TÉMA

Deza

Otravu Bečvy způsobila dle soudu firma Energoaqua, trest ale nedostala. Havelka byl zproštěn

Okresní soud ve Vsetíně zprostil ředitele firmy Energoaqua Oldřicha Havelku obžaloby z otravy řeky Bečvy. Vinu odmítal. Otravu řeky podle soudu způsobila společnost Energoaqua, trest jí však neuložil. Právnická osoba podle soudkyně Ludmily Gerlové není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Firma se však podle rozsudku při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Jiří Sachr už sdělil, že se proti zprošťujícímu verdiktu pro Havelku odvolá. Podá také stížnost proti usnesení, kterým soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 23:09|

Zmocněnec firmy Energoaqua v závěrečné řeči odmítl vinu za otravu Bečvy

Zmocněnec firmy Energoaqua Vladimír Kurka ve své závěrečné řeči u Okresního soudu ve Vsetíně odmítl, že by společnost způsobila otravu řeky Bečvy z 20. září 2020. Spolu s podnikem je v případu obžalovaný také jeho ředitel Oldřich Havelka. Soud nemůže podle Kurky u obou obžalovaných rozhodnout jinak než o zproštění obžaloby. Podle státního zástupce řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
19. 10. 2023|

Soud skončil dokazování v kauze otravy Bečvy. Rozsudek by mohl padnout za měsíc

Vsetínský okresní soud skončil dokazování v případu otravy řeky Bečvy ze září 2020. Závěrečné návrhy by měly zaznít 18. a 19. října, na kdy soudkyně Ludmila Gerlová odročila hlavní líčení. Rozsudek by podle ní mohl soud vynést 23. října. V kauze jsou obžalovaní společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
21. 9. 2023|

Znalec Klicpera u soudu trval na tom, že otravu Bečvy způsobila Energoaqua. Zapojení Dezy odmítl

Vsetínský okresní soud, který projednává případ otravy řeky Bečvy, ve středu po třech jednacích dnech ukončil výslech znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery. Za viníka havárie ze září 2020 znalec označil společnost Energoaqua, která je v případu obžalovaná. Obhajoba s tím nesouhlasí, Klicperův posudek je podle ní plný nepravd. Spolu s firmou Energoaqua je v kauze obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
16. 8. 2023|

Pod výustí chemičky Deza byly den po otravě Bečvy živé ryby, řekl u soudu inspektor

Pod výustí odvádějící odpadní vody z lagun valašskomeziříčské chemičky Deza byly den po otravě řeky Bečvy živé ryby. Proto inspektoři České inspekce životního prostředí podnik jako možného viníka havárie vyloučili, uvedl u vsetínského okresního soudu pracovník brněnského pracoviště inspekce Zdeněk Tesař. Výusť firmy Deza je blíže místu nálezu prvních leklých ryb než výusť společnosti Energoaqua, která podle obžaloby havárii z neděle 20. září 2020 způsobila. Obžalovaný je také její ředitel Oldřich Havelka. Zmocněnec společnosti Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 15:19|

Vzorky odebrané dva dny po havárii byly v pořádku, řekl u soudu technolog firmy Energoaqua

Technolog čistírny odpadních vod (ČOV) společnosti Energoaqua Radek Vetyška odmítl, že by podnik způsobil havárii na řece Bečvě. Uvedl, že dva dny po otravě ze září 2020, ze které je firma spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou obžalovaná, odebral u výpusti firmy i v provozu čistírny vzorky vody a předal je do laboratoře podniku. Laboranti podle něj ve vodě zjišťovali množství kyanidů a pH. „Vzorky byly v pořádku, byly pod limitem, byly nízké,“ řekl Vetyška u vsetínského okresního soudu, který ekologickou havárii projednává.
15. 3. 2023|

Vzorky vody z Dezy byly v den otravy Bečvy v pořádku, řekl pracovník chemičky u soudu

Vzorky vody odebrané u výpusti valašskomeziříčské chemičky Deza i z potoků, které areálem protékají, byly v den otravy řeky Bečvy v pořádku. U vsetínského okresního soudu, který se případem otravy zabývá, to řekl vedoucí provozu vodního hospodářství v chemičce Karel Onderka. Standardně je podle něj pracovník podniku odebral ráno, následně dvakrát odpoledne, kdy už ve firmě o ekologické havárii věděli. Onderka připustil, že s odpadními vodami s obsahem kyanidu a šestimocného chromu, které otrávily ryby v řece, Deza také nakládá. Z otravy Bečvy z 20. září 2020 je obžalovaná firma Energoaqua spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 13:24|

