TÉMA

Závěť

Měsíc dobročinné závěti propaguje dárcovská gesta v poslední vůli

V Česku přibývá lidí, kteří se rozhodnou sepsat závěť, v loňském roce jich bylo přes šestadvacet tisíc, jen jednotlivci ovšem myslí i na charitu. Změnit to chce Měsíc dobročinné závěti, který se koná už popáté.
8. 10. 2022|

Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví se znovu vrací k obvodnímu soudu

Obvodní soud pro Prahu 6 se bude znovu zabývat sporem bratrů Rathových. Městský soud v Praze totiž na základě odvolání zrušil rozsudek, podle kterého zdědil bývalý středočeský hejtman David Rath veškerý majetek svého otce Ratmíra. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Jakub Brejša. Bratr bývalého politika Michal Rath rozsudek napadl, protože odmítl, že by jeho otec byl při smyslech při psaní závěti, na základě které David Rath majetek získal.
30. 9. 2022|

Pravost závěti musí prokázat ten, kdo ji předloží, rozhodl Nejvyšší soud

Pravost závěti ve formě soukromé listiny musí prokazovat ten, kdo ji přináší do pozůstalostního řízení a dovolává se jí ve svůj prospěch, tedy zpravidla závětní dědic. Vyplývá to z nového rozhodnutí Nejvyššího soudu. Podle mluvčího soudu Petra Tomíčka jde o zásadní právní otázku, důležitou pro mnoho dědických řízení v Česku.
24. 3. 2022|

Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví pokračuje. Případ posoudí Městský soud v Praze

Spor o dědictví mezi bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem a jeho bratrem pokračuje. Michal Rath se odvolal proti lednovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 6, podle kterého zdědil bývalý politik David Rath všechen majetek po svém otci Ratmírovi oprávněně. Informaci ČT zjistila z justiční databáze.
23. 3. 2022|

David Rath dědil po otci oprávněně, soud zamítl žalobu jeho bratra Michala

Bývalý středočeský hejtman David Rath zdědil podle soudu majetek po svém otci Ratmírovi oprávněně a na základě platné závěti. Soud nepravomocně zamítl žalobu jeho bratra Michala, podle které byla závěť neplatná a sepsaná po nátlaku Davida Ratha na otce. Ani jeden z bratrů se ve středu k soudu nedostavil. David Rath v lednu opustil věznici v Brně, kde si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu za korupci.
19. 1. 2022|

Závětí v Česku pomalu přibývá. Na dobročinné organizace v nich myslí jen hrstka lidí

V Česku pomalu přibývá lidí, kteří se rozhodnou sepsat závěť, bývá jich kolem 24 tisíc ročně. Nepatrně se zvyšují počty těch, kteří přitom myslí i na dobročinnost. Možnost připomíná měsíc dobročinné závěti.
31. 10. 2021|

V Česku přibývá dobročinných závětí. Podporují seniory, děti i zvířata

Téměř 300 milionů korun propadlo loni státu po lidech bez dědiců a závěti. Podle dobročinných organizací přibývá ale i těch, kdo odkážou majetek na charitativní účely. Prostředky organizace využívají třeba na pomoc nemocným nebo seniorům.
21. 9. 2020|

Přibývá lidí, kteří sepisují svou poslední vůli. Někdy myslí i na charitu

V Česku v posledních letech přibývá lidí, kteří sepisují svou poslední vůli. Loni jich bylo 22 tisíc. Přesto jde, oproti zahraničí, spíš o výjimečný krok. Zlepšit to chtějí organizace v rámci Měsíce dobročinných závětí.
29. 9. 2019|
Reportéři ČT

Pozemky, které se týkají i dostavby Pražského okruhu, mají za sebou pochybnou restituci

Statek, který zabavili komunisté, kdysi ležel na samotném okraj metropole, dnes patří do lukrativního širšího centra v Praze 10. Když přišly restituce, původní vlastníci už nežili a objevili se dědicové bez příbuzenského vztahu. Na rozsáhlý majetek, na jehož části dnes stojí například i budova rádia Svobodná Evropa, uplatnili nárok na základě závěti. Jenže brzy se objevily pochybnosti, zda úředníci pozemkového úřadu postupovali správně a zda se na restituci neobohacují vlivní lidé z pražské politiky.
22. 1. 2019|