TÉMA

Soukromníci

Svobodné povede do eurovoleb jejich předseda Vondráček. Stranu podpoří Soukromníci a další uskupení

V čele kandidátky Svobodných bude v červnových volbách do Evropského parlamentu předseda strany Libor Vondráček. Svobodní, kteří v minulosti měli v Evropském parlamentu jednoho zástupce, jdou do voleb s podporou Soukromníků, strany Pro Plzeň a hnutí Zdraví Sport Vzdělání 2012, jejichž zástupci na kandidátce rovněž budou.
8. 1. 2024|

30 let zpět: Potravinová konkurence na venkově

Počátkem roku 1992 nebyly rozdílné ceny v obchodech ničím novým. Přesto se konkurence teprve ustalovala. Státnímu podniku Jednota začali přetahovat zákazníky soukromí prodejci potravin. Jak se jim to dařilo v menších obcích, zjišťovala redakce v severních Čechách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 1. 2022|

O hlasy voličů se v říjnu bude ucházet 22 seskupení, méně než minule

K letošním volbám do sněmovny předložilo kandidátní listiny 22 volebních seskupení. Je jich zhruba o třetinu méně než při minulých volbách před čtyřmi roky. Lhůta pro nominace v úterý v 16:00 skončila. Podobně jako v minulých letech ne všechna seskupení přihlásila své adepty na poslance ve všech krajích.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 19:59|

Volby by v červnu vyhrálo ANO, Přísaha by byla před KSČM a ČSSD, říká model Medianu

Podpora hnutí ANO se zvýšila a podle modelu agentury Median by volby do Poslanecké sněmovny v červnu vyhrálo s 26 procenty hlasů. Po čtyřech měsících se tak opět dostalo v průzkumu do pozice lídra, kde vystřídalo koalici Pirátů a Starostů. Tu by podpořilo 21,5 procenta lidí. Následovala by koalice Spolu, kterou tvoří ODS, lidovci a TOP 09, s 20 procenty hlasů. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostala SPD a hnutí Přísaha před KSČM a ČSSD se zhruba pěti procenty hlasů. Vítězství ANO v červnu predikuje i volební model agentury Ipsos.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 14:52|

Volby by podle průzkumu CVVM vyhrálo ANO před koalicí Pirátů se STAN, třetí je Spolu

Volby by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta hlasů. Piráti a STAN by měli 22,5 procenta, pro koalici Spolu by se rozhodlo 19,5 procenta voličů. Do Poslanecké sněmovny by se dostaly také SPD, KSČM a ČSSD. Vyplývá to z červnového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj není rozdíl mezi ANO a koalicí Pirátů se STAN statisticky významný.
24. 6. 2021|

Formace Trikolóra Svobodní Soukromníci jde do voleb pod heslem „Máme právo žít“

Hnutí Trikolóra, Svobodní a Strana soukromníků kandidují do podzimních voleb společně pod názvem „Trikolóra Svobodní Soukromníci“ a s heslem „Máme právo žít“. Důraz kladou na pravicový program a při čtvrtečním zahájení kampaně na pražském Klárově lídři jejích krajských kandidátek hovořili o ubývání svobod, a to v souvislosti s epidemií covidu, ale i destrukcí podoby tradiční rodiny a dalších hodnot.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 18:13|

Volby by v květnu podle agentury Ipsos vyhrála koalice Pirátů a STAN. Koalice Spolu předběhla ANO

Pokud by se v květnu konaly sněmovní volby, zvítězila by v nich koalice Pirátů a STAN, vyplývá z volebního modelu agentury Ipsos, který byl zveřejněný v pátek. Hlas by jí dalo 23,7 procenta voličů, což je o více než čtyři procentní body horší výsledek než v dubnu. Mírně si naopak polepšila koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, která by ve volbách skončila jako druhý nejsilnější subjekt. Na třetí místo by odsunula hnutí ANO. Do sněmovny by se dostala ještě SPD a komunisté.
4. 6. 2021|

Nemovitosti ve vlastnictví státu zůstanou osvobozené od daně, rozhodl Ústavní soud

Nemovitosti ve vlastnictví státu, které se nevyužívají k podnikání, zůstanou osvobozené od daně. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení části zákona o dani z nemovitých věcí. Návrh loni podala skupina 24 senátorů, za které jednal tehdejší člen horní komory Ivo Valenta (za Soukromníky).
25. 5. 2021|

30 let zpět: Václav Havel navštívil zemědělce

Václav Havel se jel osobně seznámit s problémy českých zemědělců. Ti se mnohdy obávali nejisté budoucnosti. Zemědělská družstva se totiž s přechodem na tržní hospodářství dostávala počátkem 90. let do finančních problémů. Prezident navštívil družstvo ve Velkých Přílepech i soukromé zemědělce. Prohlédl si i tamní zchátralý zámek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 5. 2021|

Duely senátních voleb přinesly prohry zkušených osobností, k vítězství ale stačil i rozdíl 27 hlasů

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu přineslo i několik zajímavých soubojů. Kdo s kým prohrál a kde bylo vítězství nejtěsnější? Web ČT24 přináší několik poznámek politologa a analytika ČT Kamila Švece.
11. 10. 2020|

Senátorem za Uherské Hradiště bude lidovec Bazala, Valenta končí

Novým senátorem ve volebním obvodu Uherské Hradiště bude Josef Bazala (KDU-ČSL). Ve druhém kole senátních voleb získal 60,78 procenta hlasů. Obhájce mandátu Ivo Valenta (za Soukromníky) dostal 39,21 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 21,85 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 46,95 procenta.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 18:16|

