TÉMA

Ivančice

Na Znojemsku začali díky teplému počasí se sklizní chřestu o měsíc dřív

Teplé jaro urychlilo růst a sklizeň chřestu. Třeba na Znojemsku ho letos sklízejí o měsíc dřív než před rokem. Na jeho růst ale třeba stále ještě čekají v Ivančicích na Brněnsku, tam se budou letos v květnu navíc konat už třicáté slavnosti chřestu.
5. 4. 2024|

Na Brněnsku by mohl vzniknout nový zdroj pitné vody. Kraj hloubí vrty v místech bývalých dolů

Podzemní voda, která u Oslavan na Brněnsku vtéká do bývalých černouhelných dolů a mění se v kontaminovanou důlní vodu, by mohla sloužit jako zdroj pitné vody. Jihomoravský kraj začal hloubit v údolí Neslovického potoka dva vrty o hloubce 25 metrů. V následujících dnech má pak kraj spolu se Svazkem vodovodů a kanalizací Ivančice získat informace o vydatnosti zdroje i o chemických a fyzikálních vlastnostech vody.
30. 10. 2023|

Most v Tetčicích se uzavřel, kvůli jeho havarijnímu stavu není další provoz možný

Jihomoravští silničáři v pátek uzavřeli most na silnici druhé třídy v Tetčicích na Brněnsku. Je v havarijním stavu a jeho provoz dále není možný. Původně se měl zavřít až v září, zakázka na jeho opravu už je vysoutěžená a smlouva se stavební firmou uzavřená, řekl ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák. Nyní budou silničáři se zhotovitelem jednat o tom, zda existuje nějaké provizorní řešení, které by umožnilo ještě dočasný provoz starého mostu a zda by nešlo začít stavět dřív. Práce mají začít letos.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 14:24|

Muchovy prvotiny zdobí radnici v Hrušovanech nad Jevišovkou. Úřad fresky postupně odkrývá

Radnice v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku má novou zrestaurovanou fresku Alfonse Muchy, která pokrývá strop nové zasedací místnosti. Muchovy malby z dob jeho mládí jsou již odkryté v kanceláři starosty, ve vestibulu a v podatelně úřadu. Místní je vítají, jezdí se na ně ale dívat zájemci z Plzně nebo i Rakouska, řekla místostarostka města Eliška Volná (za KSČM).
23. 8. 2021|

Ivančice vybudují nové Muzeum Alfonse Muchy. Pomůže výtěžek z prodeje pohlednic

Vedení Ivančic na Brněnsku představilo plánovanou přeměnu nyní uzavřeného Památníku Alfonse Muchy na rozsáhlejší muzeum s multimediální interaktivní expozicí. Na rekonstrukci město použije výtěžek z prodeje limitované série pohlednic s dosud nezveřejněnou podobou Muchových skic.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 16:30|
Paměťová stopa

Život je snazší s přáteli a dobrou náladou, říká někdejší házenkářka Věra Moravcová

Do života Věry Moravcové (Vítové) zasáhla nejprve německá okupace a později ještě mnohem výrazněji nástup komunistické totality. Dnes pětadevadesátiletá bývalá učitelka, házenkářka a ochotnice z Ivančic vzpomíná na válku i padesátá léta, kdy její manžel a jeho rodiče přišli nejen o advokátní kancelář, ale i knihkupectví a úspory. Ji samotnou ale optimismus nikdy neopustil.
3. 6. 2021|
Paměťová stopa

Bral jsem šíření angličtiny jako misionářskou činnost, říká profesor anglistiky o období totality

Jaroslav Peprník v období normalizace nesměl přednášet. Dnes čtyřiadevadesátiletý profesor anglistiky mohl jen publikovat a vést cvičení, jeho činnost sledovala Státní bezpečnost. Ke své práci se mohl vrátit až po pádu komunismu. Uznávaný odborník získal prestižní Fulbrightovo stipendium a napsal řadu publikací.
24. 3. 2021|

Muchovy bankovky jsou opět k mání. Pamětní pětisetkorunu vydaly malířovy rodné Ivančice

Pamětní pětisetkorunu vytvořenou podle návrhu místního rodáka Alfonse Muchy vydaly Ivančice na Brněnsku ke 160. výročí Muchova narození. Původní umělcovy podklady se ale nedochovaly, proto museli grafici ručně překreslit motiv z dochované bankovky. V oběhu byly Muchovy bankovky jen tři roky kvůli snadné padělatelnosti, vyrobeny byly statisíce podvrhů pětisetkoruny.
24. 7. 2020|

Turistické stezky na Brněnské přehradě a u Ivančic mají být po opravě pohodlnější a bezpečnější

Dělníci opravují stezky na břehu Brněnské přehrady a také podél řeky Rokytné u Ivančic na Brněnsku. Po rekonstrukci by měly být pohodlnější a bezpečnější. Na přehradě ale stavební práce ztěžuje nepřístupný terén i lidé, kteří na staveniště přes zákaz vstupují.
15. 7. 2020|

