TÉMA

Džamál Chášakdží

Bidenova vláda navrhla imunitu pro saúdskoarabského korunního prince v případu vraždy novináře

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena ve čtvrtek navrhla americkému soudu, aby saúdskoarabskému korunnímu princi Mohamedu bin Salmánovi přiznal imunitu v občanskoprávním řízení týkajícím se vraždy novináře Džamála Chášakdžího. Bin Salmán je faktickým vládcem své země a nově také premiérem, což by mu mělo zajistit imunitu, uvedla administrativa podle článku deníku The Guardian vydaného v pátek. Agentura AP to označila za zásadní změnu v postoji USA.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 15:27|

Washington přehodnotí spojenectví se Saúdskou Arábií. Snížení produkce ropy nahrává Rusku, tvrdí

Americký prezident Joe Biden hodlá ve spolupráci s Kongresem přehodnotit vztahy se Saúdskou Arábií. Jde o reakci na nedávné rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v OPEC+ snížit produkci ropy o dva miliony barelů denně. Podle stanice CNN to ve středu oznámil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:27|

Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:02|

Izrael a Saúdská Arábie dostaly, co chtěly, Biden na Blízkém východě neuspěl, hodnotí analytici

Čtyřdenní cesta amerického prezidenta Joea Bidena na Blízký východ z minulého týdne měla posílit vliv Spojených států v tomto regionu, pro Bidena ale skončila bez jediného diplomatického úspěchu, což podle některých analytiků není překvapení. Tématy Bidenovy návštěvy v Izraeli a Saúdské Arábii byly zejména energetická a potravinová krize a role Izraele v regionu. A i když se americký prezident snažil apelovat i na dodržování lidských práv, dosáhl jen malých, pokud vůbec nějakých úspěchů, míní server The Times of Israel. Deník The Washington Post označil cestu za kontroverzní a Bidenovo setkání se saúdskoarabským korunním princem za „ostudné“.
18. 7. 2022|

Biden řekl saúdskoarabskému princi, že je podle něj osobně zodpovědný za vraždu Chášakdžího

Americký prezident Joe Biden řekl princi Saúdské Arábie, že jej považuje za osobně zodpovědného za vraždu novináře a kritika režimu Džamála Chášakdžího. Princ Muhammad bin Salmán to před Bidenem popřel. Biden jednal v Rijádu také o navýšení těžby ropy, o válce v Jemenu či vztazích s dalšími zeměmi v regionu, napsala agentura Reuters. Na kontroverzní návštěvu země zamířil Biden z Izraele, kde po jednání s palestinským předákem Mahmúdem Abbásem slíbil sto milionů dolarů pro izraelské nemocnice, kde se léčí Palestinci.
15. 7. 2022Aktualizováno16. 7. 2022, 00:38|

Ulice před ambasádou Saúdské Arábie v USA nese nově jméno zavražděného Chášakdžího

Washington přejmenoval ulici před velvyslanectvím Saúdské Arábie po zavražděném novináři Džamálu Chášakdžím. Stalo se tak pouhý měsíc před první cestou prezidenta Joea Bidena do Saúdské Arábie. Tamního korunního prince Mohameda bin Salmána, který je z objednání vraždy podezřelý, označil Biden už dřív za vyvrhele. Vztahy obou zemí jsou od té doby napjaté.
17. 6. 2022|

Lipavský předloží vládě takzvaný Magnitského zákon. Umožní zmrazit další majetky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v červnu předloží vládě návrh takzvaného Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv. Kabinet v programovém prohlášení avizoval termín do konce roku 2023, ruská invaze na Ukrajinu ale přiměla vládu k urychlení přípravy předlohy, řekl Lipavský na tiskové konferenci.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 12:35|

Turečtí soudci „hodili beránka do vlčí tlamy“. Kauzu vraždy Chášákdžího předali Saúdské Arábii

Soud v Istanbulu ve čtvrtek rozhodl předat kauzu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího Saúdské Arábii. Chášakdží, který patřil ke kritikům saúdskoarabského režimu, byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, jeho tělo se doposud nenašlo.
7. 4. 2022|

Francouzská policie zatkla podezřelého z vraždy novináře Chášakdžího, uvedla stanice RTL

