TÉMA

Šumperk

Před 55 lety se upálil Jan Zajíc. Zástupci Prahy 1 si připomněli jeho odkaz

Uběhlo 55 let od sebeupálení studenta Jana Zajíce na Václavském náměstí v Praze. Zástupci Prahy 1 si v neděli připomněli jeho odkaz. Podle starostky Terezie Radoměřské (TOP 09) obětoval Zajíc svůj život pro svobodu a budoucnost českého národa. „Taková láska k národu, vlasti, ke svobodě je něco, co bychom si měli připomínat napříč desetiletími, staletími. Takových hrdinů, světců máme v našem národě velmi málo,“ uvedla.
25. 2. 2024|

Hladiny řek vzedmuté po vydatných deštích se nejpozději v neděli zklidní, předpovídají meteorologové

Vzedmuté hladiny některých tuzemských řek by měly do nedělního poledne opadnout. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na první povodňový stupeň tak klesne hladina Labe na dolním a částečně i středním toku, meteorologové zároveň zrušili varování před povodňovými jevy v povodí horního Labe. Zvýšená hladina Moravy v Olomouckém kraji má zčásti opadnout v sobotu, v neděli pak úplně.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 21:07|

Stát chce podpořit revitalizaci brownfieldů. Na jejich přeměnu vyčlenil přes dvě miliardy

V Česku by mohlo ubýt množství nevyužívaných a zanedbaných nemovitostí, takzvaných brownfieldů, které označují mimo jiné pozemky po továrnách nebo kancelářích. Státní fond podpory investic na jejich přeměnu vyčlenil 2,3 miliardy korun. Peníze získalo bezmála padesát projektů napříč regiony.
17. 2. 2024|

Řidičům na Šumpersku zrychluje cestování nová spojka k bludovskému obchvatu

Řidiči již mohou vyrazit na silnici, která dala podstatně větší smysl loni zprovozněnému obchvatu Bludova na Šumpersku. Přeložka silnice I/11 odvádí z Bludova právě na tento obchvat řidiče, kteří míří od západu z Pardubického kraje. Obyvatelům Bludova a také obce Chromeč se uleví od intenzivní tranzitní dopravy, řidičům od pomalého projíždění obcemi a také objedou klikatý a kopcovitý úsek mezi Bludovem a Šumperkem.
7. 2. 2024|

ETCS má zabezpečit železnici, mezi Olomoucí a Šumperkem ale zatím komplikuje provoz

Provoz vlaků na modernizované a elektrifikované železniční trati z Olomouce do Šumperka komplikují časté výpadky evropského zabezpečovacího systému ETCS, kvůli kterým spoje nabírají zpoždění a některé musí být zrušeny. Za část problémů v plynulosti provozu mohou i poruchy vlaků. Na komplikace si stěžují cestující, krajský úřad situaci řeší.
7. 11. 2023|

Rychlé vlaky na zmodernizované trati nečekaně nouzově brzdí zabezpečovací systém

Vlaky na zmodernizované trati mezi Olomoucí a Šternberkem výrazně zrychlily. Železničáři ji zprovoznili v zimě. Od té doby tu ale řeší i komplikace. Jde o nouzové brzdění vlaků. Podle Správy železnic to souvisí se zabezpečovacím systémem ETCS.
16. 6. 2023|

Plánovaná změna jízdního řádu vlaků zrychluje dopravu do Uničova, Velké Opatovice přišly o železnici

Mění se jízdní řády vlaků. Formálně je to jediná plánovaná řádná změna v jejich celoroční platnosti, ale fakticky provedla Správa železnic již několik mimořádných revizí, a hlavně přijde 1. července ještě jedna velká, při níž se vlaky Praha–Brno vrátí na rychlejší trať přes Českou Třebovou. Již k 11. červnu nastávají největší změny na jižní Moravě. Kraj se rozhodl zrušit všechny zbylé osobní vlaky na trati do Velkých Opatovic a také mezi Hodonínem a Kobylím.
11. 6. 2023|

Policie odvolala pátrání po dívce z Šumperka

Policisté odvolali pátrání po třináctileté dívce z Šumperka, která byla nezvěstná od 14. května. Dívka byla nalezena v pořádku. Pomohla veřejnost.
17. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 05:16|

„Obětoval se za naši svobodu.“ Lidé si připomínají na pražském Václavském náměstí památku Jana Zajíce

Naše současná svoboda může být jen dočasná a v kontrastu oběti Jana Zajíce můžeme posuzovat velikost potřebnosti naší svobody, řekla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) na pietním aktu k uctění jeho památky. Zajíc se upálil 25. února 1969, chtěl tím vyjádřit nesouhlas s nastupující normalizací a pasivitou lidí. Zástupci radnice Prahy 1 a Senátu položili květiny u pamětní desky na Václavském náměstí.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 18:21|

