TÉMA

Exploze

Obžalovaný kvůli výbuchu v Bílině prohlásil vinu, druhý chce dokazování

Obžalovaný Michal Dlouhý, někdejší bezpečnostní ředitel areálu muničního skladu v Bílině, který v roce 2020 vybuchl, před soudem v Teplicích prohlásil vinu. Řekl, že to, co se stalo, ho mrzí. Druhý obžalovaný Daniel Petráš, bývalý vedoucí bezpečnostní ochrany areálu, prostřednictvím obhájce uvedl, že skutečnosti v obžalobě považuje za sporné a požaduje dokazování. Muže žalobce viní, že při výkonu svých funkcí z nedbalosti zavinili nedodržení pravidel při nakládání s nalezenou municí. Obžalovaní svým jednáním podle něj způsobili vyšší intenzitu výbuchu. Hrozí jim až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Soud bude pokračovat výslechem soudního znalce v květnu.
10. 4. 2024|

Izraelský úder v Gaze zabil sedm pracovníků charitativní organizace

Při útoku na humanitární konvoj v Pásmu Gazy zemřelo sedm lidí, kteří pracovali pro organizaci World Central Kitchen (WCK). Podle informací agentury AP se obětí úderu stali tři Britové, Australanka, Polák, člověk s americko-kanadským občanstvím a palestinský řidič. Společnost WCK, která dodává do Gazy humanitární pomoc, se rozhodla pozastavit v pásmu své aktivity. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu později přiznal, že vůz humanitární organizace zasáhla izraelská armáda, šlo podle něj o neúmyslný tragický incident.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 17:50|

Nord Stream někdo poškodil záměrně, ale nemáme důvody pro trestní stíhání, oznámilo Dánsko

Dánsko v pondělí uvedlo, že se rozhodlo ukončit vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy. Dánsko je po Švédsku druhou zemí, která své vyšetřování možné sabotáže na plynovodech z roku 2022 končí, informovala agentura Reuters.
26. 2. 2024|

V Horšovském Týně explodoval podomácku vyrobený výbušný systém, zranil jednoho muže

Na sídlišti v Horšovském Týně v noci na úterý zranil jednačtyřicetiletého muže podomácku vyrobený nástražný výbušný systém. Informovala o tom policie. Muž, který se vracel z práce, našel před bytovým domem papírovou krabičku. Když ji odstrčil nohou na stranu, explodovala a střepiny ho zranily v obličeji. Na místě zajistili policisté několik kriminalistických stop, které teď podrobí odborným expertizám. Případ prověřují krajští kriminalisté, požádali veřejnost o spolupráci.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:42|

Seznam Zprávy se musí omluvit za nepravdy kvůli Vrběticím, uvedl Polčák. Redakce se chce bránit

Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které v roce 2022 uveřejňoval v článcích o europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi (STAN) a jeho právním zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Informaci sdělil sám Polčák. Podle šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka soud nezpochybnil podstatu kauzy, vyčíslení jedné z odměn ale podle něj označil za „nepřiměřené zjednodušení“. Proti rozsudku podá server dovolání. Polčák na síti X následně označil reakci serveru za „úsměvnou“, věří ale, že svou povinnost web splní.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 17:24|

V Nairobi vybuchl plyn. Zranily se stovky lidí, nejméně dva zemřeli

Při výbuchu plynu a rozsáhlém požáru v Nairobi zemřeli v noci na pátek dva lidé, zraněných je přes dvě stovky. S odkazem na prohlášení keňské vlády to píše agentura AFP. Místní Červený kříž dříve informoval o skoro třech stovkách zraněných. Výbuch podle úřadů nastal v sídle firmy, která se zabývala plněním tlakových lahví plynem.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 06:15|

Íránské revoluční gardy zaútočily v Iráku a v Sýrii. Tvrdí, že cílily na zpravodajce a teroristy

Íránské revoluční gardy uvedly, že zaútočily balistickými raketami na „špionážní centra a shromáždění protiíránských teroristických skupin“ u iráckého Irbílu a v Sýrii zaútočily raketami na „pachatele teroristických operací“ v Íránu. Podle agentury Reuters o tom informovala íránská státní média. Letiště v metropoli iráckého Kurdistánu zastavilo provoz poté, co byly nad městem slyšet exploze, sdělily Reuters irácké bezpečnostní zdroje.
15. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 00:06|

Exploze u Solejmáního hrobu v Íránu si vyžádaly nejméně 95 mrtvých. Úřady mluví o terorismu

