TÉMA

Zeď

Na nové olomoucké náplavce popraskala zeď. Je v naprostém pořádku, reaguje Povodí Moravy

Obyvatelé Olomouce si na nové náplavce, která se otevřela jen nedávno, všimli děr a prasklin. Objevily se poté, co vodohospodáři snížili hladinu řeky Moravy kvůli kontrole a údržbě jezu. Podle techniků Povodí Moravy se však není čeho obávat. Tvrdí, že jde pouze o kosmetické vady. Náplavka v Olomouci za stovky milionů korun vznikla v rámci další etapy protipovodňových úprav Moravy.
15. 7. 2023|

Schody v centru Chrudimi se bortí, problémem je statika

Frekventované schodiště v centru Chrudimi je ve špatném technickém stavu, odhalily to statické zkoušky. Opěrné zdi, které schody drží, jsou podle výsledků testů v pohybu a sunou se dopředu. Pro tamní radnici je to za poslední rok už druhý problém se statikou u historické stavby.
23. 2. 2023|

Diplomacie protestuje proti zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Zazněl také návrh „odplaty“ v Praze

Česko odeslalo Rusku diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v ní požaduje urychlené zjednání nápravy. Městská část Praha 7 navrhla české diplomacii jako odvetu odstranění zdi, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. To ministerstvo nechce. Ruská agentura TASS ve středu odpoledne napsala, že ruské ministerstvo zahraničí si kvůli „vyostřování situace“ vysokými představiteli Česka pozvalo velvyslance Vítězslava Pivoňku.
19. 10. 2022|

30 let zpět: Rekonstrukce Paláce Žofín

Palác Žofín na pražském Slovanském ostrově musel začátkem devadesátých let projít generální rekonstrukcí. A to nejen samotná budova, ale i její okolí. Stavební firma musela budovu odvlhčit a zpevnit nábřežní zeď. Obnově neušly také interiéry.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 8. 2022|

Texas staví zeď na hranici s Mexikem. Tvrdí, že federální vláda nedělá dost proti nelegální migraci

Americký Texas zahájil stavbu zdi na hranici s Mexikem. Oznámil to jeho republikánský guvernér Greg Abbott. Kritizoval přitom administrativu demokratického prezidenta Joea Bidena, která podle něj nedostatečně brání nelegálním přechodům hranice.
19. 12. 2021|

Kaczyński chce řešit krizi na hranicích novým zákonem a radikálním posílením armády

Polsko by mělo mít nový právní prostředek k regulaci situace na hranici, přes kterou se z Běloruska v poslední době snaží dostat do Evropské unie tisíce migrantů. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí RMF FM to řekl šéf vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Polsko se snaží několik měsíců omezit nápor blízkovýchodních a afrických uprchlíků, které údajně do Běloruska láká prezident Alexandr Lukašenko na slib, že budou moci žít v EU.
16. 10. 2021|

Sejm schválil stavbu hraniční zdi. Má oddělit Polsko od Běloruska

Poslanci polského Sejmu, dolní komory parlamentu, dali zelenou stavbě zdi na hranici s Běloruskem, odkud se v posledních měsících pokusilo na území Evropské unie dostat několik tisíc migrantů. Zřízení bariéry bude stát asi 1,62 miliardy zlotých (devět miliard korun). Zároveň schválili novelu zákona, která umožní kontroverzní praxi odmítnutí uprchlíků na hranicích či ignorovaní jejich žádosti o azyl.
14. 10. 2021Aktualizováno14. 10. 2021, 23:13|

Více peněz na boj proti změnám klimatu. Joe Biden představil návrh svého prvního rozpočtu

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena představila návrh rozpočtu na rok 2022, který stvrzuje ostrý odklon od Bidenova předchůdce Donalda Trumpa. Rozpočet ve výši 1,5 bilionu dolarů (32,8 bilionu korun) znamená zvýšení základního financování proti současnému roku o osm procent. Zahrnuje zvýšení výdajů na boj proti změnám klimatu a násilí páchanému střelnými zbraněmi. A počítá s dalšími miliardovými investicemi do veřejné dopravy a sanace životního prostředí.
9. 4. 2021|

USA se vrací ke klimatické dohodě, končí i stavba hraniční zdi. Biden se vrhl do práce

Joe Biden jen pár hodin po složení přísahy podepsal 15 nových exekutivních příkazů a dvě nařízení pro federální agentury v oblastech zdravotnictví, hospodářství, imigrace, ekologie či rovnosti. Některé z nich ruší vlajkové lodě politiky Donalda Trumpa. Takto rychlý a rozsáhlý start legislativní činnosti je podle CNN v moderních dějinách ojedinělý. Přijal také přísahu členů svého týmu a Senát mu schválil ředitelku tajných služeb.
20. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 20:33|

