TÉMA

5G

V Plzni začalo fungovat sedm chytrých křižovatek. Pomůžou hlavně záchranářům a MHD

Na sedmi křižovatkách v Plzni na Borech začala fungovat nová technologie, která má umožnit rychlejší a bezpečnější průjezd městem. Semafory doplněné kamerami napojenými na centrální servery dokáží efektivně řídit dopravu, reagovat na změnu provozu a upřednostnit průjezd vozů hasičů, záchranky a MHD. Chytré řízení dopravy v úterý představilo vedení města.
15. 8. 2023|

Odpůrce vědy spojuje velké sebevědomí a malé znalosti, popsala studie

Jedním z nejdůležitějších úkolů vědy je vedle samotného bádání také vzdělávání veřejnosti, aby přijala vědecké poznatky. Nový výzkum Portlandské státní univerzity (PSU) ale vysvětluje, proč snaha předat odborný konsensus široké veřejnosti mnohdy selhává.
23. 7. 2022|

Operátoři odloží spuštění 5G sítí v okolí velkých amerických letišť

Americké telekomunikační společnosti AT&T a Verizon Communications odloží spuštění nové mobilní sítě páté generace (5G) v okolí některých letišť, aby tak odvrátily hrozící problémy v letecké dopravě. Přední americké aerolinky varovaly, že nová síť by mohla ovlivňovat zařízení v letadlech a způsobit rozsáhlé výpadky v letecké dopravě. Požadují, aby byl provoz sítě v okolí letišť zakázán.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 21:39|

Spojené státy odložily spuštění 5G sítí, zkoumají možné dopady na letecký provoz

Americké úřady požádaly telekomunikační operátory AT&T a Verizon, aby až o dva týdny odložili už dříve odložené zavádění sítí 5G kvůli nejistotě ohledně možného rušení důležitých zařízení v bezpečnosti letecké dopravy. Obě společnosti v sobotu uvedly, že žádost přezkoumávají.
3. 1. 2022|

Čína technologicky předstihne USA do deseti let. Ve dvou oborech už to dokázala, varuje zpráva

Čína v nejbližších letech předstihne Spojené státy americké v souboji o nadvládu nad klíčovými technologiemi 21. století. V některých z nich už USA možná závod prohrály, tvrdí rozsáhlá zpráva Harvardovy univerzity.
31. 12. 2021|

Vývoj umělé inteligence doprovázejí závody ve zbrojení, říká šéf úřadu pro kyberbezpečnost

Technologie se staly nástrojem geopolitiky a při vývoji umělé inteligence v současnosti vedou Spojené státy a Čína závody ve zbrojení, které se dají srovnat se sovětsko-americkým soupeřením v čase studené války. V Událostech, komentářích to prohlásil ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka.
2. 12. 2021|

Do dvou let bychom mohli mít kvalitní mobilní sítě ve vlaku i ve městech, říká šéf asociace jejich provozovatelů

Doma, ve vlaku, v přírodě, zkrátka všude a více – doba, kdy Čechům stačila internetová přípojka s dvaceti až třiceti megabity za sekundu, už je podle prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda pryč. Řešením jsou 5G technologie, ale jejich rozvoj 'drží zkrátka' nutné nemalé investice. V nejbližších letech se i tak český trh promění – do dvou let by například mohl být kvalitní signál i ve vlacích a na řadě dalších míst v Česku. Na druhou stranu řada malých poskytovatelů připojení skončí, přibližuje aktuální trendy Grund.
9. 10. 2021|

V nové laboratoři v Praze vědci zkoumají 6G sítě. Přinesou hologramy a svět plný dronů

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT představili novou laboratoř, která zkoumá technologie a řešení, jež mohou mít využití i v budoucích 6G sítích. Jejich nasazení se předpokládá kolem roku 2030 – a mohly by svět změnit ještě víc než současné 5G sítě.
23. 9. 2021|

