TÉMA

Lednice

Lichtenštejnům se majetek na jihu Moravy nevrátí, potvrdil odvolací soud

Majetek na Břeclavsku, mimo jiné zámky v Lednici a ve Valticích, stát a další instituce nemusí rodu Lichtenštejnů vracet. Krajský soud v Brně ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi, který zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna požadující vydání majetku od státu, jenž podle ní užívá neoprávněně. Lichtenštejnové přišli o tento majetek v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Právní zástupce nadace Aleš Linhart novinářům po jednání řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 13:45|

Památky táhly o prázdninách méně než před covidem a válkou. Příští rok budou někteří kasteláni šetřit

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos do konce srpna 3,3 milionu lidí, z toho 1,9 milionu o prázdninách. Nejvíce z nich se vydalo na jihomoravský zámek Lednice. Podle generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové je sice letos o státní památky větší zájem než loni, ale zároveň přichází méně návštěvníků, než bylo zvykem před pandemií covidu-19 a před válkou Ruska proti Ukrajině. Chybějí hlavně zahraniční turisté – ti asijští i ruští. Ústav se navíc bude muset příští rok vypořádat i s menším příspěvkem na provoz.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 19:32|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Úhyn ryb v Dyji je zřejmě větší než v Bečvě před dvěma lety

Z řeky Dyje pod Novomlýnskými nádržemi rybáři s hasiči vylovili v minulých dnech zhruba čtyřicet tun ryb, které uhynuly kvůli nedostatku kyslíku. V úterý vylovili poslední leklé ryby nad jezem v Bulharech, řekl předseda Moravského rybářského svazu (MRS), pobočného spolku Rakvice Zdeněk Blabla. První úhyn rybáři zaznamenali v polovině minulého týdne, další v neděli ráno. Úhyn na jižní Moravě je tak pravděpodobně rozsáhlejší, než tomu bylo při otravě ryb v řece Bečvě před dvěma lety.
27. 7. 2022|

Hnojivo proti klimatické změně se testuje v Lednici. Má ochránit víno před suchem

Testování nového patentovaného druhu organického hnojiva, které má pomoci vinařům v boji se suchem, začalo v Lednici na Břeclavsku. Hnojivo nazvané Hydrokompost dokáže zadržovat vodu a vracet půdě vláhu až po dobu 100 dní. Vymysleli ho ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby (VÚRV) a Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity (ÚVV MU).
17. 5. 2022|

Podle Nejvyššího soudu je nesporné, že nemovitosti Lichtenštejnů přešly na stát na základě Benešových dekretů

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Nadace knížete z Lichtenštejna a vládnoucího knížete Hanse Adama II. ve sporu o nemovitý majetek na Kolínsku. Rozhodoval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil odůvodnění. Podle dostupných informací jde o první publikované rozhodnutí NS v poslední vlně žalob podávaných Lichtenštejny u různých okresních soudů. Rod držel v českých zemích rozsáhlý majetek, pozbyl jej v roce 1945 na základě Benešových dekretů.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 10:37|

Soud zamítl žalobu Lichtenštejnů na stát ohledně vlastnictví majetků na jižní Moravě

Soud v Břeclavi zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna na stát. Šlechtický rod žádal vydání původního majetku rodu, například zámek ve Valticích či Lednici, a náhradu škody. Okresní soud žalobu zamítl jako nedůvodnou. Lichtenštejnská knížecí rodina tvrdí, že jí český stát majetek nezákonně zabavil na základě Benešových dekretů po roce 1945. Žalující strana má protistranám uhradit náklady řízení. Rozhodnutí není pravomocné, strany se proti němu mohou odvolat. Nadace odvolání avizovala.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 13:05|

Soud začal řešit žalobu Lichtenštejnů, kteří chtějí po státu vrátit mimo jiné zámky v Lednici a Valticích

