TÉMA

Kazaň

Soud v Kazani nechal Kurmaševovou ve vazbě až do prosince. Rusko-americká novinářka vinu odmítá

Rusko-americká novinářka Alsu Kurmaševová zůstane ve vazbě až do 5. prosince. Rozhodl o tom soud v Kazani. Ruské úřady ženu zadržely minulý týden. Podle Výboru na ochranu novinářů se zaměstnankyně Svobodné Evropy / Rádia Svoboda (RFE/RL) v Rusku nezaregistrovala jako zahraniční agentka a nyní jí hrozí trest až pět let vězení. Kurmaševová vinu odmítá. V Rusku je několik měsíců zadržován i další novinář s americkým občanstvím Evan Gershkovich.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 12:31|

Ruské úřady zadržely novinářku Kurmaševovou, která běžně žije v Česku

Rusko ve středu v Kazani zadrželo rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která běžně žije v Česku. Nezaregistrovala se jako „zahraniční agentka“, hrozí jí tak až pět let za mřížemi, informoval na svém webu Výbor na ochranu novinářů (CPJ), který je případem „hluboce znepokojen“. Stanice Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) v prohlášení zatčení své novinářky odsoudila a žádá okamžité propuštění. V Rusku už je několik měsíců zadržován také další novinář s americkým občanstvím –⁠ Evan Gershkovich.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 07:28|

Belgická ministryně zahraničí čelí výzvám k rezignaci. Udělila víza ruským a íránským delegacím

Belgická ministryně zahraničí Hadja Lahbibová čelí výzvám k rezignaci. Kritici jí vyčítají udělení víz ruským a íránským delegacím, aby se mohly zúčastnit sjezdu starostů v Bruselu. Incident se stal minulý týden. Na obě země se přitom vztahují mezinárodní sankce, včetně odvetných opatření za ruskou invazi na Ukrajinu, připomněla agentura Reuters. Lahbibová dříve pracovala jako novinářka pro stanici RTBF, během tohoto působení pracovně navštívila v červenci 2021 okupovaný Krym na vízum vydané Ruskem.
19. 6. 2023|

Nehoda malého letadla české výroby v Rusku má nejméně šestnáct obětí

Při nehodě malého dvoumotorového letadla v ruském Tatarstánu zahynulo nejméně šestnáct lidí, šest vyvázlo se zraněním, uvedly v neděli tiskové agentury. Šest osob, které pád letadla přežily, údajně utrpělo vážná poranění. Stroj L-410, který byl vyroben ještě v někdejším Československu a který patřil místnímu aeroklubu, se zřítil bezprostředně po startu z letiště ve městě Menzelinsk.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 18:20|

Po střelbě na univerzitě v Permu zůstali mrtví. Vyšetřovatelé a ministerstvo se neshodnou na počtu

Střelba na univerzitě v ruském Permu si nevyžádala osm, ale šest mrtvých, koriguje bilanci tragické události tamní ministerstvo zdravotnictví. Vyšetřovatelé potvrdili, že střílel student této školy. Uvedli rovněž, že je naživu a hospitalizován v nemocnici. Univerzita předtím prohlásila, že byl zabit.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 14:44|

Při střelbě ve škole v ruské Kazani zemřelo devět lidí, útočník byl zadržen

Nejméně devět obětí si vyžádala střelba ozbrojeného útočníka ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu. O život přišlo sedm dětí, učitelka a další zaměstnankyně školy. Mrtví ale mohou přibýt, protože šest z 18 zraněných dětí je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Zranění utrpěli také další tři dospělí. Úřady vyhlásily v Tatarstánu na středu 12. května státní smutek.
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 21:44|

Žádná politika. Za problémy delegace v Rusku mohlo „papírování“, tvrdí Petříček

Nevpuštění letadla s českou delegací v čele s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem do Kazaně byla technická záležitost. Česká strana bude nyní jednat s ruskou stranou o tom, aby se tato situace neopakovala. Po sobotním jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana to řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).
30. 11. 2019|

Pokud za problémy Tomanovy cesty stojí nepřátelská akce Ruska, je třeba ji tvrdě odmítnout, míní Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) čeká na závěry ministerstva zahraničních věcí ohledně předčasného konce cesty ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) po Rusku. Tamní úřady neumožnily delegaci přelet z Moskvy do Kazaně, ministr s podnikateli se proto vrátil ve čtvrtek do Prahy. Babiš v pátek řekl, že pokud za problémy české delegace byla nepřátelská akce ze strany Ruska, je třeba ji tvrdě odmítnout.
29. 11. 2019|

Ministr Toman předčasně ukončil podnikatelskou misi v Rusku. Tamní úřady zabránily letu do Kazaně

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) předčasně ukončil pětidenní cestu s podnikatelskou misí v Rusku a vrací se do Prahy. Tamní úřady totiž neumožnily delegaci přelet z Moskvy do Kazaně v Tatarstánu. Jako první o tom informoval server deníku E15. Podle Tomana vyvolává situace otázky nad skutečným zájmem ruské strany o vzájemnou spolupráci.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 22:45|

Chrám všech náboženství. V Rusku roste stavba, která spojuje kostel, mešitu i pagodu

Chrám všech náboženství roste v ruské Kazani. Vzniká z peněz místního nadšence a z darů lidí. Svatyně má pod jednou střechou spojit šestnáct světových vyznání. Bohoslužby se tam však konat nebudou, prostor má sloužit jako muzeum a kulturní centrum. Stavba sice není dokončená, už teď ale láká turisty z celého světa.
30. 1. 2019Aktualizováno30. 1. 2019, 13:46|