TÉMA

James Mattis

Soud poslal Elizabeth Holmesovou na 11 let do vězení za podvody a spiknutí

Soud udělil Elizabeth Holmesové, zakladatelce farmaceutické společnosti Theranos, trest odnětí svobody na 11 let a tři měsíce za podvod vůči investorům, zákazníkům i pacientům. Firma Theranos slibovala revoluci v medicíně, konkrétně technologii výrazně zjednodušující krevní testy, která se později ukázala jako vadná.
19. 11. 2022|

Podvodnice, rozhodl soud o Holmesové. Rozbory krve napálila i Kissingera

Zakladatelka společnosti Theranos Elizabeth Holmesová, jež slibovala novátorské krevní testy, je podle rozhodnutí kalifornského soudu vinna z podvodu a spiknutí. Porotci se shodli na její vině ve čtyřech bodech obžaloby, v dalších čtyřech bodech je podle nich nevinná a ve třech bodech nedošli porotci ke společnému stanovisku. Za každý z bodů obžaloby jí hrozí až dvacet let odnětí svobody, pokuta 250 tisíc dolarů (5,5 milionu korun) a uhrazení způsobených škod, uvedla stanice CNN.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 20:11|

Chtěl jsem koronavirus zlehčovat, nechtěl jsem vyvolat paniku, přiznal Trump v nové knize

Americký prezident vědomě zlehčoval hrozbu koronaviru se záměrem předejít panice. Vyplývá to z rozhovoru s renomovaným novinářem Bobem Woodwardem, jehož kniha Rage (Hněv) vyjde příští týden. Úryvky z ní a především pak audionahrávky dokazující Trumpovy výroky se dostaly do amerických médií. Podle Trumpova protikandidáta Joea Bidena hraničí jeho slova se zločinem.
10. 9. 2020|

Do protestů v USA zasahují zahraniční síly, tvrdí ministr Barr. Prokurátor obvinil kvůli smrti Floyda další policisty

Generální prokurátor Minnesoty Keith Ellison zvýšil obvinění bělošského expolicisty Dereka Chauvina z vraždy neozbrojeného Afroameričana George Floyda z třetího na druhý stupeň a nově obvinil také tři další policisty. Rodinou najatý patolog Michael Baden uvedl, že státní úřady u Floyda identifikovaly koronavirus, ale nikoho o tom neinformovaly. Demokratická strana chce prosadit zákaz rdoušení jako policejní praktiky. Ministr spravedlnosti William Barr tvrdí, že do protestů zasahují zahraniční aktéři.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 23:20|

Polovina Američanů čeká, že dojde k válce s Íránem, ukázal průzkum

Polovina Američanů se domnívá, že Spojené státy budou během několika příštích let ve válce s Íránem. Vyplynulo to z průzkumu veřejného mínění, o němž informovala agentura Reuters. I když ale pocit ohrožení podle průzkumu vzrůstá, jen málo dotázaných se vyslovilo pro preventivní vojenský úder.
22. 5. 2019|
Válka v Sýrii

Rozhodnuto. Američané se stahují ze Sýrie. Turecko naopak na hranice vysílá své vojáky

Rozkaz ke stažení amerických sil ze Sýrie byl již podepsán. Potvrdil to mluvčí Pentagonu, oznámila agentura AFP. Rozkaz podle zdrojů americké televize CNN podepsal odcházející ministr obrany James Mattis a stanoví, jak, kdy a odkud se Američané budou stahovat, ale zdroje se zdržely podrobností. Turecko mezitím posílá další vojáky a zbraně k syrské hranici. Podle tureckých médií se tak připravuje na možnou ofenzivu po stažení vojáků USA ze Sýrie.
24. 12. 2018Aktualizováno24. 12. 2018, 14:13|