Na Brněnsku po srážce s vlakem na přejezdu zemřel řidič

Po srážce s vlakem na přejezdu mezi Moravskými Bránicemi a Silůvkami na Brněnsku zemřel v sobotu odpoledne řidič auta. Utrpěl zranění neslučitelná se životem, uvedla mluvčí záchranky Barbora Truksová Zuchová. Provoz na trati se již podařilo obnovit.
23. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 19:02|

Asi desetina obcí v Česku letos zvýšila daň z nemovitosti. V Ivančicích chtějí investovat do infrastruktury

Více než šest stovek obcí v České republice se rozhodlo letos zvýšit daň z nemovitých věcí. Je to jediná daň, kterou mohou přímo samotné obce ovlivnit. Její výši mohou zastupitelé řídit pomocí takzvaného místního koeficientu. V Ivančicích na Brněnsku, stejně tak jako v další stovce obcí, ho zvýšili z jedné na tři, v devatenácti pak až na maximálních pět.
19. 5. 2020|

Ivančice začaly sklízet první vlastní chřest. Město obnovilo tradici z dob Rakouska-Uherska

Na poli u Ivančic začalo město sklízet poprvé chřest, který zde nechalo zasadit před dvěma lety. Obnovilo tak dlouholetou tradici, zdejší chřest se totiž za Rakouska-Uherska dovážel až do Vídně na císařský dvůr. Letos město sklidí zhruba do sto kilogramů a dostanou ho lidé, kteří se podíleli na zvládnutí koronavirové krize.
29. 4. 2020|

Po letech chátrání čeká ivančický amfiteátr rekonstrukce

Zpustlý amfiteátr v ivančickém lesoparku na Réně se dočká obnovy. Město nedávno odkoupilo firmu, která zde v minulosti těžila bentonit. Areál teď plánuje vyčistit, jeho budoucí podoba a možný další provoz pak budou záviset na dotacích. Nový osud čeká i amfiteátr v Rájci-Jestřebí.
30. 10. 2019|

V Ivančicích shořela skladovací hala, škoda čtyři miliony korun

V Ivančicích na Brněnsku v noci na neděli vyhořela skladovací hala na ploše 50 krát 100 metrů. Škoda předběžně činí čtyři miliony korun. Na místě zasahovala více než stovka hasičů ze širokého okolí, včetně mobilní chemické laboratoře.
27. 10. 2019Aktualizováno27. 10. 2019, 18:45|

Muzeum v Ivančicích připomíná československé letce RAF. Nese jméno generála Bočka

Příběhy letců Britského královského letectva a zejména armádního generála Emila Bočka představí nové muzeum. Za účasti osobností z armádního, duchovního i politického života se ve čtvrtek slavnostně otevřelo v Ivančicích na Brněnsku. Nechyběl ani sám válečný veterán.
17. 10. 2019|

Býci zastavili provoz u Polánky, unikli z převráceného kamionu

Na silnici u Moravského Krumlova se ve čtvrtek po poledni převrátil nákladní vůz převážející 68 býků, řidič kamionu se lehce zranil. Devět z nich nehodu nepřežilo, jednoho zatoulaného agresivního býka po nalezení utratila veterinářka. Doprava v místě byla až do večerních hodin omezená.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 17:50|

Gottova ulice, stanice metra nebo divadlo? Města a veřejnost navrhují, co ponese zpěvákovo jméno

Jméno Karla Gotta by mohly nést ulice, most nebo třeba divadelní sál. O změně názvu některých míst uvažují pražské městské části i magistrát, zpěvákova rodná Plzeň nebo třeba Ivančice na Brněnsku.
4. 10. 2019|

Trůn Milosti. V Brně na Petrově je k vidění dosud neznámý obraz Alfonse Muchy

V kryptě brněnské katedrály na Petrově si může veřejnost poprvé prohlédnout obraz Alfonse Muchy Trůn milosti. Dílo je součástí výstavy Dokonalá jednota – Zobrazování Nejsvětější Trojice ve výtvarném umění. Kromě díla slavného malíře se představují i další unikáty, mimo jiné obraz Nejsvětější Trojice se třemi tvářemi z počátku 17. století.
13. 6. 2019|

Města na jihu Moravy stavějí z dotací byty pro seniory. Je jich ale stále nedostatek

Senioři na jihu Moravy stále těžko hledají odpovídající bydlení. Cena nájmů je pro ně příliš vysoká, penziony pro důchodce jsou plné. Ministerstvo pro místní rozvoj loni rozdělilo městům a obcím na dotacích na stavbu komunitních a pečovatelských domů 240 milionů korun. Dotační program vypsalo i pro letošní rok.
13. 2. 2019|

Kaplička v Ivančicích musela uhnout silnici. Přesunuli ji pomocí jeřábu

O několik metrů posunuli ve čtvrtek odpoledne v Ivančicích na Brněnsku novobarokní kapličku. Ivančická radnice plánuje opravu silnice přes městskou část Letkovice a do prostoru kolem kapličky nelze silnici vměstnat tak, aby odpovídala normám.
20. 9. 2018|