Kvalitu vody v Bečvě bude nonstop hlídat monitorovací stanice

Na břehu řeky Bečvy už stojí monitorovací stanice, která by měla už za několik týdnů nepřetržitě střežit kvalitu vody. O vše se postarají perloočky v akváriích, které budou prakticky okamžitě indikovat jakékoliv znečištění a varovat vodohospodáře. To by mělo vyloučit prodlení, k jakému došlo při otravě Bečvy v září 2020. Tehdy na čtyřiceti kilometrech řeky mezi Valašským Meziříčím a Přerovem uhynulo asi 40 tun ryb.
7. 1. 2022|

Nejvíc potenciálně rakovinotvorných látek loni vypustila opět Spolana

V Česku loni vzrostlo množství vypouštěných rakovinotvorných látek nebo těch, které poškozují hormonální systém. Naopak klesly emise skleníkových plynů a rtuti. Vyplývá to z dat, která zveřejnila ekologická organizace Arnika. Největší podíl na znečištění má podle zveřejněných žebříčků opět neratovická chemická továrna Spolana.
6. 10. 2021|

Od otravy Bečvy uplynul přesně rok. Kauza stále čeká na rozuzlení

Chemikálie se v Bečvě objevila 20. září 2020, v řece na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník bezprostředně po ní odhalen nebyl. Koncem letošního června policie kvůli otravě řeky zahájila trestní stíhání a obvinila jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z Rožnova. Jedná se o společnost Energoaqua a jejího majitele. Ten ale vinu odmítá.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 20:07|

Pustějovský před sněmovní komisí odmítl podíl Dezy na otravě Bečvy. Geuss se postavil za práci inspekce

Člen představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavel Pustějovský vyloučil to, že by tato společnost mohla být původcem loňské otravy řeky Bečvy. Členové sněmovní vyšetřovací komise vyslechli také krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka a ředitele České inspekce životního prostředí (ČŽIP) Erika Geusse. Podle předsedkyně komise Marie Pěnčíkové (KSČM) zazněly zásadní informace k přípravě závěrečné zprávy pro sněmovnu. Vzhledem k tomu, že jednání jsou neveřejná, tak konkrétní před novináři nebyla.
19. 8. 2021|

Posudek k otravě Bečvy se zpožďuje. Znalec žádá odklad

Soudní znalec Jiří Klicpera požádal o prodloužení lhůty pro vypracování posudku týkajícího se zářijové otravy řeky Bečvy. Je to už podruhé, předchozí termíny uplynuly loni v prosinci a letos v únoru. Vypracování posudku, který je pro policejní prověřování případu klíčový, ztěžují podle Klicperova vyjádření opatření přijatá v souvislosti s pandemií nového koronaviru. Znalec uvedl, že mu stále chybějí i některé podklady.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 10:34|

Radiožurnál: Inspekce prověřuje Dezu kvůli úniku neznámé látky do ovzduší

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje valašskomeziříčskou chemičku Deza, která patří do holdingu Agrofert, kvůli úniku zatím neznámé látky do ovzduší. V okolí závodu byl podle tamních obyvatel za začátku ledna cítit několik hodin silný zápach, uvedl Radiožurnál. Deza pochybení odmítá.
25. 1. 2021|

Reportéři ČT: Odebrání vzorků z Bečvy bylo podle expertů opožděné a nedostatečné

Odborníci, kteří spolupracují na vyšetřování ekologické katastrofy v Bečvě, v pořadu Reportéři ČT řekli, že odebrání vzorků po havárii z loňského 20. září bylo nedostatečné a opožděné. Podle nich se kvůli tomu snižuje naděje na vypátrání skutečného viníka. Vyšetřování už čtvrtý měsíc přešlapuje na místě.
19. 1. 2021|

Podle ministra Brabce vede rožnovský úřad řízení s firmami kvůli únikům do Bečvy. Mluvčí města to popírá

Městský úřad v Rožnově pod Radhoštěm popřel, že by vedl správní řízení s konkrétními firmami v souvislosti s úniky chemických látek do řeky Bečvy. O řízeních, která by měl úřad vést ve dvou případech znečištění niklem a dusitany, přitom ve středu hovořil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). O jaké podniky má jít, ale neupřesnil. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v souvislosti se znečištěním Bečvy kyanidy z letošního září intenzivně kontroluje patnáct firem, podrobnosti ale neuvedla.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 21:32|

