TÉMA

Xenofobie

Stát se má omluvit SPD za to, že ji vnitro spojilo s xenofobií, rozhodl soud

Soud rozhodl o tom, že se stát má omluvit opozičnímu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), že ho ministerstvo vnitra ve své zprávě o projevech extremismu za druhé pololetí roku 2020 označilo za xenofobně zaměřenou populistickou skupinu a přisoudilo mu dominantní úlohu při projevování předsudečné nenávisti. Uvedla to mluvčí SPD Barbora Šťastná. Obvodní soud pro Prahu 7 vyhověl v plném rozsahu žalobě SPD, která se omluvy domáhala, doplnila mluvčí. Resort vnitra se podle ministra Víta Rakušana (STAN) velmi pravděpodobně odvolá.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 16:27|

„Jestli jste Tádžik, tak s vámi nejedu.“ V Rusku sílí diskriminace a násilí vůči lidem ze Střední Asie

V Rusku se po teroristickém útoku v Krasnogorsku u Moskvy množí výhrůžky a fyzické útoky na migranty ze Střední Asie, přibývá i případů úředního nátlaku včetně nezákonných deportací, upozorňují lidskoprávní aktivisté. Právě lidi středoasijského původu, především z Tádžikistánu, označily ruské úřady za podezřelé z útoku. Rusko je přitom na práci migrantů ze Střední Asie do velké míry závislé.
9. 4. 2024|

Anarchisté vyčpěli, extrémní pravice je bez osobností, píše vnitro. Převálcovalo je antisystémové hnutí

Antisystémové hnutí v první polovině letošního roku zcela zastínilo tradiční extremistickou a xenofobně populistickou scénu v Česku. Osobnosti hnutí se generují z prostředí sociálních sítí, soupeří mezi sebou, nebo naopak uzavírají krátkodobá spojenectví. Myšlení části české společnosti také hluboce ovlivnilo dlouholeté skryté podkopávání demokracie ze strany ruského hybridního působení. Ve zprávě o extremismu za prvních šest měsíců letošního roku to píše ministerstvo vnitra.
3. 8. 2023|

Musíte si zvyknout na to, že v médiích pracují i „barevní“, říkají romští novináři

Účastníci demonstrací na romské redaktory pokřikují rasistické urážky. Jindy lidé zase zpochybňují jejich novinářskou profesionalitu, nebo jim rovnou zruší rozhovor. Reportéři Richard Samko z ČT, Patrik Banga z iDnesu i slovenský novinář Jozef Šivák z televize TA3 pro pořad Newsroom ČT24 popsali realitu Romů pracujících v médiích.
27. 11. 2022Aktualizováno27. 11. 2022, 23:54|

Bardella bude zřejmě ostřejší než Le Penová. Spojení s radikálem Zemmourem se ale brání

Vůbec poprvé v historii nestojí v čele francouzského krajně pravicového Národního sdružení, někdejší Národní fronty, nikdo z klanů Le Penů. Dosavadní šéfka Marine Le Penová přenechala minulý týden předsednickou funkci europoslanci Jordanu Bardellovi. Nový šéf bude zřejmě v mnoha ohledech ostřejší než jeho předchůdkyně, s radikálem Ericem Zemmourem ale do koalice jít nechce.
8. 11. 2022|

Slovensko uvázlo v konspiračním pekle, míní sociolog Vašečka

Slovenská společnost je tímto činem velmi zaskočená, popsal v pořadu Události, komentáře sociolog z Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti Michal Vašečka reakci na vraždu dvou členů slovenské LGBT+ komunity před bratislavským klubem Tepláreň. Pachatelem byl podle slovenského Denníku N devatenáctiletý Juraj K., který před střelbou vyjadřoval na internetu nenávist vůči Židům a LGBT+. Podle Vašečky odborníci podobný incident na Slovensku očekávali.
14. 10. 2022|

Kotleba přišel o mandát poslance, soud ho uznal vinným z extremismu

Slovenský nejvyšší soud uznal předsedu krajně pravicové strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu vinným z extremistického trestného činu, na rozdíl od soudu první instance mu ale vyměřil pouze podmínku. Verdikt senátu nejvyššího soudu, vůči kterému se nelze odvolat, zároveň znamená, že Kotleba přišel o poslanecký mandát. Politik, jenž se líčení nezúčastnil, byl stíhán v kauze šeků s možnou extremistickou symbolikou.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 15:58|