Muž z Boeingu. Pentagon od ledna povede Mattisův náměstek Shanahan

S příchodem nového roku bude Pentagon jako úřadující šéf řídit dosavadní náměstek ministra obrany Patrick Shanahan. Na Twitteru to oznámil prezident Donald Trump. Shanahan nahradí odcházejícího ministra Jamese Mattise, který post opouští kvůli sporům s prezidentem ohledně odchodu amerických vojáků ze Sýrie.
23. 12. 2018Aktualizováno23. 12. 2018, 19:27|

Vyslanec USA u mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu rezignoval. Na protest proti Trumpovi

Zvláštní americký vyslanec u mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu (IS) Brett McGurk rezignoval na protest proti rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stáhnout vojenské jednotky ze Sýrie. McGurk se tak podle AP stal po ministru obrany Jamesovi Mattisovi dalším členem Trumpovy administrativy se zkušenostmi v oblasti národní bezpečnosti, který se rozhodl pro odchod z funkce.
22. 12. 2018|

Trumpa opouští uznávaný veterán a intelektuál. Střílet lidi je zábava, šokoval Mattis v minulosti

Po oznámení stažení vojáků ze Sýrie končí poslední z těch, které Trump při nástupu do úřadu nazýval „mí generálové“. Uznávaný veterán James Mattis, jeden z největších armádních intelektuálů, vedl americkou obranu od začátku loňského roku. V Trumpově vládě patřil mezi umírněné politiky, i když v minulosti mu nebyla drsná rétorika cizí – o Afgháncích, kteří bili své nezahalené manželky, řekl, že je „zatraceně zábavné je střílet“.
21. 12. 2018Aktualizováno21. 12. 2018, 12:05|

Americký ministr obrany Mattis skončí, oznámil Trump. Neshodovali se na odchodu ze Sýrie

Americký ministr obrany James Mattis odejde na konci února z funkce. Oznámil to prezident Donald Trump s tím, že brzy zveřejní jméno jeho nástupce. Mattis podle agentury Reuters uvedl, že svou rezignací chce umožnit Trumpovi vybrat si ministra, který k němu bude mít názorově blíže.
20. 12. 2018Aktualizováno21. 12. 2018, 09:52|
100 let Československa

Mattis ocenil, že Česko plní spojenecké závazky, a vyjádřil lítost nad smrtí vojáků

Americký ministr obrany James Mattis ocenil na setkání s českým premiérem Andrejem Babišem české vojáky a vyjádřil lítost nad oběťmi, které v poslední době přinesli v Afghánistánu. Mattis se zúčastnil oslav sta let od založení Československa, míní, že to bylo i sto let přátelství mezi Čechy a Američany. S Babišem ale hovořil i o armádních zakázkách a dostavbě dukovanské elektrárny.
28. 10. 2018|

USA řeší odstoupení od odzbrojovací smlouvy se spojenci, Rusko připravuje odpověď

USA hovoří o svém záměru odstoupit od rusko-americké odzbrojovací smlouvy INF s evropskými spojenci. Prohlásil to americký ministr obrany James Mattis, který přicestoval do Česka na oslavy výročí založení Československa.
28. 10. 2018|

Americký ministr obrany Mattis požádal Rijád o přehledné vyšetření Chášakdžího smrti

Americký ministr obrany James Mattis požádal saúdskoarabského ministra zahraničí o přehledné vyšetření vraždy novináře Džamála Chášakdžího. Mattis to řekl na palubě letadla, kterým mířil do Prahy na oslavy 100. výročí vzniku Československa. Podle informace velvyslanectví USA už americký ministr do Prahy dorazil.
28. 10. 2018|
100 let Československa

Francouzský prezident Macron přijede do Prahy na oslavy 100 let Československa

Francouzský prezident Emmanuel Macron navštíví 27. října Českou republiku, kam přicestuje ze Slovenska. V Praze se hlava Francie setká s českým prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO). O den později přijede i americký ministr obrany James Mattis.
18. 10. 2018|