TÉMA

Důchodový věk

Do důchodu se bude muset chodit později, míní Jurečka. O podrobnostech je ochoten diskutovat

Věk odchodu do důchodu se podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nezbytně musí posouvat. Je ale ochoten diskutovat o pravidlech, která tyto posuny stanoví. Ambice Jurečkova ministerstva vypočítávat penzijní věk z předpokládaného věku dožití konkrétního populačního ročníku, od nějž by se odečetlo 21,5 roku, se vůbec nelíbí opozici. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová považuje za zásadní, že takový systém nemá žádnou jasnou hranici. Jurečka a Schillerová debatovali o penzích v Událostech, komentářích.
před 45 mminutami|

Praktiků je nedostatek. Kritizují také růst úhrad od pojišťoven, podle nich nestačí

Zástupci praktických lékařů pro děti i dospělé považují za nedostatečný růst úhrad od pojišťoven o osm procent, který navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Už teď je jich nedostatek. Zhruba každý druhý navíc ordinuje v důchodovém věku.
13. 9. 2023|

Francouzský senát schválil zvýšení důchodového věku, v zemi pokračují protesty

Francouzský senát v noci na čtvrtek schválil zvýšení důchodového věku z 62 na 64 let, což je klíčová a také velmi nepopulární součást vládní penzijní reformy. V horní komoře, kterou ovládá pravice, hlasovalo pro vyšší důchodový věk 201 zákonodárců, 115 jich bylo proti. Ve Francii poté pokračovala vlna stávek a demonstrací, které narušily například dopravu na železnici, provoz na letištích nebo dodávky paliv.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 21:10|

Odboráři kritizují vládu, že s nimi nejedná o reformě penzí. Narušila sociální dialog, míní Středula

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v pátek představili své výhrady k důchodové reformě, kterou připravuje vláda. Podle předáků největší odborové centrály má reformní plán slabiny. Důrazně se staví proti navyšování důchodového věku i proti omezení mimořádné valorizace penzí v červnu. Odbory si také stěžovaly na to, že s nimi vláda o zamýšlených změnách nejedná. Odborový svaz KOVO tak dle předsedy ČMKOS debatuje o možnosti protestních akcí.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 23:14|

Vláda chce v rámci důchodové reformy debatovat o prodloužení věku pro odchod do penze

Vláda Petra Fialy (ODS) chce od roku 2024 prosadit důchodovou reformu, jejíž součástí bude i debata o dalším zvyšování věku odchodu do penze. České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kabinet bude diskutovat o tom, jestli pokračovat v postupném prodlužování věku odchodu do penze i po roce 2030. Důchodový věk teď postupně roste, zastavit se má na pětašedesáti letech. Podle ministra financí by ale měl stát v dalším zvyšování penzijního věku pokračovat.
20. 11. 2022|

Ministerstvo práce chce pro některé profese prosadit dřívější odchod do důchodu

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce pro některé profese prosadit zmírnění podmínek pro nárok na důchod zkrácením nutné doby pojištění z 35 na 25 let. Podle návrhu ministerstva práce by měli záchranáři nebo lidé v profesích takzvané čtvrté kategorie, které ohrožuje třeba prach nebo hluk, mít možnost odcházet do důchodu dřív.
2. 5. 2022|

Stále více lidí odchází na penzi předčasně a bere kvůli tomu nižší důchod

Počet i podíl lidí, kteří šli do starobní penze předčasně a mají kvůli tomu trvale krácený důchod, roste. Na konci prvního čtvrtletí sníženou částku pobíralo téměř 28 procent seniorek a seniorů, tedy celkem 656 700, jak vyplývá z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). V průměru od ní měsíčně dostávali 13 738 korun a měli tak zhruba o 1600 korun méně než ti, kteří nastoupili do penze v řádném termínu.
4. 7. 2021|

Mezinárodní organizace opět radí Česku zvyšovat věk odchodu do důchodu

Pokračovat ve zvyšování důchodového věku podle prodlužování života doporučuje Česku Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Uvádí to její analýza k penzijní reformě, o kterou země loni OECD požádala. V Česku je nyní věk odchodu do důchodu zastropován na 65 let.
18. 11. 2020|

Soud EU: Polský zákon snižující důchodový věk soudců je v rozporu s unijním právem

Polský zákon snižující důchodový věk soudců je v rozporu s unijním právem. Rozhodl o tom v úterý Soudní dvůr Evropské unie. Podle něj může norma vyvolávat pochybnosti o nezávislosti soudců. Soud rovněž označil zákon za diskriminační, neboť zavedl rozdílný věk pro odchod do penze u žen a mužů. Podle Varšavy se ale úterní verdikt týká už neexistujícího stavu.
5. 11. 2019Aktualizováno5. 11. 2019, 14:30|

Základem dobrého stáří je zdraví, tvrdí demograf Kučera. Doporučuje začít už v raném věku

Za patnáct let bude každému čtvrtému obyvateli Česka víc než 65 let. Uvádí to materiál ministerstva práce a sociálních věcí, kterým se bude v pondělí zabývat koaliční rada. Podle demografa Tomáše Kučery z Katedry demografie a geodemografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy je důležité plánovat na víc let dopředu, než jen na rok 2025, kam se upíná dokument ministerstva. Kučera to doporučuje nejen úřadům, ale i lidem.
9. 9. 2019|
Interview ČT24

Zvýšit důchodový věk? Lidé stejně nastoupí do předčasného a nízký důchod dorovnají dávkami, varuje Maláčová

Důchodová komise už půl roku řeší, jak do budoucna nastavit systém penzí. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v Interview ČT24 řekla, že Česko nepotřebuje reformu, jakou představila pravice, kdy jedna část politického spektra prosadí změnu na sílu, i když druhá to slíbí po volbách zrušit. „Touto cestou nepůjdeme,“ podotkla s tím, že se musí najít shoda. Máloco totiž podle ní bude mít takový dopad na dlouho dopředu.
6. 9. 2019|

Do penze nejpozději v 64 letech. Slovensko zakotví horní hranici v ústavě, podle ekonomů to zhorší veřejné finance

Slovensko zakotví horní hranici věku odchodu do starobního důchodu v ústavě. Hlasováním o tom ve čtvrtek rozhodl parlament. Ekonomové upozornili, že opatření v budoucnu výrazně zhorší kondici veřejných financí.
28. 3. 2019|

Další soudce přišel o talár. Kárný senát odvolal kvůli průtahům Vladimíra Maxu

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zbavil funkce libereckého soudce Vladimíra Maxu. Důvodem jsou průtahy zhruba ve stovce spisů. V minulosti už byl soudce dvakrát potrestán snížením platu. V letošním roce už kárný senát jednoho soudce odvolal. O talár přišel Jan Tichý.
21. 1. 2019|