TÉMA

Prototyp

Liberecký kraj chce koupit dům autora vysílače na Ještědu Hubáčka. Plánuje památník

Liberecký kraj chce za dvanáct milionů korun koupit dům libereckého architekta Karla Hubáčka, který je autorem hotelu a vysílače na Ještědu. Dům, který byl jako prototyp postaven počátkem 60. let minulého století, by měl být pracovištěm Severočeského muzea v Liberci a vzniknout by v něm měl památník. Budovu kraji nabídli architektovi synové, odkoupení domu ve vilové čtvrti Lidové sady musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 19:47|

V Plzni vzniká dron, který pomůže při požárech. Zatím ale nesmí shazovat zhášecí patrony

Plzeňští dronaři, kteří pomáhají při zásazích hasičům a policistům, vyvíjejí spolu s ČVUT nový bezpilotní stroj, který by měl zjednodušit práci zejména hasičům. Bude umět shazovat na požár zhášecí patrony. Zatím se ale technici potýkají s problémem v legislativě, drony v Česku nemohou nic shazovat. Šéf vývoje připustil, že o tom Plzeň jedná již několik let s Úřadem pro civilní letectví. Věří, že nakonec bude moci nový typ dronu hasičům pomáhat.
17. 1. 2023|

Zuckerberg vykořisťuje lidi a je mu to jedno, řekl chatbot společnosti Meta

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms řekl o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi, že vykořisťuje lidi. Na dotaz reportéra britské stanice BBC odpověděl nový automat, že zakladatel firmy, která se dříve jmenovala Facebook, své kroky dělá pro peníze a přispívá k rozdělování společnosti. Firma reagovala s tím, že jde pouze o prototyp. Chatovací automat je podle ní jinak schopný bavit se téměř o čemkoliv, protože využívá umělou inteligenci.
11. 8. 2022|

Rusko nasadilo na Ukrajině jediný exemplář prototypu svého tanku. Nevydržel dlouho

Ukrajinská armáda zlikvidovala jediný ruský experimentální prototyp hlavního bojového tanku T-80UM2. Upozornili na to jako první analytici specializovaného blogu Oryx, který shromažďuje informace o zničené technice obou stran v tomto konfliktu.
23. 3. 2022|

Raketa Starship se vydá do vesmíru nejspíš už v lednu, oznámil Musk. Plánuje deset letů ročně

První testovací orbitální let rakety Starship, kterou vyvíjí společnost SpaceX pro lety na Měsíc a Mars, se pravděpodobně uskuteční začátkem příštího roku. Podle serveru Space.com to řekl zakladatel a majitel firmy Elon Musk během zasedání specializovaných institucí Národních akademií věd, inženýrství a medicíny, což je kolektivní vědecká akademie Spojených států.
18. 11. 2021|

Tramvaje T3 vozí cestující 60 let ulicemi měst i pod zemí. Zpočátku byly přelomové, poslední vznikaly z nouze

Známá pohádka vypráví o ošklivém káčátku, ze kterého vyrostla překrásná labuť. Rovnou šedesátku nyní slaví takové káčátko naruby. Tramvaje T3 byly v 60. letech zcela moderním a reprezentativním produktem československého průmyslu. O dvacet let později se ale vyráběly stále a bez větších změn – a tehdy to byla spíše již taková káčátka, o která vlastně nikdo moc nestál, jenomže nebylo na výběr. Nazvat ale tramvaj T3 ošklivým káčátkem by bylo již příliš. Design od Františka Kardause je zcela nadčasový a oblé čelo se dvěma vystouplými kulatými reflektory i dnes zdobí desítky měst.
21. 6. 2021|

Muskova raketa Starship na třetí pokus úspěšně přistála. Těsně poté ale explodovala

Zkušební let prototypu rakety Starship společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska skončil na třetí pokus úspěšným přistáním. Několik minut nato ovšem raketa explodovala, informovala agentura AFP.
4. 3. 2021|

Posílíme zvláštní volební komise pro lidi v karanténě, slíbil Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) slíbil, že jeho resort posílí kapacity mobilních volebních komisí, které umožní hlasovat lidem v karanténě. Tyto komise by měly být schopny navštívit 16 tisíc voličů v izolaci, předeslal vicepremiér. Čeští vědci úspěšně dokončili první fázi vývoje vakcíny proti novému typu koronaviru. Prototyp testovaný na hlodavcích je bezpečný a vyvolal imunitní reakci, píší středeční Lidové noviny.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 18:49|

