TÉMA

Marek Šnajdr

Soud potvrdil Nečasovi podmínku a peněžitý trest, rozhodnutí je pravomocné
Odvolací soud potvrdil bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a také peněžitý trest milion korun. Jeho spoluobžalovaný, bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček, dostal dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300 tisíc korun. Rozsudek, podle kterého se muži dopustili trestného činu podplacení, je tak pravomocný. Nečas se ještě může obrátit na Nejvyšší soud.
20. 12. 2023|ČTK, ČT24
Před soudem stanuli obžalovaní v kauze zakázek v českých nemocnicích, vinu odmítli
Soud začal rozplétat kauzu údajných manipulací se zakázkami v českých nemocnicích. Obžalovaní, včetně bývalého radního Prahy 1 Daniela Hodka nebo bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, stanuli před soudem kvůli údajné korupci při soutěži na stravovací služby.
14. 11. 2023|jch
Expremiér Nečas a jeho manželka dostali v kauze poslaneckých trafik podmíněné tresty
Podmíněné a peněžité tresty udělil soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jeho manželce Janě Nečasové a někdejšímu náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi. Všechny uznal vinnými v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Nečas i advokáti dalších obžalovaných v závěrečných řečech apelovali na soud, aby je zprostil obžaloby, tvrdili, že jsou nevinní. Verdikt – zatím nepravomocný – ale odpovídá spíše tomu, co navrhl státní zástupce Rostislav Bajger.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 18:57|
Žalobce navrhl v kauze trafik podmíněné tresty pro Nečase i jeho manželku
Podmínku v délce dvou a půl roku a peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun navrhuje státní zástupce Rostislav Bajger pro bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze kolem takzvaných trafik pro bývalé poslance za ODS. Jeho ženě Janě pak podmíněný trest navrhl žalobce o půl roku kratší, stejně jako třetímu obžalovanému, někdejšímu náměstkovi na ministerstvu zemědělství Romanu Bočkovi. Nečasové i Bočkovi navrhl uložit také peněžitý trest ve výši 400 tisíc korun.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 13:54|
Rozsáhlý policejní zásah před dekádou svrhl kabinet premiéra Nečase. S trestem ale skončila jen Nagyová
Uplynulo deset let od policejního zásahu na Úřadu vlády, který vedl k pádu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a k předčasným volbám. Státní zástupci na základě získaných dokumentů a odposlechů podali obžaloby v pěti kauzách. Odsouzením ale zatím skončil jen případ zneužití Vojenského zpravodajství. Kvůli křivému svědectví v tomto procesu pak dostal podmínku i expremiér Nečas.
12. 6. 2023|
Policie obvinila v kauze Dozimetr pět lidí
Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili v případu souvisejícím s kauzou Dozimetr pět lidí, potvrdil žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Kvůli hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) viní policie skupinu z trestných činů podplacení, přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 12:15|
V kauze Dozimetr byli obviněni další lidé včetně exposlance Šnajdra, píše Seznam a Deník N
V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to ve středu servery Seznam Zprávy a Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 22:02|
Státní zástupce obžaloval pět lidí a jednu firmu kvůli zakázkám v Nemocnici Na Františku
V případu manipulace s veřejnými zakázkami Nemocnice Na Františku v Praze padla obžaloba. ČT to sdělil dozorující státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula. Obžalobě čelí pět lidí a jedna firma. Případ souvisí se zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v roce 2018. Kriminalisté tehdy zasahovali v Nemocnici Na Františku, na Bulovce a dalších místech. Obvinění čelil také podnikatel Tomáš Horáček, který s žalobcem už předloni uzavřel dohodu o vině a trestu.
