TÉMA

Bhútán

Doporučujeme

Himálajských ledovců rapidně ubývá. Tání může připravit o vodu téměř dvě miliardy lidí

Ledovce v pohořích Hindúkuš a Himálaj by do konce století mohly ztratit až 75 procent svého objemu, pokud nebudou výrazně omezeny emise skleníkových plynů. Tání může zvýšit pravděpodobnost nebezpečných záplav a sesuvů lavin a postupně omezit dostupnost pitné vody pro takřka dvě miliardy lidí, varuje zpráva Mezinárodního střediska pro integrovaný rozvoj horských oblastí (ICIMOD).
21. 6. 2023|

Himálajské ledovce tají stále rychleji. Ohrožuje to zásobování vodou milionů lidí v Asii

V posledních desetiletích himálajské ledovce ztrácejí led desetkrát rychleji než v minulosti. Vědci z univerzity v Leedsu to prozkoumali za dobu sedmi set let.
21. 12. 2021|

Vědci v Indii vypustili do volné přírody dvanáct ohrožených prasat zakrslých

Vědci v Indii vypustili do volné přírody dvanáct ohrožených prasat zakrslých, nejmenších prasat na světě. Snaží se tím zvýšit počet divoce žijících exemplářů tohoto druhu, který už byl v minulosti považován za vyhynulý. V budoucnu by jich v přírodním parku Manas chtěli vypustit dalších šedesát, napsala agentura AFP.
28. 6. 2021|

Himálaj zaplavily monzunové deště, v Nepálu způsobily povodeň

Silné monzunové deště, které se v úterý přehnaly nad Bhútánem, vzaly život nejméně deseti lidem a jejich následky tvrdě zasáhly i nedaleký Nepál. Srážky rozvodnily řeky v nepálském regionu Sindhupalchok, pohřešováno je sedm osob, s evakuací zde musely pomáhat vrtulníky a do odlehlé oblasti míří ozbrojené síly.
17. 6. 2021|

Švýcaři v referendu odmítli zákaz umělých pesticidů, s protiteroristickým zákonem souhlasili

Voliči ve Švýcarsku v neděli v referendu odmítli trojici návrhů z oblasti životního prostředí, včetně nového zákona o emisích oxidu uhličitého a zákazu umělých pesticidů. Souhlas naopak vyjádřili s protiteroristickým zákonem, který dává policii větší pravomoci pro nakládání s lidmi podezřelými z terorismu, a s covidovým zákonem, který dává vládě více pravomocí pro boj s pandemií, uvedla agentur Reuters.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 21:00|

V asijských velehorách v příštích desetiletích výrazně vzroste riziko záplav, varují vědci

Změna klimatu zřejmě způsobí, že se v asijských velehorách v důsledku tání ledovců výrazně zvýší počet jezer. Obyvatelé okolních oblastí tak budou čelit rostoucímu nebezpečí ničivých povodní. Varovnou předpověď přinesla nová studie, kterou publikoval časopis Nature Climate Change. Podle vědců je v tomto ohledu potřeba rychlých politických akcí a mezinárodní spolupráce.
10. 5. 2021|

Covid se z Indie přelévá do sousedství. Krizi čelí Nepál či Pákistán, vakcíny zatím nedostanou

Indie je v současnosti nejzasaženější zemí světa, denně tam přibývají statisíce případů a tisíce mrtvých. Kritická situace v druhé nejlidnatější zemi světa se přelévá i do sousedních států. Rapidně počty případů rostou v Nepálu či na Srí Lance a chudé země se jen tak nedočkají vakcín. Spoléhají totiž na jejich výrobu v Indii, která ale zakázala přípravky vyvážet.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 20:32|
Události komentáře

Boučková píše o „království štěstí“: V Bhútánu jsem hodně překonávala sama sebe

Spisovatelce Tereze Boučkové, jedné z nejvýraznějším současných českých autorek, vyjde v nejbližší době cestopis „Bhútán, má láska“. Popisuje v něm svoji pouť jihoasijskou zemí ve východní části Himalájí. „Hodně jsem překonávala sama sebe. Zdolávala jsem tam tak trochu své osobní rekordy,“ říká Boučková, která byla hostem Událostí, komentářů.
9. 5. 2020|

Na Jednom světě vítězí korupce v rumunském kolektivu a predátoři v síti

V mezinárodní soutěži na festivalu Jeden svět nejvíce zaujal snímek Kolektiv o korupci v rumunském zdravotnictví, v české soutěži zvítězil film o internetových sexuálních predátorech V síti. Přehlídka dokumentů o lidských právech se původně měla konat od 5. do 14. března, jako mnoho jiných akcí ale byla v souvislosti s pandemií koronaviru přerušena.
3. 4. 2020|

Počet nakažených koronavirem ve světě přesáhl sto tisíc. První případ hlásí Slovensko

Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než sto tisíc lidí. Vyplývá to z údajů na speciálním webu badatelů z americké Johns Hopkins University, kteří globální epidemii monitorují. Nový koronavirus se už rozšířil do více než osmdesáti zemí, v pátek potvrdilo svého prvního nakaženého i Slovensko. První případ nákazy zaznamenaly také Srbsko či Vatikán. Rakousko zavádí namátkové zdravotní prohlídky na hranicích s Itálií.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 23:22|

Ekologie a kvalita života místo absolutního bohatství. Islandská premiérka chce alternativu k HDP

Úspěšnost zemí se tradičně poměřuje hrubým domácím produktem (HDP), tedy sílou ekonomiky. Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir teď stojí v čele nového trendu. Apeluje na vlády světa, aby se přestaly soustřeďovat na růst dosahovaný neudržitelným způsobem na úkor životního prostředí a rodinného života.
6. 12. 2019|

Demokracie mění tvář Bhútánu. „Království štěstí“ však trápí nezaměstnanost a sebevraždy

Již deset let je Bhútán konstituční monarchií. „Království štěstí“, jak se tomuto asijskému státu přezdívá, čelí řadě problémů, od vysoké nezaměstnanosti mladých přes drogy až po četné sebevraždy. Fotograf a publicista Michal Thoma to přičítá hlavně odcizení v modernizující se společnosti, ale paradoxně i kvalitnímu systému školství, jenž produkuje hodně vzdělaných lidí, kteří ovšem nenacházejí uplatnění. Přes všechny potíže je ale drtivá většina Bhútánců šťastná. Klíčový je v tomto ohledu fungující sociální stát, řekl Thoma webu ČT24. Demokratizace země podle něj pomohla mimo jiné menšinám.
14. 7. 2018|