Vláda schválila humanitární pomoc a zprávu o extremismu v roce 2020, která zmiňuje i SPD

Zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti na území Česka v loňském roce schválila vláda. Vyplývá to z výsledků jednání zveřejněných na webu kabinetu. Vláda také schválila humanitární pomoc ve výši 75 milionů korun, vklad více než dvou miliard korun do Evropského mírového nástroje či návrh novely autorského zákona, která má zajistit ochranu a licencování autorských práv na internetu a spravedlivou odměnu pro autory.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 23:36|

Biden: Trump je první rasistický prezident v historii. Ten se v reakci přirovnal k Lincolnovi

Demokratický kandidát na prezidenta Spojených států Joe Biden ve středu označil současnou hlavu státu Donalda Trumpa za prvního rasistického prezidenta v historii. Vadí mu především Trumpův slovník v souvislosti s koronavirem, tedy pojmy jako „kung-flu“ nebo „wuchanský“ a „čínský virus.“ Trump v reakci řekl, že toho od dob Abrahama Lincolna nikdo pro Afroameričany neudělal více než on.
23. 7. 2020|

Nenávist šíří podle vnitra hlavně xenofobní populisté, tradiční extremisty zcela zastínili

Za šířením nenávisti byla loni podle ministerstva vnitra dezinformační média a také populistické xenofobní skupiny, které doplnily tradiční extremisty. Ministerstvo to uvedlo ve zprávě o projevech extremismu a předsudečné nenávisti za rok 2019, ze které citovala ČTK. Tradiční krajní pravici podle zprávy xenofobními uskupení zcela zastínila, ministerstvo akcentuje i parlamentní hnutí SPD. Jeho předseda Tomio Okamura považuje takové vyznění zprávy o extremismu za projev údajného zneužití resortu jeho šéfem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem k politickému boji.
4. 7. 2020|

Terorista z Halle byl „nespokojený bílý muž“ stěžující si na nedostatek svobody slova, ukazuje výpověď

Atentátník z Halle, Stephan Balliet, chtěl původně útočit na muslimy, nakonec se ale podle své výpovědi rozhodl zvolit si za terč Židy, protože jsou pro „nespokojené bílé muže“, jako je on, „největším problémem“. Balliet to řekl ve svých výpovědích před soudcem a policisty, informují rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a deník Süddeutsche Zeitung. Německý pravicový extremista loni v říjnu ve východoněmeckém městě zabil dva lidi.
30. 3. 2020|

Německo po rasistickém teroristickém útoku zpřísní ochranu mešit, nádraží i hranic

Masakr v Hanau byl podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) jednoznačně rasisticky motivovaným teroristickým útokem. Německo po útoku zpřísní ochranu „citlivých zařízení“ včetně mešit. Více policistů zamíří na nádraží, letiště nebo hranice.
21. 2. 2020Aktualizováno21. 2. 2020, 14:49|

Podezřelý z Hanau nenáviděl ženy, šířil bludy a vyzýval k vyhlazení některých etnických skupin

Muž podezřelý ze střelby v hesenském Hanau byl aktivní na internetu, kde zanechal několik dokumentů. Jedním z nich je čtyřiadvacetistránkový pamflet, který už sice není na síti dostupný, k jeho obsahu se ale dostala některá média. Podle jejich informací z dokumentu mimo jiné vyplývá, že útočník zastával xenofobní a rasistické názory a šířil konspirační teorie.
20. 2. 2020|

Poslanec Kotlebovy strany v rádiu urážel Romy. Ztratil mandát a musí zaplatit čtvrt milionu

Poslanec za krajně pravicovou stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milan Mazurek přišel o mandát. Podle nejvyššího soudu se xenofobními výroky na adresu Romů a muslimů dopustil trestného činu. Pokud Mazurek nezaplatí pokutu 10 tisíc eur (259 tisíc korun), dostane půlroční podmínku, píše Denník N. Policie Mazurka už v minulosti vyšetřovala kvůli výrokům o holocaustu.
3. 9. 2019|

