TÉMA

Glyfosát

Glyfosát přestává účinkovat. Stále víc plevelů si proti němu buduje odolnost

Desítky let let fungoval glyfosát jako spolehlivá zbraň proti rostlinným škůdcům, která zemědělcům umožňovala zvyšovat výnosy při pěstování kukuřice nebo sóji. To se ale změnilo. Nová studie upozorňuje na již dříve evidovaný trend, kdy známý herbicid na plevel přestává působit.
11. 12. 2023|

Evropská komise uvedla, že prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Evropská komise (EK) oznámila, že prodlouží licenci pro používání pesticidu glyfosátu o dalších deset let. Bude ale potřeba dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém prohlášení. EK reagovala na čtvrteční  hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států na návrhu, zda licenci prodloužit, opět neshodli.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 15:42|

Bayer zaplatí jedenáct miliard dolarů za urovnání sporů kvůli přípravku Roundup

Za urovnání sporů o přípravek Roundup, který podle amerických stěžovatelů způsobuje rakovinu, zaplatí společnost Bayer odškodné 10,9 miliardy dolarů (zhruba 259 miliard korun). Německý agrární a farmaceutický koncern to oznámil ve středu. Kontroverzní přípravek vyrábí americká firma Monsanto, kterou Bayer v roce 2018 koupil za více než šedesát miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Nyní oznámeným krokem chce ukončit vleklé právní spory.
24. 6. 2020|

Letos poprvé nesmí zemědělci používat glyfosát, zaplatí víc za sušení úrody

Letos poprvé se pěstitelé řepky, kukuřice a pšenice musejí obejít bez postřiku glyfosátem. Platí to u plodin, které se využijí v potravinářství. Na ty technické se zákaz herbicidu nevztahuje.
22. 6. 2020|

Traktory v Paříži. Zemědělci protestují proti obchodním dohodám i zákazu glyfosátu

Stovky nespokojených zemědělců se svými traktory komplikovaly provoz na hlavních tazích v Paříži. Farmáři chtěli upozornit na problémy ve svém odvětví a donutit vládu prezidenta Emmanuela Macrona k ústupkům. Ráno komplikovali dopravu na vícero místech a blokáda na městském dálničním okruhu se protáhla do odpoledních hodin. Protestují proti mezinárodním obchodním dohodám či ohlášenému zákazu glyfosátu, informovala agentura Reuters.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 16:51|

Soud v USA rozhodl, že herbicid Roundup je karcinogenní. Akcie výrobce Bayer padají

Federální soud ve Spojených státech v úterý rozhodl, že herbicid Roundup německého chemického a farmaceutického koncernu Bayer způsobuje rakovinu. Akcie společnosti zareagovaly na verdikt oslabením o 12,5 procenta, což je největší denní ztráta za 16 let. Hodnota firmy tím klesla o zhruba osm miliard eur (téměř 209 miliard Kč).
20. 3. 2019|

Ministerstvo nebude plošně zakazovat glyfosát, uvedl Toman. Nemá ho čím nahradit

Ministerstvo zemědělství v současnosti nebude plošně zakazovat používání glyfosátu, protože nemá méně škodlivou náhradu. Zákaz tohoto herbicidu, který zemědělci používají k hubení plevele, by mohl znevýhodnit české zemědělce proti pěstitelům z okolních zemí. V pořadu Partie televize Prima to uvedl ministr Miroslav Toman (za ČSSD).
27. 1. 2019|

Stát ustoupil od úplného zákazu glyfosátu. Omezení bude platit jen u obilovin a řepky

Zákaz využívání herbicidů s účinnou látkou glyfosát nakonec nebude plošný. Od ledna se nebude moci používat na urychlení dozrávání a vysušování rostlin, které se využívají pro potravinářské účely – u obilovin a řepky. Za porušení těchto podmínek bude hrozit ztráta dotací a pro právnické osoby až čtyřmilionová pokuta, řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
19. 11. 2018|

Na česká pole pršel glyfosát ve velkém. Ministr zemědělství to zatrhl

Stát od ledna zakáže využívání herbicidu glyfosát na urychlení dozrávání a vysušování plodin. Nebude možná ani jeho plošná aplikace na česká pole. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství, a zaskočilo tak Zemědělský svaz. Ekologové rozhodnutí naopak vítají; podle části odborné veřejnosti je totiž glyfosát zřejmě karcinogenní.
17. 9. 2018|