TÉMA

Der Spiegel

Nikde s tím nezaplatím, stěžoval si Bystroň z AfD při přebírání peněz od propagandisty, tvrdí Spiegel

Německý týdeník Der Spiegel s odvoláním na své zdroje ve zpravodajských službách uvedl, že na nahrávkách, na kterých poslanec AfD Petr Bystroň údajně přebírá peníze od ruského propagandisty, zazní stížnost, že s takovými bankovkami nikde nezaplatí. Bystroň veškerá obvinění ze spolupráce s prokremelskou vlivovou sítí odmítá. Na dotaz Spiegelu prohlásil, že informace pocházejí z nedůvěryhodného zdroje a jsou součástí „kampaně organizované NATO“.
před 18 h hodinami|

Německá policie vyšetřuje hudebníka Waterse kvůli kostýmu na koncertě

Policie v Berlíně vyšetřuje spoluzakladatele britské rockové kapely Pink Floyd Rogera Waterse kvůli možnému šíření nenávisti proti určité náboženské, národnostní nebo etnické skupině. Informuje o tom internetový portál týdeníku Der Spiegel. Případ souvisí s Watersovým koncertem z minulého týdne, na kterém vystoupil v černém kabátu s červenou páskou na paži. Tento kostým podle mluvčího policie připomínal uniformu, jakou nosili důstojníci nacistické organizace SS.
26. 5. 2023|

Spiegel: Německo pošle Ukrajině tanky Leopard 2. Povolí to i svým spojencům

Německo pošle Ukrajině tanky Leopard 2 a povolí to i spojencům, jako je Polsko, uvedl server zpravodajského magazínu Spiegel. Kancléř Olaf Scholz, který to dlouho odmítal, se ke kroku podle serveru odhodlal po měsících zvyšujícího se tlaku ze strany koaličních partnerů i zahraničních spojenců a konzultacích se Spojenými státy. Země jako Polsko povolení Berlína k vývozu leopardů potřebují, protože jsou to tanky německé výroby. Očekávaný krok už uvítal Kyjev i německá opozice. Moderní tanky typu Challenger 2 chce Kyjevu poskytnout také Británie.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 20:57|

Premiér Fiala jednal s kancléřem Scholzem o možnosti zásobování plynem z německých terminálů

Český premiér Petr Fiala (ODS) jednal v úterý v Berlíně s německým kancléřem Olafem Scholzem o obranné a energetické spolupráci. Česko by rádo získalo podíl v terminálu LNG v Lubminu na pobřeží Baltu, plyn by odtud mohlo mít již pro nadcházející zimu, řekl Fiala. Tanky Leopard 2, které Česko dostane od Německa jako náhradu za stroje, jež poslalo na Ukrajinu, česká armáda potřebuje k zajištění obranyschopnosti země, dodal. Agentura Bloomberg a magazín Spiegel uvedly, že Německo tento týden povolí Polsku poskytnout tyto tanky Ukrajině a pošle i své tanky. Další média pak píšou o vyslání amerických tanků M1 Abrams.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 18:56|

Minské dohody daly Kyjevu čas připravit se proti ruské armádě, odmítá Merkelová kritiku

Bývalá dlouholetá německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru s týdeníkem Der Spiegel přiznala, že ke konci svého mandátu už neměla žádné páky, jak přimět ruského prezidenta Vladimira Putina k jednání. Putinovi podle ní záleží jen na moci a tu ona jako odcházející politička neměla, řekla Merkelová.
25. 11. 2022|

Novináři z Bellingcatu odhalili jména programátorů, kteří navádějí rakety na ukrajinské školky

Ruská armáda na začátku října vypálila na ukrajinská města rakety za desítky miliard korun. Chlubila se přesností zásahu a její střely dopadaly do ulic obytných čtvrtí, na školky i na dětská hřiště. Novináři z Bellingcatu, Insideru a Spiegelu nyní odhalili jména i tváře těch, kteří za útoky na ukrajinské civilisty stojí. Jak jejich investigace probíhala, popsal České televizi šéf investigativní skupiny Bellingcat Christo Grozev. Tématu se věnoval nedělní Newsroom ČT24.
31. 10. 2022|

Rusko přiškrtilo Nord Stream 1, zarezervovalo však větší kapacitu plynovodu přes Slovensko

Dodávky ruského plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 do Německa ve středu v souladu s pondělním oznámením ruské společnosti Gazprom klesly. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že firma do Evropy dodává tolik plynu, kolik je jen možné a nutné – ve větších dodávkách mu podle něj zabránily evropské sankce, které zpozdily opravu turbíny pro plynovod. Mluvčí německé vlády hovoří o mocenské hře, argument s turbínou odmítá.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 20:33|

