TÉMA

Karel Srp

Zeman zahájil činnost v nové kanceláři. Úřadovat v ní bude jednou v týdnu

Bývalý prezident Miloš Zeman ve středu zahájil činnost v nové kanceláři v Jaselské ulici v Praze. V doprovodu ochranné služby do ní přijel v 11:00. V nové kanceláři, kterou má pronajatou od pražského arcibiskupství, plánuje pracovat jeden den v týdnu. Bude v ní přijímat návštěvy nebo poskytovat rozhovory.
19. 4. 2023|

Písničkář Hutka se Srpovi omlouvat nemusí, rozhodl Nejvyšší soud

Bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu ve sporu s písničkářem Jaroslavem Hutkou. Podle pravomocného rozsudku se Hutka nemusí omlouvat za tvrzení, že na něj Srp donášel komunistické Státní bezpečnosti (StB). Nejvyšší soud podle databáze InfoSoud rozhodl bez veřejného jednání v lednu, plné odůvodnění zatím nezpřístupnil.
15. 2. 2023|

Srp trvá na omluvě od písničkáře Hutky za slova o udavačství. Dovolal se k Nejvyššímu soudu

Bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp trvá na omluvě od písničkáře Jaroslava Hutky za jeho prohlášení, že na něj Srp donášel komunistické Státní bezpečnosti (StB). Proti zářijovému rozsudku, podle něhož se mu Hutka omlouvat nemusí, podal dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Hutka své výroky uvedl v roce 2017 poté, co chtěl prezident Miloš Zeman prosadit Srpa do etické komise, která oceňuje účastníky protikomunistického odboje.
19. 11. 2021|

Hutka se nemusí omlouvat Srpovi za výroky o udavačství, rozhodl pravomocně soud

Písničkář Jaroslav Hutka se nemusí omlouvat bývalému předsedovi Jazzové sekce Karlu Srpovi za své prohlášení, že na něj Srp donášel komunistické Státní bezpečnosti (StB). Ve čtvrtek to pravomocně potvrdil pražský městský soud, který zamítl Srpovo odvolání. Hutka své výroky uvedl v roce 2017 poté, co chtěl prezident Miloš Zeman prosadit Srpa do etické komise, která oceňuje účastníky protikomunistického odboje.
30. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 13:01|
Doporučujeme

Celý život jsem se mýlil, říká písničkář Jaroslav Hutka

Písničkář Jaroslav Hutka nedávno vyhrál soud s hudebním publicistou Karlem Srpem, o kterém prohlásil, že na něj donášel Státní bezpečnosti. Za minulého režimu Hutka utekl na Západ. A není to tak dlouho, co se znovu stal otcem. V Interview ČT24 mluví o práci během pandemie, emigraci i významu svých písní.
24. 5. 2021Aktualizováno29. 5. 2021, 11:26|

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů bude po letech kompletní. Senát schválil nominaci Šustka

Novým členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stane historik a archivář Vojtěch Šustek. Jeho nominaci prezidentem Milošem Zemanem ve středu Senát schválil. Místo v radě je neobsazeno déle než čtyři roky. Hlava státu po dvou neúspěšných pokusech z roku 2017 nikoho nenavrhovala.
28. 4. 2021|

Srp neuspěl s žalobou na písničkáře Hutku za výroky o udavačství

Soud zamítl žalobu bývalého předsedy Jazzové sekce Karla Srpa na písničkáře Jaroslava Hutku. Srp se domáhal omluvy za zpěvákovy výroky, že na Hutku donášel komunistické Státní bezpečnosti (StB). Rozhodnutí není pravomocné, Srp s ním nesouhlasí a vadí mu, že ho soud k věci nevyslechl. Hutka své výroky uvedl poté, co chtěl prezident Miloš Zeman prosadit Srpa do etické komise, která oceňuje účastníky protikomunistického odboje.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 12:17|

Srp rozsáhle spolupracoval s StB, vymyslet si toho tolik nebylo možné, řekli svědci u soudu

Svědci řekli soudu, že bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp rozsáhle spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Na soud se obrátil Srp sám kvůli tomu, že jej za donašeče StB označil hudebník Jaroslav Hutka. Karel Srp od něj žádá omluvu.
18. 10. 2019|

Znovu Lenka Procházková. Zeman navrhl do rady ÚSTRu spisovatelku, kterou už senátoři odmítli

Prezident Miloš Zeman opět navrhl na členku Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) spisovatelku Lenku Procházkovou. Senátoři již v minulosti Procházkovou schválit odmítli. Místo radního, kterého nominuje prezident, je přes dva roky neobsazeno. Senát nedávno Zemana vyzval, aby s nominací neotálel.
9. 5. 2019|

Soud začal projednávat spor Hutky a Srpa kvůli donášení StB. Lidé stáli do síně frontu

