TÉMA

Hasan Rúhání

Budeme se snažit zrušit tyranské sankce, které zavedla Amerika, prohlásil nový íránský prezident

Írán podnikne kroky ke zrušení tyranských sankcí, které proti němu zavedly Spojené státy, řekl podle agentury Reuters zvolený ultrakonzervativní prezident Ebrahím Raísí. Stalo se tak poté, co mu íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí předal pověřovací listiny. Funkce by se Raísí měl oficiálně ujmout ve čtvrtek. Týden nato by měl parlament hlasovat o důvěře jeho kabinetu.
3. 8. 2021|

Íránci volí nového prezidenta, který nahradí Rouháního. Zájem o volby zatím moc není

V Íránu v pátek v sedm ráno místního času začaly prezidentské volby. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval voliče, aby k hlasování přišli ve velkém počtu, informovala agentura Reuters. Očekává se však, že kvůli nespokojenosti Íránců s politickým vedením a s ekonomickou situací země bude volební účast nižší než obvykle.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 20:35|

Mladí Íránci před prezidentskými volbami nevidí šanci na změnu

Írán čekají v pátek prezidentské volby. Experti v prvním kole předpovídají nízkou účast – i kvůli bojkotu hlasování mladými Íránci. Vzhledem k tomu, že klíčová Rada dohlížitelů do voleb pustila jen sedm kandidátů, pětici ultrakonzervativců a dva uchazeče nakloněné reformám islámské republiky. Tři z nich ve středu, 48 hodin před volbami, odstoupili, takže na listině zůstal jeden reformátor a tři konzervativci. Mladší generace tak zásadnější zlepšení v ekonomické ani sociální oblasti nečekají.
17. 6. 2021|

Teherán začne obohacovat uran na 60 procent. Diplomaté přitom řeší záchranu jaderné dohody s Íránem

Teherán se v úterý rozhodl, že bude obohacovat uran na šedesát procent, což představuje nejvyšší koncentraci, na niž kdy Írán uran obohacoval, a je zásadním porušením jaderné dohody z roku 2015. Stanovisko přišlo poté, co země v neděli oznámila problémy s elektrickou distribuční soustavou v Natanzském jaderném provozu a začala hovořit o izraelském útoku. Íránský prezident Hasan Rouhání ve středu uvedl, že krok Teheránu je „odpověď vašemu zlu“.
14. 4. 2021|

Provoz v Natanzu byl obětí teroristického útoku, řekl šéf íránského jaderného programu

Elektrická distribuční soustava íránského jaderného provozu v Natanzu se během neděle potýkala s problémem. Šéf tamního jaderného programu Alí Akbar Sálehí ho odpoledne ve státní televizi označil za teroristický útok. Izraelská rozhlasová stanice Kan s odvoláním na zdroje z tajných služeb následně uvedla, že ho má na svědomí zpravodajská služba Mossad. Izrael se k věci zatím oficiálně nevyjádřil. Podle dřívějšího vyjádření íránských úřadů při incidentu nedošlo ke kontaminaci ani obětem.
11. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 20:09|

Rusko chce, aby se USA vrátily k dohodě o jaderném programu Íránu. Washington je tomu nakloněn

Rusko vyzvalo Spojené státy, aby se vrátily k dohodě o omezení íránského jaderného programu. Washington od úmluvy odstoupil pod vedením prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018. Jeho nástupce Joe Biden už dříve avizoval, že Washington udělá vše pro to, aby se k dohodě opět připojil a zabránil tak Íránu v získání jaderné zbraně.
28. 1. 2021|

Írán umístil Trumpa s Pompeem na sankční seznam, viní je z terorismu

Írán zařadil odcházejícího amerického prezidenta Donalda Trumpa a několik členů jeho administrativy na svůj sankční seznam za „terorismus a spáchání nelidských činů“. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s tím, že jde spíše o symbolický krok.
19. 1. 2021|

Ázerbájdžán postupuje na rovinatějším jihu, popisuje zpravodaj. Boje vyhnaly polovinu obyvatel Karabachu

Boje o Náhorní Karabach mezi Ázerbájdžánci a Armény pokračují již desátým dnem. Arménský premiér Nikol Pašinjan v úterý prohlásil, že je připraven svolit k ústupkům, pokud druhá strana učiní stejné kroky. Ta však příměří podmiňuje úplným stažením Arménů z celého Karabachu a přilehlých okupovaných území. O situaci informovali zpravodajové ČT Václav Černohorský z ázerbájdžánského hlavního města Baku a také David Borek z Goris v jižní Arménii.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 23:11|

Začalo 75. Valné shromáždění OSN. Spojené národy musí pohnat Čínu k zodpovědnosti za covid, řekl Trump