Německá koalice chce připravit Schrödera o kancléřské benefity

Německá vládní koalice hodlá bývalého kancléře Gerharda Schrödera připravit o část servisu, který mu plyne z jeho někdejší služby Německu. Sociálnědemokratický politik se silnými vazbami na Rusko by už tento týden měl přijít o kanceláře i zaměstnance ve Spolkovém sněmu, na které měl až dosud z titulu své funkce nárok. Informuje o tom ARD a Spiegel.
18. 5. 2022|

Německé úřady provedly zátah proti pravicovým extremistům, čtyři lidi zadržely

Na osm set německých vyšetřovatelů ve středu provedlo v jedenácti spolkových zemích zátah proti pravicovým extremistům. Zadrženy byly čtyři osoby z okolí organizace bojových sportů z Eisenachu, informovala podle agentury DPA mluvčí spolkového státního zastupitelství v Karlsruhe. Padesát lidí bylo obviněno. Jde mimo jiné o členy zakázané sítě Combat 18 nebo organizace Atomwaffen Division. Nacistické uskupení původně ze Spojených států se netajilo úmyslem rozpoutat v Německu rasovou válku.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 20:38|

NATO chce Rusku předložit písemné návrhy ke zbrojení. Blinken se sejde s Lavrovem

Severoatlantická aliance chce v brzké době předložit Rusku písemné návrhy ke sporům v otázkách zbrojení a transparentnosti. V rozhovoru s magazínem Der Spiegel to prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Co nejdřívější odpověď na své návrhy požaduje Moskva i od Spojených států, řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v telefonátu se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem. Ten zdůraznil význam pokračování v diplomatické cestě ke zmírnění napětí kolem Ukrajiny. Oba ministři se dohodli na společné schůzce v pátek 21. ledna v Ženevě.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 20:43|

Policie zmařila chystaný útok na synagogu v německém Hagenu. Podezřelého Syřana zadržela

Německá policie v souvislosti s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela šestnáctiletého mladíka, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou. O hrozbě před židovským svátkem Jom Kipur (Den smíření) informovala policie ve středu večer. Šéf zemské vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet a zemský ministr vnitra Herbert Reul ve čtvrtek řekli, že plánovaný útok byl pravděpodobně islamisticky motivovaný. Policie kromě chlapce zadržela ještě další tři osoby, které ale večer propustila.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 22:59|

Bývalý rakouský vicekancléř Strache stanul před soudem kvůli obžalobě z korupce, vinu popírá

Ve Vídni začal soud s někdejším místopředsedou rakouské vlády Heinzem-Christianem Strachem. Bývalý člen a expředseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) čelí obvinění z korupce v souvislosti s vyšetřováním, které následovalo po takzvané aféře Ibiza. Strache i další obžalovaný před soudem popřeli svou vinu. Verdikt by mohl padnout v pátek, Strachemu hrozí až pět let vězení.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 15:29|

Reakce na volební fiasko CDU se vrší. Pro konzervativce je to budíček, řekl Söder

Výsledek nedělních zemských voleb v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci svědčí o podlomené důvěře v politiku. Prohlásila to spolupředsedkyně Zelených Annalena Baerbocková, jejíž strana je jedním z vítězů. Předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Laschet, jehož strana sice skončila druhá, ale kvůli propadům je považována za poraženého, označil výsledek za zklamání. Bavorský premiér Markus Söder, kterého analytici označují za možného kancléřského kandidáta konzervativní koalice Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU), hovoří o budíčku pro CDU/CSU.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 14:30|

Spiegel: Z extremismu je podezřelá celá Alternativa pro Německo, kontrarozvědka ji může sledovat

Německá kontrarozvědka na celostátní úrovni sleduje celou opoziční stranu Alternativa pro Německo (AfD) kvůli podezření z pravicového extremismu. S odvoláním na své zdroje to ve středu napsal magazín Der Spiegel a dodal, že sledování má řadu výjimek. Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), jak se německá civilní kontrarozvědka oficiálně jmenuje, případ prozatím komentovat odmítl.
3. 3. 2021|

Do památníku bývalého koncentračního tábora Buchenwald chodí lidé sáňkovat

I obyčejné sáňkování může způsobit skandál, když se provozuje na nesprávném místě, jak tento týden zjistili v Německu. Ředitel tamního památníku Buchenwald, který se nachází na místě bývalého nacistického koncentračního tábora, si totiž postěžoval na místní nadšence, kteří si zimních radovánek užívali v jeho areálu a mimo jiné sáňkovali přímo přes místa, kde se nacházejí hromadné hroby někdejších vězňů.
16. 1. 2021|