Nejméně 95 lidí ve středu zahynulo a dalších 211 jich bylo zraněno při dvou explozích nedaleko hřbitova v íránském městě Kermán, kde je pochován generál Kásim Solejmání, uvedl tamní ministr zdravotnictví Bahrám Ejnolláhí. Oznámil to poté, co státní média hovořila o 103 mrtvých. Podle ministra však byla některá jména obětí započítána dvakrát. K atentátu, který je podle agentury DPA nejhorší ve zhruba 45letých dějinách islámské republiky, se dosud nikdo nepřihlásil. Podle zástupce guvernéra provincie Kermán šlo o terorismus. Polooficiální web Nournews uvedl, že na silnici vedoucí ke hřbitovu explodovalo několik plynových lahví.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 22:22|

Rusové masivně zaútočili na Kyjev, Charkov a další města. Zabili pět lidí a přes sto jich zranili

Vzdušný útok Ruska na Ukrajinu si vyžádal nejméně pět obětí a sto třicet zraněných, uvedly ukrajinské úřady. V ukrajinském hlavním městě byly v úterý ráno slyšet výbuchy, podle tamních úřadů nad Kyjevem a jeho okolím pracovaly systémy protivzdušné obrany. Mnoho ruských střel mířilo také na Charkov. Raketový útok, podle listu Ukrajinska pravda zřejmě s využitím 16 bombardérů Tu-95, následoval poté, co Rusko v noci na Ukrajinu zaútočilo 35 drony. Podle ukrajinského letectva byl úder rozsahem srovnatelný s útokem z 29. prosince.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 23:39|

Zastupitel v zakarpatské obci odpálil granáty na jednání samosprávy, zranil nejméně 26 lidí

Nejméně 26 lidí utrpělo zranění poté, co na jednání samosprávy v obci Kerecky v Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny jeden ze zastupitelů odpálil tři granáty. Policie a zpravodajská služba SBU vyšetřují případ jako teroristický útok, uvedla ukrajinská média.
15. 12. 2023|
Doporučujeme

Past pokroku: Žízeň po levném benzinu téměř zničila Mexický záliv

Když 20. dubna 2010 došlo k výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, zahynulo při něm tehdy 11 lidí. Ale to byl teprve začátek mnohem větší tragédie.
29. 11. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 12:27|

Izraelci kontrolují celou hranici s Pásmem Gazy. Shromažďují u ní vojáky

Izraelská armáda oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s palestinským Pásmem Gazy, podle BBC se u ní soustředí 35 izraelských praporů. Pásmo Gazy nadále čelí bombardování ze vzduchu, které provádí izraelské letectvo v reakci na útok teroristů Hamásu na izraelském území. Počet mrtvých přesáhl v Izraeli podle oficiálních údajů tisícovku, v Pásmu Gazy devět stovek. USA poskytnou Izraeli vojenskou pomoc, obsahovat bude mimo jiné rakety pro izraelský systém protivzdušné obrany.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 21:52|

Ruští agenti, kteří stáli za explozemi ve Vrběticích, škodili i Ukrajině, píše tamní agentura

Ukrajinské bezpečnostní složky mají důkazy o zapojení ruských zpravodajských služeb do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, kde byly uloženy zbraně určené pro Ukrajinu. S odvoláním na ukrajinské vyšetřovatele a tajnou službu SBU to napsala agentura Ukrinform. Ruští agenti podle nich měli na svědomí i explozi skladu zbraní ve městě Svatove v Luhanské oblasti.
29. 9. 2023|

Uzbeckou metropolí Taškentem otřásl mohutný výbuch

Hlavním městem Uzbekistánu Taškentem otřásla v noci na čtvrtek silná exploze. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní média. Podle nich zřejmě vybuchl celní sklad v blízkosti letiště. Incident si vyžádal jednu oběť a 162 raněných, napsala agentura Reuters.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 10:07|

Obyvatelé Náhorního Karabachu prchají v obavě z čistek, Západ pošle humanitární pomoc

Přes osmadvacet tisíc lidí opustilo Náhorní Karabach, který v minulém týdnu ovládly ázerbájdžánské síly, napsala agentura Reuters. Arménské úřady těm, kteří nemají po příchodu kde zůstat, zajišťují nouzové ubytování. Spojené státy a Evropská unie přislíbily humanitární pomoc.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 22:12|

Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jeho majitel, potvrdila pitva

Obětí čtvrtečního výbuchu rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku je jednačtyřicetiletý majitel domu, potvrdila soudní pitva. Vyšetřování bude trvat několik měsíců, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Exploze poškodila i několik domů v okolí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Policie už dříve uvedla, že majitelem domu byl profesionální hasič. Případ tak má obdobné rysy jako exploze v nedalekých Mostkovicích před pěti lety.
26. 9. 2023|