Organizace spojených národů musí pohnat Čínu k odpovědnosti za její přístup k pandemii onemocnění covid-19, řekl v úterý ve svém virtuálním projevu k Valnému shromáždění OSN americký prezident Donald Trump. Koronavirus ve svém projevu jako obvykle označil za čínský virus. Prezident Číny Si Ťin-pching řekl, že jakýkoliv pokus pandemii politizovat by měl být odmítnut. V New Yorku v úterý začalo 75. Valné shromáždění OSN, kvůli pandemii koronaviru však státníci vystupují pouze prostřednictvím videopřenosu.
22. 9. 2020Aktualizováno22. 9. 2020, 21:17|

Před pěti lety vznikla jaderná dohoda s Íránem. Dva hlavní signatáři ji už nerespektují

Před pěti lety světové mocnosti (USA, Rusko, Čína, Francie, Británie, Německo a Evropská unie) uzavřely ve Vídni s Íránem historickou dohodu o omezení jeho jaderného programu. Cílem bylo zabránit Teheránu ve vybudování jaderného arzenálu, výměnou za to byly odvolány sankce proti Íránu. Prezident USA Donald Trump v květnu 2018 oznámil, že USA odstupují od dohody, Írán tak přestal plnit jednotlivá ujednání.
14. 7. 2020|

Francie, Belgie a Itálie podporují cyklistiku, chtějí odlehčit dopravě. Lukašenko hazarduje s přehlídkou

Francie chce motivovat své občany, aby místo do aut častěji usedali při cestách po městě na kolo. Obává se dopravního kolapsu po uvolnění karanténních opatření. Podpořit cyklistiku chce například i Belgie nebo Itálie. Koronavirová pandemie má celosvětově na svědomí téměř čtvrt milionu lidských životů. Se životy lidí hazarduje běloruský prezident Lukašenko. V Minsku chce uspořádat vojenskou přehlídku.
3. 5. 2020Aktualizováno3. 5. 2020, 21:02|

S koronavirem si poradíme velmi dobře, pokud zemře méně než 20 tisíc lidí, míní ředitel britské NHS

Německý speciální letoun dopravil těžce nemocné z Itálie a Francie, jejichž kapacity jsou na pokraji možností. Na Slovensku budou moci otevřít některé menší obchody. V USA schválili test, který prý odhalí koronavirus za pár minut. Čínská metropole Wu-chan se začíná otevírat okolnímu světu, v sobotu tam zastavil první vlak po více než dvou měsících. Japonsko avizovalo rekordní injekci do ekonomiky. Šéf britské NHS prohlásil, že udrží-li se počet obětí pod 20 tisíci, zvládne Spojené království pandemii dobře. V Itálii počet mrtvých překonal hranici 10 tisíc. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse celosvětově počet nakažených překonal 620 tisíc.
28. 3. 2020Aktualizováno28. 3. 2020, 20:37|

Volební místnosti v Íránu se zavíraly na třikrát. Část lidí hlasování bojkotovala

Se zřejmě menším zájmem než před čtyřmi roky vybírali Íránci poslance příštího parlamentu. Mnozí totiž volby bojkotovali, protože režim nepustil tisíce reformních kandidátů. Úřady konec hlasování třikrát posunuly, aby umožnily přijít k urnám co největšímu počtu voličů. Menší účast podle pozorovatelů posílí pozice stoupenců tvrdé linie. Volební právo má 58 milionů Íránců, o jejichž hlasy se ucházelo na sedm tisíc kandidátů.
21. 2. 2020|

Írán předá Ukrajině skříňky ze sestřeleného letadla

Íránské úřady předají Ukrajině černé skříňky z letadla, které íránské revoluční gardy omylem sestřelily minulý týden krátce po startu z teheránského letiště. Oznámila to íránská agentura Tasním. O předání skříněk, které obsahují záznam letových dat a hlasové komunikace posádky, požádala Teherán ukrajinská prokuratura. Při neštěstí zahynulo 176 lidí.
18. 1. 2020Aktualizováno18. 1. 2020, 20:37|

Írán začal zatýkat viníky sestřelení letadla. Stroj zasáhly dvě rakety, píše list The New York Times

Írán potrestá ty, kdo jsou zodpovědní za sestřelení ukrajinského letadla. V televizním projevu to v úterý řekl íránský prezident Hasan Rouhání. Letadlo sestřelila íránská protivzdušná obrana minulou středu, o život přišlo všech 176 lidí na palubě. Rouhání řekl, že tragická událost bude pečlivě prošetřena.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 21:41|

„Raději bych zemřel, než se podílel na takové tragédii,“ lituje sestřelení letadla generál revolučních gard