Díky zdi na hranici s Mexikem klesla ilegální migrace, tvrdí Trump. Biden projekt kritizuje

Jedním z nejvýraznějších témat současného mandátu amerického prezidenta Donalda Trumpa byla bezpečnost. Zatímco v roce 2016 zvítězil ve volbách i díky slibu postavit zeď na hranicích s Mexikem, před těmi letošními prezident tvrdí, že kvůli bariéře dlouhé stovky kilometrů výrazně klesla nelegální imigrace. Jeho protikandidát Joe Biden projekt za desítky miliard dolarů kritizuje jako neefektivní.
31. 10. 2020|

V Lokti se zřítila opěrná zeď u domu a zasypala silnici

V Lokti na Sokolovsku v části Údolí se v noci na čtvrtek zřítila opěrná zeď u domu. Kameny a hlína zasypaly silnici mezi Loktem a Horním Slavkovem. Policie silnici uzavřela a na místo přijel statik. Podle policejního mluvčího Jakuba Kopřivy se při incidentu nikdo nezranil.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 15:36|

Než ji stihli opravit, sesunula se k zemi. V centru Znojma se zřítila zeď

Zeď v centru Znojma, kterou chtělo vedení města sanovat, se v pondělí sesunula i s částí chodníku. Její pád nikoho neohrozil, protože od loňska byl vstup do této části zakázaný. Radní se teď snaží co nejrychleji najít firmu, která zeď opraví.
20. 2. 2020|

Severní Irsko děsí brexit. Staré zdi se ještě nepodařilo zbořit a už hrozí nová vlna násilí

Dohodu o brexitu mezi Spojeným královstvím s Evropskou unií dlouhodobě komplikoval strach z nové hranice mezi Irskem a Severním Irskem. O možných kontrolách po brexitu už mluví i Londýn. V samotném Severním Irsku sílí nejistota a roste počet lidí, kteří s odchodem z Unie nesouhlasí. Zatím se totiž nepodařilo zbořit ani staré „zdi míru“, jež v severním Belfastu oddělují britské protestanty od irských katolíků, potažmo unionisty od republikánů.
12. 12. 2019|

„Postavíme zeď v Coloradu,“ oznámil Trump. Stát ovšem nesousedí s Mexikem

Šéf Bílého domu Donald Trump vzbudil pozdvižení svým výrokem o stavbě zdi v Coloradu. Stát, který se nachází v centrální části USA mezi Utahem a Kansasem, přitom nesousedí s Mexikem, odkud proudí do země přistěhovalci. Trump následně na Twitteru vysvětloval, že šlo o žert.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 12:59|

Část Jakarty se rychle potápí. Metropoli má zachránit obří zeď za bilion korun

Indonésie plánuje vytvořit v zálivu obří zeď, která uchrání potápějící se část Jakarty. Odborníci spočítali, že zhruba za třicet let by jedna třetina města mohla být pod hladinou moře. Někteří obyvatelé se ale bojí, že projekt za 42 miliard dolarů (963 miliard korun) je místo záchrany uvede do existenčních problémů.
28. 7. 2019|

Trumpův triumf. Nejvyšší soud povolil výstavbu hraniční zdi u Mexika z peněz Pentagonu

Americká vláda může využít dvě a půl miliardy dolarů z financí ministerstva obrany na výstavbu zdi podél hranice s Mexikem. Nejvyšší soud tak zvrátil verdikt soudu nižší instance, který to Washingtonu zakázal. Verdikt je vítězstvím pro prezidenta Donalda Trumpa, který výstavbu zdi slíbil už před volbami v roce 2016. Letos v únoru po nezdaru jednání s Kongresem kvůli tomu vyhlásil stav nouze.
27. 7. 2019Aktualizováno27. 7. 2019, 11:24|

Okamžité vyhoštění. Trumpova administrativa usnadnila deportace migrantů

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa výrazně usnadnila zrychlenou deportaci, čímž obejde imigrační soudy. Podle nových pravidel, která začnou platit ještě v úterý, může být okamžitě vyhoštěn každý přistěhovalec bez dokladů, který v zemi pobývá méně než dva roky, oznámilo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti.
23. 7. 2019|

Ministryně vnitřní bezpečnosti USA, která přispěla k řadě Trumpových kontroverzních výroků, končí