Tání sněhu může zvednout hladiny, foukat bude v neděli na jihu a západě Česka

V části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku mohou do nedělního večera kvůli rychlému odtávání sněhu stoupat hladiny vodních toků, ze břehů by se ale vylévat neměly. Silný vítr v nárazech až sedmdesát kilometrů v hodině čeká Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během soboty nadále téměř v celém Česku, v neděli hlavně na západě a jihu území.
18. 2. 2023|

V Děčíně se na spolupráci domluvilo ANO s SPD. Koalice vznikají i v dalších městech

Děčín je prvním statutárním městem, kde do koalice vstoupí SPD. S hnutím se na spolupráci domluvilo vítězné ANO. Koalice vznikají i v dalších českých městech. Šumperk povede koalice složená z vítězného hnutí ANO, Šumperáků a ODS. V Uherském Hradišti budou spolupracovat čtyři subjekty – Společně pro Hradiště, ANO, Nestraníci pro Hradiště a KDU-ČSL. V Blansku se na spolupráci domluvily hnutí ANO, ODS, Volba pro Blansko a ČSSD. Nymburk povede další čtyři roky vítězné hnutí Nymburk s klidem (NSK) a ODS. V Českém Krumlově bude vládnout širší koalice pěti subjektů – ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 16:43|

Začala stavba přeložky „jedenáctky“ u Postřelmova. Má odvést hustou dopravu z Bludova

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu čtyřkilometrové přeložky silnice I/11 z Postřelmova do Chromče na Šumpersku. Přeložka pomůže odklonit hustou automobilovou dopravu z Bludova, kolem kterého povede také nový obchvat ve směru na Šumperk. Stavbu přeložky za 318 milionů korun má na starost společnost Strabag, která v tendru nabídla nejlepší cenu.
9. 5. 2022|

Na Jesenicku nasněžilo až patnáct centimetrů. Sníh a mráz čeká Česko i o víkendu

V noci na pátek napadlo na severu Olomouckého kraje až patnáct centimetrů sněhu. Návrat zimy pocítili obyvatelé Jesenicka i návštěvníci hor. Na hřebenech stále sněží a do toho silně fouká, řekl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek. Kvůli novému sněhu jsou v pohotovosti silničáři, na Jesenicku mají v terénu veškerou techniku a pokračují v zimní údržbě. Silnice jsou sjízdné, pokrývá je však rozbředlá sněhová vrstva a je potřeba počítat se zvýšenou opatrností. Sněžit má podle meteorologů i o víkendu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 12:15|

Začíná přestavba tratě mezi Uničovem a Šumperkem, do prosince ji budou obsluhovat autobusy

Desetiměsíční výluka čeká od úterý cestující na trati mezi Šumperkem a Uničovem. Železnice zde projde velkou opravou a elektrizací. Dělníci budou opravovat také zastávky, které budou nově bezbariérové. Rekonstrukce za tři miliardy korun navazuje na opravenou železnici mezi Uničovem a Olomoucí. Půjde o první regionální trať v zemi, kde bude fungovat zabezpečovací systém ETCS.
14. 2. 2022Aktualizováno14. 2. 2022, 19:47|

V částech Libereckého a Olomouckého kraje hrozí kvůli tání a dešti vzestup řek

Na východě Libereckého a severu Olomouckého kraje hrozí do sobotního poledne vzestup hladin některých řek a potoků. Na Jilemnicku mohou místy dosáhnout i druhého stupně, kdy už se voda vylévá z břehů. Důvodem je tání sněhu spolu s očekávaným deštěm, vyplývá z aktualizovaného varování, které v pátek ráno zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 12. 2021|

Česko čeká další mrazivá noc, nejchladnější bude sever a severovýchod

Česko čeká další mrazivá noc. Minima budou na severu a severovýchodě i pod minus 12 stupni Celsia. Meteorologové varovali, že hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. V Jizerských horách v neděli naměřili skoro minus 27 stupňů.
26. 12. 2021|

V pondělí přibylo více než 14 tisíc nakažených. Nemocnice v Kyjově vyhlásila stav postižení

V pondělí v Česku přibylo 14 480 potvrzených případů onemocnění covid-19. Je to dosud nejvyšší pondělní přírůstek. Před týdnem bylo skoro o tři tisíce nově nakažených méně. Vládní rada pro zdravotní rizika v úterý podpořila povinné očkování lidí nad 60 let. Do českých nemocnic míří další vojáci, například do Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Teplic nebo Ústí nad Labem. Nemocnice v Kyjově dokonce vyhlásila stav postižení, kapacita ARO je podle vedení téměř vyčerpaná. S rostoucím počtem nakažených přibývá také výjezdů záchranářů, na jihu Moravy zvažují proto traumatologický plán.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 19:08|