Obvodní soud pro Prahu 2 začal projednávat spor bývalého předsedy Jazzové sekce Karla Srpa a písničkáře Jaroslava Hutky. Srp požaduje omluvu za Hutkovo tvrzení, že na něj donášel Státní bezpečnosti. Hutka to uvedl poté, co chtěl loni prezident Miloš Zeman prosadit Srpa do čela Etické komise, která oceňuje účastníky protikomunistického odboje. Další jednání soud v pátek odročil na leden kvůli předložení důkazů.
19. 10. 2018Aktualizováno19. 10. 2018, 11:50|

Sobotka má doložit Srpovy styky s StB, jinak ho čeká žaloba

Dlouholetý předseda Jazzové sekce Karel Srp chce od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby doložil svá tvrzení o Srbových stycích se Státní bezpečností (StB), kvůli kterým ho odmítl jmenovat do Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Pokud tak premiér neučiní, chce Srp podat žalobu.
17. 8. 2017|

Nevolen a nezvolen. Prezident neprotlačil do rady ÚSTR ani Srpa

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů zůstává neúplná. Pozici, na kterou senátoři volí radního navrženého prezidentem, nezaplní Karel Srp. Senátoři původně měli o jeho nominaci hlasovat na své srpnové schůzi, ale nakonec k tomu nedošlo, protože Srp jako bývalý člen Komunistické strany Československa nesplnil zákonné podmínky na člena rady ÚSTR.
16. 8. 2017Aktualizováno16. 8. 2017, 23:08|

Karel Srp v radě ÚSTR? Problémem není jen StB, ale i členství ve straně

Senátoři se možná vůbec nedostanou k volbě Karla Srpa členem rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Jako nástupce zesnulé Naděždy Kavalírové jej navrhl prezident republiky Miloš Zeman. Podle senátní volební komise ale k volbě dojít nemůže, protože Srp jako bývalý člen KSČ nesplňuje podmínku spolehlivosti. Srp České televizi řekl, že zákon je nepraktický a že to vidí jako likvidaci nositelů pražského jara.
8. 8. 2017Aktualizováno8. 8. 2017, 18:37|

Karel Srp neusedl v etické komisi, teď ho Zeman posílá do rady ÚSTR

Prezident Miloš Zeman chce, aby v radě Ústavu pro studium totalitních režimů usedl Karel Srp. Bývalého předsedu Jazzové sekce, který v minulosti čelil obvinění, že donášel Státní bezpečnosti, se prezident již neúspěšně snažil prosadit do komise, která spolurozhoduje o nárocích lidí, kteří se postavili komunistickému režimu, na osvědčení aktivních účastníků odboje.
21. 7. 2017Aktualizováno21. 7. 2017, 18:55|

Srp žádá po Hutkovi omluvu. Poslal mu předžalobní výzvu a vyhrožuje soudem

Písničkář Jaroslav Hutka možná skončí před soudem. Hnát ho tam chce Karel Srp, bývalý předseda Jazzové sekce. Nelíbí se mu Hutkovy výroky, že na něho měl donášet komunistické Státní bezpečnosti, a požaduje omluvu. Jeho advokát už Hutkovi poslal předžalobní výzvu, zjistil pořad 168 hodin.
6. 2. 2017|

Historik Žáček: Premiér je vázán rozhodnutím etické komise, která Srpa odmítla

Nepřijmout Karla Srpa do etické komise pro třetí odboj doporučila premiérovi Bohuslavu Sobotkovi přímo komise. Pokud Srp nedá závěry komise k soudu a soud je nezpochybní, do komise ho premiér jmenovat nemůže, uvedl v pořadu 90´ČT24 historik Pavel Žáček.
25. 1. 2017|

Premiér odmítl podepsat jmenování Karla Srpa do etické komise

Předseda vlády Bohuslav Sobotka odmítl spolupodepsat prezidentovo rozhodnutí o jmenování Karla Srpa členem etické komise pro třetí odboj. Podle premiéra nesplňuje Srp zákonné požadavky, mezi které patří i spolehlivost. Srp je podezírán z toho, že za komunismu poskytoval informace Státní bezpečnosti. Stejný názor má i etická komise, jejímž členem se Srp měl stát.
24. 1. 2017Aktualizováno24. 1. 2017, 16:30|

O zásluhách členů protikomunistického odboje bude rozhodovat i Karel Srp

V etické komisi pro ocenění účastníků protikomunistického odboje usedne zakladatel a bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp starší. Bude spolurozhodovat o nárocích lidí, kteří se postavili komunistickému režimu, na osvědčení aktivních účastníků odboje. Členem komise jmenoval Karla Srpa prezident republiky Miloš Zeman. Srp v minulosti čelil obvinění, že donášel Státní bezpečnosti. Sám to odmítá a také soud rozhodl, že byl jako spolupracovník StB veden neoprávněně.
19. 1. 2017|