Okresní soud v Břeclavi se začal zabývat žalobou Nadace knížete z Lichtenštejna na státní instituce. Nadace  žádá vydání majetku, který podle ní neoprávněně užívá český stát. Jde například o Lednicko-valtický areál, ale i lednický či valtický zámek. Lichtenštejnská knížecí rodina tvrdí, že jí český stát majetek nezákonně zabavil na základě Benešových dekretů po roce 1945. Žalované strany označily žalobu jako nedůvodnou.
9. 2. 2022|

Zápis na seznam UNESCO pomohl Lednicko-valtickému areálu začít s opravami. Už je to 25 let

Lednicko-valtický areál slaví čtvrt století od zápisu na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Pro svou jedinečnost byl zapsán jako kulturní krajina 7. prosince 1996. Podle kastelánky lednického zámku Ivany Holáskové to byla významná událost, která pomohla začít s rekonstrukcemi. Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na jihu Moravy a jednou z nejvyhledávanějších památek v republice.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 18:17|

Na zámku v Lednici začne revitalizace parku. Návštěvníci se mohou těšit na obnovené katakomby

V Lednici na Břeclavsku připravují velkou revitalizaci zámeckého parku za 160 milionů korun. Skončila soutěž na dodavatele stavby, nyní se připravují smlouvy. Samotné práce by měly začít na podzim letošního roku. Revitalizace by měla skončit do konce roku 2023.
4. 8. 2021|

Zmizelý Katzelsdorfský zámeček ve Valticích se stal kulturní památkou. Dobrovolníci pracují na jeho obnově

Pozůstatky Katzelsdorfského zámečku, které spolek dobrovolníků odhalil a zpřístupnil veřejnosti v Lednicko-valtickém areálu, se staly kulturní památkou. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury, které zároveň podpořilo plán na obnovu zaniklého objektu.
27. 7. 2021|

Ukliďme Česko. Letos je kampaň kvůli covidu individuální

Dobrovolníci po celém Česku během soboty uklízeli po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru se v rámci výzvy Ukliďme Česko tentokrát nekonaly hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 18:54|

Zámecký rybník v Lednici bude čistší. Bez bahna a s novými ostrovy pro ptáky

Zámecký rybník v Lednici prochází jednou z největších oprav za poslední roky. Speciální sací bagr z něj odstraní bahno, které způsobovalo problémy živočichům i krajině. Vzniknou na něm také ostrovy pro ptáky. Práce potrvají tři roky a budou stát zhruba sto milionů korun.
2. 2. 2021|

Úterní teploty překonaly rekordy. V Lednici bylo dvacet stupňů

Dosavadní rekordy překročily v úterý teploty na desítkách míst v Česku. Nová maxima má zhruba 35 ze 150 stanic měřících alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v jihomoravské Lednici, kde teploměr ukázal rovných 20 stupňů Celsia.
3. 11. 2020|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Znojmo hlásí jednu z nejúspěšnějších turistických sezon. Kampaň „Máš to zadax“ zabrala

Turisté během letních prázdnin přijížděli na jihu Moravy nejen do tradičně nejnavštěvovanějších destinací Lednice a Mikulova, ale objevili nová místa. Jednu z nejúspěšnějších sezon zaznamenalo Znojmo i díky kampani „Máš to zadax“. Turista může po ubytování nebo občerstvení v daných podnicích zadarmo navštívit některou z pamětihodností.
7. 9. 2020|

Letní prázdniny v tuzemsku. Zahraniční návštěvníky zastoupili Češi

Letošní prázdniny se blíží ke konci. Dovolené tentokrát významně ovlivnila pandemie koronaviru, která paralyzovala cestovní ruch. Ministerstvo zahraničí doporučovalo cesty jen do států Evropské unie, a to jen do těch, které podle zavedeného semaforu „svítily“ zeleně. Češi se tak z velké části rozhodli trávit léto v tuzemsku.
24. 8. 2020|

Rozhledna bez výhledu chátrá. Javorník ji postavil z dotací, na údržbu nemá peníze