První poskok k Marsu. Prototyp lodi Starship SN-5 prošel zkouškou

Ve středu nad ránem se podařila zkouška testovacího prototypu Starship SN-5 přezdívané obilné silo nebo popelnice. Zkouška lodi, která by měla jednou letět k Marsu, proběhla tak, jak měla –⁠ dokázala vzlétnout i přistát.
5. 8. 2020|

Na ČVUT vyvíjejí prototyp respirátoru z 3D tiskárny. Dal by se používat i v nemocnicích

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT v Praze (CIIRC ČVUT) se zapojuje do boje proti COVID-19. V centru excelence RICAIP vyvíjejí pod označením „CIIRC RP95“ zcela nový prototyp respirátoru. Cílem je připravit jej tak, aby bylo možné respirátory vyrábět kdekoli na světě. Distribuovaná výroba přitom umožňuje kompenzovat lokální nedostatek výrobních kapacit a zdrojů.
16. 3. 2020|

Prototyp kosmické lodi Starship byl při tlakové zkoušce vážně poškozen

Prototyp lodě Starship, se kterou chce americká soukromá společnost SpaceX kolonizovat Mars, byl při tlakové zkoušce tento týden poškozen. Zakladatel SpaceX Elon Musk uvedl, že prasknutí nádrže nebylo neočekávané, protože se testovalo maximální natlakování systémů. Musk současně ohlásil, že prototyp označovaný Mk1 vyřadí a k letovým zkouškám použije ověřovací aparát s označením Mk3.
22. 11. 2019|

Nový spektrometr může výrazně zrychlit vyšetření. Lékař by zjistil nemoc, sotva pacient projde dveřmi

Vědci z centra CEITEC Vysokého učení technického v Brně sestrojili prototyp spektrometru, který by mohl výrazně urychlit vyšetření na magnetické rezonanci. Zatímco dnes trvá vyšetření zhruba půl hodiny, v budoucnu by pacient prošel dveřmi, které by ho proskenovaly, a výsledek by měl lékař v řádu sekund. Kromě nemocnic by nový přístroj mohl najít uplatnění také v materiálových vědách.
12. 11. 2019|

Klavír pro vozíčkářku nevyužívá pedály, reaguje na pohyb hlavy. Speciální zařízení vyvinuli vědci v Brně

Výzkumníci z mechatronické laboratoře VUT v Brně vyvinuli prototyp unikátního zařízení, které reaguje na pohyb hlavy a dává pianu pokyn chovat se stejně, jako kdyby hráč stiskl pedál. Projekt iniciovala mladá handicapovaná pianistka ze Slovenska, která po úspěšném testování získala zařízení od vědců zdarma.
8. 11. 2019|

Sto roků topil jsem uhlím. Teď se nabízejí agropelety, vědci zjišťují, jak je spalovat čistě

Brněnské Vysoké učení technické sestavilo prototyp kotle na agropelety, který je dokáže čistě spalovat. Pelety, které vznikají z rostlin, mohou být zajímavou náhradou uhlí. Jenomže ve standardních kotlích vznikají při jejich spalování tuhé znečišťující látky a to, co pak létá z komína, je vysoko nad emisními limity.
4. 11. 2019|

Prototyp kosmické lodi Elona Muska se už rýsuje. Starship poletí i na Mars

Hluboko v srdci průmyslové zóny na pobřeží Floridy se staví kosmická loď pro kolonizaci Marsu. Je to prototyp meziplanetárního stroje společnosti SpaceX známého jako Starship (Hvězdná loď). Jde o dopravní prostředek pro 100 cestujících, který, jak společnost doufá, jednoho dne vezme lidi a náklad na Měsíc, na Mars a ještě dál, napsal server Space.com.
27. 6. 2019|

Boeing poprvé otestoval létající elektromobil. Kombinuje to nejlepší z letadla, auta a vrtulníku

Společnost Boeing dokončila vývoj prototypu létajícího automobilu a v současné době už ho úspěšně testuje. Cílem projektu je vznik autonomní osobní letecké dopravy – tedy něco, o čem se sní už dobrých padesát let.
28. 1. 2019|