TÉMA

Dušan Navrátil

Kontakty Mlejnka s Redlem se bude zabývat sněmovní komise, pozvala si i Rakušana

Sněmovní komise pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), se bude 25. srpna zabývat kauzou kontaktů jeho šéfa Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Přizvala si k tomu jak Mlejnka, tak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), řekla šéfka komise Taťána Malá (ANO). Server Seznam Zprávy ve středu uvedl, že Mlejnek měl minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s Redlem, který je stíhaný v korupční kauze Dozimetr. Rakušan řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 23:24|

Francie Huawei nezakáže. Od spolupráce s ní ale provozovatele 5G odrazuje

Francie čínskou telekomunikační společnost Huawei nezakáže, francouzské provozovatele mobilních sítí páté generace (5G) ale bude od spolupráce s ní odrazovat, řekl deníku Les Echos ředitel francouzské agentury pro kybernetickou bezpečnost (ANSSI) Guillaume Poupard. Huawei má potíže ve více zemích, včetně Británie. Ta sice firmě umožnila na budování sítí 5G se podílet, její aktivity se však rozhodla omezit. V pondělí tak v reakci na tyto kroky zaznělo varování, že pokud si Londýn chce z Číny udělat nepřátelskou zemi, ponese si následky, prohlásil podle agentury Reuters čínský velvyslanec v Británii Liou Siao-ming.
6. 7. 2020Aktualizováno6. 7. 2020, 16:25|

Šéfem Úřadu pro kybernetickou bezpečnost se stal generál Řehka. Odborník na informační válku

Vláda ve čtvrtek jmenovala generála Karla Řehku ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na rozhodnutí kabinetu upozornil Deník N. Vládní nominaci ve středu projednal i sněmovní bezpečnostní výbor, což byla nutná podmínka jmenování.
20. 3. 2020|

Úřad pro kybernetickou bezpečnost zřejmě povede generál Řehka. Má nahradit odvolaného Navrátila

Do čela Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zřejmě zamíří generál Karel Řehka. ČTK to sdělily dva zdroje. Řehka se účastnil zahraničních misí, působil u speciálních sil, na ministerstvu obrany i u NATO. Měl by nahradit Dušana Navrátila, jehož odvolání loni v prosinci zdůvodnil předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi.
17. 3. 2020|

Světové akcie prožívají rozsáhlý propad. Srážejí je obavy z koronaviru

Akcie ve Spojených státech zažily největší týdenní propad od globální finanční krize v roce 2008. Výprodej akcií se tento týden prohloubil kvůli obavám, že rychle se šířící onemocnění způsobené novým typem koronaviru může způsobit recesi. Za celý týden index Dow Jones klesl o 12,4 procenta, Nasdaq o 10,5 procenta a S&P 500 o 11,5 procenta. Ztráty zaznamenaly indexy i za celý měsíc. Kromě finančních trhů má postup nemoci stále více dopad rovněž na reálnou ekonomiku mnoha zemí.
28. 2. 2020Aktualizováno28. 2. 2020, 22:51|

Vláda souhlasí se zákazem ozbrojených skupin, zavést chce i střelecké kurzy

Vláda na pondělním zasedání schválila poslaneckou novelu, která by zakázala polovojenské ozbrojené skupiny. Odsouhlasila také způsob výběru nového ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na programu kabinetu byla i studie hodnotící dopady stavebního zákona, ministři její projednávání ale odložili. Připomínky k legislativě bude ministerstvo pro místní rozvoj vypořádávat do března.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 18:42|
Interview ČT24

Schválené zvýšení rodičovské je diskriminační, vzniká nerovnost před zákonem, tvrdí Bartošek

Kvůli schválenému zvýšení rodičovského příspěvku se KDU-ČSL obrátí na Ústavní soud. Peníze mají totiž dostat jen rodiny s dětmi do čtyř let, které příspěvek nevyčerpají do konce tohoto roku. Podle lidovců je diskriminační, že se navýšení netýká všech rodin s dětmi do 4 let. „Bohužel zde vzniká nerovnost před zákonem, a to je důvod, proč jsme se rozhodli k ústavní žalobě,“ říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, který byl hostem Interview ČT24.
20. 12. 2019|
Interview ČT24

Armáda má nedostatek dopravních kapacit. Nové vrtulníky i letouny potřebujeme, říká ministr obrany Metnar

Nákup amerických vrtulníků byl podle ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) nezbytný, sloužit by měly doma i v zahraničí. Uvedl to v Interview ČT24, kde mluvil i o dalších armádních zakázkách – zejména o v pondělí podepsané smlouvě na dodávku dvou transportních letounů CASA ze Španělska. Vyjádřil se ale i k odvolání šéfa úřadu pro kyberbezpečnost Dušana Navrátila.
17. 12. 2019|

Vláda odvolala šéfa úřadu pro kyberbezpečnost Navrátila

Vláda na svém zasedání odvolala šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůvodnil jeho odvolání nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi. Samotného Navrátila důvody pro odvolání překvapily, k věci se ale více nechce vyjadřovat.
16. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 22:13|

Informace k útoku na ministerstvo zahraničí jsme senátorům nedali, uvádí NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) neposkytl senátorům informace, na základě kterých výbor horní komory přijal usnesení, že na ministerstvo zahraničí útočila cizí státní moc. Na jednání Bezpečnostní rady státu to řekl šéf NÚKIB Dušan Navrátil.
19. 8. 2019|

Státní informační systémy jsou tak staré, že je nelze zabezpečit, varoval šéf úřadu pro kyberbezpečnost

Státní informační systémy jsou zastaralé tak, že na jejich zabezpečení ani nelze použít moderní standardy. Na odborné konferenci před tím varoval předseda Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil.
27. 5. 2019|

Huawei hrozí Česku soudy a arbitráží kvůli varování NÚKIB. Očekává jeho zrušení či úpravu

Čínská společnost Huawei je připravena se kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před jejími technologiemi bránit u soudů i prostřednictvím mezinárodní arbitráže. Požaduje zrušení nebo úpravu varování. Napsala to v dopisech adresovaných premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a řediteli NÚKIB Dušanu Navrátilovi. Odpověď chce čínská firma do 14. února, napsal server Deníku N. Dopis podle něj v pátek projedná vláda.
7. 2. 2019|

Cílem hackerů už byli čeští politici, média i banky. Kyberzločinu čelí nový úřad

V Brně začal pracovat Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na starost bude mít kyberbezpečnost včetně ochrany utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech, kryptografickou ochranu a neveřejnou část evropského družicového systému Galileo.
1. 8. 2017Aktualizováno1. 8. 2017, 15:47|

Vláda schválila Navrátila do čela nového úřadu pro kybernetickou bezpečnost

Ředitelem nově vznikajícího Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) bude Dušan Navrátil. Jeho jmenování schválila vláda. Někdejší šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) už zastával v rámci kybernetické oblasti post vládního zmocněnce a vznik nového úřadu připravoval. Úřad legislativně vznikne k 1. srpnu vyčleněním z NBÚ, bude se zabývat mimo jiné ochranou utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech.
24. 7. 2017|