Záchranářům v západním příhraničí má usnadnit komunikaci 5G síť

Po jednáních v tomto týdnu nabývá konkrétní podoby 5G koridor Mnichov–Praha. Jde o společný projekt ministerstva průmyslu a obchodu a Bavorského státního kancléřství. Jeho cílem je vybudovat 5G infrastrukturu. Pro zdravotnickou záchrannou službu jsou totiž nestabilní mobilní sítě problémem, na který často při zásazích naráží.
28. 8. 2021|

Novou síť 5G nabídne v Česku až šest firem. Umožní třeba lékařům konzultace po síti

Až šest firem bude v Česku provozovat novou mobilní síť 5G. Nabídne kvalitnější a rychlejší přenos dat. Chce toho využít i řada institucí a firem v nejrůznějších oborech, například v průmyslu, dopravě, ale i ve zdravotnictví. Několik pilotních projektů už funguje. Třeba vyšetření lékařem na dálku.
22. 3. 2021|

Huawei otevře vlajkovou prodejnu v Rijádu. Bude největší mimo Čínu

Čínská společnost Huawei se chystá v saúdskoarabské metropoli Rijád otevřít svou vlajkovou prodejnu, největší svého druhu mimo Čínu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na páteční oznámení saúdskoarabské vlády.
15. 1. 2021|

Šéf Ericssonu lobboval u švédské ministryně kvůli Huawei a 5G, upozornil tamní deník

Generální ředitel společnosti Ericsson Borje Ekholm v sérii SMS zpráv švédské ministryni zahraničního obchodu Anně Hallbergové tlačil na to, aby země zvrátila zákaz uvalený na technologie čínských firem Huawei a ZTE v souvislosti s výstavbou sítí 5G, upozornil švédský deník Dagens Nyheter.
7. 1. 2021|

Operátoři v USA musejí začít odstraňovat zařízení čínské Huawei

Americké telekomunikační společnosti musejí začít ze svých sítí odstraňovat zařízení čínské společnosti Huawei Technologies a nahradit je zařízením jiných výrobců. Vybraným operátorům to ve čtvrtek nařídila Federální komise pro spoje (FCC). Ta rovněž zahájila proces k odejmutí licence čínské telekomunikační společnosti China Telecom, která by tak nemohla působit na americkém trhu, uvedl server BBC.
11. 12. 2020|

Čína se mstí Austrálii za Huawei, koronavirus i Ujgury. Vysoká cla vydává za antidumpingová

Čína od soboty zavádí cla na vína z Austrálie až do výše 212 procent. Sama přitom odebírá víc než třetinu australského vinného vývozu. Vztahy obou zemí se vyhrotily kvůli australské žádosti o mezinárodní vyšetřování původu koronaviru. Ohrožuje to vzájemnou dohodu o volném obchodu, která má v prosinci po pěti letech projít revizí.
28. 11. 2020|

CETIN uzavřel miliardový kontrakt na výstavbu sítě 5G s Ericssonem

Největší tuzemský vlastník telekomunikační infrastruktury CETIN ze skupiny PPF uzavřel kontrakt o výstavbě sítě 5G a modernizaci svých stávajících mobilních sítí s firmou Ericsson. Celková hodnota zakázky a částka, kterou CETIN bude do modernizace své mobilní přístupové sítě a do výstavby 5G investovat, dosahuje řádu miliard korun, uvedly firmy. Hodnotu blíže neupřesnily.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 12:17|

T-Mobile od listopadu spustí mobilní síť 5G v Praze a Brně

Operátor T-Mobile spustí 1. listopadu komerční provoz rychlé mobilní sítě 5G v Praze a v Brně. Do konce roku chce v obou městech pokrýt víc než čtvrtinu populace. Vedle širších center obou metropolí pokryje signálem 5G také část pražského metra, uvedl operátor.
21. 10. 2020|

NASA na Měsíci vybuduje mobilní síť. Postaví ji pro ni Nokia

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia získal od amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zakázku na výstavbu první sítě pro bezdrátovou komunikaci na Měsíci. Půjde o síť čtvrté generace (4G), kterou bude možné modernizovat na 5G, oznámila v pondělí Nokia v tiskové zprávě.
19. 10. 2020|

