TÉMA

Spalovna

Ministerstvo souhlasí se stavbou spalovny komunálního odpadu u Opatovic

Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko k záměru stavby spalovny komunálního odpadu u Opatovic nad Labem. Uvedlo, že v řízení nebyl zjištěn natolik významný faktor, který by byl důvodem k vydání nesouhlasného stanoviska. Pro fáze přípravy, stavby a provozu ministerstvo ale stanovilo investorovi řadu podmínek. Proti spalovně za několik miliard korun se v minulosti postavili obyvatelé okolních obcí i ekologové.
18. 1. 2024|

Třetí kotel v brněnské spalovně zatím nebude. Zastupitelé rozhodli v tajném hlasování

Třetí kotel za 4,6 miliardy korun v brněnské spalovně městské firmy SAKO zatím nevznikne. Brněnští zastupitelé v tajném hlasování rozhodli o zastavení projektu, který je třeba znovu přepracovat. Hlasování se nezúčastnila opozice Pirátů a Zelených s hnutím Žít Brno, kteří vybudování kotle podporovali a byli proti tajnému hlasování. Sál opustili také zástupci koaliční KDU-ČSL.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 20:23|

Půl tuny kokainu z Klecan převezla policie do hlídaného skladu, skončí ve spalovně

Cihly kokainu objevené v sobotu mezi banány v distribučním centru obchodního řetězce Albert v Klecanech u Prahy odvezli policisté do střeženého skladu. Více než půl tuny drogy skončí po odborné analýze ve spalovně, informovala na policejním webu mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová. Za 646 kilogramů kokainu, které putovaly z Ekvádoru do Amsterdamu a zřejmě omylem skončily ve středních Čechách, by se při pouličním prodeji dalo podle ní utržit několik miliard korun.
15. 8. 2023|

Obyvatelé obcí na Pardubicku mohou opět podepisovat petici proti spalovně v Rybitví

Obnovenou petici proti spalovně nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku už lidé mohou znovu podepisovat. Podpisové archy jsou například v pardubickém turistickém centru. Město Pardubice a okolní samosprávy rozhodly, že ve sběru podpisů budou pokračovat. Původně měla petice víc než deset tisíc podpisů, některé z nich ale byly neplatné.
26. 5. 2023|

Spalovna v Rybitví má povolení od ministerstva. Pardubice chtějí s resortem ještě jednat

Spalovna průmyslového odpadu v Rybitví u Pardubic získala povolení od ministerstva životního prostředí. Zmodernizovat a obnovit provoz se tam snaží už od roku 2006 majitel areálu, kterým je společnost AVE CZ. O kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA) firma už několikrát neúspěšně usilovala. Zatímco ministerstvo teď povolení udělilo, proti jsou obce i Pardubický kraj.
12. 5. 2023|

Písek a Strakonice získaly na stavbu spalovny dotaci přes miliardu korun

Města Písek a Strakonice získala z EU dotaci přes miliardu korun na stavbu společného zařízení pro energetické využití odpadu (Zevo). Jde zhruba o polovinu nákladů. Na zasedání strakonických zastupitelů to ve středu řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Zevo by mělo vzniknout v areálu písecké teplárny, ročně by mělo zpracovat 50 tisíc tun odpadu z města i okolních obcí.
10. 5. 2023|

Petice proti spalovně v Rybitví u Pardubic míří do Senátu

Více než deset tisíc lidí podepsalo petici proti spalovně odpadu v Rybitví u Pardubic. Obávají se zhoršení kvality ovzduší i zvýšení kamionové dopravy. V téměř dvacet let odstavené spalovně by totiž majitel, společnost AVE CZ, chtěl po rekonstrukci spalovat průmyslový a nebezpečný odpad. Petice nyní putuje do Senátu.
17. 4. 2023|

Hradec Králové se postavil proti plánované spalovně v Opatovicích. Je předimenzovaná, tvrdí náměstek

Město Hradec Králové nesouhlasí s výstavbou spalovny odpadů u nedalekých Opatovic nad Labem. Radní města v úterý přijali usnesení, v němž žádají o vrácení dokumentace o vlivu stavby spalovny na životní prostředí (EIA) k přepracování a doplnění, nebo o vydání negativního stanoviska. Podle elektrárny jde o moderní technologii a s připomínkami města se vypořádala už v dokumentaci EIA.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 19:19|