Policie na pařížském letišti Charlese de Gaullea zatkla muže podezřelého z vraždy saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího. Informovala o tom francouzská rozhlasová stanice RTL. Členové komanda ze Saúdské Arábie Chášakdžího brutálně zavraždili v říjnu 2018 na konzulátu této blízkovýchodní země v Istanbulu.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 20:41|

Kulhánek chce intenzivnější obchod s Rijádem. Na lidská práva se Černínský palác „dívá realisticky“

Česká vláda chce posílit obchodní vztahy se Saúdskou Arábií. Ty v posledních čtyřech letech poklesly, loni obrat představoval necelou půlmiliardu dolarů. Můžou za to jak výkyvy na trhu s ropou, tak i dopady pandemie. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek v Rijádu navrhl navázat strategické partnerství mezi oběma zeměmi.
16. 9. 2021|

Macron svolal kvůli kauze Pegasus bezpečnostní radu, v Izraeli a Maďarsku spouštějí vyšetřování

Francouzský prezident Emmanuel Macron mimořádně svolal bezpečnostní radu státu k jednání o špionážní kauze Pegasus a o kybernetické bezpečnosti, uvedl vládní mluvčí Gabriel Attal. Izraelský parlament kvůli kauze zřizuje komisi a maďarská prokuratura začala vyšetřovat podezření z nezákonného sledování. Média o víkendu informovala, že software Pegasus izraelské společnosti NSO Group používaly rozvědky některých zemí ke špehování novinářů a politiků včetně francouzských či maďarských.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 18:24|

Do vraždy novináře Chášakdžího byli zapojeni i lidé s výcvikem z USA, píše New York Times

Čtyři saúdskoarabští agenti, kteří se v roce 2018 podíleli na vraždě novináře Džamála Chášakdžího v Istanbulu, v předchozím roce absolvovali výcvik ve Spojených státech schválený ministerstvem zahraničí USA. Podle deníku The New York Times (NYT) o tom vypovídají interní dokumenty a vyjádření nejmenovaných osob obeznámených s danou spoluprací.
23. 6. 2021|

Tajné služby USA: Princ bin Salmán schválil vraždu Chášakdžího. Rijád to odmítá

Podle amerických zpravodajců schválil saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán operaci s cílem zajmout či zabít novináře a kritika Rijádu Džamála Chášakdžího. Novinář byl v roce 2018 brutálně zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu.  Americká diplomacie po zveřejnění odtajněného dokumentu ohlásila cestovní restrikce proti desítkám saúdskoarabských občanů. Bin Salmán by ale podle deníku New York Times (NYT) mezi nimi být neměl. Saúdská Arábie nově zveřejněné hodnocení „naprosto odmítá“, uvedlo podle Reuters tamní ministerstvo zahraničí.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 22:40|

Mutace koronaviru z Anglie se už objevila ve Francii či Španělsku. V Nitře byl očkován první Slovák

Mutace koronaviru z jižní Anglie byla poprvé odhalena také ve Francii. Vysoce nakažlivá varianta viru byla prokázána v Tours v centrální části země u Francouze, který trvale žije v Británii. Stejná mutace se našla také u čtyř osob ve Španělsku, od pátku se prokázala celkem u sedmi lidí v Japonsku. Dva nakažené hlásí rovněž kanadská provincie Ontario, svůj případ má i Švédsko. V Evropě pokračuje distribuce vakcíny firem Pfizer a BioNTech, Maďarsko i Slovensko už začalo očkovat.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 23:22|

Soud obžaloval dalších šest Saúdů z vraždy novináře Chášakdžího

Turecký soud v úterý obžaloval dalších šest lidí z podílu na vraždě novináře a kritika saúdskoarabské monarchie Džamála Chášakdžího. Všichni noví obžalovaní jsou občany Saúdské Arábie. Novinář Chášakdží byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Jeho ostatky se zatím nenašly, podle tureckých vyšetřovatelů bylo tělo rozřezáno a odvezeno.
24. 11. 2020|

Rijád zmírnil tresty vrahům Chášakdžího, verdikt je konečný

Saúdskoarabský prokurátor ohlásil nový verdikt v kauze vraždy novináře a kritika Rijádu Džamála Chášakdžího. Pět lidí odsouzených za vraždu původně k trestu smrti dostalo nově dvacetileté vězení. Zbylí tři odsouzení dostali tresty v rozpětí od sedmi do deseti let vězení. Informovala o tom stanice Al-Arabíja. Saúdskoarabská agentura SPA napsala, že verdikt je konečný. Vlastní proces v případu vede i Turecko.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 19:12|

