TÉMA

Hana Marvanová

Sněmovna by mohla začít projednávat úsporný balíček v červenci, řekl Benda. Opozice avizuje dlouhé jednání

Poslanecká sněmovna by mohla začít projednávat vládní balíček na konsolidaci veřejných financí v úterý 11. července. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu vládních občanských demokratů Marek Benda. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová i šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala v pořadu avizovali dlouhé jednání poslanců, k obsahu návrhu jsou kritičtí.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 15:10|

Dva senátní výbory nepodpořily spornou nižší valorizaci penzí

Senátní ústavně-právní i sociální výbor se v úterý negativně postavily k nižší valorizaci červnových důchodů. K důvodům patřilo sporné schválení vládní důchodové novely ve sněmovně ve stavu legislativní nouze. Ústavně-právní výbor doporučil zamítnutí novely nejtěsnější většinou i hlasy senátorů z klubů vládních stran, pro schválení byl jen jeho předseda Tomáš Goláň (ODS). V sociálním výboru byl pro schválení novely stejný počet členů výboru jako pro její zamítnutí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 19:36|

Svoboda se stal pražským primátorem. Zastupitelé zvolili i náměstky a radní

Pražští zastupitelé ve čtvrtek na jednání ustavujícího zasedání zvolili nové vedení hlavního města včetně primátora. Tím se stal po téměř pěti měsících od voleb lídr pražské SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Koalici na magistrátu uzavřeli zástupci SPOLU, Pirátů a STAN, kopíruje tedy vládní složení a má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha sobě a SPD. Volby v Praze vyhrála SPOLU před druhým ANO a třetími Piráty.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 23:24|

Nový pražský primátor Svoboda si nechá poslanecký mandát. Ostatních funkcí se plánuje vzdát

Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS) chce po svém zvolení do čela metropole zůstat řadovým poslancem. Své funkce ve sněmovních výborech dá k dispozici, odstoupit chce také z místa přednosty gynekologické kliniky. Rezignuje i na členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny.
14. 2. 2023|

Hřib je s rolí Pirátů ve vznikající pražské radě spokojený. Zaměřit se chce na okruh a Dopravní podnik

Končící pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) by byl rád, kdyby koalice SPOLU umožnila podepsat koaliční smlouvu i radní Haně Kordové Marvanové, která se postavila proti spojení SPOLU s ANO. Politik v Interview ČT24 sdělil, že se Pirátům podařilo získat v rodící se pražské radě gesce, které odpovídají jejich prioritám. On bude zodpovídat za dopravu – chce získat podporu státu v dostavbě městského okruhu a avizuje i výběrové řízení na nového ředitele Dopravního podniku.
6. 2. 2023|

SPOLU a Piráti v Praze začnou opět jednat o koalici na začátku ledna

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Piráti začnou opět jednat o možné koalici na magistrátu. Odborné vyjednávací týmy se sejdou na začátku ledna příštího roku, aby projednaly programové body. Strany společně s hnutím STAN vyjednávaly o možné koalici od zářijových voleb, jednání byla kvůli rozporům asi před dvěma týdny přerušena. Volby v Praze vyhrálo SPOLU před ANO a Piráty.
23. 12. 2022|

Praha se nového primátora nedočkala. Volba byla přerušena

Pražští zastupitelé ve čtvrtek nezvolí primátorem lídra SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslava Svobodu (ODS). Po mnohahodinovém projednávání volbu přerušili do zasedání 9. února 2023. Přerušení podpořilo 55 z celkových 65 zastupitelů hlavního města. SPOLU se původně domluvila s hnutím ANO, že zvolí primátorem Svobodu, ale o zbylých deseti radních hlasovat nebudou. Uskupením ale nakonec chyběl jeden hlas, neboť proti dohodě se postavila radní Hana Kordová Marvanová (za SPOLU), které vadí způsob volby. Proti byli také Piráti, Praha sobě a pro volbu nehlasovala ani SPD.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 22:26|

Senátorkou za Prahu 11 se stala Hana Kordová Marvanová

Ve druhém kole senátních voleb v obvodu Praha 11 zvítězila právnička Hana Kordová Marvanová (SPOLU). Získala 67,87 procenta hlasů. Druhý Ladislav Kos (Z+HPP 11) dostal 32,11 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,44 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 29,56 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 19:26|

Majetek dopravního podniku bude pod přísnějším dohledem, schválilo kvůli kauze Dozimetr vedení Prahy