Epidemie zasahuje do adventních trhů. Některá města ruší doprovodný program

Města napříč Českem omezují plánované adventní oslavy. S ohledem na zhoršující se epidemickou situaci mnohde ruší předvánoční kulturní program. Obejít se bez něj budou muset například v Olomouci. Do Českých Budějovic zase už druhým rokem nepřiletí anděl.
19. 11. 2021|

Rodina z Hluboček darovala Olomouci třicetimetrový vánoční strom. Kvůli bezpečnosti je nakonec o něco nižší

Na Horní náměstí v Olomouci v neděli odpoledne dorazil letošní vánoční strom. Zhruba třicet metrů vysokou jedli, kterou bylo nutné pokácet z bezpečnostních důvodů, věnovala městu rodina z Hluboček. Strom je nakonec asi o osm metrů nižší, radnice ho nechala zkrátit kvůli bezpečí lidí. Tahač s neobvyklým nákladem mohli sledovat obyvatelé Mrskles, Přáslavic a velké části Olomouce. Strom bude slavnostně rozsvícen v neděli 21. listopadu současně se zahájením adventních trhů.
8. 11. 2021|

Ekologové dál požadují stopku pro rozhlednu na Králickém Sněžníku. Stavba zatím kvůli počasí stojí

Stavbaři kvůli počasí pozastavili práce na rozhledně na Králickém Sněžníku. Pokračovat by tak měli až na jaře. Ekologové dlouhodobě upozorňují na pochybení a porušování zákonů o ochraně přírody. Podle nich by měl být projekt zastaven úplně. Bojí se hlavně přílivu turistů, proto už vznikají plány, jak pohyb lidí na hoře omezit nebo usměrnit.
8. 11. 2021|

Po operaci kyčlí nebo kolene se pacienti v Šumperku postaví hned na nohy a brzy odejdou domů

Výrazné zkrácení doby hospitalizace po výměně kyčelního nebo kolenního kloubu a rychlejší rekonvalescenci umožňuje nový projekt Nemocnice Šumperk, díky kterému se pacienti postaví na nohy pár hodin po operaci. Rychlé mobilizace pacienta lékaři docilují pomocí aplikace katétru s anestetikem, rehabilitačního cvičení i důkladného informování o postupu léčby. Sníží se tak riziko pooperačních komplikací, mezi které kromě bolestí patří trombózy nebo otoky. Nemocnice také bude moci vyměnit velké klouby více lidem.
5. 11. 2021|

Na trať z Olomouce do Uničova se vrací provoz. Vlaky mohou jezdit až 160 kilometrů v hodině

Mezi Olomoucí a Uničovem končí elektrifikace a zkapacitnění železniční trati. Úsek z Olomouce do Šternbeka byl dokončen už loni v prosinci, práce pak pokračovaly na patnáctikilometrovém navazujícím úseku do Uničova. Z krajského města až do Uničova se lidé dostanou vlakem už od čtvrtka 9. září. Revitalizací prošly i čtyři zastávky.
8. 9. 2021|

Třídění gastroodpadu se v Praze neosvědčilo. Pilotní projekt proto na konci roku skončí

Gastroodpad se v Praze dál speciálně třídit nebude. Hlavní město v prosinci po dvou letech ukončí pilotní projekt zaměřený na třídění tohoto odpadu, uvedla magistrátní specialistka na odpadové hospodářství Petra Strouhalová. Důvodem je to, že namísto živočišného odpadu, kuchyňských zbytků nebo prošlých potravin v původních obalech, v popelnicích končily z 80 procent zbytky ovoce a zeleniny. Ty se ale mají vyhazovat hlavně do hnědých popelnic na bioodpad. V Teplicích se podobný projekt naopak osvědčil a město chce na jaře zapojit dalších sedm stovek domácností.
29. 8. 2021|

V sobotu přibylo 74 nakažených. Od úterý by mohly skončit roušky ve třídách ve zbylých krajích

Ve třech krajích, kde ještě musí žáci nosit ve třídách respirátory, by mohla tato povinnost v úterý skončit. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), jeho záměr ale ještě musí schválit vláda, která se sejde v pondělí. Epidemie covidu-19 stále slábne i v nejhůře zasažených regionech. V sobotu bylo pozitivních pouze 74 testů na covid-19. Stejně jako minulou neděli spadl denní přírůstek pod stovku, byl dokonce ještě nižší. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden už jen v jednom okrese více než 50 nových případů.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 19:52|