Soud zrušil zprošťující rozsudek za komentáře pod školní fotkou dětí z Teplic

Ústecký krajský soud zrušil zprošťující verdikt v případu nenávistných komentářů pod fotografií teplických prvňáků. Uvedl to v sobotu server iDnes. Teplický soud se tak musí případem zabývat znovu.
31. 8. 2019|

Nejen pieta, ale i vzdělávání. Památník ticha na nádraží Bubny má být hotov v roce 2021

Praha vypíše výběrové řízení na zhotovitele Památníku ticha na nádraží Praha-Bubny v Holešovicích, odkud vyjížděly nacistické transporty s pražskými Židy do koncentračních nebo vyhlazovacích táborů, v roce 1945 při odsunu pak pražští Němci. Architektonickou podobu bude mít na starosti studio ARN, které vyhrálo soutěž. Stavba za 150 milionů korun by mohla začít letos, dokončena má být v roce 2021.
30. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 18:47|

Soud zprostil obžaloby muže v kauze komentářů o teplických školácích. Nebyl si jistý, že facebookový profil je jeho

Teplický okresní soud v pondělí zprostil obžaloby Vítězslava Kroupu v souvislosti s nenávistnými komentáři pod fotografií prvňáků místní základní školy. Do třídy chodily převážně romské a arabské děti. Podle soudu nebylo prokázáno, že skutek opravdu spáchal Kroupa. Rozsudek ale není pravomocný.
29. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 18:58|

Ústavní soud se zastal zpěváka Bangy v případu rasistického příspěvku na Facebooku

Okresní soud v Kladně podle ústavních soudců chyboval, když v trestním řízení kvůli rasistickému komentáři na síti nepřiznal zpěváku Radoslavu Bangovi postavení poškozeného. Šlo přitom o příspěvek umístěný na Bangův facebookový profil. Za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dostal autor komentáře trest 100 hodin veřejně prospěšných prací.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 10:41|

Třetí obviněný za nenávistné komentáře u fotky teplických prvňáčků míří před soud. Hrozí mu až tři roky vězení

Třetí obviněný muž v případu nenávistných komentářů pod fotkou teplických prvňáčků z roku 2017 míří před soud. Informaci ČT potvrdil dozorující státní zástupce Pavel Norek z Okresního státního zastupitelství v Teplicích. Muže z Moravy viní policie z podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Za to mu hrozí až tři roky vězení.
22. 3. 2019|

Policie chce poslat k soudu třetího obviněného za nenávistné komentáře u fotky teplických prvňáčků

Za nenávistné komentáře pod fotkou teplických prvňáčků z roku 2017 navrhli policisté obžalovat třetího obviněného. ČT to řekl mluvčí teplické policie Daniel Vítek. Státní zástupce teď rozhodne, zda návrhu vyhoví a podá na zhruba čtyřicetiletého muže z Moravy obžalobu. Policie ho viní z podněcování k nenávisti vůči skupině osob, za to mu hrozí až tři roky vězení.
8. 3. 2019|

Podle Jourové se Židé opět bojí o život. „Téměř polovina radí svým dětem, aby se vystěhovaly z Evropy“

Židé dnes mají v řadě evropských zemí opět strach, protože jsou znovu terči nenávistných nejen verbálních, ale i fyzických útoků, řekla eurokomisařka Věra Jourová. Uvedla to na vzpomínkovém setkání v Senátu u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. „Když se zeptáte Židů, jak se jim žije v Evropě, řeknou ve 40 procentech, že doporučili svým dětem, aby se odstěhovaly z Evropy,“ poznamenala s tím, že je to pro Evropu špatná zpráva.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 12:48|

Politici z AfD nejsou vítáni v památníku obětem holocaustu v Buchenwaldu, vzkázal správce

Nadace, která se stará o bývalý nacistický koncentrační tábor v Buchenwaldu, vzkázala politikům z krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD), že nejsou vítáni na pietních akcích. V pátek o tom informovala agentura DPA. Protiimigrační AfD, která je známá svými xenofobními výroky, je v současnosti třetí nejsilnější stranou německého Spolkového sněmu.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 12:43|