TÉMA

Boko Haram

Útoky ozbrojenců si v Nigérii podle policie vyžádaly nejméně čtyřicet mrtvých

Při útocích ozbrojenců na severovýchodě Nigérie zahynulo nejméně 40 lidí, policie podezřívá militantní islamistickou skupinu Boko Haram, uvedla agentura Reuters. Útočníci v pondělí a v úterý stříleli na vesničany a odpálili také pozemní minu v nigerijském státě Yobe, kde se podle policie jednalo o první velký útok za posledních 18 měsíců.
1. 11. 2023|

Sderot po útoku Hamásu čelí úbytku obyvatel. Nyní tam putují stovky novinářů

Zatímco v izraelském Sderotu ještě nedávno žilo přes třicet tisíc lidí, dnes jich ve městě zůstala jen desetina. Město, které se nachází poblíž hranic s Pásmem Gazy, bylo zvyklé na raketové údery, během 7. října se ale stalo terčem útoku islamistů z Hamásu. Místo starousedlíků do něj nyní míří novináři. Izraelské ministerstvo obrany přitom navrhuje prodloužit evakuaci pohraničí.
27. 10. 2023|

Nový nigerijský prezident chce pozvednout ekonomiku, čelí ale kritice

Nový nigerijský prezident Bola Tinubu se po prvním měsíci ve funkci potýká s kritikou obyvatel. Do úřadu se dostal po slibech, že rozvine plný potenciál největší ekonomiky Afriky. Krátce poté zrušil dotace na pohonné hmoty a devalvoval měnu, což analytici chválili jako krok kupředu. Změny ale dopadly na nejchudší obyvatele, podle kritiků jsou reformy jen na oko a jde stále o pokračování starých struktur v zemi.
28. 6. 2023|

Niger možná zažije první demokratické předání moci. Volí prezidenta

V Nigeru se během neděle koná druhé kolo prezidentských voleb, které by mohly vést k prvnímu demokratickému předání moci od získání nezávislosti v roce 1960. Favoritem je vítěz prvního kola a kandidát vládnoucí strany Mohamed Bazoum. Druhým uchazečem o nejvyšší úřad v zemi je bývalý prezident Mahamane Ousmane, informovala agentura Reuters. V nedělní volební den na jihozápadě země zemřelo sedm členů místní volební komise, když jejich vůz najel na minu. Informovaly o tom lokální úřady.
21. 2. 2021|

Svět si připomíná den vzdělávání. Každé páté dítě ale vyrůstá bez něj

Už třetím rokem připadá na 24. leden Mezinárodní den vzdělávání. Zavedla jej OSN ve snaze poukázat na to, jak je vzdělání pro mírové snahy a udržitelný rozvoj ve strádajících regionech planety důležité. Přibližně pětina dětí v současnosti vyrůstá bez vzdělání. Pandemie, která v loňském roce zachvátila celý svět, v mnoha oblastech krizi ve školství ještě prohloubila. Podle UNICEF hrozí, že v řadě zemí vzniknou ztracené generace.
24. 1. 2021|

Zachránily jsme přes tři stovky unesených školáků, oznámily nigerijské úřady. Další zůstávají v zajetí

Nigerijské úřady oznámily, že přes tři stovky unesených školáků byly předány vládním složkám. Další studenti zůstávají v rukou islamistů. Teroristická skupina Boko Haram, která se k únosu přihlásila, předtím zveřejnila video desítek hochů, o kterých tvrdí, že jsou právě ze severonigerijské školy. Dítě s obličejem pokrytým prachem a se škrábanci na záznamu tvrdí, že je jedním z 520 unesených školáků, píše AFP.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 22:13|

V Nigérii byly při útoku na školu uneseny stovky dětí

Po útoku ozbrojených mužů na internátní státní střední školu na severozápadě Nigérie se pohřešují stovky studentů. Útočníci se samopaly v pátek pozdě večer místního času přepadli školu ve městě Kankara ve státě Katsina. Zhruba polovina z 800 žáků se pohřešuje, informují agentury. Po pohřešovaných studentech pátrá policie, armáda i letectvo.
12. 12. 2020|

Desítky mrtvých po incidentu v Nigérii. Zřejmě útočili džihádisté

Nejméně 59 lidí přišlo o život při útoku, který je připisován džihádistům, v severovýchodní Nigérii. Incident se odehrál v úterý odpoledne, kdy ozbrojenci vypálili odlehlou vesnici Gubio ve státě Borno. Podle místních médií to mohla být odveta, ke které se ale dosud nikdo nepřihlásil, informoval zpravodajský web BBC.
10. 6. 2020|

Islamisté zabili na ostrově Čadského jezera desítky vojáků

Extremistická organizace Boko Haram napojená na takzvaný Islámský stát povraždila 92 vojáků Čadu. K útoku došlo na ostrově uprostřed Čadského jezera. V oblasti, kde se střetávají hranice čtyř států, deset milionů lidí sužuje hladomor a nemoci. Nájezdy ozbrojenců humanitární krizi ještě prohlubují a uprchlické tábory v okolí plní statisíce nových utečenců.
26. 3. 2020|

Při útoku v Nigeru zemřelo sedm desítek vojáků

Při úterním útoku ozbrojenců na armádní pozici na západě Nigeru přišlo o život 71 vojáků. Předchozí zprávy agentur večer potvrdilo nigerské ministerstvo obrany. Podle něj bylo také při útoku 12 vojáků zraněno a několik dalších se pohřešuje. Jde o nejtěžší ztráty nigerských ozbrojených sil za poslední roky. Jak velká byla skupina útočníků a jaké měla cíle, zatím není jasné. K útoku na stejném místě se už jednou přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).
11. 12. 2019Aktualizováno11. 12. 2019, 21:49|

Místo koránu řetězy, bití a znásilňování. Z islámské školy v Nigérii osvobodili stovky chlapců

Peklo na zemi – tak popisují zachránění chovanci pobyt na soukromé náboženské škole v Nigérii. Policie z ní po udání příbuzných osvobodila necelé čtyři stovky chlapců a mužů. Ti mluví o mučení, sexuálním násilí a dalším utrpení. Policie už zadržela sedm lidí, jež podezřívá z obchodu s otroky. Vláda chce podobné školy začít kontrolovat.
1. 10. 2019|

Z Nigérie prchají před islamisty z Boko Haram desetitisíce lidí. Azyl hledají v Kamerunu

Kvůli pokračujícím násilnostem na severovýchodě Nigérie uprchlo do sousedního Kamerunu jen během dvou víkendových dní přes 30 tisíc lidí. Uvedl to mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Babar Baloch. Podle něj bude letos na řešení humanitární krize v souvislosti s útoky islamistů v Nigérii potřeba nejméně 135 milionů dolarů (asi tři miliardy korun).
30. 1. 2019|