Operátoři budou muset uvádět přesnou rychlost internetu, uvedla Továrková

Operátoři budou muset od příštího roku ve smlouvách se zákazníky uvádět přesnou rychlost poskytovaného připojení k internetu. Pokud deklarovanou rychlost nedodrží, čekají je od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pokuty, uvedla v rozhovoru s ČTK předsedkyně úřadu Hana Továrková. ČTÚ také chystá do příštího roku nabídnout minimálně čtyři další pásma rádiových kmitočtů pro rychlý internet nebo digitální televizi. V listopadu příštího roku dále vypíše soutěž na nového držitele poštovní licence, kterou má nyní Česká pošta.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 11:16|

Huawei bezpečnostní prověrku v Česku nedostane, píše Deník N

Telekomunikační společnost Huawei v Česku nedostane bezpečnostní prověrku, firma potvrdila tuto informaci Deníku N. Zvažuje, že požádá o nižší stupeň prověření. Před společností varoval v roce 2018 i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Vedení firmy ale opakovaně odmítá nařčení ze špionáže.
15. 9. 2020Aktualizováno15. 9. 2020, 22:51|

Všichni operátoři napadli vypsanou aukci kmitočtů pro 5G

Všichni tři tuzemští mobilní operátoři už oficiálně napadli podmínky aukce kmitočtů pro rychlé sítě 5G. Po O2, která podala stížnost k Evropské komisi v červenci, zažaloval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) u Městského soudu v Praze Vodafone i T-Mobile.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 13:16|

Pompeo ve Vídni chválil americko-rakouské přátelství a varoval před Huawei

Americký ministr zahraničí pokračoval návštěvou Rakouska ve své cestě po střední Evropě. Ve Vídni, kam dorazil na bilaterální návštěvu jako teprve druhý americký šéf diplomacie od roku 1945, chválil přátelství obou zemí. Zároveň se se svými hostiteli neshodl na hodnocení plynovodu Nord Stream 2 ani v pohledu na rozvoj sítí 5G.
14. 8. 2020|

Měli bychom lépe spolupracovat v oblasti nových technologií, shodli se Petříček s Pompeem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přiletěl do Česka. V úterý měl program především v Plzni, kde si s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) připomněl 75. výročí konce druhé světové války a osvobození města vojáky USA. Na následujícím jednání pak probírali bezpečnostní témata, vztahy mezi Spojenými státy, Evropskou unií a Čínou. Důraz státníci kladli na rozvoj ekonomické spolupráce mezi zeměmi, a to například v oblasti nových technologií. Petříček také oznámil, že Česká republika nepočítá s podpisem nového memoranda se Spojenými státy týkajícího se výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech.
11. 8. 2020Aktualizováno11. 8. 2020, 20:15|

ČTÚ zahájil tendr na kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G. Nedá se vyloučit kolaps aukce, varuje jeden z operátorů

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek zahájil výběrové řízení, ve kterém formou elektronické aukce rozdělí rádiové kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmech 700 MHz a 3400 až 3600 MHz. Samotná aukce by se zřejmě měla uskutečnit na podzim. Na podmínky připravované soutěže si už dříve stěžovali tuzemští operátoři. Vodafone je kritizuje i nyní, T-Mobile plánuje zvážit další kroky, včetně možných žalob. Společnost O2 si chce podmínky nejprve prostudovat.
7. 8. 2020|

Pompeo dorazí do Prahy v úterý, následující den bude jednat s Babišem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dorazí do Česka v úterý brzy odpoledne, jeho návštěva potrvá do čtvrtečního rána. Ve středu se uskuteční jednání Pompea s premiérem Andrejem Babišem (ANO), uvedl Úřad vlády. Ve středu odpoledne přijme Pompea i prezident Miloš Zeman, schůzky na Pražském hradě se zúčastní i Babiš, uvedl na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Už v úterý se s Pompeem sejde ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), společně si v Plzni připomenou 75. výročí konce druhé světové války.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 17:47|