Poslanci apelují na vládu, aby zajistila důkladné vyšetření otravy Bečvy a exemplární pokuty

Poslanci se ve čtvrtek vrátili k debatě o otravě Bečvy, kvůli níž vyzvali opoziční Starostové k odstoupení ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Brabec rezignovat odmítl a zopakoval, že úřady vyšetřují patnáct firem. Dolní komora v usnesení apeluje na vládu, aby zajistila důkladné vyšetření úniku chemikálií do řeky a dohlédla na uložení exemplárních pokut viníkům.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 18:25|
Reportéři ČT

Rybáři riskovali zdraví. O tom, že v Bečvě zabíjel ryby kyanid, se dozvěděli až za pět dnů

Před dvěma týdny se v Bečvě stala ekologická katastrofa nevídaných rozměrů. Kdosi vypustil do řeky kyanid, který v ní otrávil tuny ryb. Jeho množství se zatím přesně nezjistilo, ale byly ho zřejmě desítky kilogramů. Ví se, odkud jed do řeky vytekl, ale po konkrétním viníkovi policie stále pátrá. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) několik dní mlčel, než se k pohromě vyjádřil. Obdivuhodně se zachovali dobrovolníci, především rybáři, kteří neváhali riskovat vlastní zdraví. Případem se zabývala Silvie Kleková v pořadu Reportéři ČT.
6. 10. 2020|

Kyanid mohl do Bečvy přitéct z bývalé Tesly, řekl Brabec. Kauzu podle něj zneužila opozice

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) mohly chemikálie, které unikly do řeky Bečvy, pocházet z kanálu vedoucího z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Látku později inspektoři životního prostředí identifikovali jako kyanid. V řece kvůli otravě uhynuly desítky tun ryb. Voda je už znovu bezpečná.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 13:53|

Kyanid se do Bečvy dostal z kanálu v katastru Juřinky. Agrofert zvažuje žalobu kvůli údajné pomluvě

Kyanid, který způsobil úhyn desítek tun ryb v řece Bečvě ve Zlínském a Olomouckém kraji, se do vody dostal z vyústění kanálu v katastru Juřinky, která je místní částí Valašského Meziříčí. Na svém Twitteru o tom informovala policie. Už v sobotu policisté uvedli, že na kanál je napojeno mnoho společností, původce otravy kyanidem je však stále neznámý. Škody, které toxická látka způsobila, zatím nejsou vyčíslené. Společnost DEZA, která patří do koncernu Agrofert, zvažuje žalobu kvůli údajné pomluvě, že havárii způsobila ona.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 17:36|

Resort zemědělství chce pomoci rybářům z okolí otrávené Bečvy. Viník tragédie se hledá

Jde o největší ekologickou katastrofu svého druhu za posledních deset let. Kyanidový kontaminační mrak zanechal spoušť v podobě mrtvé řeky. V Bečvě uhynuly desítky tun ryb a situace se rovná ekologické katastrofě. Důsledky havárie pocítí i rybáři. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) jim slibuje pomoc.
28. 9. 2020|

Kyanidem v Bečvě se zabývají kriminalisté. Viník ekologické havárie je stále neznámý

Případ ekologické havárie, která zapříčinila masivní úhyn ryb v řece Bečvě, převzali od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) vsetínští kriminalisté. Původce, který vodu otrávil kyanidem, zatím stále není známý. V práci pokračují rybáři, kteří stále vytahují z řeky uhynulé ryby, činnost jim ale komplikuje deštivé počasí. Škody zatím nejsou vyčísleny.
25. 9. 2020|
Reportéři ČT

Odbory chemičky Deza bojují s Agrofertem i mezi sebou. Hraje se o podprůměrné mzdy pracovníků

V chemičce Deza ve Valašském Meziříčí vypukl spor mezi dvěma odborovými svazy. Jeden se domluvil na podepsání kolektivní smlouvy s vedením koncernu Agrofert, který patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), druhý zůstal za dveřmi a musí bojovat o své uznání. Zaměstnanci svou práci v rizikových podmínkách považují za podhodnocenou. Rozbouřenou situaci ve valašskomeziříčské chemičce mapovala Silvie Kleková z týmu pořadu Reportéři ČT.
2. 7. 2018|