TÉMA

Eurovia

Na Svitavsku začaly opravy silnice I/35

Začaly opravy na frekventované silnici I/35 spojující východní Čechy s Moravou. Jde o osmikilometrový úsek mezi Hřebečským tunelem a křižovatkou u Koclířova na Svitavsku. Doprava je svedena do jednoho pruhu. Ve směru na Svitavy musí řidiči po objízdné trase.
4. 9. 2023|

Stavba části D55 se kvůli inflaci prodraží. Cena může vyrůst až o třicet procent

Až o jeden a půl miliardy korun může rostoucí inflace prodražit stavbu dvou úseků dálnice D55. Cena dvou částí dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku se tak zvýší odhadem i o 30 procent, řekl v úterý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mají smlouvy se zhotoviteli obou staveb inflační doložky, díky kterým budou moci navýšení ceny uplatnit. ŘSD plánuje úseky zprovoznit v roce 2024.
7. 6. 2022|

Stavbaři opravují D11 ve směru na Prahu. V tendru dalo ŘSD poprvé přednost rychlosti

V tendru na opravy úseku D11 mezi 44. a 52. kilometrem na Nymbursku Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) poprvé dalo přednost rychlosti stavby před její cenou. Povrchy dálnice v obou směrech má sdružení firem Strabag a Eurovia opravit za 29 dní, což je o dvacet méně, než při vyhlášení výběrového řízení ŘSD předpokládalo. Opravy D11 ve směru na Hradec Králové dokončili stavbaři v sobotu, v pondělí začali s opravami ve směru na Prahu. Opravovaný úsek by měl být plně průjezdný 28. května.
16. 5. 2022|

Stížnosti v některých regionech míří na údržbu silnic první třídy, o kterou se starají soukromé firmy

Řidiči v některých krajích nejsou spokojeni se zimní údržbou silnic první třídy. Tu už pět let zajišťují firmy, které vybral stát. V řadě regionů tak nahradily krajské silničáře. Společnosti podle řidičů nezvládají odklízet sníh a udržovat povrch silnic bez problémů.
11. 2. 2022|

Práce na stavbě mostu u Uherska stojí. Vlaky jezdí, ale nabírají i hodinové zpoždění

Práce na dálničním mostě u Uherska se po pondělní události, kdy se jeden z pilířů zanořil víc než měl, zastavily. Potíže s konstrukcí zastavily provoz vlaků na železiční trati mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Nyní už vlaky pod rozestavěným mostem jezdí, ale jenom sníženou rychlostí. Některé regionální spoje nabírají velká zpoždění.
26. 10. 2021|

Modernizace D1 v číslech: Nejrychleji se pracovalo u Ostrovačic, nejlaciněji u Lokte

Končí modernizace dálnice D1. Trvala déle než osm let, oproti původním plánům se protáhla o tři roky. Stát za ni zaplatil téměř dvacet miliard korun bez DPH (s ní ještě o čtyři miliardy více). Časově i finančně nejnáročnější byla rekonstrukce úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde načas práce úplně ustaly a měnil se zhotovitel. V přepočtu na kilometr však zaplatil stát nejvíce za rekonstrukci šesti kilometrů nad Velkým Meziříčím, kterému dominuje vysoký most.
2. 10. 2021|

Na zmodernizované D1 na Benešovsku popraskal povrch. Kvůli opravě čeká řidiče dvoutýdenní omezení

Povrch dálnice D1 je poblíž vodní nádrže Švihov mezi 65. a 66. kilometrem poškozený. Připustilo to Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), podle kterého nastaly problémy s kvalitou betonu na úseku dlouhém 130 metrů. Na dálnici bude asi dva týdny omezen provoz.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 14:02|

Nedostatek stavebního materiálu a dělníků komplikuje opravy a stavby mostů na Vysočině

Dražší stavební materiál kazí plány správcům silnic. Například na Vysočině by kraj chtěl opravit mosty, které jsou v nejhorším stavu a jízda po nich je nebezpečná, opravy ale váznou. Vedle nedostatku stavebního materiálu chybí i dělníci. Většina jich pracuje na rekonstrukci D1.
3. 8. 2021|

U Budějovic se může začít stavět dálnice D3. Soud zamítl žalobu na vyvlastnění

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se otevřela cesta pro dobudování padesátimetrového úseku dálnice D3 u Ševětína na Českobudějovicku. Krajský soud v Českých Budějovicích totiž odmítl žalobu, kterou kvůli vyvlastnění dotčeného pozemku podal jeho majitel.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 14:29|

Začala výstavba dálnice D11 z Hradce do Smiřic. Prodraží se o 150 milionů

Na dálnici D11 se opět vrací stavební stroje, sdružení firem v čele s Eurovií CS v pondělí zahájilo stavbu nového úseku z Hradce Králové do Smiřic. Na staveništi zatím odborníci vytyčují inženýrské sítě a firmy přivážejí techniku. Jde o stejný úsek, kde koncem ledna stavební firmy odstoupily od smlouvy. Ministerstvo dopravy pak s nimi podepsalo dodatek, podle kterého se úsek prodraží asi o 150 milionů. Dálnice v délce 15,5 kilometru přijde na více než 2,7 miliardy korun bez DPH a hotova by měla být v roce 2022.
25. 2. 2019|

Napíšeme dodatek a spory na D11 vyřešíme, slíbil Ťok. Eurovia chce navíc 200 milionů

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se dohodli se společností Eurovia CS na sepsání dodatku ke smlouvě na stavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. Chtějí ho uzavřít do 15. února a měl by vyřešit sporné otázky, kvůli kterým obě strany smlouvu vypověděly. Následně svá odstoupení vezmou zpět.
30. 1. 2019Aktualizováno30. 1. 2019, 19:42|