Senátní duel na Uherskohradišťsku: O křeslo v horní komoře se utkají Ivo Valenta a Josef Bazala

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 81 – Uherské Hradiště se utkají současný senátor a spoluzakladatel holdingu Synot Ivo Valenta (za Soukromníky) se starostou Starého Města Josefem Bazalou (KDU-ČSL). Valenta získal v prvním kole podporu 31,23 procenta hlasujících, Bazalovi odevzdalo hlas 30,94 procenta voličů. Volební účast dosáhla 37,69 procenta. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
7. 10. 2020|

STAN je provizorním vítězem senátních voleb, jisté má zatím jedno křeslo. Nejvíce ztratila ČSSD

Jedno staronové křeslo v Senátu má již nyní jisté STAN, jehož děčínský senátor Zbyněk Linhart dostal v prvním kole nadpoloviční počet hlasů. Starostové zároveň budou mít spolu s ODS nejpočetnější zastoupení ve druhém kole, které proběhne 9. a 10. října. Početné bude i zastoupení ANO a lidovců. Naopak ČSSD může doufat maximálně ve čtyři senátní křesla. Obhajovala jich přitom deset.
3. 10. 2020|

V Uherském Hradišti vyzve v druhém kole dosavadního senátora Valentu starosta Starého Města Bazala

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Uherské Hradiště postoupili Ivo Valenta (za Soukromníky) a Josef Bazala (KDU-ČSL). Valenta získal 31,23 procenta hlasů, druhý Bazala dostal 30,94 procenta. Voleb se zúčastnilo 37,69 procenta voličů, o hlasy usilovalo pět kandidátů.
3. 10. 2020|

Stěžejním tématem voleb je v Olomouckém kraji doprava. Dostavět se mají dálnice i cyklostezky

Po čtyři roky vládla v Olomouckém kraji koalice složená z ANO, ČSSD a ODS. Změna ale nastala na postu hejtmana. Ten do února 2017 zastával Oto Košta (ANO), kvůli nezvládání úřadu byl ale odvolán. Údajně také spolupracoval s někdejším hejtmanem Jiřím Rozbořilem (ČSSD), který čelí obžalobě v kauze Vidkun. Koštu nahradil Ladislav Okleštěk (ANO), jenž bude v letošních volbách post hejtmana obhajovat. Babišovo hnutí má v olomouckém krajském zastupitelstvu 16 křesel.
4. 9. 2020|

Vysočina staví klíčové obchvaty, venkovský kraj se ale potýká s nedostatkem lékařů i služeb

Hejtman? Na Vysočině jím je už 12 let Jiří Běhounek. A kandiduje znovu z prvního místa. Nestraník v barvách ČSSD je nejdéle sloužícím ze všech tuzemských hejtmanů. V posledních čtyřech letech ale už sociální demokraté neobsadili celou krajskou radu. Vládli v široké koalici se třemi dalšími stranami.
4. 9. 2020|

Antimonopolní úřad se bude dál zabývat projektem zlínské nemocnice. Prověří námitky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude nadále zabývat veřejnou zakázkou na projekt nové krajské nemocnice ve Zlíně. Antimonopolní úřad už dříve rozhodl o tom, že soutěž je v pořádku, nyní však obdržel rozklad proti prvostupňovému rozhodnutí. Informaci, kterou přinesl Český rozhlas Zlín, potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Úřad by měl rozhodnout do tří měsíců.
5. 8. 2020|

Spor o stavbu nemocnice ve Zlíně pokračuje. Soud opět posoudí její schválení na zastupitelstvu

Schválení stavby nové krajské nemocnice zastupiteli Zlínského kraje opět posoudí Nejvyšší správní soud (NSS). Bývalý hejtman Libor Lukáš (dříve ODS) podal kasační stížnost na rozhodnutí brněnského krajského soudu, který žalobu kritiků postupu schválení stavby zamítl.
21. 7. 2020|

30 let zpět: Havel v jižních Čechách

Prezident Václav Havel navštívil jižní Čechy. Na programu měl zastávky v Blatné a Písku. Atmosféra na náměstí v Písku byla prý podle prezidenta podobná jako při mítincích z konce listopadu 1989.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
29. 5. 2020|

Komunální politici musejí dál přiznávat majetek. Ústavní soud ale zrušil neomezené nahlížení do registru

Komunální politici, včetně neuvolněných funkcionářů, musí dál podávat majetková přiznání. Rozhodl o tom Ústavní soud, který ale zrušil současný rozsah nahlížení do centrálního registru oznámení. Podle soudců postačí zpřístupňovat údaje z registru jen na základě žádosti, současná úprava porušuje právo na soukromí veřejných funkcionářů. Nález vstoupí v platnost na konci letošního roku, politici by měli do té doby přijmout novou právní úpravu.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 15:20|
Senátní volby 2018

Jedna z mála lidoveckých radostí. Uherskobrodský starosta Kunčar obhájil post senátora

Senátorem za Zlínsko zůstane uherskobrodský starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Stejně jako před čtyřmi roky porazil bývalého zlínského hejtmana Libora Lukáše (za Soukromníky). Kunčar ve druhém kole získal 60,77 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 18,81 procenta voličů.
13. 10. 2018Aktualizováno13. 10. 2018, 17:42|
Senátní duely

Senátní duel ve Zlíně: Důraz na dálnice, ale i otázka migrace

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola, a mají tak šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. Ve volebním obvodu číslo 80 Zlín se utkají Patrik Kunčar (KDU-ČSL), který v prvním kole získal 33,39 procenta hlasů, a Libor Lukáš (nestr. za Soukromníky) se ziskem 27,21 procenta.
11. 10. 2018|