Kvůli spalovně u opatovické elektrárny bude zřejmě další referendum

Plánovaná spalovna směsného komunálního odpadu, kterou chce na Pardubicku vybudovat elektrárna Opatovice, by měla vzniknout přímo za vjezdem do jejího areálu. Podle zveřejněné dokumentace vlivu zařízení na životní prostředí (EIA) je záměr v souladu s územním plánem obce Čeperka, na jejímž katastrálním území se tato část nachází. Obec chce vyhlásit místní referendum.
12. 4. 2022|

Rybitví navrhuje investorovi, aby místo spalovny postavil bateriové úložiště. Ten se ale chce držet původního plánu

Obec Rybitví na Pardubicku chce zabránit vzniku spalovny nebezpečného odpadu na svém katastru. Investorovi navrhla, aby místo ní zřídil bateriové úložiště. Prostor pro spalovnu se pokusí najít v Pardubickém kraji jinde. Mluvčí AVE CZ uvedla, že dceřiná firma bude pokračovat v přípravě investice, bez ohledu na návrh obce.
22. 3. 2022|

Spalovna v pražských Malešicích obnoví částečně provoz už ve čtvrtek

Spalovna v pražských Malešicích, kde ve středu hořela jedna z budov, spustí první dvě ze čtyř linek již ve čtvrtek. Mluvčí Pražských služeb Radim Mana před 16:00 řekl, že první linka se již spouští a druhá by měla být zprovozněná v horizontu několika hodin. Zbylé dvě byly požárem poškozeny, běžný provoz ale podle mluvčího zvládnou dvě fungující. Dopoledne mluvčí přitom uvedl, že spalovna bude mimo provoz několik dní.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 16:44|

V malešické spalovně v Praze hořely technologie. Oheň způsobil škody za stovky milionů korun

V jedné z budov spalovny v pražských Malešicích hořely technologie. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, kouř byl vidět z velké dálky. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vzplanulo gumové těsnění, odpad nehořel. Spalovna zůstane mimo provoz nejméně do čtvrtka.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 18:12|

Zlínský kraj dal souhlas k procesu EIA spalovny ve Vsetíně. Stavět se ale nebude

Krajský úřad ve Zlíně vydal souhlasné stanovisko k posouzení vlivů záměru na životní prostředí EIA v případě spalovny komunálního odpadu ve Vsetíně. Informovala o tom mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková. Společnost Zásobování teplem Vsetín (ZTV) chtěla vybudovat zařízení pro energetické využívání odpadu (ZEVO) v části Ohrada. Proti výstavbě byla část veřejnosti, proti záměru vznikla i petice. V roce 2019 zamítli stavbu i zastupitelé Vsetína. Společnost ZTV poté uvedla, že od záměru odstupuje, proces EIA však chce dokončit.
8. 10. 2021|

V Černošíně na Tachovsku vzniklo obří překladiště domácího odpadu za víc než dvacet milionů korun

U skládky odpadů v Černošíně na Tachovsku vzniklo za více než dvaadvacet milionů korun překladiště komunálního odpadu s kapacitou deset tisíc tun ročně. Bude se z něj vozit odpad do spalovny v Chotíkově u Plzně, která má kapacitu 105 tisíc tun ročně a směřuje tam odpad z celého Plzeňského kraje. Vyrábí se z něj elektřina a teplo.
28. 6. 2021|

Komňa chce ekologicky likvidovat odpad, místní se bojí spalovny

Obec Komňa na Uherskohradišťsku, která leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, chce inovativně likvidovat odpad pomocí takzvané katalytické mineralizace. Probíhá za nízké teploty, což podle starostky Jany Křižkové (Občané pro Komňu) eliminuje vznik nebezpečných sloučenin. Vzniklou energii plánuje obec využít k provozování akvaponie, tedy chovu ryb a pěstování zeleniny bez půdy. Někteří místní obec kritizují za nedostatečné informace o záměru, který už schválilo zastupitelstvo. Obávají se také, že se připravuje stavba klasické spalovny, což starostka odmítá.
20. 5. 2021|

Nemocnice se plní nebezpečným „covidovým“ odpadem. Spalovny nestíhají

V nemocnicích výrazně přibývá nebezpečného odpadu. Týká se to běžného odpadu i toho s označením „covid“. Zdravotnická zařízení hlásí až třetinový nárůst, což se projevuje i v nákladech na jeho likvidaci. Spalovny, které mají licenci infekční odpad pálit, fungují momentálně na hraně svých kapacit.
18. 3. 2021|