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová rezignovala. S odvoláním na její rezignační dopis o tom napsaly světové agentury. Informaci, že Nielsenová post opouští, nejprve na Twitteru zveřejnil prezident Donald Trump. Ten zároveň doplnil, že nově bude funkci vykonávat dosavadní šéf amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP) Kevin McAleenan. Kromě ministryně končí po dvou letech také dosavadní šéf ochranky amerického prezidenta Randolph Alles.
8. 4. 2019Aktualizováno8. 4. 2019, 08:18|

Trump si uhájil stav nouze na hranici s Mexikem. Sněmovna USA nedokázala přehlasovat jeho veto

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty nedokázala přehlasovat republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který vetoval kongresovou rezoluci o ukončení jím vyhlášeného stavu nouze na hranici s Mexikem. Kauza bude mít ještě soudní dohru, neboť Trumpovo rozhodnutí vyhlásit stav nouze, které má obejít Kongres a získat peníze na stavbu pohraniční zdi, zažalovalo jako protiústavní vícero států USA.
26. 3. 2019|

Sněmovna reprezentantů se vyslovila proti Trumpově stavu nouze. Jde o stavbu zdi na hranici s Mexikem

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý schválila rezoluci blokující vyhlášení stavu nouze na jižní hranici s Mexikem, o němž před dvěma týdny dekretem rozhodl americký prezident Donald Trump. Hlasovalo pro ni 245 zákonodárců, 182 bylo proti. Prezident už dříve oznámil, že hodlá tuto rezoluci vetovat, pokud projde oběma komorami Kongresu. V Senátu, který bude o záležitosti hlasovat, mají na rozdíl od dolní komory většinu republikáni.
27. 2. 2019|
Shutdown

Rozpočet USA možná znovu narazí do Trumpovy zdi, prezident dohodě nevěří

Patová situace kolem požadavku amerického prezidenta Donalda Trumpa na výstavbu zdi na hranici s Mexikem, na kterou chce od Kongresu skoro šest miliard dolarů, hrozí vyústit v další shutdown. Americký rozpočet by se tak opět mohl ocitnout v provizoriu, kdy by vládní úřady neměly z čeho financovat běžný provoz. V pondělí o situaci znovu jednají demokraté a republikáni u jednoho stolu. Prezident Trump se jednání neúčastní, protože v dohodu již nevěří.
11. 2. 2019|

Prázdná slova, kritizují Trumpovo poselství demokraté. Média řeší „sarkastický“ potlesk Pelosiové

Poselství prezidenta Donalda Trumpa o stavu unie nepřineslo nic podstatného a nepřiblížilo rozdělenou zemi k jednotě. Shodli se na tom politici Demokratické strany. Velmi kritičtí byli populární afroamerická politička Stacey Abramsová i kalifornský nejvyšší prokurátor Xavier Becerra, kteří přednesli oficiální reakci demokratů na projev. Někteří jejich spolustraníci ale zaujali k prezidentovu poselství smířlivější postoj a oproti loňskému roku našli dokonce důvod k potlesku. Média řeší zejména jednu z reakcí předsedkyně Sněmovny reprezentantů a kritičky Trumpa Nancy Pelosiové, jejíž potlesk některá označují za „sarkastický“.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 15:00|

„Stav naší unie je silný,“ řekl Trump v Kongresu. Vyzval k jednotě a ke stavbě bariéry na hranici s Mexikem

Americký prezident Donald Trump v poselství o stavu unie vyzval k jednotě hluboce rozdělený americký národ, který podle kritiků polarizoval sám svou agresivní politikou. V projevu předneseném ve Sněmovně reprezentantů podle očekávání vyzval ke stavbě zdi na hranicích  s Mexikem. Ta má podle něj zemi ochránit před zločinci a drogovou epidemií. Zatímco republikánští členové Kongresu jeho projev vítali opakovanými ovacemi, na straně demokratů často panovalo hrobové ticho.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 06:24|

Trump přednese před rozhádaným Kongresem poselství o stavu unie

Americký prezident Donald Trump předstoupí před Kongres s tradičním poselstvím o stavu unie, už druhým ve svém funkčním období. Bilanční zpráva, která shrne výsledky druhého roku Trumpova vládnutí a informovat o záměrech Bílého domu pro letošní rok, zazní v době vyostřeného sporu mezi republikány a demokratickou opozicí, jehož symbolem se stal zápas o zeď na hranici s Mexikem. Práva opoziční strany na odpověď využije populární afroamerická politička Stacey Abramsová.
5. 2. 2019|