V Turecku začal proces v případu vraždy Chášakdžího. Obžalované Araby soudí v nepřítomnosti

V nepřítomnosti obžalovaných začal v Turecku proces s 20 lidmi, kteří byli obviněni z vraždy tureckého novináře Džamála Chášakdžího. Jde o Saúdské Araby a podle tureckého tisku pro ně prokuratura žádá v Turecku nejvyšší možný trest, což je doživotí. Chášakdží byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Mezi obžalovanými jsou i dva spolupracovníci saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána.
3. 7. 2020|

V Saúdské Arábii se už za trest bičovat nebude. Křižování nebo utínání končetin ale zákony dál povolují

Saúdská Arábie zakáže mrskání. Tento středověký trest mnohdy končil trvalými následky, někdy i smrtí. Soudy ho nově nahradí vězením a peněžními pokutami. Saúdský justiční systém čelí dlouhodobé kritice za přílišnou krutost.
26. 4. 2020|

V Rijádu byli zadrženi tři členové královské rodiny Saúdů. Spekuluje se o pokusu o převrat

V Saúdské Arábii byli zadrženi tři vysoce postavení členové vládnoucí královské rodiny Saúdů – princ Ahmad bin Abdal Azíz, který je mladším bratrem krále Salmána, králův synovec Muhammad bin Najíf Saúd a jeho nevlastní bratr Naváf bin Najíf. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na dobře informované zdroje. Podle nich zadržení údajně plánovali puč.
7. 3. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 20:26|

Saúdskoarabský korunní princ se zřejmě naboural do mobilu miliardáře Bezose, tvrdí experti OSN

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán čelí podezření ze strany expertů OSN, že se podílel na kybernetickém útoku proti Jeffu Bezosovi. Podle předběžných závěrů vyšetřování dostal miliardář od prince zprávu se škodlivým softwarem, který umožnil se do Bezosova mobilu nabourat. Kauza může mít spojitost s vraždou novináře Džamála Chášakdžího, který psal do Bezosem vlastněného listu The Washington Post kritické články o saúdskoarabské vládnoucí rodině.
24. 1. 2020|

Solejmání byl velitelem ve válce a ve válce byl také zabit, řekl ČT šéf saúdskoarabské diplomacie

Saúdská Arábie uznává právo Spojených států na sebeobranu. V souvislosti se zabitím íránského generála Kásima Solejmáního americkým dronem to v rozhovoru pro ČT řekl saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Šéf tamní diplomacie také tvrdí, že vražda novináře Džamála Chášakdžího, k níž dal podle vyšetřovatelky OSN příkaz Rijád, je „velkým zločinem“, jehož pachatelé už však byli potrestáni.
11. 1. 2020|

Saúdská Arábie poslala na smrt pět lidí za vraždu novináře Chášakdžího. Výsměch, míní Reportéři bez hranic

Saúdský prokurátor oznámil, že v souvislosti s loňskou vraždou novináře Džamála Chášakdžího bylo pět lidí odsouzeno k trestu smrti. Další tři lidé stráví dohromady 24 let za mřížemi. Informovala o tom agentura Reuters. Reakce ze světa jsou spíš skeptické. Organizace Novináři bez hranic (RSF) považuje výsledek za výsměch spravedlnosti, podle Turecka nebylo spravedlnosti učiněno zadost. USA mluví o „důležitém kroku“. Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán sice přijal za vraždu odpovědnost, nadále však odmítá, že by k ní dal přímý pokyn.
23. 12. 2019Aktualizováno23. 12. 2019, 16:10|

Saúdští špioni přímo v srdci Twitteru. Bývalí zaměstnanci údajně sledovali kritiky Rijádu

Ve Spojených státech obvinili dva bývalé zaměstnance společnosti Twitter ze špionáže ve prospěch Saúdské Arábie. Vyhledávali soukromé informace o kriticích vlády v Rijádu a předávali je saúdskoarabským činitelům, kteří jim za to platili a dávali luxusní dárky.
7. 11. 2019|

„Nesu veškerou odpovědnost.“ Saúdský princ promluvil o vraždě novináře Chášakdžího

Korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán připustil odpovědnost v případu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Princ to uvedl v dokumentu americké televize PBS. Chášakdží byl loni brutálně zavražděn na velvyslanectví v Istanbulu.
26. 9. 2019|