Radní hlavního města z pozice valné hromady změnili stanovy pražského dopravního podniku (DPP) tak, že jeho vedení nově nebude moci bez souhlasu vedení metropole rozhodovat o majetkových transakcích nad padesát milionů korun. Dosud byl limit zhruba šest miliard korun. Opatření radní schválili na pokyn městského zastupitelstva, které jim to uložilo předminulý týden spolu se zadáním hloubkového auditu v dopravním podniku a dalších městských firmách, které měl v gesci obviněný bývalý náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček.
27. 6. 2022|

Odstoupení Rakušana je v zájmu STAN, řekl Vondráček. Pozice Hlubučka byla silná, podotkla Kordová Marvanová

Odstoupení ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je v zájmu hnutí STAN, protože to znevěrohodňuje práci policie, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. Podle Pavla Žáčka (ODS) kauza kolem Petra Hlubučka a zásah na pražském dopravním podniku dokazuje nezávislost policejní práce. Podle radní Hany Kordové Marvanové (za STAN) se často různá podezření spíše bagatelizují a potrestán bývá ten, který na to upozorní. Situace ve STAN by tak měla být poučením.
21. 6. 2022|

Koncerty v Braníku vyhláška neomezí. Marvanová se dohodla s pořadateli

Hluk z venkovních koncertů v oblasti branického nábřeží v Praze nebude omezovat vyhláška. Radní Hana Marvanová (za STAN), která návrh připravila, se na tom dohodla s pořadateli koncertů, píše server Aktuálně.cz. Ti přišli s návrhy opatření, která by měla hlasitost omezit. Na hluk ze scény, která od pandemie covidu-19 funguje v areálu bývalých branických ledáren, si stěžují tamní obyvatelé.
17. 6. 2022|

Pražané si stěžují na hluk koncertů. Nová vyhláška by mohla začít platit ještě o prázdninách

Hlavní město Praha chce urychlit přípravu protihlukové vyhlášky, která se má týkat hudebních akcí v Ledárnách Braník. Platit by tak mohla už od začátku prázdnin. Reaguje tím na petici a stížnosti lidí, kteří bydlí v okolí. Nařízení počítá s menším počtem koncertů, než které jsou teď v plánu. Pořadatelé tvrdí, že už udělali změny, aby se hluk tolik nešířil.
3. 6. 2022|

Praha se zaměří na byty využívané Ruskem, radní projednají pronájem Slovanského domu

Pražští radní budou jednat o vypovězení smlouvy na pronájem Slovanského domu. Tento objekt v centru města s luxusními obchody a restauracemi město pronajalo na 77 let firmě, kterou nyní přes kyperskou společnost spoluvlastní ruský oligarcha Michail Arustamov. Ukončení kontraktu hodlá navrhnout radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). Praha se chce také zaměřit na více než dvě stě bytů, které stále využívá Ruská federace.
3. 5. 2022|

Brno převede bezplatně asi třináct set bytů z desítek družstev

Brno bezplatně převede družstevní byty, které vznikly před více než dvaceti lety za podpory státu, schválili v úterý zastupitelé. Týká se to asi 1300 bytů 35 bytových družstev. Družstevníci už v nájmech byty splatili, kvůli nezveřejnění smluv před stavbou ale nyní hrozily komplikace v podobě doplatku až do výše současné tržní ceny. Stejné problémy řešilo více měst, třeba Liberec, Olomouc nebo Zlín. Některé případy skončily u soudu. Například Liberec už ale byty převedl za symbolickou korunu.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 12:05|

Praha chce nařízením zakázat podomní prodej energií, účinné má být už v únoru

Vedení Prahy připravuje nové nařízení, které by zakázalo podomní prodej s energiemi. Politici tak chtějí víc ochránit třeba starší lidi před případnými manipulacemi nebo nevýhodnými smlouvami. Novinku má v pondělí projednat rada hlavního města.
21. 1. 2022|

Padla první pokuta za krátkodobý pronájem v Praze

Pražské úřady uložily pokutu dvacet tisíc korun prvnímu majiteli bytu za porušování stavebních předpisů při krátkodobém ubytování hostů přes platformu Airbnb, oznámila radní Prahy pro bydlení Hana Marvanová (za STAN). Podle názoru vedení města musí byty využívané tímto způsobem dodržovat stejná pravidla jako hotely. Magistrát spustil k tématu bezplatnou právní poradnu a prosazuje legislativní změny.
29. 9. 2021|

Jak kontrolovat pravidla v souvislosti s Airbnb? Praha chce, aby úředníky instruovalo ministerstvo