Firma nestíhala likvidovat zdravotnický odpad, tak ho ukládala ven. Hrozí jí sankce

Nemocnice kvůli koronaviru produkují více zdravotnického odpadu. Podle firmy, která ho likviduje v jižních Čechách, jde až o dvojnásobné množství. Firma skladovala odpad pod širým nebem, a teď jí za to hrozí sankce.
8. 2. 2021|

Firma z Přeštic dostala pokutu za dovoz odpadů z Itálie, žaluje ministerstvo

Půlmilionovou pokutu za dovoz odpadů z Itálie dostala od inspekce životního prostředí firma z Přeštic. Podle úřadu špatně označila část odpadu a vozila ho rovnou do spalovny, což zákon zakazuje. Firma nesouhlasí a žaluje Ministerstvo životního prostředí.
12. 10. 2020|

Poslanci se přeli o podobě pravidel nakládání s odpady. K vládní předloze předložili desítky úprav

Sněmovna na své středeční schůzi odmítla jakékoli zpochybňování práva Izraele na existenci a obranu. Schválila také novelu zákona o bankách, která má zlepšit informovanost klientů, a zákon, který má pomoci řešit daňové spory v Evropské unii. Poslanci v prvním čtení podpořili i novelu, která má usnadnit sdílení informací mezi úřady, a návrh, který má hasičům ulevit od papírování. V odpoledním pokračování zvolili všech devět členů dočasné sněmovní komise, která má hodnotit účinnost vládní pomoci poskytnuté kvůli pandemii koronaviru. K večeru pak k vládní předloze pravidel nakládání s odpady předložili desítky úprav.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 20:23|

Pozor, infekční. Likvidace odpadu z nemocnic probíhá za zpřísněných opatření

Nemocnice musí likvidovat tuny infekčního materiálu. V současnosti je za infekční považováno vše, co lékaři použijí. S odpadem proto nákladají podle přísnějších pravidel. Končí ve spalovnách, které nemocniční roušky či rukavice likvidují rovněž se speciální péčí – tak, aby jistě zanikl veškerý biologický materiál.
14. 4. 2020|

Ostrava proti rozšiřování spalovny. Radnice chce mluvit do územního rozhodnutí

Město Ostrava se hodlá bránit proti rozšiřování tamní spalovny. Plán na expanzi schválilo minulý týden provozující firmě ministerstvo životního prostředí. Spolu s městem se vůči záměru staví odmítavě i kraj a část veřejnosti.
9. 12. 2019|

Rozšíření spalovny nebezpečného odpadu, které se snaží Ostrava zablokovat, ministerstvo povolilo

Rozšíření spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě - Mariánských Horách, proti kterému se postavily město Ostrava, městské obvody, Moravskoslezský kraj i obyvatelé, dostalo souhlas ministerstva životního prostředí (MŽP). Vyplývá to ze stanoviska na internetových stránkách MŽP, proti kterému se nelze odvolat. Ministerstvo se v něm ztotožnilo se závěry posudku o vlivech projektu na životní prostředí, podle kterého budou tyto vlivy přijatelné. Ostrava se hodlá proti rozhodnutí bránit všemi možnými prostředky.
4. 12. 2019|

Plzeň od ledna zdraží svoz odpadu, město doplácí čím dál víc

Plzeň od ledna více než zdvojnásobí poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Důvodem jsou rostoucí náklady na energie, služby, mzdy a inflace. Domácnost o čtyřech lidech, která má obvyklou 120litrovou nádobu, dosud platí 101 korun měsíčně při svozu jedenkrát týdně, nově to bude o 121 korun více, řekl radní David Šlouf (ODS). Novelu městské vyhlášky v pondělí schválili zastupitelé.
18. 11. 2019|

Investor zastavil přípravu výstavby spalovny v centru Vsetína. Lidé ji tam nechtějí

Společnost Zásobování teplem Vsetín zastavila přípravu stavby spalovny, kterou chtěla umístit do vsetínské lokality Ohrada. Radní totiž nesouhlasí s jejím umístěním v tomto místě. Proti spalovně protestovali také místní obyvatelé, petici podepsalo pět tisíc lidí.
25. 10. 2019|