1. 2. 2023|Simona Schröderová
Soud s Nečasovými v případu poslaneckých trafik se vrátil na začátek. Oba vinu odmítli
Bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou Nečasovou a také bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček znovu stanuli před soudem v případu takzvaných trafik pro poslance. Protože původní soudkyně Helena Králová odešla do důchodu, začalo řízení znovu od začátku. Nečasovi na úvod odmítli vinu. Obžaloba je viní z uplácení.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 14:29|
V kauze manipulací nemocničních zakázek musí firma zaplatit 20 milionů. Peněžitý trest přijali další dva lidé
V kauze manipulací s nemocničními zakázkami přijali obvinění Igor Weiss a Oldřich Kozák peněžité tresty ve výši pět milionů a 300 tisíc korun. Schválené dohody souvisejí se zakázkou na úklid Fakultní nemocnice Bulovka z roku 2017. Dvacetimilionový peněžitý trest zaplatí také obviněná společnost MW Dias. Dohody o vině a trestu pravomocně schválil Obvodní soud pro Prahu 1.
21. 4. 2022|
Státní zástupce Matula: Vyšetřování případu manipulací s nemocničními zakázkami skončí začátkem příštího roku
Policie na počátku příštího roku ukončí vyšetřování případu manipulací se zakázkami v pražských nemocnicích. České televizi to řekl státní zástupce Zdeněk Matula. Hlavní obviněný – podnikatel Tomáš Horáček už uzavřel dohodu o vině a trestu. V kauze je nadále stíhaná i exředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská nebo bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.
14. 12. 2021|
Seznam Zprávy: Podnikatel Horáček přijal v kauze nemocničních zakázek půlroční trest
Podnikatel Tomáš Horáček, který byl obviněn v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami, uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Přijal půlroční trest, sedmiletý zákaz působení v obchodních společnostech a peněžitou sankci pět milionů korun. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Dohodu, podle které musí Horáček také uhradit škodu zhruba 600 tisíc korun, schválil Obvodní soud pro Prahu 5. Horáček spolupracuje s policií.
13. 12. 2021|
Inspekce obvinila tři policejní důstojníky z vynášení informací. Jinému podezření čelí i detektiv NCOZ
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila tři policejní důstojníky kvůli rozsáhlému úniku informací. Podle inspekce movitým podnikatelům poskytovali informace o tom, zda jsou tyto osoby, případně jimi ovládané společnosti, prověřované. Kromě tří policejních důstojníků v činné službě byli obviněni i dva bývalí policisté, jeden civilista a jedna firma. Inspekce také obvinila detektiva Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli údajné spolupráci se stíhaným lobbistou.
23. 4. 2021Aktualizováno23. 4. 2021, 12:34|
Případ poslaneckých trafik. Soud zprostil viny Nečase i jeho manželku
Soud zprostil viny bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka v kauze takzvaných trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se odvolal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 19:32|
Státní zástupce podal obžalobu na expremiéra Nečase kvůli křivé výpovědi
Státní zástupce podal obžalobu na bývalého předsedu vlády Petra Nečase (ODS), uvedl server Aktuálně.cz. Někdejší premiér se bude u soudu zpovídat kvůli dvěma výpovědím, které učinil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle vyšetřovatelů křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).
4. 5. 2020Aktualizováno4. 5. 2020, 12:15|
Chátrající Bulovka je v první linii boje s koronavirem. Její opravu ale brzdí spory
Pražská Nemocnice Na Bulovce je známá svou infekční klinikou, kde se zkraje devadesátých let léčili první nemocní s chorobou AIDS. Hraje ústřední roli i v boji s koronavirem. Na zdejší klinice leželi už začátkem března pacienti, kteří na sobě objevili příznaky nemoci COVID-19. Bulovka je ovšem také zařízením, které kromě nemocí bojuje i se špatným stavem svého areálu.
21. 4. 2020|mkk
Policie navrhla obžalovat bývalého premiéra Nečase za křivou výpověď, uvedlo Aktuálně.cz
Policie navrhla obžalovat bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) za křivou výpověď. Uvedl to server Aktuálně.cz. Nečas svědčil v případu zneužití Vojenského zpravodajství ve prospěch své ženy Jany, dříve Nagyové. Za křivou výpověď mohou soudy uložit až tříleté vězení. Kauza zpravodajství přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády.
