TÉMA

Viktor Preiss

Výběr z díla Jaroslava Haška vyšel jako audio, čtou Ferenc Futurista i Vojtěch Dyk

Ke stočtyřicátému výročí narození Jaroslava Haška připravil Supraphon audioknihu s „výběrem z díla světově proslulého spisovatele“, jak hlásá podtitulek. Základem kompletu jsou povídky a úryvky z Haškova nejslavnějšího díla – Osudů dobrého vojáka Švejka. Nahrávky byly pořízeny mezi lety 1936 a 2023, některé patří k raritám nebo jsou uvedeny v premiéře. K posluchačům se Haškovy texty dostávají v podání jak hereckých bardů, tak zástupců současné generace.
22. 4. 2023|

Neviditelnými herci století se stali Maciuchová a Preiss, jejich hlasy dosáhly až do vesmíru

Vítězi rozhlasové ankety Neviditelný herec století se stali Hana Maciuchová a Viktor Preiss. Speciální ročník doplnil každoroční anketu, v níž veřejnost hlasuje o nejpopulárnějším hereckém výkonu na vlnách Českého rozhlasu za uplynulou sezonu.
13. 4. 2023|

Velice pozdě jsem začal spoléhat na svou vlastní intuici, říká Viktor Preiss

Viktor Preiss letos oslavil pětasedmdesáté narozeniny. Rozhovory příliš nedává, pro speciální Interview ČT24 se Světlanou Witowskou ale mluvil o svém dětství, studiu i stovkách rolí. V roce 2016 ukončil divadelní kariéru v Divadle na Vinohradech po více než třech dekádách strávených v této instituci. V rozhovoru říká, že jeho kariéra na jevišti začala nenápadně, nakonec tam ale strávil dvě třetiny života.
17. 10. 2022|

Kultivovaná dáma i moravská rošťanda. Na Hanu Maciuchovou vzpomíná Balzerová, Preiss a Polesný

O Haně Maciuchové, která zemřela v úterý po dlouhé nemoci, mluví její kolegové z umělecké branže jako o kultivované dámě, precizní herečce, ale i přítelkyni se smyslem pro humor. O osobní a pracovní vzpomínky se ve vysílání ČT24 podělili režisér Viktor Polesný a herci Viktor Preiss a Eliška Balzerová.
27. 1. 2021|

Lidé se rozloučili s Jiřím Menzelem. Kolegové vzpomínali na pečlivého režiséra se smyslem pro humor

Zhruba tři stovky příznivců tvorby Jiřího Menzela se přišly naposledy rozloučit s tímto oscarovým režisérem. Své vzkazy a vzpomínku lidé zanechali v kondolečních knihách v pražském Rudolfinu. Podle posledního přání Menzela, který zemřel 5. září, rodina s veřejným pohřbem původně nepočítala. Vdova po filmaři se ale nakonec rozhodla pro uspořádání pietního shromáždění v reakci na velký zájem přátel, kolegů a fanoušků se se slavným tvůrcem rozloučit.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 17:01|

Není třeba si něco namlouvat. Nejlepší audioknihou je Dědina, cenu má i prvotina Jakuba Szántó

Absolutním vítězem v cenách Audiokniha roku 2019 byla vyhlášena Dědina. Grotesku ze současné vesnice napsala původně Petra Dvořáková. Nejlepší interpretkou je Anna Kameníková, interpretem pak Jan Vlasák. Porotu zaujala i audiokniha podle publikace novináře Jakuba Szántó z České televize. Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova získal Jiří Dvořák. Celkem bylo uděleno dvanáct ocenění.
23. 4. 2020|

Taková normální rodinka i Zkáza Dejvického divadla. Zabavte se komediálními seriály

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na filmy, seriály a kulturní pořady. V tomto článku se probíráme komediálními seriály.
18. 3. 2020|

Klaun, který sám klauny maluje. Herec Viktor Preiss vystavuje své obrazy

Herec Viktor Preiss se představuje v nezvyklé roli. Poprvé v životě vystavuje své litografie a kresby, a to v dobřichovické Galerii Bím. Výstava nazvaná prostě Můj svět nezapře inspiraci divadlem, součástí expozice jsou ale také ukázky Preissových veršů.
28. 12. 2019|

Chytrá pohádka, která nedělá z dětí hlupáky, říká Viktor Preiss. Do kin vstoupil Hodinářův učeň

Do kin vstoupila nová česká pohádka Hodinářův učeň. Nabízí klasický příběh boje dobra a lásky se zlem, lakotou a podlostí. Ve snímku, který vznikl v koprodukci České televize, hrají Viktor Preiss, Jana Plodková, Jaroslav Plesl nebo Miroslav Krobot.
15. 8. 2019|

Za lásku se musí bojovat. Hodinářův učeň představuje upoutávku

Hodinářův učeň představuje první upoutávku. Očekávaná pohádka, ve které hrají Viktor Preiss, Jaroslav Plesl, Václav Neužil, Jana Plodková či Miroslav Krobot, bude mít premiéru už v polovině srpna. Na trailer se můžete podívat již nyní.
26. 5. 2019|

Čas na pohádku se blíží. Hodinářův učeň představuje první teaser

Dobro, zlo a láska nechybí v nové celovečerní pohádce Hodinářův učeň, kterou natočila Jitka Rudolfová. V kinech bude mít premiéru v polovině letošního srpna. Klasický, ale zároveň zábavný příběh s předstihem představuje divákům první teaser.
15. 4. 2019|

Přistupte blíže! Hodinářův učeň, zvířecí muž a siamská dvojčata vystupují v Lednici

Na nádvoří jízdárny v zámku Lednice přijelo o víkendu panoptikum. V cirkusových kulisách tu režisérka Jitka Rudolfová natáčela výpravnou pohádku Hodinářův učeň. Ve snímku, který vzniká v koprodukci České televize, si zahráli Jana Plodková, Václav Neužil nebo Viktor Preiss.
22. 10. 2018|

Všeho do času, pozná v nové pohádce Hodinářův učeň

Filmovou pohádku je stále ještě možné vyprávět bez prvoplánové podbízivosti a přeslazených klišé, věří režisérka a scenáristka Jitka Rudolfová. Takovým by měl být pohádkový příběh Hodinářův učeň, který od konce srpna natáčí na Panské skále u Kamenického Šenova. Do snímku v koprodukci České televize obsadila Viktora Preisse, Jaroslava Plesla či Miroslava Krobota.
6. 9. 2018Aktualizováno6. 9. 2018, 17:55|