Vedení Prahy chce společně s ombudsmanem jednat s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) o dodržování stavebních předpisů u bytů využívaných ke krátkodobému ubytování přes platformy typu Airbnb. Po MMR chce vytvořit metodický pokyn pro úředníky, jak dodržování pravidel kontrolovat a vymáhat, podle města jsou totiž byty využívány v rozporu s kolaudačním rozhodnutím.
3. 6. 2021|

Spor o podporu družstevního bydlení je u konce, Marvanová ji v radě na třetí pokus prosadila

Plán na podporu bydlení, který umožní stavbu družstevních domů na městských pozemcích, schválila pražská rada. Prošel i obdobný záměr na podporu spolkové výstavby. Podporu družstevního bydlení prosadila radní Hana Kordová Marvanová (za STAN/Spojené síly) až na třetí pokus. Ve čtvrtek oba návrhy posoudí zastupitelé.
14. 12. 2020|

Reportéři ČT: Není krádež jako krádež. Rodina čekala téměř 30 let na vrácení obrazu od Toyen

Z domu rodiny Filípkovy byl v roce 1992 ukraden obraz Severní krajina, který namalovala uznávaná surrealistická malířka Toyen. I když byl v seznamu umění hledaného Interpolem, prošel rukama zloděje, galeristů, obchodníků s uměním i sběratelů. K majitelům se dílo v hodnotě desítek milionů korun vrátilo až nedávno, přestože „se našlo“ už před dvaceti lety. Po stopách obrazu se pro Reportéry ČT vydala Jana Neumannová.
1. 12. 2020|

Rada ČT zvolila novou pětičlennou dozorčí komisi

Rada České televize (ČT) ve středu zvolila novou pětičlennou dozorčí komisi. Zasednou v ní Michal Petrman, Petr Juchelka, Jan Lamser, Eva Hubková a Zuzana Prokopcová. Rada vybírala z 12 kandidátů, které během veřejného zasedání blíže nepředstavila. Dosavadních pět členů poradního orgánu rada kvůli vážným výhradám odvolala před dvěma týdny.
25. 11. 2020Aktualizováno25. 11. 2020, 19:38|

Praha zakáže herní automaty a videoloterijní terminály, měly by zmizet do tří let

Praha zakáže takzvané technické hry, tedy herní automaty a videoloterijní terminály. Vyhlášku, která to stanovuje, ve čtvrtek schválili zastupitelé. Začne platit v lednu, automaty by však měly zmizet do tří let s tím, jak jim budou končit licence. Podobu vyhlášky kritizovali zástupci opozičních ODS a ANO. Podle nich bude znamenat výpadek příjmů a může mít opačný efekt než zamýšlené omezení hazardu.
10. 9. 2020|

Herní automaty by mohly zmizet z Prahy. Radní schválili jejich zákaz

Herní automaty a videoloterijní terminály by v Praze mohly skončit. Plošný zákaz takzvaných technických her schválili v pondělí pražští radní. Finální rozhodnutí bude na zastupitelstvu, které se sejde ve čtvrtek. V poslední době se proti návrhu vyjádřili zástupci opozičních ANO a ODS i koaličního STAN. Plošný zákaz automatů kritizují i některé městské části v čele s Prahou 1.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 13:58|

Praha uvažuje o velkém zdražení jízdného v MHD. Roční kupon by stál pět a půl tisíce

Pražanům hrozí zdražení jízdného na městskou hromadnou dopravu více než o polovinu. S odvoláním na radní Hanu Marvanovou (za STAN/Spojené síly) a odbory dopravního podniku na to upozornil server E15.cz. Cena roční předplatní jízdenky by mohla ze současných 3650 korun stoupnout na 5500 korun a vzrůst by mohly i další tarify. Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) ale zatím nemá jistou podporu ani od koaličních partnerů, opozice již podporu zdražení vyloučila.
17. 7. 2020Aktualizováno17. 7. 2020, 12:44|

Vláda schválila odměny pro pracovníky sociálních služeb a záchranáře

Stát uvolnil prostředky na vyplacení odměn pracovníkům sociálních služeb a záchranářům. Kromě toho kabinet schválil také dočasný zákon o mimořádných opatřeních, který rozšiřuje a zpřesňuje pravomoci ministerstva zdravotnictví při koronavirové pandemii. Česko podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) zvládlo první vlnu pandemie a musí se připravit na další, stát proto mění strategii z plošného zvládání na cílené. Klíčovým nástrojem bude chytrá karanténa. Počet případů nákazy v Česku ve čtvrtek večer překonal osmitisícovou hranici.
7. 5. 2020Aktualizováno7. 5. 2020, 20:27|