Rozhledna v Javorníku na Hodonínsku je v havarijním stavu, obec na ni proto zakázala vstup. Na nákladné opravy ani na demolici nemá peníze. Dřevěná konstrukce vyrostla jako součást přeshraničního projektu z evropských dotací a od té doby jí přes snahu místních chybí zásadnější údržba. Stejně skončilo podle Klubu přátel rozhleden i několik dalších staveb v kraji.
11. 8. 2020|

Z ústavu do rodinného domku. Do chráněného bydlení v Lednici se přestěhuje 12 klientů

Chráněné bydlení pro dvanáct uživatelů s mentálním a kombinovaným postižením otevřel v pátek Jihomoravský kraj v Lednici na Břeclavsku. Většinu nákladů, které dosáhly 34 a půl milionu korun, pokryla Evropská unie. Kraj se snaží umístit lidi s postižením z velkých zařízení do menších chráněných bydlení, která je přiblíží obvyklému životu. Od roku 2014 přešlo z ústavního bydlení 119 uživatelů.
31. 7. 2020|

V4 souhlasí s evropským fondem obnovy, rozdělení peněz ale není spravedlivé, řekl Babiš

Premiéři zemí Visegrádské skupiny koordinovali na summitu v Lednici na Břeclavsku pozici před jednáním Evropské rady, které se uskuteční za týden. Diskutovali o víceletém finančním rámci na období 2021 až 2027 a o fondu obnovy po pandemii koronaviru. Český premiér Andrej Babiš (ANO) po summitu řekl, že se postoje premiérů k fondu sblížily.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 20:24|

Od pondělí může více lidí na hromadné akce i další žáci do škol. Na Karvinsku platí specifika

V pondělí se ruší další omezení přijatá kvůli pandemii koronaviru. Do škol mohou začít chodit žáci druhých stupňů základních škol a středoškoláci. Až na pět set osob se zvyšuje možný počet lidí na hromadných akcích, jako jsou svatby a bohoslužby. Stejná hranice nově platí pro kulturní a další veřejné události. Rozvolnění plně neplatí na Karvinsku kvůli lokálnímu ohnisku nákazy v Dole Darkov.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 08:46|

Lovecký zámeček u Valtic možná vstane z popela. Obnovit se ho snaží spolek místních nadšenců

Spolek historických nadšenců pracuje na obnově loveckého zámečku nedaleko Valtic na Břeclavsku. Stavba na počátku padesátých let vyhořela a dalších šedesát let ležely její zbytky pod sutinami. Zámeček nechali postavit Liechtenštejnové v první polovině 19. století, byl dílem významného vídeňského architekta Josefa Kornhäusela.
27. 5. 2020|

Rozkvetlý zámek Lednice i káva s kastelánem. České památky otevřou v omezeném režimu

Od pondělka lidé mohou opět navštěvovat interiéry českých památek. Provoz hradů a zámků bude zatím omezený, kasteláni se ale shodují, že právě prohlídky po malých skupinkách mohou být pro návštěvníky největším lákadlem. Lidé si dají na hradě Karlštejn kávu s kastelánem nebo poprvé v historii spatří Valdštejnské apartmá na zámku Hluboká. Interiér zámku Lednice na celou sezonu rozkvete. Studenti Mendelovy univerzity jej ozdobí historickými květinovými svazky.
24. 5. 2020|

Čtyřicet dva neobjevených skvostů Česka. CzechTourism představuje tipy na výlet

Agentura CzechTourism zveřejnila čtyřicet dva tipů na dosud neobjevené skvosty Česka roku 2020. Jsou to jedinečné turistické destinace, jako hrady, zámky, kláštery či muzea, v různých koutech českých a moravských regionů, které by rády přitáhly větší pozornost. Agentura spolupracovala na výběru destinací s kraji. Všechny jsou také publikovány na portálu kudyznudy.cz.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 15:01|