Írán přiznal sestřelení ukrajinského dopravního letadla se 176 lidmi na palubě. Důvodem byla lidská chyba, uvedla tamní státní televize s odvoláním na armádu. V pozdějším televizním vystoupení přijal plnou zodpovědnost za tragédii velitel íránských revolučních gard. Ukrajina i Kanada, která přišla při tragédii o šest desítek občanů, žadají po Íránu postavení viníků před soud, oficiální omluvu, kompenzaci a rychlou repatriaci obětí. Evropská agentura pro bezpečnost letectví doporučila aerolinkám vyhýbat se přeletům Íránu.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 19:46|

Írán se loučil se zabitým generálem, davy lidí v Teheránu skandovaly „smrt Americe“

Davy lidí se přišly v pondělí v Teheránu rozloučit se zabitým velitelem íránských jednotek Kuds Kásimem Solejmáním. Nad rakví generála a dalších, které v pátek spolu s ním usmrtily u letiště v Bagdádu americké rakety, se pomodlil íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí. Rozloučení se účastnil také íránský prezident Hasan Rouhání, nový velitel jednotek Kuds Esmáíl Káaní a další vysoce postavení představitelé islámské republiky.
6. 1. 2020|

Americký raketový útok zabil elitního íránského velitele. Teherán truchlí a slibuje zničující pomstu

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl v noci na pátek zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Solejmání. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele šíitských milic PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení íránských revolučních gard i americký Pentagon. Teherán slibuje odvetu, podle analytiků americká operace ovlivní celý Blízký východ. Spojené státy podle Reuters připravují vyslání tří tisíc vojáků na Blízký východ.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 22:59|

Trump se v OSN opřel do Číny i Íránu: „Nevyhledáváme konflikt, ale budeme bránit naše zájmy“

Americký prezident Donald Trump na 74. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku kritizoval Írán kvůli jeho „touze po krvi“ a Čínu za její obchodní praktiky. Se svým projevem vystoupil jako druhý řečník hned po brazilském prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Letošní zasedání se odehrává v době napjatých vztahů mezi USA a Íránem. Naposledy Washington Teherán obvinil, že stojí za nedávnými útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 19:10|
90' ČT24

Útok na ropná zařízení Saúdské Arábie zvýší budoucí ceny o rizikový příplatek, soudí expert

Po víkendovém útoku na saúdskoarabská ropná pole ceny této suroviny prudce vzrostly. Skokové zdražení o 20 procent bylo nejvyšší od začátku první války v Zálivu v roce 1991. Podle informací USA stojí za útokem Írán, který to odmítá. V pořadu Devadesátka ČT24 diskutovali experti o dalším možném vývoji cen ropy či benzinu a nafty. Neshodli se na tom, jak by měly zareagovat USA.
17. 9. 2019|

Írán chce schůzku, oznámil Trump. Do konce roku se chce setkat také s Kimem

Americký prezident Donald Trump uvedl, že by si přál se do konce roku znovu setkat se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Vyslovil také přesvědčení, že jej Izraelci nešpehují, a tvrdil, že Írán si přeje setkání se Spojenými státy. Přiživil tím spekulace o možné schůzce s íránským prezidentem Hasanem Rouháním na okraji Valného shromáždění OSN.
13. 9. 2019|

Írán potvrdil další ústup od jaderné dohody. Zároveň tvrdí, že neomezí inspekce

Írán potvrdil, že přestává dodržovat další část jaderné dohody z roku 2015. Mluvčí íránské organizace pro jadernou energii Behrúz Kamálvandí oznámil, že země bude vyvíjet nové odstředivky určené k urychlení obohacování uranu. Nadále však bude umožňovat inspektorům Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) přístup ke svým jaderným zařízením.
7. 9. 2019|

Do řešení íránské krize vstoupilo Japonsko. Kvůli sankcím mu chybí ropa z Teheránu

Mezinárodní diplomacie kolem íránského jaderného programu a amerických sankcí se roztočila naplno. Po francouzské iniciativě na summitu zemí G7 v přímořském letovisku Biarritz znovu vstoupilo do hry Japonsko. To sice signatářem jaderné dohody s Íránem není, s Teheránem ale dlouhodobě udržuje dobré vztahy, které jsou podpořené ekonomickými zájmy.
29. 8. 2019|
Interview ČT24

Fingerland: Názory na jadernou dohodu nejsou jednotné ani ve Washingtonu, ani v Teheránu

Současné napětí mezi Spojenými státy a Íránem nemusí být jen důsledkem vzájemného sporu, ale také vnitřních rozepří ve Washingtonu a v Teheránu. V pořadu Interview ČT24 to řekl komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland. Popsal také nedostatky jaderné dohody z roku 2015 a zájmy velmocí s ní spojené.
18. 6. 2019|