Za explozi v Otinovsi může výroba pyrotechniky, tvrdí část místních. Policie příčiny vyšetřuje

Vyšetřovatelé se zabývají možností, že příčinou exploze v rodinném domě v Otinovsi na Prostějovsku byla neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové je to jedna z verzí, vyšetřování ale není u konce, potrvá ještě několik dní. Při výbuchu zemřel jeden člověk. Pravděpodobně to byl majitel domu a provozovatel prodejny se zábavní pyrotechnikou, jeho identitu ale potvrdí až nařízená pitva.
22. 9. 2023|

V Otinovsi na Prostějovsku vybuchl dům. Jeden člověk zemřel

Při explozi domu v Otinovsi na Prostějovsku krátce po poledni zemřel jeden člověk. Majitelem objektu byl profesionální hasič, potvrdila policie. Silný výbuch poškodil střechy několika okolních domů.  Na místě zasahuje zdravotnická záchranná služba, hasiči a policisté. Kvůli explozi je neprůjezdný silniční průtah obcí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Kriminalisté prověřují případ pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 20:00|

Část ruského dronu zřejmě dopadla na naše území, informovali Rumuni NATO

Bukurešť informovala spojence v NATO o incidentu z noci na pondělí, při němž na rumunské území zřejmě dopadly části ruského dronu útočícího na ukrajinský přístav na Dunaji. Podle agentury Agerpres to uvedl prezident země Klaus Iohannis. Tvrzení Kyjeva, že na rumunské území dopadly trosky ruského dronu, dosud Bukurešť popírala.
6. 9. 2023|

Ukrajinci prozradili, čím loni v říjnu odpálili Krymský most

Ukrajinská armáda poničila loni v říjnu Krymský most pomocí jednadvaceti tun hexogenu, který byl umístěn ve vrstvách balicí fólie. Výbušnou látku na místo dopravil kamion. Pozadí úderu na infrastrukturu okupačních sil teď poodhalil šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk. Kreml po poničení mostu v odvetě nařídil masivní údery na ukrajinská města včetně Kyjeva.
19. 8. 2023Aktualizováno19. 8. 2023, 14:55|

V Dagestánu na jihu Ruska vybuchla benzinka. Zemřelo přes třicet lidí

Nejméně 35 lidí přišlo o život a další desítky utrpěly zranění v důsledku exploze a požáru na benzinové stanici v Machačkale na jihu Ruska. S odvoláním na regionální úřady a federální ministerstvo pro mimořádné situace to v úterý uvedla agentura TASS. Záchranáři pokračují v rozebírání ruin a pátrání po lidech pod sutinami.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 16:18|

Městem u Moskvy otřásl silný výbuch, jedna žena zemřela a jsou desítky zraněných

Ruským městem Sergijev Posad, asi padesát kilometrů od Moskvy, otřásl silný výbuch, informuje Meduza. Na zveřejněných fotografiích a záběrech je vidět vysoký sloup dýmu stoupající nad městem. Výbuch prý nastal v místním skladu s pyrotechnikou, který si pronajímala soukromá firma v areálu továrny vyrábějící optické přístroje. Nejméně šest desítek lidí utrpělo zranění, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Jedna z žen hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče podlehla svým zraněním, uvedla večer agentura Interfax s odvoláním na místní radnici.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 20:53|

Při explozi v Pákistánu zemřely desítky lidí

Asi 40 lidí v neděli zemřelo při explozi bomby na shromáždění stoupenců radikálního duchovního a vůdce islamistické strany v okrese Badžur na severozápadě Pákistánu u hranic s Afghánistánem. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na policii. Dalších skoro dvě stě osob utrpělo zranění. Podle policie důkazy nasvědčují tomu, že šlo o sebevražedný atentát. Podle agentury AP jde o jeden z nejhorších útoků za poslední roky.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 20:46|

Výbuch plynu na chatě na Slovensku zranil devět lidí z Česka, mezi nimi i sedm dětí

Devět lidí včetně sedmi dětí utrpělo zranění při výbuchu plynu na chatě ve slovenské obci Lehota pod Vtáčníkom v Trenčínském kraji. Informovala o tom slovenská média. Na chatě pobývaly děti z Prahy, které se tam účastnily horolezeckého tábora, napsal server pluska.sk. Také české ministerstvo zahraničí má zatím informace o devíti zraněných českých občanech, z nichž sedm byly děti, uvedl mluvčí resortu Daniel Drake.
25. 7. 2023|