7. 4. 2020|
Uplácelo se na Bulovce? Policejní odposlechy citují hovory z restaurace i z kanceláře nemocnice
Policie prošetřuje kauzu údajně zmanipulované zakázky na výměnu lineárních urychlovačů za 130 milionů v pražské nemocnici na Bulovce. Část obviněných se podle policejních dokumentů na předávání úplatků domlouvala v restauraci nebo přímo v kancelářích nemocnice. Zejména díky svědectví už obviněného Tomáše Horáčka policie stíhá pětici lidí včetně bývalé ředitelky nemocnice Andrey Vrbovské či exposlance ODS Marka Šnajdra. Všichni ale vinu odmítají.
30. 11. 2019|
Se Šnajdrem je obviněna i exředitelka Bulovky Vrbovská a její náměstkyně Nushiová
Kvůli údajným manipulacím se zakázkami pražské Nemocnice Na Bulovce policie vyslechla bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Podle policejního usnesení měl dostat úplatek ve výši 50 tisíc korun, což on odmítl. Případ se týká zakázky na obnovu lineárních urychlovačů za 120 milionů. Spolu se Šnajdrem jsou obviněny dvě firmy a čtyři lidé. Mezi nimi je i bývalá ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská a její náměstkyně Marie Nushiová.
19. 11. 2019Aktualizováno19. 11. 2019, 16:11|
LN: Policie obvinila bývalého poslance Šnajdra kvůli zakázkám v Nemocnici Na Bulovce
Policie v pondělí zadržela a obvinila bývalého poslance ODS Marka Šnajdra kvůli údajným manipulacím se zakázkami v pražské Nemocnici Na Bulovce. Uvedly to Lidové noviny (LN) na svém webu. Spolu se Šnajdrem policie obvinila další čtyři lidi.
18. 11. 2019|
Šnajdr podal trestní oznámení na podnikatele Horáčka. Viní ho ze zpronevěry
Vyšetřování možné korupce v pražských nemocnicích se rozrůstá. Do kauzy se vložil někdejší náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS), kterého podnikatel Tomáš Horáček označil za ústřední postavu manipulací se zakázkami. Šnajdr se brání a vyrazil do protiútoku – Horáčka obvinil ze zpronevěry několika milionů.
27. 7. 2019|
K soudu v kauze trafik přišel pouze jeden svědek. Nečasové prý věnoval květiny a uhlí
Na úterní jednání soudu v kauze takzvaných poslaneckých trafik a krácení daní u luxusních darů dorazil z deseti svědků pouze někdejší předseda představenstva a člen dozorčí rady Severočeských dolů Ivan Lapin. Odmítl, že by nynější manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) dal jakýkoliv hodnotný dar. Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš, miliardář Daniel Křetínský,  lobbista Vladimír Johanes či bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák se z úterního jednání Obvodního soudu pro Prahu 1 omluvili.
16. 4. 2019|han
„Nevnímal jsem to jako standardní.“ Soud rozplétal poslanecké trafiky v kauze Nagyová
Soud s bývalým premiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou nedospěl po dvou a půl letech od podání obžaloby ani do poloviny. V kauze takzvaných poslaneckých trafik v úterý vypovídali bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda, poslanec Radim Fiala a Richard Chvojka, který dříve pracoval na pražském letišti ve funkci výkonného ředitele.
5. 3. 2019|
VZP čeká mimořádný audit. Stíhaný Horáček totiž popsal údajnou korupci v pojišťovně
Vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nařídilo mimořádný audit. Reaguje tak na možné úplatky při nemocničních zakázkách kolem stíhaného podnikatele Tomáše Horáčka. Ten začal po půl roce ve vazbě spolupracovat s policií a popsal i údajnou korupci při výběrových řízeních právě v největší zdravotní pojišťovně.
28. 1. 2019|