Napálený ruský agent prozradil Navalnému, jak byl otráven, píší Bellingcat a CNN

Ruský agent nevědomky vyzradil v telefonickém rozhovoru s Alexejem Navalným, jak byl kritik Kremlu otráven. Agent, který nepoznal, že mluví s Navalným, politikovi řekl, že toxická látka novičok mu byla nastražena do spodního prádla. Informovaly o tom investigativní web Bellingcat a americká televizní stanice CNN s odvoláním na záznam rozhovoru Navalného s agentem, který se údajně účastnil sledování ruského opozičního předáka, operace jeho otrávení a následného zahlazování stop. Ruská tajná služba FSB informaci označila za podvrh.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 20:36|

Spojené státy překonaly hranici 11 milionů nakažených koronavirem. Tempo nákazy po volbách zrychluje

USA v neděli překonaly hranici 11 milionů potvrzených koronavirových infekcí. Poslední milion případů se v zemi prokázal za jediný týden, informuje agentura Reuters, která se odvolává na vlastní statistiky. Poradci příštího prezidenta Joea Bidena upozorňují, že se zdravotnictví pohybuje na hraně kolapsu a je potřeba dostat šíření nákazy pod kontrolu ještě předtím, než se Biden ujme úřadu.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 20:11|

Soud rozplétá vraždu Čečence v Berlíně. Podle prokuratury za ní stojí Moskva

Berlínský soud začal projednávat případ loňské vraždy Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho, která je vedle otravy ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nebo dění na Ukrajině a v Bělorusku zdrojem napětí v německo-ruských vztazích. Berlín opakovaně varoval Moskvu, že musí počítat s odpovídající německou reakcí, pokud soud zjistí, že za vraždou stojí Rusko. Moskva podíl na činu odmítá. Případ má přesah i na Slovensko, v souvislosti s incidentem totiž Bratislava v srpnu vypověděla tři ruské diplomaty.
7. 10. 2020|

„Necítíš žádnou bolest, ale víš, že umíráš,“ popsal Navalnyj otravu

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj řekl německému časopisu Der Spiegel, že se plánuje vrátit do své země. Nechce být totiž exilovým vůdcem. Kritik Kremlu, který byl podle Německa otráven nervově paralytickou látkou novičok, také popsal chvíli, kdy na něj začal jed působit: „Necítíš žádnou bolest, ale víš, že umíráš.“ Z činu obvinil prezidenta Vladimira Putina. Kreml odmítl toto nařčení jako „naprosto neopodstatněné a nepřijatelné“ a „naprosto pomlouvačné“. Opozičník podle něj dostává instrukce od americké CIA.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 13:04|

Výrok Jourové o nemocné demokracii v Maďarsku má dohru. Tamní ministryně ji vyzvala k rezignaci

„Pan Orbán rád říká, že buduje neliberální demokracii. Já bych řekla, že vytváří nemocnou demokracii,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová pro německý Der Spiegel a vzbudila nevoli u vlády v Budapešti. Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová vyzvala Jourovou k rezignaci.
28. 9. 2020|

Jourová: Orbán vytváří nemocnou demokracii, stav médií je alarmující

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se obává o osud demokracie a práva v Evropské unii. V novém vydání magazínu Der Spiegel upozornila na to, že nezávislost médií je podrobována zkoušce v takřka všech unijních státech. Ohýbání zásad právního státu vidí hlavně v členských zemích na východě, zejména v Maďarsku či Polsku.
26. 9. 2020|

Novičok použitý proti Navalnému byl silnější než v předchozích případech, píše Der Spiegel

Nervově paralytická látka novičok, kterou byl otráven kritik Kremlu Alexej Navalnyj, byl podle informací německého časopisu Der Spiegel silnější než předchozí zaznamenané formy. Posiluje to domněnku, že Kreml byl do případu zapleten, soudí zpravodajský magazín, který se odvolává na informace z prostředí tajných služeb.
11. 9. 2020|

Navalného stav se podle médií zlepšuje. Za otravou je nejspíš ruské vedení, prohlásil Pompeo

Zdravotní stav otráveného předáka ruské opozice Alexeje Navalného se očividně výrazně zlepšuje, po probuzení z kómatu je již schopen mluvit. Informoval o tom magazín Der Spiegel, který společně s investigativním portálem Bellingcat poukázal také na to, že s lepšícím se stavem Navalného policie zpřísňuje jeho ochranu. Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea existuje „značná pravděpodobnost“, že za otravou Navalného stálo ruské vedení. Kreml považuje Pompeovo vyjádření za „nepřijatelné“.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 12:14|

Řekové podle novinářů odtahují čluny s uprchlíky na volné moře. Porušují tím evropské právo

Řecká vláda čelí obviněním z nelegální deportace běženců. Podle řady svědectví násilně odtahuje čluny s migranty ze svých vod v Egejském moři. „Neovladatelné čluny s uprchlíky nechali Řekové na volném moři, zpátky na pobřeží je dostala až turecká strana,“ uvedl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. OSN a Evropská komise žádají vyšetřování – Řecko nařčení odmítá.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 20:21|