedl v roce 1973 jako třicetiletý vdovec. O prezidentský úřad se poprvé ucházel na sklonku 80. let. Do Bílého domu se o dvacet let později dostal jako viceprezident, nyní mu bude šéfovat z oválné pracovny. Joe Biden zažil kostrbatý vstup do demokratických primárek, chytil ale druhý dech a jeho centristický přístup nakonec oslovil rekordní množství Američanů.
15. 12. 2020|

Nejvyšší soud zamítl žalobu Texasu zpochybňující vítězství Bidena

Nejvyšší soud USA zamítl žalobu amerického státu Texas zpochybňující vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách. Je to další rána pro dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa, který se spolu s Texasem, dalšími republikánskými státy a stovkou republikánských kongresmanů snažil zvrátit těsný výsledek hlasování ve čtyřech jiných amerických státech – Georgii, Michiganu, Pensylvániu a Wisconsinu – ve svůj prospěch. Informují o tom světové agentury.
12. 12. 2020|

Trump se zapojí do další žaloby mířící k Nejvyššímu soudu

Americký prezident Donald Trump, který stále odmítá uznat svou prohru v letošních volbách, požádal o zapojení do volební žaloby podané státem Texas, která napadá výsledky v několika klíčových státech u Nejvyššího soudu USA. Do případu se na straně Texasu přidalo také 17 států, v nichž republikán ve volbách zvítězil. Nižší soudy dosud smetly ze stolu desítky Trumpových stížností na regulérnost voleb a podle právních expertů má nynější pokus přinejlepším podobně malou naději na úspěch.
9. 12. 2020|

Trump žádá o peníze na soudní bitvy. Dárce by ale musel poslat přes 6666 dolarů, aby aspoň něco šlo přímo na justiční pře

Prezident USA Donald Trump se po prohraných volbách nevzdává a nadále věří, že soudní cestou zvrátí výsledek hlasování. Své příznivce urguje k posílání peněžních darů, které pomohou s financováním nákladných soudních řízení. Do jaké míry ale příspěvky končí přímo u právníků? Primárně malé dary míří do fondu, z nějž může prezident financovat téměř cokoliv – například umazat dluhy z kampaně. Pokud drobný dárce pošle 6666 dolarů a méně, přímo na soudní spory z částky nemusí putovat ani cent.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 08:54|

Nejvyšší soud Wisconsinu odmítl Trumpovu žalobu na výsledky voleb

Nejvyšší soud amerického státu Wisconsin odmítl projednávání stížnosti, v níž právníci prezidenta Donalda Trumpa žádali zneplatnění více než dvou set tisíc hlasů z nedávných voleb. Podle většiny soudního senátu musí případ nejdříve projít soudy nižší instance. Podle agentury AP toto rozhodnutí pravděpodobně pohřbilo Trumpovu snahu zvrátit volební porážku v klíčovém severním státě.
3. 12. 2020|

Poslední klíčové státy potvrdily výsledky voleb. Podle Arizony i Wisconsinu je vítězem Biden

Další dva klíčové státy z letošních prezidentských voleb ve Spojených státech během pondělí vyhlásily oficiální výsledky hlasování a potvrdily vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena. K Georgii, Michiganu, Pensylvánii a Nevadě se přidaly Arizona a Wisconsin. Výsledky tak už vyhlásily všechny státy, v nichž si Biden připsal relativně těsná vítězství a ve kterých tábor prezidenta Donalda Trumpa přistoupil k soudním stížnostem.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 08:42|

Přepočet ve Wisconsinu navýšil Bidenovo vítězství. Trump si stěžuje na soudy

Wisconsin v neděli dokončil přepočet hlasů, o který žádal prezident Donald Trump. Přepočtení se týkalo dvou nejlidnatějších okresů a potvrdilo vítězství Trumpova vyzyvatele Joea Bidena. Ten stávajícího prezidenta ve Wisconsinu porazil o 20 tisíc hlasů, přepočet mu náskok o 87 hlasů zvýšil.
29. 11. 2020|

Wisconsin přepočítá část hlasů. Trumpův tým to bude stát tři miliony dolarů

Americký prezident inicioval částečný přepočet hlasů ve Wisconsinu, který se mu podle předběžného výsledku na rozdíl od roku 2016 v prezidentských volbách nepodařilo získat. Vyžádaná revize se týká dvou okresů, které zahrnují dvě největší města ve státě, a měla by být hotová s koncem měsíce. Stát vysílá deset volitelů. Mezitím se chýlí ke konci přepočet hlasů nařízený vedením státu Georgia s 16 voliteli, závěry budou zřejmě k dispozici už ve čtvrtek.
18. 11. 2020|

V USA padla rekordní hranice deseti milionů nakažených, píše Reuters

Spojené státy americké v neděli jako první stát na světě překonaly hranici 10 milionů pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie. S odkazem na své statistiky o tom informovala agentura Reuters, podle níž se země nyní vypořádává už se třetí vlnou šíření nákazy. Univerzita Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie rovněž monitoruje, uvádí zatím 9,96 milionu nálezů na covid-19 v USA.
9. 11. 2020|

Trumpova kampaň se obrací na soudy. Chce pozastavovat sčítání i přepočítávat hlasy

Ve středu večer Trumpova kampaň požádala soud o pozastavení sčítání hlasů v Pensylvánii. Republikánští pozorovatelé prý nemají přístup ke sčítání a chtějí, aby se situace zpřehlednila. O pozastavení sčítání požádala i v Michiganu; ve Wisconsinu bude požadovat přepočtení těsného výsledku.
4. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:45|